Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By AngraMaina
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

"Their look is familiar to you because you know these images from Byzantine icons. It is a look of a personal farewell, they look at your eyes directly but simultaneously also through you, far away."
Korisnikov avatar
By Hton
Obozavam fajumske portrete! Ne postoje lepsi portreti od njih!
:love: :love: :love: :love: :love:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Korisnikov avatar
By Hton
Originally posted by Eugene de Rastignac

Lepi su i jedinstven primer antičkog portretnog slikarstva.
Uhvaćeni su momenti, što mi se jako dopada i svi izgledaju vrlo setno i ranjivo.
Ispravljam te jer mislim da sam razumeo sta si hteo da kazes, ali ni u jednoj recenici nisi zaista rekao.

Nisu jedinstveni, jer bi to znacilo da se portret kao zanr nije praktikovao u antici, ili da nam je od njega sacuvan samo fajumski portret, a to nije tacno. Hteo si verovatno da kazes kako su toliko lepi da nadmasuju sve ostale.

A to da su uhvaceni momenti...pa i na portretu tvog avatara, kao i na svakoj slici je uhvacen momenat. Valjda si hteo da kazes kako imaju tu posebnu atmosferu, sto jeste tacno. To je zbog tehnike. Mi danas ne znamo kako su radjeni posto su slikani mesanjem boje i voska najprostije receno. Posto se vosak brzo susi i slike su morale brzo da budu naslikane. Taj vosak slikama daje poeban sjaj, narocito kada su oci u pitanju. Deluju zivo. To je sve u vezi sa njihovom funerarnom namenom- predak sa svojim potomcima "komunicira" pogledom preko portreta sa one strane zivota.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
E pa da, prelepi su...generalno.

Ono sto je meni na njima fascinantno je da prikazuju fizionomije koje se mogu videti i dan-danas u Grckoj i na Bliskom istoku.

Neki kazu da su likovi zapravo manje verni nego sto deluju i da su postojali tipovi koji su se ponavljali.

Prelaz prema vizantijskim ikonama je Isus sa Sinaja iz VI veka, takodje radjen enkaustickom tehnikom (vosak je doprineo i da se boje mnogo bolje ocuvaju nego kod drugih tehnika). To je tip Pantokratora koji je ostao prakticno nepromenjen do danas:

Slika
By ~ Le Saint X ~
Jao,ako mene nesto odusevljava,onda su ovi portreti...
U svakom muzeju gde sam isao i gde ih je bilo,slikao sam ih...
te cu postaviti svoje slike
:)

Znaci, neki portreti mladica su...
:drama:
:love:
da se zaljubish...

u lepotu rada i osobe koja je naslikana

Slika

Slika
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Deca, mirna!

Prvo, Eugene, nemoj biti na kraj srca. Hton je jedno lepo mlado biće sa strašću za umetnost, i zato ponekad zvuči kao da docira, ali to je zato što zapravo ima šta da kaže, samo ponekad prenagli.

Drugo, pošto si i ti jedno lepo mlado biće sa, kako izgleda, ne manjom strašću prema umetnosti, ja predlažem da vas dvojica to lepo raspravite uživo. Strasne svađe, kao što je poznato, kod mladih ljudi vrlo brzo i lako pređu u svoju suprotnost, i tako bismo lako mogli da dobijemo najpar foruma (mladih prinčeva, rekao bi Stepski), na opštenarodno zadovoljstvo. :yes:

U međuvremenu, Renoir (ne mogu da se naviknem na ovo novo), željno iščekujemo tvoje fotografije :klap: Ne štedi prstiće :) Ja sam pre nekoliko godina bio na izložbi u Atini, u Megaronu muzike, imali su gostujuću postavku iz nekoliko egipatskih muzeja (u saradnji sa egipatskom ambasadom u Atini) i bilo je fantastično. Imam katalog u Beogradu ali nažalost nisam uspeo da fotografišem.
By Speculum Columbae
Dobro, možda jesam malo overreacted.
Ali mene je lako povrediti.
U svakom slučaju, portreti su fantastični.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Niko te ne krivi... sve ide u rok službe :pionir:

I dalje čekamo Renoira :)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!