- 22 Apr 2008, 01:32
Jedna od stvari koja me najvise nervira u knjizevnosti/kinematografiji je "prazan hod" u delu, kada ono ima visak strana/scena. Takve primere sam cesce sretao u knjigama, nesto redje u filmovima.
Npr. Crna kuca koju je Stiven King pisao sa Piterom Straubom bila bi podnosljivija da ima jedno 300-ak strana manje. Kao da je pisac imao zadat broj strana ispod kojeg nije smeo da ide i tako razvlacio pricu da to udavi citaoca
. Slican efekat imam kada citam poslednjih par knjiga iz serijala Tocak vremena koje je napisao Robert Dzordan. Prvih par knjiga su dinamicne, stalno se nesto desava, dok npr. poslednja koju sam procitao, Gospodar haosa, mili. Nista se ne desava 20 stranica, pa se nesto dogodi, pa opet 20 strana nicega itd. Isto se moze reci i o serijalu Deca zemlje koji je napisala Jean Auel. S druge strane, ne pisati ni o cemu je svojevrsna umetnost i treba skinuti
tim ljudima
.
Kada je rec o filmovima, jedino sto mi trenutno pada napamet je LOTR: Return of the king koji se zavrsava i zavrsava i nikako da se zavrsi. Taj film bukvalno ima 5 zavrsnih scena
!!!
Imate li vi neki takav primer
?
NOX
Npr. Crna kuca koju je Stiven King pisao sa Piterom Straubom bila bi podnosljivija da ima jedno 300-ak strana manje. Kao da je pisac imao zadat broj strana ispod kojeg nije smeo da ide i tako razvlacio pricu da to udavi citaoca

Kada je rec o filmovima, jedino sto mi trenutno pada napamet je LOTR: Return of the king koji se zavrsava i zavrsava i nikako da se zavrsi. Taj film bukvalno ima 5 zavrsnih scena

Imate li vi neki takav primer

NOX