Originally posted by Dušan Maljković
Izgrađen književni ukus -- pa to je vrlo subjektivna stvar i ne vidim kako se sa te pozicije može bilo šta kritikovati: meni se sviđa de Sad, tebi ne -- i ko je sada u pravu? Pančićev problem je upravo taj što govori sa pozicije ličnog ukusa -- da li Vidojković dobar ili loš pisac je teza koja nema veze sa tim da li se on meni dopada ili ne, već sa argumentacijom u diskursu teorije književnosti koja ima da pokaže tu tezu.
O kakvim diskutabilnim estetskim kriterijumima je reč? Konkretno, molim?
Konkretno sam ti rekao: Kis, Tisma i Vidojkovic postoje na tri potpuno razlicite ravni i prakticno nemaju dodirnih tacaka. Sa nekakvog politickog aspekta, odredjene veze se mogu naci, sa knjizevnog - ne. Njihova shvatanja knjizevnosti se temeljno razlikuju. Njihovi uticaju su udaljeni koliko mogu biti.
Ne vidim u principu nista lose u tome sto Teofil govori iskljucivo sa pozicije licnog ukusa, kako kazes, ali je taj ukus dosta diskutabilan. Ne mogu da ga shvatim. U principu, citajuci, svi se mi profilisemo, naginjemo ka jednoj odredjenoj estetskoj liniji (ili estetskom krovu, kako bi to rekao Kundera). Postoji nesto zajednicko sto povezuje knjige koje volimo, nesto sto zovemo ukusom, odredjeni set kriterijuma koji za nas knjigu cine dobrom. Pri tom ne mislim na tematiku, vec na stil pisanja. Nisam ja svesno birao da volim Kisa ili Kunderu ili Dzojsa - pre ce biti da su oni mene nasli. Kao "pocetnik", citao sam sve sto bi mi palo pod ruku, u pocetku mi se vecina i dopadala, a onda, kako sam citao sve vise i vise, moji kriterijumi su postajali ostriji. Prosto receno: polako sam nalazio svoj ukus. To je ono sto ja ne mogu da pronadjem kod Teofila Pancica. On voli sve. Njemu jednako zadovoljstvo pricinjava vulgarna Vidojkoviceva proza koliko i Kisova Enciklopedija mrtvih, na primer. Jednako mu prijaju i Tisma i Oskar Vajld. I Solzenjicin i Albahari. Ne mogu da uhvatim njegovu nit. Da se trudi da bude "objektivan", to bi bilo ok. Ali ne. On govori o licnom ukusu. Kako neciji ukus moze biti toliko rastocen?
Dakle nije problem licna pozicija, vec ili nedoslednost (sto je moja pretpostavka) ili jedan potpuno sizofren knjizevni ukus. Mozda spada u onu misterioznu grupu ljudi koji citaju sve. Kao oni ljudi koji slusaju sve: i Majls Dejvisa i Jelenu Karleusu. U jednom trenutku sirina kriterijuma znaci da kriterijuma i nema.
Prihvatam mogucnost da je moguce da neko voli sve i sve toliko razlicito, ali biram da mi se ne dopada.
Da ne govori sa pozicije licnog ukusa, meni bi bio prihvatljiviji. Kao sto si i sam rekao, ja ne volim de Sada, i ako bih pisao o mom dozivljaju njegove proze, malo sta lepo bih rekao. Ali ako bih ga posmatrao u kontekstu istorije knjizevnosti i ako bih stavio moje afinitete na stranu, ne bih mogao da negiram izvestan njegov uticaj na prozu. Mogao bih da ga hvalim, ali ne sa pozicije licnog ukusa.