Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Danas pričao sa koleginicom i konstatovao da o nekim knjigama koje pročitao, ne mogu da se setim ničega ili vrlo malo toga!
I shvatih da ne mogu naći razlog zašto je to tako!

Ove mogućnosti su mi pale na pamet:

1. Da je knjiga bila loša

(mada...baš loših knjiga se sećam bar nešto)

2. Da je trenutak kada sam čitao knjigu bio loš

(mada, ne čitam knjige kada nisam raspoložen)

3. Da sam, jednostavno, loše čitao...to jest, 'površno'

(mada, za sebe, stvarno, ne mogu da kažem da sam površan kada su reči u pitanju)

4. Da sam knjigu pročitao suviše brzo

Da li se Vama dešava da znate da ste neku knjigu pročitali, ali se ničega ili vrlo malo o knjizi sećate?
I šta mislite da je razlog?

Merci...
Korisnikov avatar
By horus.
da i to mnogo puta...
zasto? verovatno je u pitanju prva faza alchajmerove bolesti... :lol:
By Simor
To se i meni dešava, i tu verovatno ima nekoliko faktora. Recimo, kada čitaš dosta knjiga, prosto je teško setiti se svake pročitane - omiljeni autori, knjige koje su ostavile jak utisak - to negde ostaje, a one ostale se zaboravljaju, što ne znači ni da su nužno loše niti da je u pitanju površno čitanje. Uostalom, nije ni važno zapamtiti svaki detalj - ako govorimo o lepoj književnosti, bitnija je ona neka promena u nama, koja je načinjena posle pročitane knjige, nego pamćenje svake činjenice. Meni se dešava da postoje knjige kod kojih se jasno sećam svojih osećanja koje su mi izazvale dok sam ih čitao, ali nema šanse da se setim konkretnih stvari iz njih.
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by Renoir
...
Priklanjam se mišljenju da čitanje smatramo kreativanim činom i da može postojati stalno rekreiranje a nikada repetiranje teksta; da književnost, zapravo, samo u procesu čitanja i postoji.

Znači ako nešto ne ide u čitanju, nije došlo do potrebnog kontakta između pisca i čitaoca. Taj pisac za sada ne može živeti kroz tebe. Kontakt se može uspostaviti samo jednom ( i za svagda) i kada dođe do veze između tebe i pisca ono što dalje određuje proces čitanja je interaktivna stvar. Tvoj senzibilitet, znanje i negovani ukus stvaraju određenu rezonancu koja čini doživljaj mogućim. Na strukturu teksta ne možeš reagovati kako hoćeš - forsirano. Neverovatni brzi ritam pripovedanja u Markesovom romanu "Sto godina samoće" će te naterati na intenzivno čitanje da bi uspostavio receptivnu dinamiku neophodnu za pun doživljaj, što ti neće biti teško ako ti je bliska njegova struktura rečenice. S druge strane, ako ne uspevaš pažljivo pratiti dugačke misaone tokove Džojsovih ili Foknerovih junaka, ništa ti ne vredi ubrzavanje čitanja; bolje batali knjigu.

Mehanička čitanja, čitanja bez uspostavljene veze su nevažna ili čak promašena.
By ~ Le Saint X ~
Da, potpuno se slazem da mora postojati kontakt izmedju pisca i citaoca...
ali, kada taj kontakt postoji i kada je intenzivan, onda nam se taj pisac/knjiga svidjaju ( npr Balzak ili Prust za mene) i postaju omiljeni...

ali, sta kada postoji kontakt, ali ipak, nije to to?

Sad mi pade na pamet mogucnost da...

cim znamo da ta 'neka' knjiga nije od nekog od nasih omiljenih pisaca ili slicno, odmah postoji smanjeno interesovanje (mada dovolno interesovanje da je uzmemo i procitamo - i mozda iznenadimo sebe)

uh...ne znam...
Korisnikov avatar
By Cluniensis
Naravno, i meni se desavalo, mislim i svakome od nas, da se skoro uopste ne secamo neke od procitanih knjiga, zapravo, tek samo povrsno.
Totovo razmisljanje je odlicno, mnogo je rekao na ovu temu.
Slozio bih se sasvim i sa Simorom da kod citanja beletristike i nije bitno secati se svih detalja ili eventualnih detalja zapleta, vaznija je ta, nekada i sasvim neprimetna i nevidljiva promena, i trag, koji knjiga ostavi na nas.
Naravno, i usudio bih se reci da je svaka procitana knjiga jos jedno dodatno iskustvo. Bar za sebe mogu da tvrdim da su mnoga moja "knjizevna iskustva" uticala na ona moja zivotna, jer su uglavnom dolazila pre zivotnih, kao blagi pedagoski uvod...

Uh, nadam se da zvucim smisleno?!

A sto se kontakta sa piscem tice... Ni sam ne znam, mozda je nesto poput uspostavljanja kontakta sa ljudima koje srecemo u zivotu. Iz nekih razloga nam ne prijaju svi podjednako, niti mozemo sve da razumemo, iako ih mozda cenimo? Zar nije slicno i sa muzikom?

:cita:
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Kod mene jedina promenjiva jeste kvalitet knjige.
To je ujedno i moj odgovor.
By Simor
Originally posted by Tot
Znači ako nešto ne ide u čitanju, nije došlo do potrebnog kontakta između pisca i čitaoca. Taj pisac za sada ne može živeti kroz tebe.
Ili kako je Migel Serano napisao: "Uvek mi se činilo da knjige, kao i ljudi, imaju svoje posebne sudbine. One se kreću ka ljudima koji ih očekuju i stižu do njih u pravo vreme. Sačinjene su od žive materije i nastavljaju da osvetljavaju tamu dugo posle smrti svojih autora."
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by Renoir

cim znamo da ta 'neka' knjiga nije od nekog od nasih omiljenih pisaca ili slicno, odmah postoji smanjeno interesovanje (mada dovolno interesovanje da je uzmemo i procitamo - i mozda iznenadimo sebe)

uh...ne znam...
Svakako ne treba biti zatvoren za nešto novo ali je korisno imati neke čitalačke standarde i profilisan ukus. Nepriliklanjanje nekom piscu ne znači njegovo nipodoštovanje mada u kulturi omalovažavanja različitosti ni pluralizam ukusa se ne neguje. Ako bi neko ratoborno nastupio u polemiku sa mnom oko "njegovog" i "mog" pisca, to bi i znak da je polemika završena.

Ali sam imao suprotna iskustva sa prijateljima; jer su imali sposobnosti da mi prenesu svoj doživljaj i dobre razloge da pokušam sa nekim piscem i neretko sam se onda i sam oduševio tim piscem. Ubeđivanje tipa: "ja čitam ovo pa pošto sam genije, svako ko to ne pročita je glup!" je običan ego trip koji se mora odmah odbiti jer to nije put do doživljaja.

Treba imati opušten odnos; ako smatraš da je pisac dobar a ipak ne ide čitanje, ostavi ga i pokušaj neki drugi put. U međuvremenu čitaj nešto što ti više leži.

Originally posted by Cluniensis

Naravno, i usudio bih se reci da je svaka procitana knjiga jos jedno dodatno iskustvo. Bar za sebe mogu da tvrdim da su mnoga moja "knjizevna iskustva" uticala na ona moja zivotna, jer su uglavnom dolazila pre zivotnih, kao blagi pedagoski uvod...

Uh, nadam se da zvucim smisleno?!
Slažem se i dodao bih da sam neka iskustva pronalazio naknadno u onome što sam pročitao i na taj način ih elaborisao.

Originally posted by Cluniensis

A sto se kontakta sa piscem tice... Ni sam ne znam, mozda je nesto poput uspostavljanja kontakta sa ljudima koje srecemo u zivotu. Iz nekih razloga nam ne prijaju svi podjednako, niti mozemo sve da razumemo, iako ih mozda cenimo? Zar nije slicno i sa muzikom?

:cita:
Upravo tako. Paralela sa muzikom je odlična. Ima pisaca čiju rečeničnu strukturu, ritam, figuraciju itd. ne mogu podneti; para mi uši i gotovo; to nije moj pisac; idemo dalje; uzimamo drugog pisca.
By ~ Le Saint X ~
Ja trenutno citam
PRICE O NOCI
PETER HEG

Poceo da citam knjigu jer mi se svidelo sta sam procitao na polednjini knjige... i odusevljen sam recenicama!
Ili je prevod u pitanju...
Prosto uzivam u recima...
Tako da...NE, naravano da nisam zatvoren za druge pisce...

ali i ne prihvatam preporuke tek tako...
to jest, skoro ih i ne prihvatam

Vise volim ( a svi koji se setaju sa mnom znaju) da listam knjige u knjizari i ako mi neka zaintrigira mastu, odlucim da je citam
Korisnikov avatar
By Myself
Ja sam godinama vodila dnevnik citanja. Belezila sam autora, radnju (ukratko) i pojedine citate.
Nemoguce je zapamtiti. Pojedinih knjiga koje su ostavile utisak tog momenta , kao sto je Simor rekao, se secam. Cak i imena glavnih likova i neke citate (recenice) pamtim. Ostale ne. Morala bih da se potsetim.
Korisnikov avatar
By Hton
Mislim da je normalno da ako neke knjige ne iscitavas ponovo vremenom zaboravis. I ostane ti samo skelet price, ili najupecatljiviji momenti. A ima to i svoje cari, kada ponovo krenes istu knjigu da citas otkrivas nove stvari ,ili te ponovo oduseve one koje si zaboravio(ne moguce je sve zapamtiti).
PS:Odlucio sam da svoju omiljenu knjigu citam na svakih 10 god i tako vidim kakav ce utisak ostavljati na mene u raznim zivotnim dobima.
Korisnikov avatar
By Galadriel
ostane mi poruka koju nosi ukoliko je ima, i sustina, poenta

detalje slabo pamtim, osim ako je nesto bas specificno sto mi je ostavilo neki jaci utisak
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
dešavalo mi se čak i da istu knjigu dva puta uzmem iz biblioteke. počnem da je prelistavam na tramvajskoj stanici i shvatim da sam je već čitala, onda pogledam korice i nikakvo prepoznavanje naslova ili imena autora/ke se ne dogodi. pa se onda vratim i uzmem neku drugu...
memorija mi je u qrcu krasnom.
By ~ Le Saint X ~
Ja vec skoro 3 meseca razvlacim s acitanjem

INTIMNA ISTORIJA COVECANSTVA

znam da je sjajna jer pola procitao...ali jednostabno trenutak mi vise nije da citam to...

mozda jer je leto...pa mi treba nesto pitkije
By ~ Le Saint X ~
Originally posted by ~anAMORphOsé~
Ja vec skoro 3 meseca razvlacim s acitanjem

INTIMNA ISTORIJA COVECANSTVA

znam da je sjajna jer pola procitao...ali jednostabno trenutak mi vise nije da citam to...

mozda jer je leto...pa mi treba nesto pitkije
hahaha...
dodati jos 7 meseci
:)
Korisnikov avatar
By Allkey
ja zaboravljam knjigu kada želim da je zaboravim.

već sam tri puta počinjao da čitao Seobe od Crnjanskog (za lektiru prokletu) zato što sam zaboravljao o čemu se radi tu. cela knjiga mi je monotona, dosadna, surova i ne znam, nekako mi je... sve sivo i isto. ništa zanimljivo.

ostale su mi još 3 glave i na tome stojim već tri meseca otprilike, zato što me mrzi da počnem da čitam ponovo.
nadam se da se sećam gde sam stao.

djubar Crnjanski, djubar!
Korisnikov avatar
By m..
Danas pričao sa koleginicom i konstatovao da o nekim knjigama koje pročitao, ne mogu da se setim ničega ili vrlo malo toga!
I shvatih da ne mogu naći razlog zašto je to tako!

Ove mogućnosti su mi pale na pamet:

1. Da je knjiga bila loša

(mada...baš loših knjiga se sećam bar nešto)

(mada, ne čitam knjige kada nisam raspoložen)

3. Da sam, jednostavno, loše čitao...to jest, 'površno'

(mada, za sebe, stvarno, ne mogu da kažem da sam površan kada su reči u pitanju)

Da li se Vama dešava da znate da ste neku knjigu pročitali, ali se ničega ili vrlo malo o knjizi sećate?
I šta mislite da je razlog?

Merci...
Oh, da. Stalno. Ne samo s knjigama, nego i sa filmovima, muzikom, koncertima, ljudima, sa manje vise svime.

Bagovalo me je. U nekom kolektivnom razgovoru, pita me se da li sam gledala neki film, ja prvi put cujem za naslov, ni glumci mi nisu poznati, ali se razgovor negde tamo nastavlja i ja kontam da sam ipak gledala, i da iako se ne secam celog plota, ima par detalja kojih se secam bas zivo, i onda uletim u razgovor, i ljudi se cesu po glavama i prisecaju. Isto i sa knjigama i ostalim. Prosto memorija vremenom progori, kao film kad stane projektor, a ostane upaljena lampa. Ali ostaju neki fragmenti, nesto sto je ocigleno sa mnom toliko rezonovalo da se urezalo. Evo sad, znam da sam gledala Djanga u osnovnoj skoli, ali se ne secam ama bas nicega osim scene kada Django vuce neki kovceg po blatu.

I onda mi je bas bilo bedak, posto sam manje vise u celoj ekipi bila jedina sa sjebanom memorijom, a plus takodje znam ljude koji ne samo da se secaju, nego mogu da citiraju nesto sto su procitali pre 100 godina.

Pa sam razmisljala, i dugo vremena verovala da je to od svih onih droga i hemikalija s kojima sam ekserimetisala u pubertetu, ali sam se ubrzo okanula toga, jer se savrseno dobro secam nekog gradiva iz skole i sa faxa, daleko bolje nego moje kolege i drugari iz skole, koji su imali bolji prosek.

I onda sam skontala sledece: secam se knjiga/filmova/.. sa kojima sam se nekako sazivela, koje su me radile, tako da kazem, iz stomaka, ili odusevile, ili stavrno naterale da promenim ugao gledanja na stvari, koje su imale neki narativni tok koji mi prija, jasno obojenu atmosferu, koje su bliske mom senzibilitetu ili prenose neku ideju koja mi je bliska, ili koje sam citala prosto u trenutku kada sam bila dovoljno zrela i imala neka iskustva, pa mogu sa svarim. Znaci, necega sto se bas nekako zalepilo za mene, zato sto nisam na to reagovala samo iz racija, nego me je radilo na vise nekih nivoa istovremeno, ili stvorilo neke bas upecatljive slike u mojoj glavi (cesto se od knjiga secam najjasnije onoga sto sam osecala ili 'videla' dok sam citala knjigu)

A zasto je tako? Ne znam, verovatno zato sto sam ionako pretrpana svakavim informacijama, sada imam i posao i fax, i ucim jako puno kroz rad, s druge strane stalno ili nesto gledam, ili citam onoliko koliko mogu, imam razne hobije kojima sam manje ili vise posvecena, i na kraju krajeva patim od blage sinestezije, pa se i ti culni opazaji preplicu (uglavnom mirisi, zvukovi, pa i cele pesme, filmovi, knjige dobiju boju, sliku ili atmosferu koja se prosto zalepi za njih)... I onda se informacija prosto zagubi u tom klupku, i dobije bed sektore. Knjige sada najcesce citam odlazeci i vracajuci se sa posla, sa sve ipodom u uzima i gomilom drugih distrakcija, tako da em zapravo ni ne cudi.

Isto tako lose pamtim imena ljudi, telefonske brojeve, clanove bendova i ostalo...

I to ima svojih cari, Markesa, kamija i tako nesto sto mi se onomad dopalo sam citala i kasnije, i bilo mi je podjednako zabavno.
Korisnikov avatar
By m..
A druga stvar, ja indiskriminatorno citam sve sto mi padne saka, a iole je citljivo, i citam uzasno brzo i halapljivo.
Da iluistrujem, Zovem se crveno od Orhana Pamuka sam procitala za dan, zapravo nekih 6-8 sati, a knjiga je podebela (nasla kevi na nahtkasni). Bukvalno sam je prozdrala.

Na moru mi se desava da procitam i do 2 knjige na dan.

I kako onda da se secam?
By ~ Le Saint X ~
Originally posted by m..
sinestezije
Boze, od kada nisam cuo ovu rec!
Verovatno od kada radio Bodlera na faxu!

Oh lalala
Korisnikov avatar
By Nocturnal
Allkey
već sam tri puta počinjao da čitao Seobe od Crnjanskog (za lektiru prokletu) zato što sam zaboravljao o čemu se radi tu. cela knjiga mi je monotona, dosadna, surova i ne znam, nekako mi je... sve sivo i isto. ništa zanimljivo.

ostale su mi još 3 glave i na tome stojim već tri meseca otprilike, zato što me mrzi da počnem da čitam ponovo.
nadam se da se sećam gde sam stao.
I ja sam imao slican problem, cak sam dobio 1 iz srpskog zbog doticnog dela. Citanje nije bilo zanimljivo, ali rasprava o delu je bila cool, zato sto mi je dala skroz neki drugi pogled na delo :) .

Ja sam imao problem sa "Gospodarom prstenova". Procitao sam "Hobita" prethodno i odusevio se, a saznao sam da postoji nastavak. Imao sam totalno pogresna ocekivanja na osnovu "Hobita", a i bio sam mlad i nisu me zanimala sva ta ratovanja, borba za moc etc. Nisam uzeo epsku fantastiku ponovo u ruke do 20-te :) .
"Proces" mi isto ne lezi. Pokusao sam da ga procitam, suvoparno mi nekako pa odustah. Mozda jednom...
:sesir:
NOX
Korisnikov avatar
By m..
Ja sam na jedvite jad procitala Hobita, cini mi se u 2. ili 3. osnovne, pokusala Gospodare.. ali nije islo. Epska fantastika naprosto nije moj fah. Ne merem.
Korisnikov avatar
By m..
Originally posted by m..
sinestezije

Oh lalala
Nisam ni ja, dok mi neka riba nije rekla da isto kao ja ima boje za brojeve (doduse sve razlicicto osim sto nam je obema 2 zuto), nisam ni znala da imam sinesteziju (ja sam to zamisljala pre kao konstantno acid iskustvo), onda se ispostavilo da i Phtalo ima te momente. Izgleda je pojava rasprostranjenija nego sto sam mislila, i da nije potpuni bedak kad za neki film kazem da je plav ili za popodne ili parfem da je zelen. Eto seobe su ozbiljno sive sa nekim bledo crvenim momentima. rofl. jaoj osecam se ko ludak dok ovo kuckam.
By alexandermagic
Ako se to već nekom dešava, logični su mi ovi razlozi:

...

...
Ne baš. Mogu neke sitne detaljčiće da zaboravim i to je to.
By ~ Le Saint X ~
Originally posted by m..
Originally posted by m..
sinestezije

Oh lalala
Nisam ni ja, dok mi neka riba nije rekla da isto kao ja ima boje za brojeve
Ja nemam takve manifestacije...
ali, samu rec sam mozda tada prvi put cuo...pa onda juce kada si je ti spomenula

:)

inace, miskim da je to bas slatko da imate te dozivljaje sa bojama/zvukovima/mirisima...
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by m..

ja imam boje i za brojeve i za slova! ovo drugo mi je bilo od velike koristi pri učenju dosadnih stvari kao što su definicije (upamtim boje ključnih reči, pa me one guraju kroz ponavljanje napamet)
nisam ni znala da postoji ime za to. :)
Korisnikov avatar
By Delete
Originally posted by Nocturnal
Allkey
I ja sam imao slicni problem, cak sam dobio 1 iz srpskog zbog doticnog dela. Citanje nije bilo zanimljivo, ali rasprava o delu je bila cool, zato sto mi je dala skroz neki drugi pogled na delo :) .
Ja sam taj problem imala zbog Epa o Gilgamesu u prvom srednje.
Jos me profanka ubedila da ga nisam procitala...a ja nisam znala kako da joj objasnim kako se moja interpretacija tako drasticno razlikuje od svih poznatih :)
By ~ Le Saint X ~
Ep o Gilgamesu...

znam da je bio u programu uz Ramajanu i Mahabharatu...

ali nesto se ne secem da sam to procitao
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
Originally posted by Lepa Krepa
Originally posted by m..

ja imam boje i za brojeve i za slova! ovo drugo mi je bilo od velike koristi pri učenju dosadnih stvari kao što su definicije (upamtim boje ključnih reči, pa me one guraju kroz ponavljanje napamet)
nisam ni znala da postoji ime za to. :)
A ja za dane u nedelji.

Da ne pričam o tome kako u glavi raspoređujem dane u nedelji otprilike kao frejmove na filmskoj traci, pa onda zoom out na elipsasti oblik godine (kao atletska staza ili orbita npr), dok je u sredini crna rupa. Neko voljan da analizira?
Jest' da nema veze sa sinestezijom ovo potonje, al' šta mari kad je dobar materijal za :psiholog:

A sad malo da se bačim na temu:

Ne postoji ni toliko loša knjiga, ni tako loš momenat, koliko je loša moja memorija, ili koliko je odsutna (a tako neophodna) volja da zapisujem negde ključne utiske.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!