Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Sunce
Koliko poznajte Kalemegdan? Kakve sadrzaje biste voleli da Kalemegdan ima?

Moje misljenje je da je siromasna "ponuda" na tvrdjavi, da je potrebno srediti rimske iskopine, napraviti arheoloski muzej; zatim izgraditi jos nekoliko izlozbenih prostora, radionica i sl. I nekako mi je neshvatljivo da se sportski tereni nalaze na Kalemegdanu, a ne kulturni sadrzaji.

Obnova dela Kalemegdana

Javno preduzeće "Beogradska tvrđava" započeće restauratorske radove, 2. avgusta, na Malom stepenišnom silazu sa unutrašnjim rovom na Kalemegdanu, za čije je izvođenje Grad Beograd obezbedio sredstva u iznosu od 26,3 miliona dinara.

Izvorno stanje ovog dela Kalemegdana, prostor jugozapadnog tvrđavskog fronta na Savskoj padini, u velikoj meri je izmenjeno intervencijama na parkovskom uređenju u prvoj polovini 20. veka, a posebno izgradnjom Savskog šetališta sa Velikim stepeništem 1928. godine.

Taj relativno uređen prostor pretrpeo je oštećenja prilikom bombardovanja Beograda 1944. godine, da bi tokom cele druge polovine 20. veka ostao u najvećoj meri zapušten, saopšteno je iz JP "Beogradska tvrđava".

Obimniji konzervatorsko restauratorski radovi na ovom prostoru započeti su 2006. godine obnovom Velikog stepenišnog silaza i nastavljeni restauracijom bastiona Mračne kapije.

U saopštenju je navedeno da će sanacijom Malog stepenišnog silaza biti obnovljene istorijske komunikacione veze Gornjeg i Donjeg grada i uređen prostor oko njih, a rok za završetak radova je 130 radnih dana.
Korisnikov avatar
By unic0rn
Skoro se zadesih tamo posle duzeg vremena, i onako, iznenadio sam se sto se nisam iznenadio zatecenim - prvo izlozba od 100 panoa o Guchi, koja se nastavlja na 50 panoa o majchici Rusiji. :sigh:

I onda chovek nastavi da sheta, i dok gleda strejtere koji se vataju, pipkaju, ljubakaju itd (sve ono sto mi jelte ne bi smo "smeli"), i razmislja - sta li je tu sve iskopano (i sta jos nije), i ti nigde ne mozes da odes da vidis i dozivis istoriju tog mesta koje je valjda i najstariji lokalitet u Beogradu (je li je?) ...

Mislim da tu ima toliko toga da se prikaze, od predmeta, preko prolaza, a o rekonstrukcijama i modelima kalemegdana kroz vreme i da ne pricam.

Pa cak i onaj muceni Rimski bunar, koji ne radi sem na Noc muzeja, nisu udostojili jednom dvojezicnom tablom gde ce pisati cemu je sluzio kroz vekove.
Korisnikov avatar
By nsc
Originally posted by Sunce

Moje misljenje je da je siromasna "ponuda" na tvrdjavi, da je potrebno srediti rimske iskopine, napraviti arheoloski muzej; zatim izgraditi jos nekoliko izlozbenih prostora, radionica i sl. I nekako mi je neshvatljivo da se sportski tereni nalaze na Kalemegdanu, a ne kulturni sadrzaji.
slazem se - ali nista ne graditi - otvoriti magacine, lagume i sl. prostore kojih ima dovoljno
Korisnikov avatar
By Sunce
U pravu si. To moze da bude kombinacija istorijskog i modernog. Studenti mogu da izlazu svoje radove, performansi mogu da zive, zaposliti vodice, cuvare, naplacivati neke izlozbe.

Topkapi Palata u Istanbulu podseca po ambijentu na Kalemegdan, ali je sredjena kao lutkica. I toliko toga ima da se vidi.

http://en.wikipedia.org/wiki/Topkap%C4%B1_Palace
Korisnikov avatar
By Anhedonie
Volim kalemegdan, tamo sam proveo najlepse trenutke, i tek cu da provodim :awesome:

Koliko li sam samo puta proveo noc tamo :radosnice: A onda iz kalisa pravac u skolu :awesome:

To su bila vremena :deda:
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Vetur úlfur

Volim kalemegdan, tamo sam proveo najlepse trenutke, i tek cu da provodim :awesome:

Koliko li sam samo puta proveo noc tamo :radosnice: A onda iz kalisa pravac u skolu :awesome:

Posto za sebe kazes da si perverzan, da li si na Kalisu :drkanje: ?
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Jos samo da se skupimo, pederi, da nam daju neke pare za sve te projekte.

Ja bih za pocetak, skromno: trampolinu i majmuna sa verglom.
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by unic0rn

I onda chovek nastavi da sheta, i dok gleda strejtere koji se vataju, pipkaju, ljubakaju itd (sve ono sto mi jelte ne bi smo "smeli")...
Kad sam ja bio itekako smo smeli... To mi prvo i pade na pamet na ovu temu... :blush:
Korisnikov avatar
By 2kune

Rimske? Ima tu puno zanimljivijih stvari od rimljana... :odbij:
Neshvatljivo mi je da se tamo stalno ne vrše arheološka istraživanja nego se samo kao vrši nekakva fol konzervacija tvrđave i slične budibogsnama prodaje magle gdje nitko ništa ne radi već samo uzima tuđe pare...
Korisnikov avatar
By Anhedonie

Za malo, ali ipak nisam :giggle: Ko ce jos mortus pijan da drka :lol:
Korisnikov avatar
By Sanja Steppenwolfin
obozavam kalis :love:

tamo sam u prvoj i drugoj godini faxa svakag dana posle predavanja isla...

prosle nedelje kad mi je bila tu devojka iz Irske, setale smo se Knezom i dosle na Kalis oko 2h nocu i ona je odusevljena :)

a i ja sam, posto mi je tu prvi put rekla uzivo da me voli :bisou:
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Sanja Steppenwolfin

a i ja sam, posto mi je tu prvi put rekla uzivo da me voli :bisou:
:love:

Za malo, ali ipak nisam :giggle: Ko ce jos mortus pijan da drka :lol:
Ima vremena, kad ne budes pijan. :lol:
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by 2kune

Rimske? Ima tu puno zanimljivijih stvari od rimljana... :odbij:
Neshvatljivo mi je da se tamo stalno ne vrše arheološka istraživanja nego se samo kao vrši nekakva fol konzervacija tvrđave i slične budibogsnama prodaje magle gdje nitko ništa ne radi već samo uzima tuđe pare...
I meni se tako cini, da se trose pare na gluposti. Rimski bunari se nalaze na Kalemegdanu i svakakve jos stvari, ali se to ne moze videti. Kao da se nesto otkrije, a onda se potrude da se sakrije.
Korisnikov avatar
By antibiotic

Obimniji konzervatorsko restauratorski radovi na ovom prostoru započeti su 2006. godine obnovom Velikog stepenišnog silaza i nastavljeni restauracijom bastiona Mračne kapije.
Svidja mi se tema. Mogao bi da postavis fotografije tih lokacija za nas kojma se ne upali reflektor u glavi odmah posto se spomenu.
Originally posted by unic0rn

Mislim da tu ima toliko toga da se prikaze, od predmeta, preko prolaza, a o rekonstrukcijama i modelima kalemegdana kroz vreme i da ne pricam.
Oduvek sam bio za to da se srednjovekovne iskopine, rusevine i ostaci rekonstruisu u onakve kakve su bile kada su sagradjene, umesto da ostanu samo divna hrpa pravolinijski poredanog kamenja.

Kalemegran zamisljam kao jedan pravi jedinstveni srednjovekovni grad sa svim kulama i zgradama koje su tu kroz epohe postojale, sa raskosnim parkom kao iz neke vilinske bajke (bez preterivanja), prelepim malim lokacijama i detaljima... Pristaniste dole ispod tvrdjave na Savi da takodje izleda autenticno za neki od svojih perioda kada su brodovi tu pristajali pre izuma parne masine. Znam da je sve to dug proces i zahteva puno para, ali nije nikakav SF.
Korisnikov avatar
By antibiotic
Hjade kad sam vec krenuo... :)

One teniske i sl. sportske terane pod hitno ukloniti, kao i beo zoo vrt! Stvarno je tuzno drzati sve one zivotinje tamo. Vrt je lepo uredjen, moze se eventualno pretvoriti u neko malo srednjovekovno naselje - sa nekim zivotinjama, ali ne u kavezima i ne sa tigrovima, medvedima, lavovima i sl.

Nikakav saobracaj ni vozovi ne treba da prolaze donjim parkom kraj obale. Prohod istih prema industrijskom delu luke Beograd treba zatvoriti! , kao i Karadjorjdevu ulicu i od nje napraviti pesacku zonu ili barem smanjiti saobracaj na minimum. Ova ulica treba da izgleda lepo i reprezentativno kada se gleda sa reke kao sto je to u Budimpesti, Pragu i sl.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!