- 04 Nov 2010, 14:31
Verovali ili ne pročitala sam gotovo sve od Miloša Crnjanskog: Seobe 1 i 2, Roman o Londonu, Dnevnik o Čarnojeviću, Kap španske krvi, drame, pripovetke, poeziju, političke spise, privatne prepiske, Knjigu o Mikelanđelu...
Omiljene su mi Seobe 1 i Roman o Londonu. Osetila sam Dafininu čežnju, atmosferu 18. veka, duh posleratnog Londona... Kao da su me bole ruke tih igala koje tvore lutke. I naravno: Lament nad Beogradom, koji je pesma nad pesmama srpske književnosti.
Dakle, ubedljiv!
...ali to više nismo mi već neki čipanzi neveseli...
(...)
...u društvu maski koje došle su po nas...
(...)
...Nema smrti. Ima samo seoba...
(...)
...sujeta sujetstva...
(...)
...lutam još vitak pod srebrnim lukom...
(...)
Mogu tako da nizam omiljene parafraze i citate.
Volim njegove opise i duge lepe rečenice. Analitičnost i detaljisanje je nešto što može biti samo pluus za dobrog umetnika.
Što se tiče ličnosti Miloša Crnjanskog on je prošao mnoge ideologije i tu, zaista, postoji problematika (uz to je bio i homofob, ali to je bilo drugo vreme), ali ja ne mogu zbog toga da ga diskvalifikujem kao pisca:
- srbovanje u ranoj mladosti
- pacifizam u poznoj mladosti
- koketiranje sa fašizmom i nacizmom (Hitler, Musolini, Franko) kada je radio kao ataše za štampu; treba uzeti u obzir da je u ovoj fazi bio do početka rata kada je shvatio kuda vodi takva politika. Hitler je sve do 1.9.1939. govorio kako Nemačka ne želi rat i kako hoće kolonije
- razočarenje u fašizam kada je shvatio kuda to vodi
- godine razočarenja i izbeglištva u Londonu kada se odrekao politike i radio kao obućar, konjušar...
- povratak u Jugoslaviju, ali i neprihvatanje komunizma
- gravitiranje između dve osude, sa jedne strane ga je intelektualna antikomunistička elita (npr. Pekić) otvoreno prezrela, ali i komunisti
Sa psihološke strane: vrlo impulsivna i svadljiva osoba kome nisu strani fizički obračuni. Od onih koji prvo delaju, a onda misle o tome šta su delali.