Originally posted by Sunce
Mnogo smo ucili o evropskoj istoriji i kulturi, a malo smo proucavali druge civilizacije.
Da li ste i sta ste ucili o Kini, sem da proizvodi svilu i vaze?
-pripitomili su breskve i ja mislim mandarine (ali za ovo drugo nisam siguran), a postoje kineske jabuke koje izgledaju kao kruške i kineske kruške koje izgledaju kao jabuke
-imaju vrlo male njivice na kojima gaje razne biljke
-postoji kineska blitva koja se zove bok choi
-jedu puno pirinča i soje
-pripitomili su neke kineske rase tada divljih a danas domaćih životinja koje su genetički različite od ovih naših evropsko-bliskoistočnih
-kod njih nastaju sve vrste gripa, jer drže ribe, patke, svinje i kokoške odmah jedne pored drugih pa svi jedu svačiji izmet i crkotine i paraziti samo skaču sa vrste na vrstu
-jedu pse
-jedu i sve ostale životinje, npr. zmije, kornjače itd.
-jedu štapićima
-hranu spremaju u voku. Sve se secka na male parčiće da se lakše hvata štapićima.
-pišu posebnom vrstom slova gde svaka reč ima svoj crtež
-postoji put svile, a to je ruta kojom su išli trgovci
-većina Kineza su iz naroda Han, ali ima i mnogo drugih naroda. Jedan su Ujguri.
-na pripadnike nacionalnih manjina ne odnosi se zakon "svaka porodica -jedno dete" a na Hane da.
-jedna pokrajina u Kini se zove Unutrašnja Mongolija (Inner Mongolia)
-severni deo Kine svake godine zapahnu vetrovi koji donose mongolski pesak
-u jednoj oblasti u Kini žive slonovi
-postojalo je nekoliko rasa tigrova u Kini ali su uglavnom izumrle
-jedu tigrov penis i ostale delove tela jer misle da su lekoviti
-isto i rogove nosoroga a njih uvoze
-u Kini ima mnogo fosila dinosaurusa, a oni su mislili da su to zmajeve kosti
-te kosti su mrvili i prah davali deci da piju kako bi bila jaka/pametna
-kineski zmajevi u mitologiji su uglavnom dobroćudni
-kada Kinezi govore, intoniraju reči drugačije nego mi, pa mi je teško da gledam kineske filmove jer ne provaljujem raspoloženje govornika
-gledao sam kineski crtani film "ka nebu" na kanalu Hepi, a glavni likovi su bili dinosaurusi, ptice i sisari
-ako ubiješ veliku pandu sledi ti smrtna kazna
-postoji neka velika grupa figura od ilovače u nekom podrumu i oni predstavljaju kraljevu vojsku
-postoji Kineski zid koji može da se vidi iz svemira i to je jedan veeeeliki zid
-svrha zida je bila da Kinezi budu u Kini a svi ostali napolju
-jedan deo zida se u međuvremenu urušio
-ako se šetaš duž Kineskog zida možeš da sretneš tri različite vrste svraka: plave, zelene i obične (crno-bele)
-postoji Tjenanmen trg u Pekingu, gde su ladno ubili neke demonstrante
-Peking se inače danas izgovara Bej Džing, ali ga mi i dalje zovemo Peking
-Kinezi su menjali način izgovora i latinične transkripcije, pa su se urednici jedne knjige u uvodu izvinili čitaocima što je svuda ostala stara transkripcija, ali su već sve otštampali do tada
-Kina je bila stecište komunizma pa su je na engleskom zvali Crvena Kina
-za novu godinu kineska deca dobijaju crvene koverte u kojima je novac
-Kinezi su pripitomili i šarana tako da Srbi imaju šta da jedu kada je posna slava
-neki šarani su šareni i zovu se "koi" ali se oni ne jedu jer su skupoceni pošto su retki