Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By antibiotic
Trazio sam generalnu temu o arhitekturi na forumu i prosto
ne mogu da verujem da tako nesto ne postoji i da se malo forumasha interesuje za ovu fascinantnu i bitnu granu umetnosti.

Pod ovom temom se podrazumeva i prostorno planiranje, rekonstrukcija i obnova zgrada/fasada, parkovi i zelenila, enterijer...

---------------------------------

Da li, dok setate svojim gradom, posmatrate zgrade i zamisljate kako bi voleli da to sve izgleda,
kako bi taj prostor trebao da se uredi?

Dok prolazim Beogradom prosto sam opsednut tom zeljom da ono sivilo osvezim nekim bojama, dodam mnogo zelenila, automobile dignem u vazduh i raznesem one erkondishn kutije na prozorima...

Toliko lepih straih zgrada koje propadaju i toliko nakaza od novijih. Ono sto nama vecito fali je planiranje celih ambijenata, ulica, kvartova ... da bi imali jedan lep savremen evropski grad. Slicna situacija i u manjim mestima.

Sta vam najvise smeta u vasem gradu i sta bi promenili - zeleli da je drugacije?
Pa da sa sigurnoscu mozete da kazete da zivite u lepom gradu...

Slika

Slika
Korisnikov avatar
By haemoglobin
hm,najvise ovaj novi hotel u komsiluku mi - Matijevicev..ubistveno ruzna zgrada

najvise volim setati Suboticom, odusevljava me Pestanska secesija, a voleo bih da posetim neke gradove poput tog gore
Korisnikov avatar
By unic0rn
Originally posted by Drakche

Slika

hradcany :love:

Beogradu treba dubinsko pranje lica kiselinama jer ima sta da pokaze.

Takodje potrebna je i zabrana gradnje nakaradnih objekata u centru grada - neka se postuje zateceni izgled fasada i dalje a unutar tih novih zgrada nek bude sta god arhitetke hoce. Tako ne bi imali red narodnog pozorista, red staklenca itd..

I ne treba da dozvole da se rusi zgrada generalstaba.
Korisnikov avatar
By nsc
nisu dovoljno bombardovali, od ove kasabe nece ni u sledecem veku napraviti nesto zaista urbano i lepo

pa mi nemamo nijednu ulicu, blok, kvart koji je urbano ujednacen, a o propalim i naruzenim fasadama mogao bih roman da napisem

bar da donesu neki propis, uredbu, zakon iliti sta ti ja znam, da svaka nova fasada (ili obnovljena) mora u osnovi imati najvecu povrsinu bele boje

kad odem negde ja satima, nekad danima samo setam okolo i gledam i upijam - Barselona, Budimpesta, Carigrad, Bec, Madrid, London, Pariz, Milano, Kopenhagen, Prag, Amsterdam, Varsava, Berlin, Atina ... stotine malih gradova koji imaju svoje stilsko jedinstvo i lepotu - Venecija, Padova, Granada, Kordoba, Sevilja, Malaga, Briz, Minhen, Torino, Firenca, Marselj, ...
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Jao, nemoj da počnem...
Ja jako volim ponekad da zamišljam kako bih ja uradio i šta bih sve uradio, da samo mogu, povodom arhitekture, razmeštaja ulica, zgrada i tako to....
Jako volim da se šećkam i da maštarim kako bi sve to moglo da bude...

Trenutno što mi pada na pamet jeste da bih zaista okrečio "Bijele zgrade" u Bijeljini, da bi zaista i bile bijele... Jer ovako su baš baš sive..
Slika

Isto to bih uradio u Beogradu.... Pa da i on zablista sav nov i beo...

Mada mi se dopada kako su uradili zgradu gde će valjda biti bijeljinski univerzitet..
Slika

Drugo što volim jako jeste širinu i vojvođanski stil ophođenja prema ulicama, što se najbolje vidi u Novom Sadu, gde idu široke ulice, pa drvored pa biciklistička, pa pešačke staze, pa drvored pa malo parkinga pa tek onda tamo negde zgrada... :D
E tu se barem vidi da je grad planski građen i da je napravljen u ravnici...

U Beču volim one kuće kada se ide prema Grincigu u devetnaestoj.
Takođe volim "šmek" onog kompleksa stambenih zgrada u dvadesetoj između friendsbrika i narednog mosta prema severu...
Korisnikov avatar
By blenta
joj sto je meni beograd ruzan

no mislim da bi bio visestruko lepsi posle
generalnog ciscenja
i da bi sredjivanje keja bio odlican facelift
Korisnikov avatar
By haemoglobin
Originally posted by KorvinOdAmbera

Drugo što volim jako jeste širinu i vojvođanski stil ophođenja prema ulicama, što se najbolje vidi u Novom Sadu, gde idu široke ulice, pa drvored pa biciklistička, pa pešačke staze, pa drvored pa malo parkinga pa tek onda tamo negde zgrada... :Dmosta prema severu...
ali samo na Novom Naselju...tamo je sve lepo planirano i projektovano...dok npr Grbavicu treba minirati pa lepo graditi kako valja a ne one kartonske zgrade
Korisnikov avatar
By antibiotic
Originally posted by unic0rn

Takodje potrebna je i zabrana gradnje nakaradnih objekata u centru grada - neka se postuje zateceni izgled fasada i dalje a unutar tih novih zgrada nek bude sta god arhitetke hoce. Tako ne bi imali red narodnog pozorista, red staklenca itd..

I ne treba da dozvole da se rusi zgrada generalstaba.
Eh, da, taj staklenac. Em je ruzan, em nicemu ne sluzi.
Postoji tzv. definitivni plan za izgradnju zgrade mesto staklenca koja bi bila galerija ili opera:

Slika

Rusenje generalstaba - nikako. Ma koliko nekom izgledao ruzno, ta je zgrada ipak vredno delo svog vremena, a deo treba ostaviti da izgleda bombardovano kao sto je sada - za usponemu i dugo secanje.

Trenutno što mi pada na pamet jeste da bih zaista okrečio "Bijele zgrade" u Bijeljini, da bi zaista i bile bijele... Jer ovako su baš baš sive..
Slika

Isto to bih uradio u Beogradu.... Pa da i on zablista sav nov i beo...
huh, nije lako od ovakvih socjalistickih stambenih zgradetina ista lepo napraviti, sem da se oseveze bojom i omoguci prijatna unutrasnjost za stanare. Opet neke od njih su kao cist list papira, te se moze svasta nesto od njih napraviti da izgledaju interesantnije i manje deprimirajuce.
Korisnikov avatar
By Mars
Pariz i ništa drugo.

Ona arhitektnoska lepota, onaj sklad, ukompovanost, ulice, parkovi, bulevari, infrastruktura...metro ispod..

Neponovljivo i savršeno.

Svi drugi gradovi su lepi u kadru slike, u okviru razglednice...u tom trenutku koji se uhvati...samo je Pariz čisto 3D, 360 stepeni zadovoljstvo, zgusnuta milina kroz koju hodaš, i levo i desno i iznad.

Normalno, ima i mnogo drugih koji se više ili manje približavaju tom savršenstvu, kao i onih kojima sopstvena nesavršenstva daju poseban pečat i šarm...

U mom rodnom gradu ne bih menja ništa, savršen je, mali, funkcionalan, sa dovoljno lepih i prijatnih celina (mada uvek može bolje)...a u ovom gde sam sada, he...nema tu pomoći ni prepravke..Jedino buldožer pa sve iznova.
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Originally posted by haemoglobin87

Drugo što volim jako jeste širinu i vojvođanski stil ophođenja prema ulicama, što se najbolje vidi u Novom Sadu, gde idu široke ulice, pa drvored pa biciklistička, pa pešačke staze, pa drvored pa malo parkinga pa tek onda tamo negde zgrada... :Dmosta prema severu...
ali samo na Novom Naselju...tamo je sve lepo planirano i projektovano...dok npr Grbavicu treba minirati pa lepo graditi kako valja a ne one kartonske zgrade
Hm. A Limani? Sajmište? Detelinara?
Poslednji put kada sam bio, bio sam sa bracom negde iza železničke (ide se bulevarom, pa levo, desno i desno, pa nekim putem preko pruge) i pored one industrijske zone sam video fine ulice i stambene zgrade koliko se ja sećam...
Mislim, nisu neka arhitektonska čuda, ali taj odnos prema veličini prostora obožavam u NSu i slabo koji naš grad se može porediti sa njim....
A što je najinteresantnije, kako sa kojim Novosađaninom pričam, čak im ni to nije dovoljno i osećaju se ljudi skučeno.... :D

Ah, da, kako sam to zaboravio...
Grade mi novu zgradu fakulteta (jer smo trenutno u zgradi glavnog faksa Beča).
E ta nova zgrada će izgledati prejebeno:

Ovde iz svih uglova pod jezičkom 'Campus' možete da vidite zgradu.

A evo nekoliko slikica:

Slika
Slika
Slika
Slika

Daće Bog da ne dočekam svoje studije u ovoj zgradi.... :fige:
Korisnikov avatar
By blenta
na ovoj prvoj slici
lici na dildo nasih urbanih kewl lezbi
:trustme:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Arhitektura i arhitekte :mljac:

Uvek se najviše divim stvarima koje su mi najviše strane, koje ne bih umeo ni u snu.

Beogradu nema spasa.

Mene zanima šta bi sa projektom komplexa muzeja u Egiptu?
Neko je postavljao ovde temu konkursa sa radovima koji su osvojili nagrade.

Da li je i da li će išta od toga biti sprovedeno u delo?
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Dirrty

Mene zanima šta bi sa projektom komplexa muzeja u Egiptu?
Neko je postavljao ovde temu konkursa sa radovima koji su osvojili nagrade.

Da li je i da li će išta od toga biti sprovedeno u delo?
Ko zna, viš da imaju preča posla sad.

Ja ne bih voleo da žure nešto, voleo bih da još jednom vidim stari. Poseban doživljaj, onako primitivno, razdrndano, vitrine, drvo, nabacano na momente....kao da ulaziš u tek otkrivenu riznicu neke grobnice.

Verujem da će prelaskom u novi prostor, sistematizacijom, onim naglašavanjem spoja futurističkog i drevnog...sve to da nestane..
By Sixto
Nema nista od tog, bar za sada. Oni su ti kao mi, Srbi, paraziti do iznemoglosti. Sto da bude brzo kad moze unuce da zavrsi!
Korisnikov avatar
By Mars
Ne znam, mislim da je to bio medjunarodni projekat...UNESCO i sl.

Možda oni ako poguraju.

Poklon demokratskim promenama, nešto kao kad je Zubin Mehta iznenada došo kod nas cca 10. oktobra...
By Sixto
Cisto sumnjam iako sam jedan od onih koji najzesce navija za takav scenario!
Korisnikov avatar
By sing&dunum
Tema po mom ukusu. :mljac:

Mada, ne znam odakle da "pochnem". :giggle:

Sugerisao bih odrednice, "podteme". :smug:
Korisnikov avatar
By erkondisn
ja bi poceo kopanjem po skyscrapercity forumu recimo :yes:

uf o ZG-u se da svasta reci... fasade u uzem centru su u vecini slucajeva u jako losem stanju (o sivilu i crnilu da ne pricam, a stanari nikako da se sloze i da potrose pare na tu stavku), jedan dio posla je obavljen prije 10 godina, no u zadnje vrijeme sve to nekako izgleda zapusteno. dosta toga je tijekom godina bukvalno devastirano (od Cvijetnog trga, Importanne galerije, pa vec sad do Varšavske), odnosno jos ce toga biti devastirano...

no grad ne cini samo njegov uzi centar vec i ostatak koji je u nekim dijelovima sve samo ne sredjen, sto uglavnom ovisi o starosti kvarta.

ono sto pozdravljam su biciklisticke staze kojih ponesto ima vise :)

kao i jedan od projekta tzv. Muzeja ulicne umjetnosti koji je ukljucivao oslikavanje zida u Branimirovoj ulici :love:
ovo mi je mozda najbolji uradak tamo Slika
Korisnikov avatar
By sing&dunum
^

Kopam tamo vec 3-4 godine... :yes:

Skoro svakodnevno. :D
Korisnikov avatar
By niotkuda
Ja se ne skidam sa Beobuild foruma :)

U Beogradu bih pre svega nastavio trend murala i umetničkih grafita koji je započet pre dve - tri godine jer je stvarno osvežio grad i dao mu neki šarm.

Pomerio bih Železničku i Autobusku, kao i ono odvratno groblje brodova, kako bi Savski amfiteatar konačno prodisao i na tom mestu bih napravio neku vrstu memorijalnog parka gde bi bile izgrađene replike starih lepih zgrada koje su srušene u prošlom veku, sa ogromnim parkom, naravno. To bi dalo Beogradu potpuno drugačiji izgled sa reka. (mislim da sam ovu ideju "ukrao" sa beobuilda ili odnekle drugde)

Srušio bih onaj ogavni Staklenac i izbacio automobile sa Trga, povezujući Kralja Milana i Francusku tunelom. Konačno bi Beograd dobio pravi trg, a ne ono polu-čudo.

Ne bih se toliko fokusirao na čišćenje fasada, već više na njihovo osveživanje. BG, realno, nije ni Beč, ni Budimpešta, ni ZG, niti to može postati. Ali zato može uzeti fore od, npr. Berlina. Murali i grafiti bi dali potpuno novi izgled delu Zelenjak - Brankov most - Železnička i to bi bio savršen umetničko-alternativni deo grada.

Takođe, gomila fasada u centru bi se mogla oplemeniti sa bar interesantnih boja koje bi se videle u nekim detaljima poput prozora na socijalističkim zgradama ili reljefima/skulpturama na starijim zgradama. Ili zamislite neku sivu zgradurinu čija je svaka terasa ukrašena cvećem. :)

Beograd bi bolje prošao kao urban (da, znam da je ta reč izlizana i da je u ovom slučaju pleonazam) grad, nego kao gospodski fini, jer u tome može da nas šije pola komšiluka.

Da, vidi se da sam razmišljao na ovu temu :D
Korisnikov avatar
By 2kune
nadao sam se zaludu da nitko neće otvarati ovu pandorinu kutiju... :drama: arhitektura je najveći genocid 20. stoljeća... :sudija:
By Kragi
Pocnem da pisem pa stanem, pa izbrisem, pa opet ... i tako vec treci put :doh:

Hajde ovako: kubisticna forma, kvadrati, pravugaonici, kontrast, toplo - hladno, svetlo - tamno, minimalizam, prirodni materijali, drvo i kamen, Japan i Skandinavija, moderna, Bauhaus, dubina prostora, Walter Gropius, Todao Ando, postmoderna, prociscen izraz, Van der Rohe, Le Corbusier, neomoderna...

Al' ovo je samo prvih nekoliko asocijacija ... ima tu jos mnogo toga. Nisam znao odakle da pocnem :neznam:
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by erkondisn

kao i jedan od projekta tzv. Muzeja ulicne umjetnosti koji je ukljucivao oslikavanje zida u Branimirovoj ulici :love:
ovo mi je mozda najbolji uradak tamo Slika
Kak je divno! (posebno kad shvatiš da ono nisu ljudi) :D
Korisnikov avatar
By Mars
Mislim da će zbog krize da ga ladnu malo sa tim perverzijama i Burj x y zgradurinama...
Korisnikov avatar
By antibiotic
Originally posted by erkondisn

.... oslikavanje zida u Branimirovoj ulici :love:
:love:

Prolazio sam letos, stvarno divna akcija. Divni murali, divna prilika za umetnike. Eto kako se moze od jedne dosadne ulice napraviti prava galerija.
Originally posted by niotkuda

Ja se ne skidam sa Beobuild foruma :)

Pomerio bih Železničku i Autobusku, kao i ono odvratno groblje brodova, kako bi Savski amfiteatar konačno prodisao i na tom mestu bih napravio neku vrstu memorijalnog parka gde bi bile izgrađene replike starih lepih zgrada koje su srušene u prošlom veku, sa ogromnim parkom, naravno. To bi dalo Beogradu potpuno drugačiji izgled sa reka. (mislim da sam ovu ideju "ukrao" sa beobuilda ili odnekle drugde)

....

Ne bih se toliko fokusirao na čišćenje fasada, već više na njihovo osveživanje. BG, realno, nije ni Beč, ni Budimpešta, ni ZG, niti to može postati. Ali zato može uzeti fore od, npr. Berlina. Murali i grafiti bi dali potpuno novi izgled delu Zelenjak - Brankov most - Železnička i to bi bio savršen umetničko-alternativni deo grada.

...

Beograd bi bolje prošao kao urban (da, znam da je ta reč izlizana i da je u ovom slučaju pleonazam) grad, nego kao gospodski fini, jer u tome može da nas šije pola komšiluka.

Da, vidi se da sam razmišljao na ovu temu :D
Ladno sam ja to napisao na beobuildu :lol:
(markirano)
Savski amfiteatar je izuzetno atraktivna lokacija, ne znam da li u citavoj Evropi u nekoj prestonici postoji slican slucaj.
Savska obala/amfiteatar - Karadjordjeva - Kalemegdan - su jedna celina koja ima ima potencijala da bude jedna od najlepsih delova grada kako na tlu tako i gledano sa reke.

Za one manje upucene - Savski amfiteatar su 80 hektara najatraktivnijeg zemljišta
u starom gradu pored Save sa svim shinama, napustenim magacinima itd.
Mogucnosti su neogranicene:

Slika

Ne bih se slozio da fasade treba osveziti bojama, a ne ocistiti (restaurirati) gde je to moguce. Sveze okrecene zgrade izgledaju suvise sterilno i izgube neku svoju char koju su imale cak i u predhodnom stanju raspadanja. Jos ako je pogresan odabir boja - bude k'o u diznilendu.

Mislim da bi BG realno mogao da parira i Becu i Budimpesti, jer za to ima potencijala.
NE bih se za sada osvrtao na negativne prilike u drustvu i tuznu realnost, kao ni na finansije jer tu dolazi kraj svake price.
By Sixto
Dobijam ospice od murala i grafita po zidovima...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!