Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Sunce
Zar je to razlog da ne pises? Lepo je citati Renoira kada pise o umetnosti. Ako ne pises to znaci da si ljubomoran. Pa dobro! :njanjanja:

Tomek, moja asocijacija je ista - Bah!
Korisnikov avatar
By hlaefdige
vrlo retko mi prija barok (e, da, kada govorim o umetnosti, gotovo uvek se radi o knjizevnosti ili likovnoj umetnosti, jer sam potpuno duduk za muziku)...
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by hlaefdige
vrlo retko mi prija barok (e, da, kada govorim o umetnosti, gotovo uvek se radi o knjizevnosti ili likovnoj umetnosti, jer sam potpuno duduk za muziku)...
A kako te onda rasplace Bolero? Da li to vise uradi ples ili muzika?
Korisnikov avatar
By hlaefdige
izgleda...ne cujem bas dobro, u stvari..i onda stalno imam utisak da i ne mogu da cujem sve sto tu ima da se cuje....a i prilicno sam neobrazovana....inace...znas vec koliko mi je pokret bitan...
Korisnikov avatar
By Sunce
Ni ja ne znam mnogo, zato sam i otvorio ovu temu. idomeneo i Cluniensis su, medjutim, opsednuti barokom. Lepsi poklon na forumu covek ne moze da im pruzi. :)
Meni se cini da je tvoj pokret - jezik raskosniji od verbalne komunikacije i mislim da taj talenat treba da negujes.
Korisnikov avatar
By hlaefdige
da, mnogo bolji od pisanja definitivno...zato ne bih ovde s tobom o tome...da ne brljam temu
Korisnikov avatar
By idomeneo
Jedan duboki révérence (naklon) Suncu, zbog ovako nesvakidašnje teme i blistave posvete. :)

Barok, kao i rokoko, su po mom mišljenju, krajnji izraz evropske sofisticiranosti i rafiniranosti, potpunog integrisanja umetnosti u sve pore života (plemstva), bljesak moći i slave, pompeznihih i nikad prevaziđenih svečanosti nezapamćenog sjaja, neverovatnog bogatstva i čarobnih varijacija ukusa i stila.. Jednom rečju, zlatno doba čovečanstva, trijumf umetnosti! :sunce:

Mislim da su, barem kod nas, barok i rokoko (tj. "galantni stil") prilično zanemareni. Čini mi se da ljudi generalno slabo poznaju ovu epohu, i samim tim nemaju neko naročito mišljenje o istom. Kada se malo zagrebe ispod površine nailazi se pak jedan potpuno novi svet i način života.

Prve asocijacije na barok su mi: Versaj Luja XIV (Kralj Sunce) i saksonski dvor u Drezdenu - dva najraskošnija u Evropi, zatim pompezne svečanosti, intrige i dvorske spletke, maskirni balovi i očaravajuća muzika, moda...

Nekoliko korisnih linkova:

http://passacaille.blogspot.com/ - blog sa pretežno baroknom muzikom

http://www.wga.hu/ - galerija evropske umetnosti od 1100 - 1850, sa preko 20 000 reprodukcija, pa tu možete naći i barok..

http://www.chateauversailles.fr/en/ - oficijelni sajt Versaja, najslavnijeg dvorca svih vremena

http://www.photo.rmn.fr/ - Udruženi muzeji Francuske, na čijem sajtu možete istraživati njihove bogate kolekcije
Korisnikov avatar
By deran
Meni kad neko kaže Barok,automatski pomislim kičerica,sa sve Lujem i perikama :lol: .

A i muzika je dosadna...pa DOSADNA :D
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
Kada neko kaze barok prvo pomislim na to da je pogresno akcentovao :gubitnik:
Samo ime znaci cudan, nastran... dakle moze se reci da je bas queer pravac ;)
Imao je nesrecu da se javio posle renesanse i manirizma pa deluje da nije doneo neke velike novine, a jeste i te kako.
Mozda najvise u muzici (opere npr) ali posto blage veze tu nemam drzacu se likovnih dostignuca :)
Teatralnost pokreta, dramaticnost u izrazima lica, nabrane draperije, uskovitlanost, lirizam, koriscenje arhitektonskih ukrasa...nista od toga nismo vidjali ranije, bar ne u toj meri kao na baroknim skulpturama.
Bernini sa Apolon i Dafne, David, Zanos sv Tereze, presto sv Petra, Fontana 4 reke, de Trevi, di Tritone... Odlican je kao vajar, kao slikar mi se ne svidja toliko.
Slika

Slika

Slika

Slika
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
Onda pomislim na neizbeznog Karavadja, njegov tenebrozo i recimo ovu sliku:
Slika

gde se vidi kako je fino razbucao sva dotadasnja pravila pri slikanju sakralnih tema. Svece slika kao obicne ljude, uvodi podrumsko osvetljenje, odbacuje pejsaz i arhitekturu...
:egzorcist:
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Originally posted by Sunce
1. Volite li baroknu umetnost?
2. Kad neko kaze "barok", cega se prvo setite?
3. Omiljena dela?
4. Omiljeni umetnici?
1. Ne.
2. Prvo se setim Velaskezovih degena.
3. /
4. Karavadjo.
Korisnikov avatar
By horus.
not my cup of tea...

u slikarstvu je barok bio najslabiji (po meni), dok je u klasicnoj muzici bio daleko jaci, kao i u knjizevnosti...
iako nisam fan, ne mogu se zanemariti servantes i sekspir...

e da, prva asocijacija na barok su mi crkve i namestaj... :nerd:
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Tomek
Setim se Baha i Tokate i fuge u d-molu...
To je prva asocijacija kada neko pomene rec "barok". Volim dela Rembranta, Karavadja, vec pomenutog Baha, Hendla i Vivaldija.

U baroku mi se dopada igra svetlosti i senki, mozda najvise to.

Wikipedia o Karavadju:

http://en.wikipedia.org/wiki/Caravaggio

O zivotu i radu Karavadja sam dosta saznao preko odlicne italijanske filmske serije "Karavadjo".

Wikipadia o Rembrantu:

http://en.wikipedia.org/wiki/Rembrandt

Preporucujem film o Rembrantu, tacnije o stvaranju slike "Nocna straza":

http://film.krstarica.com/l/filmovi/nocna-straza-2007/

http://www.nightwatchingthefilm.com/
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
Originally posted by the1whowished
2. Prvo se setim Velaskezovih degena.
:shrug:
Ne radi se o degenima nego o patuljcima. :hvala:
Slika
Barem ih on nije nikada prikazivao kao nakaze.

Pored Velaskeza volim i slike iz svakodnevnog zivota koje je radio Muriljo, ucitelj mu, posebno one sa decom - tu je bio pravi majstor.

Slika

Slika

A od severnjaka mi je najdrazi Frans Hals, najtemperamentniji potez baroka, brz i definitivan, debeli nanosi boje, po meni najveci portretista mozda u celoj istoriji slikarstva.
Slikar osmeha ma kakav on bio.
Slika
Volim ovu oker paletu baroka :)
Korisnikov avatar
By Hton
Prvo mi padne na pamet Ekstaza Sv Tereze.
Ne volim nesto posebno barok. Ima interesantnih dela- generalno barok ima zanimljive ideje i ideologiju i u teoriji je jako primamljiv,ali u praksi predstavlja na neki nacin kradju helenisticke umetnosti,tj. iskrivljenu sliku helenisticke umetnosti, koja je opet meni mnogo zanimljivija od baroka.(rokoko uvek odvojeno posmatram i odvratan mi je). Najbolja stvar koju je barok pruzio kako u slikarstvu,tako i u skulpturi, je istrazivanje svetlosti i senki.
Korisnikov avatar
By Sunce
Ako budete u Rimu, obavezno posetite galeriju Doria Pamphilj i galeriju Borgeze. Tu se nalaze znacajna dela baroka.

Najvise su mi se dopala dela Karavadja.
Korisnikov avatar
By mitrandir
Barokna muzika je fantastična. Jednostavno, ne mogu da je ne volim.
By Speculum Columbae
Jedan od mojih omiljenih pravaca.
Zaista obožavam barok i poznavalac sam (posebno u muzici).
Volim sve barokne stilove - blještavi italijanski, mirni i intimni i sumorni flamanski i flandrijski sa Vermerom i njegovim kolegama lautistima, rane engleske virginaliste, air ou ballet de cour Francuske, Les Fêtes Champestres (tzv. galantni stil), građanski stil Francuske, kada flauta staje na pijedestal po virtuozitetu, volim rani venecijanski barok koji ipak ostaje u nekoj meri umeren, volim čak i šinosoariju i rokoko kao vrhunac hedonizma građanina.
Volim i onaj racionalni engleski barok Persla, posle i Hendla, koji je sa sobom doneo obilje stilova iz Italije, Nemačke...
Volim takođe i maniristički i pijetozni barok Baha, Rembranta i ostalih.
Obožavam srpski barok i rokoko - fantastični su mi.
Zaista mnogo volim barok.
I instrumentalno, barok je divno doba - zlatno doba rekordera, orgulja, violine, viola da gamba i ostalih iz porodice viola, klavsen, virginal i čembalo, lauta i barokna mandolina, teorba doživljavaju takođe tehnički vrhunac.

Posedujem ogroooooooooooooooomnu količinu različite barokne muzike, kome treba neka javi.

''
Korisnikov avatar
By idomeneo
Originally posted by Dante

Jedan od mojih omiljenih pravaca.
Zaista obožavam barok i poznavalac sam (posebno u muzici).
Volim sve barokne stilove - blještavi italijanski, mirni i intimni i sumorni flamanski i flandrijski sa Vermerom i njegovim kolegama lautistima, rane engleske virginaliste, air ou ballet de cour Francuske, Les Fêtes Champestres (tzv. galantni stil), građanski stil Francuske, kada flauta staje na pijedestal po virtuozitetu, volim rani venecijanski barok koji ipak ostaje u nekoj meri umeren, volim čak i šinosoariju i rokoko kao vrhunac hedonizma građanina.
Volim i onaj racionalni engleski barok Persla, posle i Hendla, koji je sa sobom doneo obilje stilova iz Italije, Nemačke...
Volim takođe i maniristički i pijetozni barok Baha, Rembranta i ostalih.
Obožavam srpski barok i rokoko - fantastični su mi.
Zaista mnogo volim barok.
I instrumentalno, barok je divno doba - zlatno doba rekordera, orgulja, violine, viola da gamba i ostalih iz porodice viola, klavsen, virginal i čembalo, lauta i barokna mandolina, teorba doživljavaju takođe tehnički vrhunac.

Posedujem ogroooooooooooooooomnu količinu različite barokne muzike, kome treba neka javi.

''

Incroyable, lik u ogledalu. :hug: Zbilja, krajnje impresivno. Ostajem bez daha, mirišljave soli, molim.:)
Korisnikov avatar
By sing&dunum
Originally posted by idomeneo

Jedan duboki révérence (naklon) Suncu, zbog ovako nesvakidašnje teme i blistave posvete. :)

Barok, kao i rokoko, su po mom mišljenju, krajnji izraz evropske sofisticiranosti i rafiniranosti, potpunog integrisanja umetnosti u sve pore života (plemstva), bljesak moći i slave, pompeznihih i nikad prevaziđenih svečanosti nezapamćenog sjaja, neverovatnog bogatstva i čarobnih varijacija ukusa i stila.. Jednom rečju, zlatno doba čovečanstva, trijumf umetnosti! :sunce:

Mislim da su, barem kod nas, barok i rokoko (tj. "galantni stil") prilično zanemareni. Čini mi se da ljudi generalno slabo poznaju ovu epohu, i samim tim nemaju neko naročito mišljenje o istom. Kada se malo zagrebe ispod površine nailazi se pak jedan potpuno novi svet i način života.

Prve asocijacije na barok su mi: Versaj Luja XIV (Kralj Sunce) i saksonski dvor u Drezdenu - dva najraskošnija u Evropi, zatim pompezne svečanosti, intrige i dvorske spletke, maskirni balovi i očaravajuća muzika, moda...

Mislim da je to prirodno stanje stvari, iliti sticaj nesrecnih istorijskih okolnosti... :)

Dok su se savremena umetnos', knjizevnos', nauka, kultura u shirem smislu rechi, u zapadnoj i centralnoj Evropi postepeno razvijali/evoluirali od embriona do raskoshi, mi smo bili zatochenici Osmanlijskog carstva, gledajuci na ovaj ili onaj nachin da opstanemo, prezivimo... Nakon oslobadjanja od turske vlasti, prihvatili smo uglavnom aktuelne stilove i pravce, i to preko ovdasnjih ljudi skolovanih u inostranstvu - u zemljama-tekovinama nama danas dominantnog kulturnog obrasca (chiji smo postali deo)...
Korisnikov avatar
By Sunce
To je zapadnjacki sistem razmisljanja, singi.

Osmansko carstvo je bilo dominantno i najnaprednije vekovima. Dok je katolicka crkva zabranjivala nauku, u islamskim zemljama se ona razvijala i negovala, sacuvane su kopije starogrckih knjiga i sl. Renesansa se nije oslanjala samo na antiku, kako se dominantno tvrdi. I Leonardo i Mikelandjelo, kao i mnogi drugi renesansni umetnici su koristili znanja upravo islamskih naucnika, umetnika i sl. O tome se danas vesto precutkuje.

U juznoj Spaniji je postojao neki hriscanski vladar koji je bio odusevljen islamskom arhitekturom, pa je gradio crkve u tom stilu. Treba posetiti Istanbul, videti nesto od tog nasledja, pa ne pricati kako su oni doneli pustos.

Mi smo preuzeli vizantijsku kulturu. Ona jeste vredna, ali je 'zapad', po mom misljenju, malo poznaje. Recimo, na History kanalu neces videti ni jednu emisiju gde se prica o vizantijskim gradjevinama, freskama i sl. Mozda je greska vizantijskih umetnika bila ta sto nisu propagirali svoje ime kao sto sto je to npr. radio Rafaelo.
By Speculum Columbae
Pa, Sunce, prećutkivalo se ili ne, istina je tu.
Može ko god hoće da prećutkuje da su Leonardo i Mikelanđelo koristili arapska znanja, ali to je vrlo očigledno.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!