Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Sunce
Mnogo smo ucili o evropskoj istoriji i kulturi, a malo smo proucavali druge civilizacije.

Da li ste i sta ste ucili o Kini, sem da proizvodi svilu i vaze?

Poslednje sto sam saznao jeste da su Kinezi izmislili papir.

Slika
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Filozofija im je starija od evropske :) Naš je glavni problem što smo evropocentrični.. jbg
Korisnikov avatar
By Burak
Najvažniju sporednu stvar na svijetu - fudbal su izmislili Kinezi, a ne Englezi kako mnogi misle.
Korisnikov avatar
By walt333
Kinezi su izmislili i barut a i sladoled je doneo Marko Polo iz Kine u Evropu:sladoled:

Secam se kad sam bio klinac da sam gutao knjige Perl Bak cija se radnja najcesce dogadjala u Kini. Istocni vetar, zapadni vetar, Mati, Dobra zemlja:love:, Sinovi, Zmajevo seme, Obecanje.... Ona mi je usadila ljubav i divljenje prema Kini i njenim stanovnicima
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Sunce

I barut za rakete.

Što se papira tiče - jeste bilo reči o tome u "1000 zašto, 1000 zato" ali su se tamo pominjali i Egipćani i njihov papirus (takodje i to da se poreklo fudbala verzuje za narode centralne Amerike).

Inače ostalo, škola...Abakus kad smo pominjali...10 romana Perl Bak koje sam pročitao...o životu po onim dvorištima u bogatim kućama i zlopaćenju onih u siromašnim...kasnije Diznijev crtani film Mulan I i Mulan II...i otprilike bi to bila moja znanja o Kini.

:blenta:
Korisnikov avatar
By Mars
Iju. Vidi postove.

Tebi ću reći sve, tebi koju nazvah sestrom svojom...
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by walt333

Secam se kad sam bio klinac da sam gutao knjige Perl Bak cija se radnja najcesce dogadjala u Kini. Istocni vetar, zapadni vetar, Mati, Dobra zemlja:love:, Sinovi, Zmajevo seme, Obecanje.... Ona mi je usadila ljubav i divljenje prema Kini i njenim stanovnicima
Isto! :hug: Ostalo mi je dobro u secanju vezivanje nogu - stopala. Da li si gledao kineski film "Heroj"? A filmove reditelja Tsai Ming-lianga?

http://www.gay-serbia.com/forum/viewthr ... ?tid=41147
Korisnikov avatar
By Mars
Kad je sirota sedela na stopalima da bi je manje bolela, kad ih je muž razvezao.

Plus one gorke suze kad se ispostavilo da su sve njene prethodne patnje, dok su ih vezivali - bile uzaludne.

Lepa knjiga. O ljubavi.
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Mars

I barut za rakete.

Što se papira tiče - jeste bilo reči o tome u "1000 zašto, 1000 zato" ali su se tamo pominjali i Egipćani i njihov papirus (takodje i to da se poredklo fudbala verzuje za narode centralne Amerike).

Papirus je jedno, a papir je drugo. Zapravo, tajnu pravljenja pravog papira dugo su krili kineski svestenici.

Meni je zao sto nismo mnogo proucavali Kinu, Japan, Aboridzine, Indijance. Ne secam se da smo pominjali "zen". A ucili smo starogrcku mitologiju u sitna crevca.
By Guion Nerville
Meni se svideo Heroj, vizuelno prelep.

Kineska kultura je toliko stara i raznovrsna da covek ne zna odakle da pocne...

Ima veliki broj specificnosti: umetnost uopste, kaligrafija, slikarstvo, borilacke vestine, festivali, hrana, medicina...

Evo jedan vodic kroz dinastije i razvoj umetnosti... :)

http://www.artsmia.org/art-of-asia/hist ... -guide.cfm
Korisnikov avatar
By Mars
E pa dobro. Papir - celuloza, sličan ovom današnjem.

YSL je prilikom kreiranja "Opijuma" rekao kako - želi da napravi parfem koji će da se sviđa kineskoj carici. Ne Viktorijama, Elizabetama, Antoanetama i Habsburgovicama...kineskoj carici.
Korisnikov avatar
By deran
meni je sad palo na pamet kako zgleda njihova tastatura...:smeh:
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Banana

Meni se svideo Heroj, vizuelno prelep.

Kineska kultura je toliko stara i raznovrsna da covek ne zna odakle da pocne...
Čak ni komunizam nije mogao da je uništi.

Heroja isto volim. I estetiku i priču.
Korisnikov avatar
By walt333

Isto! :hug: Ostalo mi je dobro u secanju vezivanje nogu - stopala. Da li si gledao kineski film "Heroj"? A filmove reditelja Tsai Ming-lianga?

http://www.gay-serbia.com/forum/viewthr ... ?tid=41147
:hug: Da vezivanje stopala je zaista nesto sto se pamti, na svu srecu pa je danas zabranjeno. Ne nisam gledao ni film heroj ni filmove Tsai Ming-lianga. :)
Zapravo kada razmislim nisam gledao nijedan kineski film u zivotu. Moracu to da ispravim

Iju. Vidi postove.

Tebi ću reći sve, tebi koju nazvah sestrom svojom...
To je Istocnoi vetar, zapadni vetar zar ne? Njeni romani uvek tako punih tragedija ali i romani o tome kako je covek jedno jako zilavo stvorenje
Korisnikov avatar
By Mars
Jeste. Istočni vetar, zapadni vetar.

Meni je najfascinantnije ono...Siromasni smo - caj pijemo samo u specijalnim prilikama. I to listic ili dva. A bogati svaki dan.

Topla voda - takodje jedan od većih luksuza.

Posle sam gledao na TV...kako su do zla boga siromašni...i kako recimo od malena uče decu onim njihovim veštinama koje možemo da vidimo po kineskim cirkusima. Kako dete od 5 godina SVAŠTA ume da uradi...i da se onda nadaju da će da ga prime u neku njihovu školu za te artiste, državnu, ako je talentovano, jer mu to znači sigurno bolji život. Medjutim pošto ih ima mnogo, retki su oni koji uspeju.

U toj školi takodje nije raj...vežbaju kao gimnastičari za olimpijadu...a vidi se kako im se dah ledi u vazduhu. Onda doručak ili ručak...NEŠTO, meni nedefinisano...čaj iz neki očukućenih metalnih lončića...i opet trening.

Ali isto tako je prosečna visina nacije veća za 5cm u poslednjih 20 godina usled povećanja životnog standarda i uslova života, većoj zastupljenosti mesa u ishrani itd.

Kineskinje na severu Australije izgledaju BOMBA, ne ko naše po čajna šopovima...
Korisnikov avatar
By Sunce
Kineske teniserke i teniseri nemaju isti tretman kao ostali igraci. Oni, cini mi se, 70 % osvojenog novca ostavljaju drzavi. Tek retki, po zasluzi, mogu da dobiju status "slobodnih sportista".

Meni je omiljena Jie Zheng (sve sto je osvojila u Vimbldonu i Rolad Garrosu 2008. donirala je porusenoj provinciji u Kini):

Zheng's breakthrough in women's tennis occurred at Wimbledon. Despite only being ranked World No. 133, Zheng was given a wild card into the main draw. In the third round, she defeated the first seed and World No. 1 Ana Ivanović. This was her first victory against a top 10 player.[13] Zheng then beat Ágnes Szávay of Hungary, the 15th seed, in the fourth round, and 18th-seeded Nicole Vaidišová of the Czech Republic in the quarterfinals. This made Zheng the first Chinese women's tennis player ever to reach the semifinals of a Grand Slam singles tournament. She also became the first wild card to reach the semifinals of the women's singles at Wimbledon.[14] In the semifinals, Zheng lost to two-time Wimbledon champion and former World No. 1 Serena Williams. Zheng's strong Wimbledon performance elevated her ranking from World No. 133 to World No. 40.

She donated her prize money from the tournament and spent time helping the victims and post-reconstruction effort of the 12 May earthquake that killed nearly 70,000 people and left 5 to 10 million homeless in her home province Sichuan.[15] She did the same with her French Open prize money earlier in the year.

http://en.wikipedia.org/wiki/Zheng_Jie
Korisnikov avatar
By walt333

Jeste. Istočni vetar, zapadni vetar.

Meni je najfascinantnije ono...Siromasni smo - caj pijemo samo u specijalnim prilikama. I to listic ili dva. A bogati svaki dan.

Topla voda - takodje jedan od većih luksuza.
Nikada nisam kapirao kakav je to caj sto piju? Zeleni? Cajevac?
Srbi su opet ispali pametniji pa koriste kafu:wink:. U 100 grama kafe se u krizna vremena moze dodati 100 grama mlevenog zira ili mlevenog jecma i dobijes 200 grama :green: a da ne zaboravimo tu i koren cikorije kao zamenu.

Posle sam gledao na TV...kako su do zla boga siromašni...i kako recimo od malena uče decu onim njihovim veštinama koje možemo da vidimo po kineskim cirkusima. Kako dete od 5 godina SVAŠTA ume da uradi...i da se onda nadaju da će da ga prime u neku njihovu školu za te artiste, državnu, ako je talentovano, jer mu to znači sigurno bolji život. Medjutim pošto ih ima mnogo, retki su oni koji uspeju.

U toj školi takodje nije raj...vežbaju kao gimnastičari za olimpijadu...a vidi se kako im se dah ledi u vazduhu. Onda doručak ili ručak...NEŠTO, meni nedefinisano...čaj iz neki očukućenih metalnih lončića...i opet trening.

Ali isto tako je prosečna visina nacije veća za 5cm u poslednjih 20 godina usled povećanja životnog standarda i uslova života, većoj zastupljenosti mesa u ishrani itd.
Posle takvih TV programa onda covek bude srecan ovim sto ima. Mozda nemam puno para a ni paradu ali me keva nikad nije terala da lomim vrat na stulama da bi obezbedio hleb u kuci.
Korisnikov avatar
By Mars

Kineske teniserke i teniseri nemaju isti tretman kao ostali igraci. Oni, cini mi se, 70 % osvojenog novca ostavljaju drzavi. Tek retki, po zasluzi, mogu da dobiju status "slobodnih sportista".
Opet sa TV-a...njihova šampionka u bacačkim atletskim disciplinama...kugla, kladivo, disk...nisam siguran a nije ni bitno...Živi sa mužem u nečemu što jedva da može da se nazove stanom...jedva i zgradom, sa puno takvih stambenih jedinica...malo dete...radi u školi kao valjda nastavnik fizičkog...a da bi se prehranili prodaje svoje zlatne medalje. I plače. I kaže da zlatnu olimpijsku neće nikad.

Sva izdeformisana od agresivne ishrane i agresivnih treninga...kilaža, zglobovi, vene...upropašten život, ukratko, za par minuta slave...
Korisnikov avatar
By Mars

Nikada nisam kapirao kakav je to caj sto piju? Zeleni? Cajevac?
Srbi su opet ispali pametniji pa koriste kafu:wink:. U 100 grama kafe se u krizna vremena moze dodati 100 grama mlevenog zira ili mlevenog jecma i dobijes 200 grama :green: a da ne zaboravimo tu i koren cikorije kao zamenu.
Ni da hoću ne mogu da zaboravim smrad koji se širio tih godina ulicama naših gradova jer je svaka budala po onim kioscima pekla šta je htela i posle to prodavala kao kafu.

Nemam pojma kakav im je ono čaj...taj redak. Valjda običan samo što su oni bili neobično siromašni.

Ne znam zašto nisu od domaćih travki koji su izuzetni, ne mora baš čaj čaj...

Posle takvih TV programa onda covek bude srecan ovim sto ima. Mozda nemam puno para a ni paradu ali me keva nikad nije terala da lomim vrat na stulama da bi obezbedio hleb u kuci.
Pa ono uvek ima gore. Gledaj onda onu bosu decu koja po prašini idu kilometrima do pojila - pa će da ti bude još lepše tu gde jesi...
Korisnikov avatar
By Mars
Ne znam da li je ono sa Sunce(t)ove prve slike....jedan umenik, fotograf...

Bio sam na izložbi...slikao ljude, gole sve...i sad razne slike, razne priče...a nešto kao i konceptualna umetnost, naša Marina Abramovič...

Svi se popeli na neko brdo, koje je na granici geografske klasifikacije sa planinom, nekih metar ili dva....poskidali garderobu, LEGLI jedni preko drugih (staro, mlado, muško, žensko, ružno, ružnije, najružnije) i tako ležali neko vreme, pola sata...i za tih pola sata, eto, to je bila PLANINA. Kao - moć čoveka.

I on za to vreme slika.

Posle poustaju, obuku se i krenu da silaze dok im se priroda smeje jer je planina opet postala BRDO, kao što je ta ista priroda i zamilila...

Mislim da je to ovaj jer je imao i celu seriju tako ovih aktova pokrivenih piktogramima...
Korisnikov avatar
By Mars
E, jeste taj!

I sa tim ulaskom u jezero, podizali nivo vode...

Bio kod mene mesec dana prošle godine.
Korisnikov avatar
By Sunce
Ja sam ga nedavno otkrio i mnogo mi se dopada. :love:
Korisnikov avatar
By Mars
Hehe. Evo brda koje postaje planina koja postaje brdo :D

Nije baš 2m, preterao sam :D

Klik

Ovo je bio plakat izložbe
Klik
Korisnikov avatar
By Sunce
Sjajno! :love: Blago tebi kad si bio na izlozbi.
Korisnikov avatar
By blabla54380
kinezi su trcali trku od 80km 600 godina pre maratona. prvi kovani novac su izmislili kinezi. vatromet. kompas. fudbal. kosarku. polo. boks. u drevnoj kini ljudi si klizali, bile su tzv. "igre na ledu" veoma nalik na danasnjem takmicenju u umetnickom klizanju...da je bila ova tema pre neku godinu mogao bi da verglam za desetku :D sad, sta mi je ostalo u tintari ostalo :D
Korisnikov avatar
By jukie
Mnogo smo ucili o evropskoj istoriji i kulturi, a malo smo proucavali druge civilizacije.
-pripitomili su breskve i ja mislim mandarine (ali za ovo drugo nisam siguran), a postoje kineske jabuke koje izgledaju kao kruške i kineske kruške koje izgledaju kao jabuke
-imaju vrlo male njivice na kojima gaje razne biljke
-postoji kineska blitva koja se zove bok choi
-jedu puno pirinča i soje
-pripitomili su neke kineske rase tada divljih a danas domaćih životinja koje su genetički različite od ovih naših evropsko-bliskoistočnih
-kod njih nastaju sve vrste gripa, jer drže ribe, patke, svinje i kokoške odmah jedne pored drugih pa svi jedu svačiji izmet i crkotine i paraziti samo skaču sa vrste na vrstu
-jedu pse
-jedu i sve ostale životinje, npr. zmije, kornjače itd.
-jedu štapićima
-hranu spremaju u voku. Sve se secka na male parčiće da se lakše hvata štapićima.
-pišu posebnom vrstom slova gde svaka reč ima svoj crtež
-postoji put svile, a to je ruta kojom su išli trgovci
-većina Kineza su iz naroda Han, ali ima i mnogo drugih naroda. Jedan su Ujguri.
-na pripadnike nacionalnih manjina ne odnosi se zakon "svaka porodica -jedno dete" a na Hane da.
-jedna pokrajina u Kini se zove Unutrašnja Mongolija (Inner Mongolia)
-severni deo Kine svake godine zapahnu vetrovi koji donose mongolski pesak
-u jednoj oblasti u Kini žive slonovi
-postojalo je nekoliko rasa tigrova u Kini ali su uglavnom izumrle
-jedu tigrov penis i ostale delove tela jer misle da su lekoviti
-isto i rogove nosoroga a njih uvoze
-u Kini ima mnogo fosila dinosaurusa, a oni su mislili da su to zmajeve kosti
-te kosti su mrvili i prah davali deci da piju kako bi bila jaka/pametna
-kineski zmajevi u mitologiji su uglavnom dobroćudni
-kada Kinezi govore, intoniraju reči drugačije nego mi, pa mi je teško da gledam kineske filmove jer ne provaljujem raspoloženje govornika
-gledao sam kineski crtani film "ka nebu" na kanalu Hepi, a glavni likovi su bili dinosaurusi, ptice i sisari
-ako ubiješ veliku pandu sledi ti smrtna kazna
-postoji neka velika grupa figura od ilovače u nekom podrumu i oni predstavljaju kraljevu vojsku
-postoji Kineski zid koji može da se vidi iz svemira i to je jedan veeeeliki zid
-svrha zida je bila da Kinezi budu u Kini a svi ostali napolju
-jedan deo zida se u međuvremenu urušio
-ako se šetaš duž Kineskog zida možeš da sretneš tri različite vrste svraka: plave, zelene i obične (crno-bele)
-postoji Tjenanmen trg u Pekingu, gde su ladno ubili neke demonstrante
-Peking se inače danas izgovara Bej Džing, ali ga mi i dalje zovemo Peking
-Kinezi su menjali način izgovora i latinične transkripcije, pa su se urednici jedne knjige u uvodu izvinili čitaocima što je svuda ostala stara transkripcija, ali su već sve otštampali do tada
-Kina je bila stecište komunizma pa su je na engleskom zvali Crvena Kina
-za novu godinu kineska deca dobijaju crvene koverte u kojima je novac
-Kinezi su pripitomili i šarana tako da Srbi imaju šta da jedu kada je posna slava
-neki šarani su šareni i zovu se "koi" ali se oni ne jedu jer su skupoceni pošto su retki
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by jukie

-pripitomili su breskve i ja mislim mandarine (ali za ovo drugo nisam siguran), a postoje kineske jabuke koje izgledaju kao kruške i kineske kruške koje izgledaju kao jabuke
I svi oni imaju ukus pokislog stiropora.
Originally posted by jukie

-postoji neka velika grupa figura od ilovače u nekom podrumu i oni predstavljaju kraljevu vojsku
Vojnici od terakote. Ne postoje dva ista.

Slika
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!