- 19 Dec 2007, 02:12
zgodno... koliko problema u srp. standardu s "trebanjem"...
hrvati, odnosno, hr. jezikoslovci, ipak nisu izmislili konstrukcije s infinitivom; one su toliko uobičajene, te su i standardizirane kao pravilne, dok one, koje neki nazivaju "dakanje" nisu.
i, štoviše, ne radi se o nekoj "novohrvaštini"; već je tako propisivala i gramatika hrv. standarda srpsko-hrvatskog jezika.
stoga, "trebam otići" ili (trenutno baš prikladno) "trebam se skinuti s neta", sasvim je, kao što rekoh (eto, i ja volim aoriste i imperfekte) uobičajeno u svakodnevnom jeziku. moguće je i složiti nešto poput "trebam otići kupiti"...
nešto je kompliciranije, i tu baš nisam kompetentan, s izričajima poput "kako to ispravno shvatiti" - "kako da to ja/mi.. ispravno shvatim/o" ili to možda označava futur?
inače, s tim infinitivima ima dosta problema; oni već ulaze i u konstrukcije s "običnim" glagolima ("mislim otići kupiti")...
kako je tema polako skrenula u gramatiku, te kako je ijekakvski izgovor ne nužno isključivo hrvatskog standarda, zanima me kako se nositi s "ijekavskim" rješenjima "ekavskih" problema ijekavice... konkretno, "ja živim" - "živjeti život" - jednostavno, no: "vjetar slabi" - "vjetar će oslabjeti", već je kompliciranije...
a da se nadovežem na samu izvornu temu: orgazam je, koliko znam (osim ako nisam pobrkao) "sladostrašće"...
a meni osobito zanimljive riječi npr. su: "iziskovan", "oštrobridan", "blagoglagoljiv", "kreposan" ("batriv" i "batriven" - "živahan, čio" i "smion, hrabar" - doduše, ovo su arh. hungarizmi)... ima ih, naravno još... ako se mogu uzeti i "izmišljene riječi" lirike, onda je tu i ona "oči ću ti IZISKOPATI"...