Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

9. januara Francuska je obeležila stogodišnjicu rođenja kraljice francuske misli 20. veka, majke savremenog feminizma i simbola seksualnih sloboda, književnice Simon de Bovoar

Slika Simon de Bovoar i Žan-Pol Sartr svoj odnos su nazivali „jedinstvenom otvorenom vezom” i bili su jedan od najslavljenijih nekonvencionalnih intelektualnih parova. Sreli su se 1929. godine i nikad se nisu venčali, niti su živeli zajedno, već su posvetili sebe jedno drugom dogovorivši se da zadrže slobodu, da se seksualno i emocionalno vezuju s drugim osobama deleći međusobno detalje tih veza. Njihova duga lista na kojoj su se nalazili i zajednički partneri uključivala je i neka poznata imena, kao i studentkinje Simon de Bovoar.

Godine 1943. De Bovoarova je izdala metafizičku novelu, fiktivnu hroniku o njenoj i Sartrovoj vezi sa Olgom i Vandom Kosakjevič. Olga je bila jedan od njenih studenata u srednjoj školi u Ruanu, gde je De Bovoarova predavala početkom tridesetih godina prošlog veka. U romanu su Olga i Vanda jedna osoba, s kojom De Bovoarova i Sartr imaju vezu utroje. U privatnom životu, Sartra je Olga odbila i on se posle toga okrenuo njenoj sestri Vandi. Ipak, godinama je finansijski pomagao Olgu, sve dok se nije udala za ljubavnika De Bovoarove Žak-Lorana Bosa. Do kraja života Sartr je finansijski pomagao Vandu.

Posle romana „Pozvana” slede brojna dela. Za knjigu „Mandarini” dobija Gonkurovu nagradu, najviše francusko književno priznanje. U ovom romanu Bovoarova kroz lik Nelsona Algrena oslikava Sartra, a i mnogi drugi filozofi iz njihovog intimnog kruga prijatelja su opisani.

Najpoznatije delo Simon de Bovoar je svakako „Drugi pol”, izdat 1949. godine. Iako neki ovaj dvotomni roman smatraju skandaloznim, on je svakako začetak savremenog ženskog feminističkog pokreta. Kastor je, (što na francuskom znači dabar, a igra je reči između engleskog beaver i njenog prezimena Bovoar), kako su je zvali još od studentskih dana na Sorboni, jednom rekla: „Kad pola čovečanstva (žena) izađe iz ropstva zajedno sa celim sistemom hipokrizije koju nosi sa sobom, tad će podela čovečanstva otkriti svoj pravi značaj, a zajednica čoveka i žene naći će pravi smisao”.

Primenjujući egzistencijalizam i individualnu slobodu, kako u javnom, tako i u privatnom životu, Simon de Bovoar je postala istaknut književnik i predstavnik francuske filozofije 20. veka. Ipak, za sebe je rekla da je veza sa Sartrom njeno najveće životno dostignuće. Njih dvoje su smatrali svoju ljubav „apsolutnom”. Umrla je od zapaljenja pluća 14. aprila 1986. godine. De Bovoarova je sahranjena pored Sartra na pariskom groblju Monparnas. Tako ovaj par počiva zajedno, iako su za života odbijali da budu sputani takvom vezom.

Više o Simon de Bovoar i tzv Drugom talasu feminizma možete pročitati u tekstu na gay-serbia.com ~ http://gay-serbia.com/teorija/2006/06-1 ... /index.jsp
By Ulix
Iako cenim i nju i Sartra, mislim da ne treba zaboraviti njihov vatreni staljinizam, a onda i zanemarivanja ruzne stvarnosti koncentracionih logora.

Kada su je pred kraj zivota o tome pitali, ona je rekla da joj je savest mirna. Sramota.
Korisnikov avatar
By 2kune
nekidan su mi baš ispričali da je NJemu bilo dobro u takvoj vezi a da je Ona (jadnica) patila... :placko:
Korisnikov avatar
By Egon
Originally posted by Ulix
Iako cenim i nju i Sartra, mislim da ne treba zaboraviti njihov vatreni staljinizam, a onda i zanemarivanja ruzne stvarnosti koncentracionih logora.

Kada su je pred kraj zivota o tome pitali, ona je rekla da joj je savest mirna. Sramota.
moj otac mi je prichao da je postojala jedna ekipa jugoslovena na "privremenom radu" (chitaj: dzheparoshi) u Parizu skraja 50tih, chiji je omiljeni hobi bio da mentalno i fizichki maltretiraju Sartra po kafanama i slichnim javnim mestima ....

budale ...
Korisnikov avatar
By walt333
Ah Simon de Bovoar. secam se pre dve godine procitah drugi pol, prosto se fascinirao, podojio se feminizmom ali sam ziveo u zabludi da su svi zeljni da budu zadojeni borbom za zenska prava. te tako Drugi pol pod ruku, pravac moja skola i drzao sam vatrene propovedi o znacaju borbe, citao nadahtuto iz knjige, znojio se, vikao vristao ali nikog nisam ni najmanje zainteresovao. moje veliko zivotno razocarenje:kletva:, smrc

Posle sam zdusno iscitao jedan deo opusa Simon de Bovoar, i njenog nevencanog muza i dalje se fascinirao ali propeved nisam vise drzao nikad. sto ne znaci da necu.
Sad se nesto setio jednog citata iz drugog pola koji mi je fascinatan "Kada neustrasivo stremimo ka ciljevima, rizikujemo da se razocaramo, ali isto tako dolazimo i do nenadanih rezultata; oprez osudjuje na osrednjost".
Korisnikov avatar
By Manon
"Znate, postojanje za mene se ne podrazumeva samo po sebi, mada sam uvek bila veoma srećna, možda zato što toliko želim da budem srećna. ..."
Korisnikov avatar
By walt333
Originally posted by Manon
"Znate, postojanje za mene se ne podrazumeva samo po sebi, mada sam uvek bila veoma srećna, možda zato što toliko želim da budem srećna. ..."
O kao volim tu zenu a sad volim i tebe zato sto si to citirala:kiss:
Korisnikov avatar
By stotinka_dogvila
SIMONE DE BEAUVOIR

Omiljeni citat iz "Drugog pola":
"Prihvatam veliku avanturu da budem ja."
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!