Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Sunce
Volite li Fridu Kalo? Koje njene slike? Da li ste gledali film "Frida" i citali njen dnevnik?

Slika

Izložba portreta ove umetnice je otvorena 29. januara u "Maloj galeriji Miljković" u beogradskoj opštini Zvezdara.

Izložbu "Frida Kalo - od boje do reči", u Bulevaru kralja Aleksandra 298, otvorio je savetnik za kulturu i konzul Ambasade Meksika u Srbiji Hose Eskivel.

Organizatori izložbe su Narodna biblioteka "Vuk Karadžić", Asocijacija lepih umetnosti, Gradska opština Zvezdara i Ambasada Meksika.

Gostima se obratila istoričarka umetnosti Zorica Đorđević, rukovodilac biblioteke Snežana Kavalić i savetnik predsednika opštine Zvezdara Miloš Petrović.

U programu su učestvovali učenici Filološke gimnazije koji su čitali odlomke iz dnevnika Fride Kalo.

Izložba će biti otvorena do 15. februara.

wikipedia od Fridi:

http://en.wikipedia.org/wiki/Frida_Kahlo
Korisnikov avatar
By Egon
divna, fenomenalna, predivna i uzhasno strasna zhena ...

neoprostivo mi je zhao shto nisam spavao sa njom
By ~ Le Saint X ~
Gledao sam film...
Nisam citao dnevnik...verujem da je zanimljiv

Slike su joj vrlo POWERFUL

ali, nisam bas njen fan...
Korisnikov avatar
By carpe diem
Predivna je. Gledala sam fiml kada sam bila u sredjoj. Dnevnik sam procitala kada sam odgledala film. potpuno sam fascinirana. malo me zbunjuje njena ideoloska (ne)opredeljenost. Da je i taj segment na mestu bila bi jos jedna ema goldman u mom zivotu... obozavam njene faze sarenih haljina, cveca, majmuna... <3
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
Neverovatna snaga duha!
Vise me odusevljava ona kao licnost nego njena umetnost mada mi se svidjaju njene slike, zive boje Meksika na njima,simbolizam i nadrealizam, gotovo naivno slikarstvo, samo su mi nekako uvek u drugom planu. Kad se kaze Frida uvek se prvo setim svih muka kroz koje je prosla. I recenice koja je otprilike isla - izgleda da je ovo kraj, nadam se da reprize nece biti.

Ovo mi je definitivno najbolja slika, neverovatna je u svojoj simbolici. Koliko ustaljenih religioznih prikaza u slikarstvu je ovde zbacila! Fantasticno prikazan dualizam, materinstvo, zenski princip.
Slika

Svidja mi se i ova. Radjanje iz neplodnog tla, surovog okruzenja...
Slika

Jos jedna oda radjanju
Slika

Naravno i sve one koje govore o bolovima, vezanosti za krevet, zelji za slobodnim kretanjem, ranjivoscu.
Svidja mi se i kosuta sa Fridinom glavom....
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by blabla-baby
Neverovatna snaga duha!
Vise me odusevljava ona kao licnost nego njena umetnost mada mi se svidjaju njene slike, zive boje Meksika na njima,simbolizam i nadrealizam, gotovo naivno slikarstvo, samo su mi nekako uvek u drugom planu. Kad se kaze Frida uvek se prvo setim svih muka kroz koje je prosla. I recenice koja je otprilike isla - izgleda da je ovo kraj, nadam se da reprize nece biti.
Potpuno se slazem sa tobom. Frida me je odusevila svojom licnoscu vise nego svojom umetnoscu. U svakom slucaju, njeni portreti su autenticni i njen izraz je snazan. Meni se posebno dopada slika "Dve Fride".

Slika
Korisnikov avatar
By Zonche!
Obozavam je!
Gledao sam i film naravno.

Bas cu da posetim izlozbu.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Sapfo i Frida su jedine dve zene koje Morgan priznaje da su umetnice, i kojima se divi. Vishe mentalnom sklopu nego delima.
Korisnikov avatar
By hlaefdige
Sunce, posle tebe ovde stvarno nemam sta da dodam...narocito dve fride....u stvari, mnogo mi je tesko da izrazim koliko tacno i zasto volim fridu kalo...

..i ne mogu da verujem da nisam otisla na izlozbu a bila sam citavu subotu u bg...
By ~ Le Saint X ~
Uh...ja ne znam gde su ti izlozbeni prostori...
Neko zeli sa mnom?

:)
By Simor
Meni likovna umetnost, odnosno njeno tumačenje, nije baš najjača strana, tako da se ne bih usudio da dajem neki preterano stručan sud o slikama Fride Kalo (imam, kao i prema drugim produktima likovne umetnosti, samo vrlo lični doživljaj, bez puno upliva znanja o likovnosti). Međutim, čitajući o njoj, o njenom životu, oduševljen sam Fridinom ličnošću – od izazivanja i dekonstruisanja rodnog i seksualnog identiteta (oblačenje u muška odela, seksualno eksperimentisanje sa ženama) do druženja sa raznim ljudima.

Kada smo kod druženja, naglasak stavljam na Lava Trockog. :giggle:

Možda ja imam malo konzervativno poimanje umetnosti, ali volim ljude koji se strasno posvete stvaralaštvu, a još više volim kada je to negde pomešano sa revolucionarnim žarom i zanosom. Čini mi se da su oba elementa zastupljena kod Kalo. Inače, zašto bi je na poslednju izložbu u Meksiku, pošto nije mogla da hoda, dovodili u krevetu.

Stoga, mnogo volim Fridu Kalo, slikarku, feministkinju, lezbejku (ili „lezbejku“), revolucionarku i šta sve ne.

Posle izložbe u Novom Sadu, gde je pet savremenih meksičkih autorki izložilo svoja dela, inspirisana Fridom Kalom, u digitalnoj tehnici, ako svrnem do glavnog grada Šumadije, voleo bih da vidim Fridine portete.

;)
By Simor
Originally posted by Sunce
Da li ste gledali film "Frida"?
Oh da! Gledao! I tu je moj omiljeni citat:

"I don't believe in marriage. No, I really don't. Let me be clear about that. I think at worst it's a hostile political act, a way for small-minded men to keep women in the house and out of the way, wrapped up in the guise of tradition and conservative religious nonsense. At best, it's a happy delusion... these two people who truly love each other and have no idea how truly miserable they're about to make each other.

But... when two people know that, and they decide with eyes wide open to face each other and get married anyway, then I don't think it's conservative or delusional. I think it's radical and courageous and very romantic."

Za radikalne, odvažne i romantične gej veze/brakove!

:)
Korisnikov avatar
By hlaefdige
"when I die, I do not want to be burried. BURN THIS TREACHEROUS BODY OF MINE!"
Korisnikov avatar
By shishmish
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAa

:yay: :yay: :yay: :yay:

:hyper: :hyper: :hyper:

ko ce da me vodi????????
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Otkinula sam..

Gledala sam film ranije.....

Setila sam se ove scene... naravno, fenomenalna je...

Dakle Tango Gay Taktkovi... od sada i u buduce..

Hvala ti Sunce..
Korisnikov avatar
By svejedno
Rekose vec mnogi - vise me odusevljava ona licno nego njena umetnost.

I slazem se.

Samo jedna napomena - njena umetnost je izrazito licna ;)
Korisnikov avatar
By Sunce
Juce sam dobio knjigu o Fridi Kalo i upravo je cituckam i razgledam. Dopada mi se i slika "Dijego i ja". Evo sta pise:

"Frida Kalo je naslikala ovaj autoportret u periodu kada je Dijego Rivera imao ljubavnu aferu sa filmskom zvezdom Marijom Feliks. Njihova veza je izazvala javni skandal. Nesrecna i uplakana, tuzno gleda u posmatraca. Duga kosa obmotala joj se oko vrata i preti da je zadavi. Njena kosa ponovo postaje sredstvo preko kojeg izrazava svoju emocionalnu patnju. Frida je naslikala ovaj autoportret za svoje prijatelje, bracni par Florens Arkin i Sema Vilijamsa."

Slika
Korisnikov avatar
By Sunce
Dopada mi se i slika "Sunce i zivot"

"Amorfni oblici biljaka simbolizuju zenske i muske polne organe. Sunce, izvor zivota, nalazi se u sredini. Fetus koji place unutar jedne od biljaka i tuckovi ostalih biljaka u obliku kapi suza predstavljaju Fridinu tugu zbog nemogucnosti da rodi dete."

Slika

Jako mi se dopada simbolika ove slike, boje - posebno zbog spoja komplementarnih boja, linije i kompozicija, intenzitet. Pokusao sam da postavim ovu sliku kao avatar ali mi nije islo. Slike su prevelikih dimenzija, a smanjene nisu dovoljno vidljive.
By Simor
Icon. Muse. Celebrity. Frida Kahlo is now considered by many to be the best female painter of the twentieth century, and a woman whose personal story is so persuasive that Hollywood has turned her life into big screen drama.

Dalje >>>
Korisnikov avatar
By horus.
Originally posted by Renoir
Gledao sam film...
Nisam citao dnevnik...verujem da je zanimljiv

Slike su joj vrlo POWERFUL

ali, nisam bas njen fan...
cak sta vise, idu mi na nerve njene slike zbog monstruoznih obrva i brkova... :shock:
Korisnikov avatar
By starsailor
obozavam je..al mozda gledam i subjektivno na to. rodjene smo na isti dan, a i imam slicnih problema..

prosle godine sam uradila tatu, slaveci 100 god od njenog radjanja.

Slika

to je naziv moje omiljene slike (opet nesto licno sto sam nasla)

Slika

inace dnevnik je ok, al meni se vise svidja knjiga hrvatske pisateljice Slavenke Drakulic - Frida ili o boli.(izdata prosle godine)
Toplo je preporucujem.

Sunce :love: zbog topica, tek sada sam ga videla
By mikka
Duboko poštujem njenu snažnu ličnost i umetnost. Njene slike su žive rane, iz njih odasvud izvire njena sudbina i njena bol, i reči "Espero alegre la partida, y espero no volver jamás"
By XanaX
Davno, davno... Bijah zaprepašten njezinim, gotovo brutalnim slikanjem (svog) izmučenog i slomljenog tijela, nisam shvaćao ništa...

Inače, "Posljedna večera"
Korisnikov avatar
By walt333
Fridoca je zaista za mene posebna osoba. ja nju zaista cenim kao slikarku pre svega. Njena dela su mi zaista bila bitna u najtezem trenutku u dosadasnjem zivotu. u stanju sam satima da gledam njene slike.
Njen dnevnik je po meni nejlepsi lirski dnevnik ikada napisan. Obozavam recenicu iz tog dnevnika Nastavicu da ti pisem svojim ocima, mislim da u zivotu i zelim samo da budem u stanju nekome tu recenicu da izgovorim. Ako se dobro secam recenica je iz pisma koje je Frida napisala svojoj ljubavnici. Zar ne?
Film je veoma zanimljiv, Selma Hajek je vise nego odlicna kao Frida, ona je dobila svoju jedinu nominaciju u zivotu upravo za ovu ulogu(oskar je na kraju otisao te godine kidmanovoj za inzvarednu ulogu Virdzinije Vulf). I slazem se da je kvalitetu filma potpomogao i odlican soundtrack
Frida gde god da si hvala ti za sve sto si ucinila u mom zivotu.
Korisnikov avatar
By Zwezdica
GLedala sam film, knjigu nisam prochitala, nazalost..

Odlichna i jaka zena..

Slike su joj fenomenalne jer su iz njenog zivota i upechatljive su skroz..
Korisnikov avatar
By Zwezdica
Kako se zove njen dnevnik? Bas "Dnevnik Fride Kalo" ili ... ?
Korisnikov avatar
By walt333
Originally posted by Zwezdica
Kako se zove njen dnevnik? Bas "Dnevnik Fride Kalo" ili ... ?
Mislim da se zove samo Frida Kalo Dnevnik. izdavac za srpsko trziste Clio
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!