Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Sunce
Koja dela su najvise uticala na Vas izraz, i personu uopste?

Romani "Lolita" Vladimira Nabokova, "Satanski stihovi" Salmana Rušdija i "Engleski pacijent" Majkla Ondatjea neke su od knjiga koje su najviše uticale na svetsku književnost u poslednjih 25 godina, prenosi "BBC News".

Literarni magazin "Wasafiri" listu je sastavio na osnovu ankete u kojoj je učestvovalo 25 književnika, uključujući Indijca Amita Čaudurija, Britanca Blejka Morisona i Indijca Indrua Sinhua.

"Sto godina samoće" Gabrijela Garsije Markesa, dobitnika Nobelove nagrade 1982. godine, jedina je knjiga za koju se odlučilo više učesnika u anketi.

Markesov roman, koji je 1967. objavljen na španskom jeziku, priča je o porodici iz izmišljenog južnoameričkog grada. Tu knjigu odabrali su nigerijska autorka Čika Unigve, pesnik iz Gane Ni Parkes i indijska pesnikinja Sudžata Bat.

Na listi su se našle i knjige Šejmusa Hinija, V.S. Najpola, Teda Hjuza i J.M. Kucija, kao i memoari američkog predsednika Baraka Obame "Snovi moga oca".

http://www.b92.net/kultura/knjige/vesti ... _id=383454
Korisnikov avatar
By deran
Originally posted by Sunce

...kao i memoari američkog predsednika Baraka Obame "Snovi moga oca".

e ovo postaje već parodija... :zvezdice:

ont-naravno da su sve knjige uticale koje sam pročitao,ali za početak ću reći da je Družba Pere Kvržice imala tako jak uticaj na mene-imao sam nekih 7,8 godina i to je bila prva "prava" knjiga koju sam pročitao...znam da samo posle svi tražili tako neki stari bunar ili nešto slično da se igramo...:mazi:
Korisnikov avatar
By 4ndr01d
...kao i memoari američkog predsednika Baraka Obame "Snovi moga oca".
::zid:
Korisnikov avatar
By Loni
Svi romani Viktora Peljevina i Nikola Amanitija (osim dela ,,Kako bog zapoveda'', gde opada kvalitet).
Tu je i delo Salmana Ruždija - Grimus.
Korisnikov avatar
By lorna
Teshko mi je da se setim svih gena moje literature, ali evo nekih koje znam i kad sam u stanju kolabiranja:

1. Danilo Kish, Mansarda.

2. Tomas Man, Charobni breg.

3. Milosh Crnjanski, Dnevnik o Charnojevicu.

4. Kuci, Fo.

5. Silvija Plat, Poezija i roman Stakleno zvono.

6. F. Skot Ficdzerald, Veliki Getsbi

7. Bulgakov, Majstor i Margarita

8. Roberto Bolanjo, Udaljena zvezda

9. Pinchon, Objava broja 49

...
Korisnikov avatar
By SabotagE
Poezija Mike Antica i Desanke Maksimovic je imala najvise uticaja na mene.
By Ulix
Najkraća moguća lista bi izgledala ovako; mnogo toga fali, ali ovo su dela koja su na razne načine uticala na moje shvatanje književnosti:

1) Bašta, pepeo (D. Kiš) - ta knjiga me je naprosto oduvala, od opisa poslužavnika do "meterološkog" završetka. Otkako sam pročitao taj roman, ostao mi je u glavi kao protopip savršene knjige, gde nema ni jedne reči viška i gde ništa ne fali. :love:

2) Hazarski rečnik (M. Pavić) - kad pogledam kako stvari sada stoje, sa Pavićevim celokupnim opusom imam prilično nejasan love/hate odnos, ali Hazarski rečnik je knjiga koja je u prvom razredu gimnazije potpuno promenila način na koji posmatram književnost.

3) Urlik i druge pesme (A. Ginzberg) - naučio sam kako se može slomiti jedan jezik da bi se napravila muzika od reči.

4) Mučnina (Ž.-P. Sartr) - od Sartra sam naučio da dobra filozofija ne mora biti i dobra književnost; i tada mi se činilo, a i sada to isto mislim, da je Mučnina u stvari tek prosečna knjiga, da je Sartr tek prosečan pisac, ali sveukupan ukus u ustima koji ostaje nakon čitanja se ne zaboravlja; posle Mučnine sam zavoleo egzistencijalizam i počeo da čitam i volim i mrzim Sartra.

5) Buka i bes (V. Fokner) - kada mi neko pomene "sirov talenat" ja se uvek setim Foknera i ove knjige; bili su to počeci moje ljubavi prema američkoj književnosti.

6) Nepodnošljiva lakoća postojanja (M. Kundera) - ovo nije bila prva Kunderina knjiga koju sam pročitao; počeo sam od Smešnih ljubavi i Šale, hronološki. Ono što, međutim, Nepodnošljivu lakoću postojanja izdvaja od drugih njegovih knjiga jeste, pre svega, veoma lepa struktura knjige, a tek onda priča i likovi, posebno Sabina, za koju držim da je jedno nemoguće i fascinantno biće, možda najinteresantniji lik kog je Kundera stvorio.

7) Enciklopedija mrtvih (D. Kiš) - nenadjebiva lekcija o tome kako se pišu pripovetke i zašto je dobra pripovetka uvek bolja od dobrog romana.

8) Uliks (Dž. Džojs) - moj ubedljivo najveći dosadašnji čitalački izazov, knjiga koja pršti od prosto genijalnog jezika i bizarnih detalja.

9) Lužinova odbrana (V. Nabokov) - posle ovog romana počeo sam da gutam sva Nabokovljeva dela: rane ruske pripovetke, Bledu vatru, Lolitu, itd. Njegov pristup književnosti je ponekad šokantno staromodan, ali je toliko arogantan i samouveren, da čovek prosto mora da se pokori njegovoj volji i uživa u njegovim književnim konstrukcijama, uvek složenim i zanimljivim.

10) Godina smrti Rikarda Reiša (Ž. Saramago) - ova knjiga je bila moj uvod u portugalsku književnost i prvi susret sa Saramagom; ne znam kako bih je opisao: Borhes sreće Pesou. Sve je sjajno, i priča i likovi, ali najviše od svega, ono što je zaštitni Saramagov znak, što čini ovu knjigu toliko dobrom - rečenica, ta duga krivudava, landarava, raštimovana i divna rečenica.
Korisnikov avatar
By lorna
aaaaa Godina smrti Rikarda Reisha... svakako...
Korisnikov avatar
By jukie
Kako god da se okrenem, počinje se od dečjih knjiga. Kada sam ono prvi put ležao od ovčijih boginja, jedna od knjiga koje mi je tata doneo da čitam da se zanimam (pored Vinetua) bila je Veliki Van. Onda sam tražio JOŠ; pa sam dobio celu kolekciju knjiga Plave ptice i te knjige sam čitao iznova i iznova dok se na kraju nisam učlanio u školsku biblioteku na kraju 4. razreda kada sam shvatio da ista uopšte postoji.

Knjiga iz kolekcije Plava ptica bilo je desetak edicija po desetak, a ja sam imao sledeće:
-Veliki Van - starac Tun Li i njegov odnos prema kralju tigrova tokom tridesetak godina u mandžurskoj tajgi
-Karavan za Oregon - sedmoro dece sami idu preko američkih planina u vreme kada nisu bile osvojene
-Karkadžu - dva Indijanca, dva belca, divlji žderavac i pitomi medved bore se da prežive zimu i sakupe što više kuninih koža
-Prva ljubav (Fifteen, od Beverli Kliri) - tinejdžeri u američkom gradiću tokom 1960-tih, mislim da sam na taj način gradio sebi sliku o tome kako se ljudi zaljubljuju
-Ostrvo plavih delfina - devojka Indijanka sama živi godinama na pustom ostrvu
-Kapije vremena - troje visokointeligentne dece odlaze u svemir da se bore protiv hmm... recimo Borga
i bilo je još nekih ali njih nisam STALNO iznova iščitavao, jer su neke bile ipak nerazumljive u tom izrastu.

E sada, kada se sve ove knjige pomešaju poprilično se dobija ono što predstavlja moju personu (npr. u se i u svoje kljuse; gledaj da se ne oslanjaš na druge i nemaš kome da kukaš i da se žališ, nego sam guraj napred prema svom zamišljenom romantičnom idealizovanom cilju koliko možeš), naravno kasnije rafinisano tokom adolescencije kad su se umešali i hormoni i kada sam pročitao još mnogo knjiga.
Korisnikov avatar
By nsBeckie
redosled je malo proizvoljan, nije baš redom kako sam šta čitala, a za neke knjige ne mogu baš da se setim šta sam pročitala pre čega, uglavnom zato što knjige koje volim čitam po milion puta

1. Vilijem Šekspir
2. Onore de Balzak
3. F. M. Dostojevski
4. Džejn Ostin
5. Ursula Legvin
6. Aleksandar Dima, otac
7. Paulo Koeljo
8. Agata Kristi
9. bajke, priče, mitovi, legende raznih naroda sveta
10. Knjige o Tarzanu, zaboravih ime pisca--ali najozbiljnije su uticale na mene :lol:

ma, ima dosta književnih dela koja su uticala na mene, ne samo od gorepomenutih pisaca.... sve se to nekako sliva u jedan basen odakle crpim svoje "umetničko Ja"
Korisnikov avatar
By Galadriel
trenutno mi pada na pamet de profundis o. vajlda :galerija:

horai i kokoro lafkadia herna
te dve knjizice nisu nikakva velika knjizevna ostvarenja koliko su meni priblizile neki drugi svet i pomogle da ga razumem sa ove tacke planete
By Simor
Krenuo sam da pišem spisak knjiga, i to od detinjstva kako je jukie predložio, koje su na ovaj ili onaj način uticale na mene, i shvatio sam da je nemoguće da napravim takav spisak - bio bi predugačak, ako bih ga skratio ne bi pokrio sve aspekte, a na momente bi bio i suviše ličan za forum.

Stoga, na žalost, iako je lepa, ne mogu da dam doprinos ovoj temi, izuzev ako se ne razvije diskusija zašto se Obamina knjiga "Dreams From My Father" našla na spisku najuticajnijih književnih dela a nije knjiga Vladimira Putina "Judo: History, Theory, Practice".

:giggle:
Korisnikov avatar
By Mariška
Da počnem i ja od detinjstva, kako je jukie sugerisao.

Tu bih onda mogao i morao da pomenem knjige koje su mi poslužile za bežanje od sebe. Onako, uz krofne...

Elem,

KNjIGE ZA BEŽANjE OD SEBE

1. Aleksandar Dima, otac (Počeo sa Grof od Monte Krista, pa pročitao sve što sam našao u dedinoj biblioteci - a on je imao sabrana dela Aleksandra Dime)

2. Karl Maj (Traper Jastrebov kljun, što je drugi deo trilogije o Meksiku za vreme Napoleona III, pročitao sam i prvi i treći deo, ali se ne sećam imena pošto sam ih pozajmio iz biblioteke)

3. Zejn Grej: Baf, vođa karavana

4. Henrik Sjenkjevič: Kroz pustinju i prašumu

5. Brojne druge knjige, kojih se više i ne sećam. Mislim da je poslednja kniga u tom nizu bila Blago Sijera Madre - nema happy end.

Nakon toga, pročitao sam par istinski BOLESNIH KNjIGA, koje su mi, taman kada sam ušao u pubertet i počeo ponovo da se nalazim, omogućile da još dublje pobegnem od sebe i razbolim se od mentalne lepre po imenu NACIONALIZAM.

1. Vuk Drašković (Nož, Molitva I&II)

Erih From nije književnik, ali moram da ga pomenem, jer mi je pomogao da se izlečim. Pročitao sam skoro sve njegove knjige.

ISTINSKI VREDNE KNjIGE

1. Džordž Orvel: 1984 (Najbolje napisana knjiga koju sam ikad pročitao. Savršen stil, izvanredna sadržina. NAJBOLjE!!!)

2. Knut Hamsun: Pan (Sadržina: OK. Stil: SAVRŠEN. Ali mora se čitati prevod Nine Vavre na hrvatski. Prevodi na srpski nisu ni približno tako dobri.)

3. Miloš Crnjanski: Seobe (Sadržina: OK. Stil: Najbolje napisana knjiga na srpskom jeziku.)

4. Oldos Haksli: Vrli novi svet (Sadržina: Izvanredna. Hipnopedija je najbolji opis procesa socijalizacije. Stil: Više nego OK.)

5. Herman Hese (Sidarta, Demijan, Stepski Vuk, Narcis i Zlatousti, Igra staklenih perli; fantastične knjige o psihološkom razvoju)

6. Slobodan Selenić (Memoari Pere bogalja; Pismo, glava; Očevi i oci; Prijatelji; Ubistvo s predumišljajem; Timor mortis; obavezno pročitati i književnu kritiku Petra Džadžića: Svet promene i vraćanja - Romani Slobodana Selenića)

7. F. M. Dostojevski: Braća Karamazovi (u suštini, stalno se vraćam samo na Legendu o Velikom inkvizitoru)

8. Mirjana Bobić Mojsilović: Dnevnik srpske domaćice (Knjiga pisana iz duše. Lakše čoveku kad vidi da nije samo on bio bolestan.)

Pročitao sam još gomilu knjiga, ali ove su one koje često uzimam da iščitavam ponovo.
Korisnikov avatar
By walt333
Pa slazem se da knjige iz detinjstva prvenstveno imaju uticaja na celokupan razvitak u zivotu. Tako da knjige iz detinjstvu koje su bile najuticajnije na mene.

1/ Cica Tomina koliba - jedan od prvih romana koji sam ikada citao, proplakao sam ga. Naucio me je toleranciji, da mrzim nepravdu i da postujem razlicitost. nazalost nemam u svojoj biblioteci ovu knjigu pa ako je neko voljan da proda svoj primerak nek javi.

2/ Devojcice ( ili Male zene zavisi od prevoda). Paaaa mislim da je svaka LGBT osoba volela ovu knjigu, prvenstveno iz jednog razloga, a to je Dzo. Devojcica koja toliko zudi da bude decak, zeli da se skoluje a to joj pol ne dozvoljava, i mora da se ponasa onako kako joj nije u prirodi. Bolno odrastanje i sazrevanje sestara Merc za vreme gradjanskog rata se naravno poklapa i sa bolnim odrastanjem u Srbiji za vreme sankcija, hiperinflacije i svih tih sranja.

3/ Pipi Duga Carapa - knjiga koja me je naucila da je bizarnost tako cool. Pipi je bila moj heroj (kao i hiljadama drugih). Skoro sam prelistavao jedan deo njenih avantura i opet se uverio koliko je ta knjiga genijalna

e sad sto se tice literature za odrasle... hmmm.

1/ Saputnici - Isidore Sekulic. Prava knjiga u pravo vreme, u doba najgoreg trazenja sebe ovo mi je palo po ruke, promenilo mi je zivot. Bez obzira sto ne smatram da su saputnici bolji od Kronike palanackog groblja ali su u mom zivotu odigrali mnogo vecu ulogu.

2/ Gospodja Dalovej - Virdznija Vulf. mozda knjiga koju sam najvise puta iznova citao. Mnogo mi znaci, iako porilicnop negativno deluje na moje raspolozenje i poglede na svet, ali uvek mi prija kao cigara uz kafu

3/ U seni devojaka cvetova - Marsel Prust. sad da ne bih navodio celo Traganje... izdvojam posebno drugi deo knjige jer ga smatram najgenijalnijim od svih delova. Neki odlomci su potpuno bolni koliko su prelepo napisani. njegov odlazak na more i opis kako more deluje na pripovedaca i budjenje osecanja prema Albertini.

4/ Ljiljan u dolu - Balzak. zar je moguce uopste ne zaplakati citajuci ovu knjigu?

5/ Dok lezah na samrti - Fokner. i posle vise od pola godine ja sam i dalje pod utiskom.

6/ Vlati Trave - Volt Vitmen. Uvek sam mrzeo da ucim stihove ali kada je u pitanju Vitmenova poezija nije mi bilo tesko.

ima tu jos knjiga ali evo neka ovo budu kljucne
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Simor
... shvatio sam da je nemoguće da napravim takav spisak - bio bi predugačak, ako bih ga skratio ne bi pokrio sve aspekte, ...
To jeste... neke knjige sam pročitao prekasno da bih mogao da kažem da su uticale na formiranje moje ličnosti, više sam se prepoznavao u nekim likovima kao u već viđenom

Neke knjige koje sam čitao u mlađem tinejdžerskom dobu (7-8 razred) su mi tada bile važne jer su oslikavale svet u kome su ljudi tolerantni prema nekome ko ima čudne ideje kao ja, i tada sam tokom sanjarenja zamišljao da živim u tom svetu tolerantnih osoba, i kako lepo razgovaram sa njima o zanimljivim stvarima i nema stresa i svi me prihvataju i niko me ne napada. Od tada sam naravno upoznao takve osobe u stvarnom svetu, tako da ne mogu da kažem da te knjige sada utiču na moju sadašnju ličnost, i kada bih ih ponovo čitao prešle bi u gorenavedenu kategoriju prepoznavanja već viđenog (npr. nedavno sam čitao poslednjih par priča iz Knjige o džungli i začudio se koliko odnos Moglija i Bagire pa posle Moglija i Kaae u samoj knjizi u stvari nema baš sve one međuzaplete i tanana osećanja kojih se sećam a koje sam očigledno sam svojom maštom dodao pri "ekranizaciji" u svojoj glavi)
Korisnikov avatar
By zozefin st
knjiga ''stranac'' od alber kamija{kafke}, me malo uzdrmalo
Korisnikov avatar
By zozefin st
u jednom periodu, u srednjoj skoli, knjiga ''Lovac u žitu'' od Salinger-a {Selinđera}
mi pomogla
Korisnikov avatar
By Srklet
jebo vas vuk :D

uz napomenu da djela koja su na mene izvrsila vazan utjecaj u odredjenom trenutku nisu isto kao i najbolja knjizevna djela koja sam procitao, spomenut cu sljedece:
čangi /alojz majetić
sunce se ponovo rađa / ernest hemingway
notes on camp / susan sontag
seksualna lica / camille paglia
grozdanin kikot / hamza humo
besnilo / borislav pekić
rules of attraction / brett easton ellis
the big nowhere / james ellroy
the boy who followed ripley / patricia highsmith
querelle de brest / jean genet
buđenje proljeća / frank wedekind
the goat or who is sylvia? / edward albee
te poezija langstona hughesa, konstantina kavafija, lorce, miloša crnjanskog, milana rakića, maka dizdara...
Korisnikov avatar
By Tungi
Knjige koje su mene navele na pisanje i koje su ostavile snazan uticaj/utisak jos u osnovnoj skoli :Hesse-Demian,Dickens-Velika ocekivanja...Tek kasnije negde u 8.razredu Dervis i smrt,koju sam procitao nekih 3 puta do maturskog rada,posle toga i cetvrti put,da bih sto bolje stvorio sliku "Ahmeda Nurudina-coveka i vernika"...Potom Thomas Mann-Carobni breg,Thomas Wolfe-Pogledaj dom svoj,andjele...Opet Hesse-Stepski vuk,Igra staklenih perli,Siddartha...:)
Korisnikov avatar
By Mars
Šta je tačno književno u opusu Isidore Bjelice?

(nb: pročitao sam skoro sve kako bih imao pravo da učestvujem u diskusijama na tu temu)
Korisnikov avatar
By Tungi
Originally posted by Mars

Šta je tačno književno u opusu Isidore Bjelice?

(nb: pročitao sam skoro sve kako bih imao pravo da učestvujem u diskusijama na tu temu)
Heklanje:hekla:

:smeh:
Korisnikov avatar
By Mars
Stvarno bih voleo da vidim tu rečenicu.

Moguće da mi je za trenutak opala koncentracija i da mi je promakla.

Književno. U delu Isidore Bjelice.
By Hans
Hm..hm...

1. Ćopić- Ježeva kućica (od nečeg mora da se krene)
2. Hese- Pod točkom, divna priča o mladim godinama
3. Džojs - Portret umetnika u mladosti, takodje divna priča o mladim godinama
4. Majakovski- Oblak u pantalonama (iako je pesma)
5. Hese- Narcis i Zlatousti
6. Isidora Sekulić
7. Stendal- Crveno i crno i Bronte- Stanarka napuštenog zamka
8. Gete- Izbor po srodnosti
9. Platon- Gozba
10. .....neka bude..neka bude...Kafka-Das Schloss i...In der Strafkolonie

Ovo je vid mučenja, da znate. :smeh:
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Knjizevna dela uticu na mene.
Ali ovaj superlativ mi pravi veliki problem...
ja zaista mislim, procitavsi mnogo ili malo knjiga, da me je najvise oblikovalo ono iz detinjstva. A tada sam bila vise vezana za mitove, folklorne price, bajke, Bibliju i epske pesme (balada ,Predrag i Nenad" :love: ) negoli sada. sada citam beletristiku i, kada je vec tako, morala bih govoriti i o najuspelijim, i o najuticjnijim, i o najzanimljivijim...

Ali... ko je pisao za mene, kao...
Crnjanski,
Nastasijevic, Zid, Gogolj, Euripid, Kafka, Kami...

A volim jos i Lazu Kostica i Keruaka. :P
Korisnikov avatar
By djo
evo 3 knjige, potpuno bočne i trivijalne u odnosu na istoriju knjizevnosti, ali ja ih obozavam. moja mala erotska trilogija :D

ljubavnik m. duras,
pohvala pomajci m.v. llosa
teorema p.p. pasolini
Korisnikov avatar
By Tungi
Originally posted by djo

evo 3 knjige, potpuno bočne i trivijalne u odnosu na istoriju knjizevnosti, ali ja ih obozavam. moja mala erotska trilogija :D

ljubavnik m. duras,
pohvala pomajci m.v. llosa
teorema p.p. pasolini
:up:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!