Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Promocija ove knjige je bila pre nekoliko dana

Novosadjani, da li neko zna nesto vise o tome?
Juce se u jednom drustvu povela polemika o toj knjizi koja opisuje dogadjaje 22. ili 23. januara 1942. u Novom svetlu o dogadjajima u kojima je, u jednom danu ubijeno vise od hiljadu ljudi(!!!???), ali ja o tom dogadjaju konkretno, moram priznati nisam cula
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
je l' ti živiš pod nekim kamenom ili šta?
By Simor
Ne živi pod kamenom. Nego u teorijama zavere kojima objašnjava svet oko sebe, Jevreji su bad guys, pa je stoga holokaust, kao i Novosadska racija, ustvari izmišljen zločin (kao i Srebrenica, uostalom). Pa se iznenadila kada je čula da su postojali tamo neki nemački nacisti, pa hortijevci, pa nedićevci...

:jbg:
Korisnikov avatar
By Tot
Koliko neko, ko se tobože zanima za društvenu stvarnost, mora da bude neznalica ili ignorant i da 2009. godine čuje prvi put za Novosadsku raciju?

Da nije u pitanju tema o ovako užasnom zločinu, ovo bi bilo za sprdnju.
By Ulix
Originally posted by Tot
Koliko neko, ko se tobože zanima za društvenu stvarnost, mora da bude neznalica ili ignorant i da 2009. godine čuje prvi put za Novosadsku raciju?
Bila je zauzeta izucavanjem lekovitih svojstava koloidnog srebra, ko jos ima vremena da se bavi tamo nekim Holokaustom.
Korisnikov avatar
By Manon
nisam znala da su toliki ljudi poubijani u jednom danu. Uostalom vi ste stalno pomilnjali Srebrenicu, ali nikada ovde niste pominjalli zlocine koje su izvrseni nad nasim narodom, nikada niste potsetili nase mlade drugare na forumu da je genocid i nekoliko hiljada streljanih u Kragujevcu. Zasto sam vam sad ja kriva sto vas pitam o tome ljubazno, da ne bi ispalo da provociram

PONAVLJAM: nisam znala da je su u jednom danu madjarski fasisti ubili nekoliko hiljada ljudi od toga:
813 Jevreja,380 srba,18 Madjara, 15 Rusa, 13 Slovaka, 8 Hrvata, 3. Nemaca, 2 Rusina, 2 Slovenca i 1. Muslimana. Među žrtvama su 492 muškarca, 418 žena, 177 starijih osoba, čak 168 dece,mladića i devojaka do 18 godina, a mnoge žrtve se samo pretpostavljaju, tako da je pitanje hoće li se stvaran broj ikada i utvrditi.
zasto vi koji ovde na forumu sve najbolje znate ne napisete sta o tome zaista mislite?
Korisnikov avatar
By Manon
ok Ulix, znam da si ljut na mene, ali mislim da nisi u pravu i da ce vreme to pokazati. Ja imam dovoljno strpljenja :)
hvala na linku
PS
Uostalom, posto vidim da niko nece da pise vec samo moji obozavaoci ovde na forumu koriste priliku da pokazu kako me vole, postavicu ja na ovoj temi ono sto mislim da treba da se zna, cim mi s emalo secanje osvezi
By Simor
Dok osvežavaš sećanje (osvežavaš sećanje? nije valjda da si i ovome prisustvovala?), najpre da postavim tvoj (nepismeni) post koji si prvobitno napisala, pa ga potom izmenila (ja sam ga sačuvao, pošto sam znao da ćeš ga promeniti, da bi ispalo kako je navodno došlo do misunderstandinga), da bi izgledalo kako ti pitaš o jednom danu a Novosadsku raciju poznaješ u prste (da te probude u po' noći, znala bi naizust da kažeš imena svih žrtava i dželata):
Originally posted by Manon
Promocija ove knjige je bila pre nekoliko dana

Novosadjani, da li neko zna nesto vise o tome?
Juce se u jednom drustvu povela polemika o toj knjizi koja opisuje dogadjaje 22. ili 23. januara 1942. u Novom u kojima je, u jednom danu ubijeno vise od hiljadu ljudi(!!!???), ali ja o tom dogadjaju konkretno, moram priznati nisam cula
Potom, dok osvežavaš sećanje, odluči se koliko je ljudi na taj jedan dan ubijeno:
u jednom danu ubijeno vise od hiljadu ljudi(!!!???)
u jednom danu madjarski fasisti ubili nekoliko hiljada ljudi
A sada nastavi da se baviš jednim užasnim zločinom u kontekstu "moj narod - tvoj narod" i da ga objašnjavaš paranodinim naci(onali)stičkim ključem. Neko će ti se već pridružiti.

Tebe treba čitati kao podsetnik da glupost i neznanje idu ruku pod ruku.
Korisnikov avatar
By Manon
Lepo si to primetio samo nisi zapazio da je paki postavio link u medjuvremenu.
Kad sam napisala prvi citatnisam znala, ali izmedju prvog i drugog citata je taj link koji me je obavestio o cemu se radi,
I jedan i drugi citat su prisutni u mojim postovima. STA je izmenjeno??

http://en.wikipedia.org/wiki/1942_raid_in_Novi_Sad

OF: Simore, meni je drago da citas samo moje postove, ali citaj sta su i drugi napisali u medjuvremenu. Obozavam te

ipak

tema je promocija knjige.

Ako hoces pisi o knjizi, ako hoces pisi o meni, kako ti je volja
By Sixto
Za razliku od nekih ne osudjujem je, jer je danas cinjenica da ljudi van NS pa i u samom gradu nemaju pojma o Raciji! Starije malo generacije su nesto i nacule o tom, al ko jebe price o fasizmu, danas je bitna ekonomija, politika, menadzerisanje, bankarstvo i sl. Okacen je jedan dobar komentar na B92 gde devojka prica frapirana kako je drugarica iz bgd pita kakva je to racija u NS izvedena! Zajedno studirale, druzile se! 30god!

Zaboravljamo svoju antifasisticku tradiciju, prostor ustupamo nekim novijim trendy naukama, klincima je jednostavno bitan splav, pivo i Sako Polumenta, a profesori istorije dizu ruke jer nit ina njih obracaju paznju djaci, niti drzava.
Korisnikov avatar
By Tot
Mengele slobodno šetao Argentinom, njegovim žrtvama posvuda spomenici i sećanja da se ne ponovi. To kazuje jedno: njegova slobodna šetnja je simbol aktivnog zaboravljanja, minorizovanja učinjenog zla. U tom smislu nije toliko bitno što je tamo našao skloniše. Azil mu daje zaborav, ponovna ubijanja u mislima jer je odvratno reći: ne, to se nije dogodilo. Bitni su oni koji su se time naslađivali. I koji se spremaju da jednom proslave javno njegov rođendan ili nekom sličnom zločincu; evo i Srbija se može podičiti da se to pokušava, ali bar u Novom Sadu nije prošlo. Neprocesuirani zločinac je simbol zla koje nije sasvim uništeno; seme zla koje čeka svoj trenutak. Fašizam jeste uspeo da se izjednači sa sveopštim zlom i antifašizam jeste univerzalna ljudska i moralna dužnost.

Užasno je važno da se balkanski kasapin nađe u Hagu; sve će biti teže i nama i generacijama koje će doći ako uspe naum njegovog heroizovanja. Pročišćenje se time odlaže u nedogled. To nije samo pitanje ratnog zločina, to je pitanje slobode ili neslobode, jer se nijedna generacija ne može nadati stabilizovanju ovog društva, ljudskim pravima i slobodama u punom stepenu ukoliko imate stalnu pretnju malignog institucionalnog nacionalizma. Detronizacija tog zločinca na svetskom nivou siguran sam, to može onemogućiti jer će pomoći suočavanje sa počinjenim zločinima iznutra, u Srbiji. Ali to se ne može potpuno izvesti dok se ne nađe u Hagu; ili može, ali mnogo, mnogo teže. Nekažnjeni zločinac postaje simbolički generator potencijalnih novih zločina u budućnosti.

Nebo će blagosloviti Srbiju kada se Mladić konačno nađe u Hagu. To će biti veliki događaj. Verujem da još ima nade.

p.s. mislim da je veza pominjanja Mladića u kontekstu teme očigledna
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Sixto
Za razliku od nekih ne osudjujem je, jer je danas cinjenica da ljudi van NS pa i u samom gradu nemaju pojma o Raciji! Starije malo generacije su nesto i nacule o tom, al ko jebe price o fasizmu, danas je bitna ekonomija, politika, menadzerisanje, bankarstvo i sl. Okacen je jedan dobar komentar na B92 gde devojka prica frapirana kako je drugarica iz bgd pita kakva je to racija u NS izvedena! Zajedno studirale, druzile se! 30god!

Zaboravljamo svoju antifasisticku tradiciju, prostor ustupamo nekim novijim trendy naukama, klincima je jednostavno bitan splav, pivo i Sako Polumenta, a profesori istorije dizu ruke jer nit ina njih obracaju paznju djaci, niti drzava.

Da.
Zapravo, spomenik nastradalima u Raciji postoji, stoji na obali Dunava, ali mislim da se o njemu kaze tek par reci strancima koji tu silaze sa svojih fancy brodova.
Srbi su suvise obuzeti ispravljanjem krivih Drina iz WW II da bi se uopste secali nacista i fasista. Bitnije je uvrstiti cetnike u udzbenike, na stranu 'dobrih' momaka, negoli pomenuti zrtve.
Inace, nije izzvrsena samo jedna racija na teritoriji Vojvodine, nastradali su i zitelji Curuga, i bas kao u Novom sadu, i tamo postoji spomenik koji na to podseca. Bar one koji zele da znaju.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!