Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Moram priznati da sam se razočarao u ovdašnje autonomaše, "mađarone" i ostale lojalne ideji nezavisnog vojvodstva Vojvodine -- znaju oni već da na njih mislim -- što do sada nisu promovisali sjajnu mađarsku spisateljicu Agotu Kristof! Otkrio sam je skoro, prevodeći Žižekovu knjigu "Ćudovišnost Hrista" -- Simore, gde si? -- koji je citira u završnom poglavlju i takođe joj je vrlo naklonjen. Evo nekoliko izvoda iz njegovih referiranja na dotičnu personu koja me je preko noći, onako na blitzkrieg, potpuno osvojila...

"Postoji, međutim, sasvim drugačiji način za odvajanje etike od morala: nešto poput Šilerove suprotnosti naivnog i osećajnog. Moral je ono „osećajno“, uključuje druge (jedino) u tom smislu da se meni dopada da vidim sebe kao dobrog, gledajući kroz oči drugih; etika je, sa druge strane, naivna – radim ono što moram da uradim, jer je neophodno to uraditi, a ne zato što sam dobar. Ova naivnost ne isključuje promišljanje – štaviše, ona ga omogućava, omogućava tu hladnu, okrutnu distancu prema onome što radimo. Najbolji književni prikaz ovakvog etičkog stanovišta jeste Velika sveska, prvi tom trilogije Velika sveska – Dokaz – Treća laž, koju je napisala Agota Krištof (Ágota Kristóf). Kada sam prvi put čuo nekoga da govori o Agoti, mislio sam da je to loš istočnoevropski izgovor imena Agate Kristi; ali ne sam ubrzo saznao da Agota nije Agata, kao i da je Agotin horor daleko užasniji od Agatinog. Iako je njen unuiverzum „postmoderan“ (tri knjige pisane su potpuno različitim stilovima, i često su protivrečne u vezi sa istim događajima, prikazujući različite verzije traumatske „stvari“ koja se neizostavno javlja), njeni radovi su potpuno anti-postmoderni u svojoj jasnoj jednostavnosti, pune rečenica koje podsećaju na radove iz osnovne škole: postmoderna otvorena dvosmilenost u potpuno anti-postmodernom stilu.

Velika sveska govori o mladim blizancima koji žive sa svojom bakom u malom mađarskom gradu u toku poslednjih godina Drugog svetskog rata i ranog perioda komunizma. (Kasnije saznajemo da nije jasno da li su zaista postoje dva brata ili samo jedan, koji ima halucinacije drugog – lakanovski odgovor glasi: postoji više od jednog, a manje od dva. Blizanci su 1 + a: subjekat i ono što je u njemu više od njega samog.) Blizanci su potpuno nemoralni – oni lažu, ucenjuju, ubijaju...-, pa ipak, predstavljaju etičku naivnost u njenom najčistijem obliku. Nekoliko primera će biti dovoljni. Jednog dana, sretnu u šumi izgladnelog dezertera i donesu mu neke stvari koje im je tražio:

»Kada smo se vratili sa hranom i ćebetom, on reče:
„Veoma ste ljubazni;“
Mi odgovoramo:
„Nismo pokušavali da budemo ljubazni. Doneli smo Vam ove stvari jer su vam bile od preke potrebe. I to je sve.“ «(43)

Ukoliko je ikada postojao hrišćanski etički stav, onda je to ovaj: bez obzira koliko uvrnuti bili prohtevi njihovih komšija, blizanci naivno pokušavaju da im izađu u susret. Jedne noći, zatičemo ih kako spavaju u istom krevetu u kome spava i nemački oficir, napaćeni gej mazohista. Rano ujutru, pošto su se probudili i pošli da izađu iz kreveta, oficir ih zadržava:

»“Ne mrdajte. Nastavite da spavate:“
„Hoćemo da pišamo. Baš nam se ide.“
„Ne idite. Uradite to ovde.“
Pitali smo:
„Gde?“
Rekao je:
„Po meni. Da. Ne plašite se. Pišajte! Po mom licu.“
Učinili smo to, a onda smo izašli u dvorište, jer je ceo krevet bio mokar.«(91)

Istinski čin ljubavi, ako je ljubavi ikada i bilo! Najbliži prijatelj blizancima bila je sveštenikova kućepaziteljka, mlada pohotna žena koje ih je kupala i prala im odeću, igrajući sa njima erotske igre. Onda se dogodilo nešto, dok je kolona izgladnelih Jevreja sprovođena kroz grad na putu ka logoru:

»Tačno pred nama isplivala je iz gužve jedna mršava ruka, prljava ispružena ruka, a glas traži:
„Hleba.“
Kućepaziteljka se nasmešila i pretvarala kao da nudi ostatak svog parčeta; zadržala ga blizu ispružene ruke, a onda, uz grohotan smeh, vratila parče hleba nazad u svoja usta, zagrizla, i rekla:
„I ja sam gladna.“«(107)

Dečaci su odlučili da je kazne: stavili su nešto municije u njen šporet. Kada je naložila vatru sledećeg jutra, šopret je eksplodirao i iskasapio je. Prateći ove smernice, lako ću zamisliti situaciju u kojoj bih bio spreman, bez ikakve griže savesti, da hladnokrvno nekoga ubijem, čak i kada bih znao da ova osoba nikog nije neposredno ubila. Čitajući izveštaje sa mučilišta u latinoameričkim vojnim režimima, pronašao sam da mi je posebno odvratna (obična) figura doktora koji je pomagao mučiteljima da najučinkovitije obave svoj posao: on bi pregledao žrtvu i nadgledao proces, pružajući mučiteljima informacije o tome koliko je žrtva sposobna da izdrži, koja vrsta mučenja bi nanela najveći bol, itd. Moram priznati: kada bih sreo takvu osobu, znajući da postoje male šanse da je izvedem na sud, i kada bi mi se pružila prilika da je potajno ubijem - to bih i učinio, bez imalo kajanja što sam „uzeo pravdu u svoje ruke“... Najvažnije u ovakvim slučajevima jeste izbeći opčinjenost zlom, koja nas tera da uzdignemo mučitelje do nivoa „demonskih“ prestupnika, koji imaju snagu da prevaziđu naša jadna moralna načela i delaju slobodno. Mučenja nisu „s druge strane“ Dobra i Zla, ona su ispod njih, ona „ne krše herojski“ naša zajednička etička pravila, ona ih jednostavno nemaju. – Vratimo se Beležnici: dva brata takođe ucenjuju sveštenika: prete mu da će svima razglasiti kako je sveštenik seksualno zlostavljao Harelip, devojku kojoj je potrebna pomoć kako bi preživela, tražeći da im redovno isplaćuje određenu svotu novca svake nedelje. Šokirani sveštenih ih pita:

»To je čudovišno. Shvatate li šta radite?“
„Da, gospodine. Ucenjujemo.“
„U vašim godinama... To je žalosno:“
„Da, žalosno je to što smo primorani na ovo. Ali Harelip i njenoj majci novac je apsolutno neophodan.“ «(70)

Nema ničeg ličnog u ovoj uceni: kasnije, oni čak postaju bliski prijatelji sa sveštenikom. Kada se Harelip i njena majka novčano oporave, oni prestaju da iznuđuju novac od sveštenika:

»“Zadrži ga. Dovoljno si dao. Uzimali smo ti novac kada je to bilo apsolutno nužno. Sada zarađujemo dovoljno novca pa možemo da damo nešto i Herelip. Naučili smo je i da radi.“ «(137)

Njihovo hladnokrvno služenje drugima ide do toga da ubijaju, ako se samo od njih zatraži: kada ih njihova baka zamoli da sipaju otrov u njenu šolju sa mlekom, oni odgovaraju:

»“Ne plači bako. Učinićemo to; ako to zaista želiš da učinimo, učinićemo tako.“«(171)

Ma koliko naivno izgledao, ovako subjektivni stav nikako ne isključuje čudovišno hladnu misaonu distancu. Jednog dana, blizanci oblače pocepanu odeću i odlaze da prose; žene koje prolaze pored njih daju im jabuke, kolače, itd, a jedna od njih čak ih pomazi po kosi. Zatim, jedna žena im nudi da pođu kod nje kući i da obave neke poslove u zamenu za hranu.

»Mi odgovorimo:
„Ne želimo da radimo za vas, gospođo. Ne želimo da jedemo vašu supu ili vaš hleb. Nismo gladni.“
Ona pita:
„Zašto onda prosite?“
„Da vidimo kakav učinak to izaziva i da posmatramo reakcije ljudi.“
Žena ode, vičući:
„Pokvareni mali huligani! Još i bezobrazni!“
Na putu ka kući bacili smo jabuke, kolače, čokoladu i novčiće, u visoku travu pored puta.
Nemoguće je baciti milovanje po glavi.«(34)

Ovo je moje stanovište – kakav bih ja voleo da budem: etičko čudovište bez saosećanja, da radim ono što treba da bude urađeno u uvrnutom preklapanju slepe spontanosti i misaone distance, pomažući drugima, izbegavajući njihovu ogavnu bliskost. Kada bi bilo više ovakvih ljudi, svet bi bio prijatno mesto, gde bi osećajnost bila zamenjena hladnom i okrutnom strašću."

P.S. U prevodu na srpski: Agota Krištof Velika sveska – Dokaz – Treća laž, Paideia, Beograd, 2008. Naručite, ja sam već rezervisao primerak!
By Ulix
Dobra je Agota, ali je se stvarno ne bih setio u moru boljih madjarskih pisaca. A jedan od razloga je i taj sto Agota sada pise na francuskom, pa je madjarski pisac samo po imenu, onoliko koliko je Nabokov ruski, pa jos manje. :)

Prevodjena je i ranije na srpski, mislim da je izdavac bio ili Dereta ili Paideia, ne mogu sad da iskopam tu knjizicu koju imam.
By polarlicht4.1
Čini mi se da su je objavili ovi drugi, ukoliko me pamćenje dobro služi. :senilko:
Korisnikov avatar
By Mr.Ja
Mene to ime neodoljivo podseca na Agatu Kristi. :puzzle: Prvo pomislih da se Duda zeza i biva ironichan... Kad ja tamo, a ono medjutim...
Korisnikov avatar
By AngraMaina
ti, zli, nemilosrdni vanzemaljcu, koji si oteo nashu dudu i na njeno mesto postavio ovog klona koji pise otvoreno, jasno i nepretenciozno, daje informacije koje actually mogu da zanimaju druge ljude, i na kraju se zalaze za eticko ponasanje - molim te, nemoj da povredis pravu dudu!!! vrati nam je, ne pitamo sta kosta!!!!!

:cool: :kiss: :love:
Korisnikov avatar
By Mars

A ja po višegodišnjoj navici nisam ni pročitao post. Možda bih došao do istog zaključka (ako baš ne i vapaja/molbe na kraju kao ti...)

Elem. Baš da mi je OMILJENA...jako daleko od toga.
Zečja Usna? Da.
Korisnikov avatar
By anche
e ja se secam da me je velika sveska odusevila i onda sam trazila i druge dve iz trilogije i nisam nasla pa sam zaboravila na celu stvar... a sad bih bas morala da ponovo citam veliku svesku...
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Originally posted by AngraMaina
ti, zli, nemilosrdni vanzemaljcu, koji si oteo nashu dudu i na njeno mesto postavio ovog klona koji pise otvoreno, jasno i nepretenciozno, daje informacije koje actually mogu da zanimaju druge ljude, i na kraju se zalaze za eticko ponasanje - molim te, nemoj da povredis pravu dudu!!! vrati nam je, ne pitamo sta kosta!!!!!

Sudeći po količini cinizma, rekao bih da imaš prirodni imunitet na vanzemaljske otmice.

No, ne brini se -- ono gore je bio Žižek (mislim da sam to valjda rekao jasno?!)... Ja sam ipak sledbenik Wildea i užasavam se "korisnih informacija", smatram skromnost vrlinom onih koji nemaju ni jednu drugu, a ljude i dalje ne delim na dobre i loše -- opšteg li mesta svake moralističke malograđanštine! -- već na zanimljive i dosadne.

Ti si, kao i uvek, zanimljiv. Zato te i volim.

Dušan, još uvek nevin po pitanju susreta treće vrste (zbog čega se oseća frustriranim!)
Korisnikov avatar
By Marvin
Originally posted by anche
e ja se secam da me je velika sveska odusevila i onda sam trazila i druge dve iz trilogije i nisam nasla ...
Tako i ja.
Negde na početku srednje.
I baš me oduševila... samo sad ne mogu da se setim bog zna čega :zacepi:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by Dušan Maljković
Originally posted by AngraMaina

Sudeći po količini cinizma, rekao bih da imaš prirodni imunitet na vanzemaljske otmice.

No, ne brini se -- ono gore je bio Žižek (mislim da sam to valjda rekao jasno?!)... Ja sam ipak sledbenik Wildea i užasavam se "korisnih informacija", smatram skromnost vrlinom onih koji nemaju ni jednu drugu, a ljude i dalje ne delim na dobre i loše -- opšteg li mesta svake moralističke malograđanštine! -- već na zanimljive i dosadne.

Ti si, kao i uvek, zanimljiv. Zato te i volim.

Dušan, još uvek nevin po pitanju susreta treće vrste (zbog čega se oseća frustriranim!)
:friends:
Korisnikov avatar
By *deni*
...Jednog dana, blizanci oblače pocepanu odeću i odlaze da prose; žene koje prolaze pored njih daju im jabuke, kolače, itd, a jedna od njih čak ih pomazi po kosi. Zatim, jedna žena im nudi da pođu kod nje kući i da obave neke poslove u zamenu za hranu.
...„Ne želimo da radimo za vas, gospođo. Ne želimo da jedemo vašu supu ili vaš hleb. Nismo gladni.“
Ona pita:
„Zašto onda prosite?“
„Da vidimo kakav učinak to izaziva i da posmatramo reakcije ljudi.“
Žena ode, vičući:
„Pokvareni mali huligani! Još i bezobrazni!“
Na putu ka kući bacili smo jabuke, kolače, čokoladu i novčiće, u visoku travu pored puta.
Nemoguće je baciti milovanje po glavi.«(34).....
Nikad pre cuo za tu Agotu, ali mi se ovo jako svidelo.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Originally posted by Dušan Maljković
U prevodu na srpski: Agota Krištof Velika sveska – Dokaz – Treća laž, Paideia, Beograd, 2008. Naručite, ja sam već rezervisao primerak!
Agota je josh davno prevedena na serbski.

Secam se da sam navedene knjige chitao josh u osnovnoj. Za vreme chitanja knjige su zrachile perverznom brutalnoshcu.
U tim knjigama se moze naci skoro sve, od pedofilije preko homoseksualnosti i silovanja do ludila. Uprkos tome knjige su veoma pitke, poput Isidorinih klozetskih dela.
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Originally posted by Ulix

Prevodjena je i ranije na srpski, mislim da je izdavac bio ili Dereta ili Paideia, ne mogu sad da iskopam tu knjizicu koju imam.
Mislim da je Paideia u pitanju.
Citala sam trilogiju VELIKA SVESKA/DOKAZ/TRECA LAZ.
Sve tri mogu funkcionisati i relativno samostalno.
Preporucujem ljubiteljima bajki. :evil:
By polarlicht4.1
Završih "Dokaz" i "Treću laž" za par sati. Sasvim slučajno sam pokupio iz biblioteke te nisam obratio pažnju da su delovi trilogije tako da mi ostaje da pročitam i "prvi deo". Nije mi se skoro desilo da ne mogu da prestanem da čitam. Bilo mi je muka, gadilo mi se ali nisam mogao da prestanem. Odlična je.
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Originally posted by polarlicht4.1
Nije mi se skoro desilo da ne mogu da prestanem da čitam. Bilo mi je muka, gadilo mi se ali nisam mogao da prestanem.
Taj rad. :cigareta:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!