Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By IriS
Slika

Projekat "Zemlja viđena s neba", započet 1994, rođen je iz sna Jana Artis-Bertrana da napravi opšti pregled stanja Zemlje na pragu XXI veka. Taj sveobuhvatni projekat, koji je zahtevao prilično velika sredstva i ozbiljan pristup, mogao je da se ostvari samo zahvaljujući strasti i odlučnosti celokupnog tima.

Radeći na ovom projektu, Bertranov tim je do sada boravio u preko 150 zemalja, fotografisao na hiljade lokaliteta i još uvek u njega ulaže dobar deo svog vremena i energije. Dok neki fotografi nastoje da nas povedu u svoj vlastiti svet, Jan i njegov tim žele da nam pokažu svet u kome živimo. Njihova tema je naša Zemlja i njeni stanovnici, uhvaćeni s poštovanjem i radoznalošću u kadar sa kojim svaki posmatrač može da se identifikuje. Značenje prevladava nad pukom lepotom, a dobra fotografija, koja ima moć da ospori, poduči i dirne, uvek će imati prednost nad lepom slikom. To je delo zaljubljenika u prirodu, dokumentarno po svojoj suštini, zbog čega je poseban značaj dat opisima slika kako bi projekat dobio pedagošku dimenziju.

Iako ovo svedočenje poziva sve nas da preuzmemo svoj deo odgovornosti, ono odiše velikim optimizmom. Svaki portret, bilo da prikazuje Zemlju ili njene stanovnike, teži da istakne ono najbolje kako bi probudio najbolje u nama samima. Zato što čovek dobija najjaču volju da zaštiti upravo ono što je naučio da razume i voli.

Slika

SELO SOJENICA U TONGKILU, SAMALESKA OSTRVA, FILIPINI (604' S, 12147' I)

Na jugu Filipina, pre svega na Samaleskim ostrvima u arhipelagu Sulu, žive pripadnici naroda Badžao, poznatiji kao morski Cigani. Oni love ribu i skupljaju školjke, a stanuju u kolibama na stubovima. Zahvaljujući kanalu prosečenom kroz koralni greben uspevaju da izađu na pučinu. Oni pripadaju muslimanskoj manjini koja čini pet odsto stanovništva Filipina i koncentrisana je uglavnom na jugu. Ta oblast ima veoma razvijenu turističku industriju, kojoj trenutno preti opasnost da potpuno zamre zbog pobuna naoružanih komunista i muslimanskih separatističkih pokreta. Ti sukobi potresaju zemlju od ranih sedamdesetih godina prošlog veka, a za tri decenije odneli su 30.000 života. Pregovori i primirja se smenjuju s periodima nasilja u ovoj zemlji gde 40 odsto stanovništva živi ispod granice siromaštva, gde je natalitet najviši u Aziji i gde se privreda u velikoj meri oslanja na dijasporu.

Slika

PEŠČANI SPRUD NA OBALI OSTRVA VITSANDI, KVINSLEND, AUSTRALIJA (20°15' J, 149°01' I)

Bezbroj koralnih ostrvaca i kontinentalnih ostrva razbacano je po uskom koridoru koji odvaja obalu Kvinslenda, na severozapadu Australije, od Velikog koralnog grebena, udaljenog oko 30 km od kopna. Vitsandi, površine 109 km, najveće je među 74 ostrva koja čine istoimeni arhipelag. Ime mu je dao britanski istraživač Džejms Kuk, koji je ta ostrva otkrio 1770. godine, u nedelju na Duhove. Kao što se ovde vidi na plaži Vajthejven, ostrvca su okružena izuzetno belim peskom, nastalim od koralnih sedimenata. Taj predeo je sastavni deo Pomorskog parka Velikog grebena, koji posećuje preko dva miliona turista godišnje. Pošto je zakonski strogo regulisan, turizam malo utiče na ovo osetljivo područje, što se ne može reći za zagađenje u priobalju i stalne, neobjašnjive najezde morskih zvezda poznatih kao bodljikave krune, koje su za proteklih 30 godina oštetile čak 20 odsto korala.

VIŠE INFORMACIJA O CELOM PROJEKTU
Korisnikov avatar
By IriS
Jel bio možda neko?

Ja sam oduševljena fotkama i celim projektom.
Nisam ih sve pogledala, jer ih zaista ima mnogo, ali ima vremena... Vidi se da je uloženo puno energije u sve to!

SAVRŠENO!

Moja preporuka je da pogledate izložbu noću, jer je fenomenalno osvetljeno i mnogo lepše fotografije dolaze do izražaja.
By Sixto
Sto je lepoooooooo
Korisnikov avatar
By vanillapuff
Ja sam bila vec nekoliko puta, i opet cu ici, jer je toliki broj fotografija da, ako usput citate i sve ono sto je ispod kao pisana informacija dato, koncentracija popusta negde nakon pedesete.... :hypno: ...A zelela bih sve lepo da ih pogledam, i sa razlicitim ljudima, jer uvek je dozivljaj drugaciji, i uvek postoji nesto novo da se otkriva ili da neko od nas baci novu svetlost na vec vidjeno, i to su prelepi momenti... :mazi:

Inace, izlozba, pored fascinantnih fotografija "zemlje vidjene ocima neba" :avion: nudi i obilje informacija koje su interesantne kako geografima, demografima i ekolozima, tako i turistima, avanturistima, i svima onima koji su pozeleli da sebi na kreativan nacin ulepsaju dan.... :sunce:

OD SRCA VAM PREPORUCUJEM IZLOZBENU POSTAVKU!!!!!! :yay: :yay: :yay:
Korisnikov avatar
By Dina
Meni je jedan poslovni partner doneo ogromnu knjigu sa fotografijama iz celog sveta, mislim da je to vezano za ovaj projekat. I knjiga je fenomenalna a svakako cu otici i na izlozbu...
By ~ Le Saint X ~
Ove dve slike su predivne!!!!!!!!!
:love:

real paradise!!!!

a do kada je izlozba i gde je?
Korisnikov avatar
By IriS
Originally posted by vanillapuff
Ja sam bila vec nekoliko puta, i opet cu ici, jer je toliki broj fotografija da, ako usput citate i sve ono sto je ispod kao pisana informacija dato, koncentracija popusta negde nakon pedesete.... :hypno: ...A zelela bih sve lepo da ih pogledam, i sa razlicitim ljudima, jer uvek je dozivljaj drugaciji, i uvek postoji nesto novo da se otkriva ili da neko od nas baci novu svetlost na vec vidjeno, i to su prelepi momenti... :mazi:
:yes:

dok staneš i proučiš svaku fotku, prodje vreme. onda ne može a da te ne zaintrigira šta je to, pa kreneš da čitaš i na kraju prodju dva sata a da imaš utisak da nisi ni trepnula...

Dina, postoji knjiga sa ovim fotkama koja se zove "Zemlja viđena sa neba" i prevedena je na 24 jezika. to želim da posedujem :yes:
Korisnikov avatar
By Marvin
Ovaj sprud peščani je :wow:
Korisnikov avatar
By M M and I
Video sam izlozbu proslog leta na Gustav Adolf-trgu u Göteborg-u. Fotografije su mi se toliko dopale da sam bio primoran i knjigu sa tim fotografijama da kupim...predivne su :)
Korisnikov avatar
By Ombeliko Brunner
Odlichna je izlozhba. Prisustvovao sam istoj pre par godina u inostranstvu.

Super shto cu moci da se podsetim ovde u Beogradu.
Korisnikov avatar
By DarkAngel
......it is AMAZING. Na kratko sam se samo zadrzala da pogledam, ali cu otici nocu do Kalisa da uzivam u prizoru, jer su fotografije predivne...:meda:
Korisnikov avatar
By V25
Ja sam bio u cetvrtak. Zaista je prelepo, ali mi je jedan mali detalj zapao za oko. Na jednoj od fotografija, na kojoj su predstavljeni flamingosi, navedeni su kao FLAMINZI. Da li je moguce da ja toliko ne poznajem svoj jezik ili je u pitanju greska?
Korisnikov avatar
By vanillapuff
...To sam se i ja zapitala...

Naime, da bi se doticne ptice zvale FLAMINZI kada je mnozina imenice u pitanju, jednina bi trebala da glasi FLAMING.

...Ne secam se da sam se ikada u popularnoj ili naucnoj literaturi, niti u govoru, pa ni u osnovnoj i srednjoj skoli na casovima biologije susrela sa takvim terminom... :puzzle:
Korisnikov avatar
By Heavy Metal Lover
Bio jutros sa Belim Decakom oko 4. Posto smo zurili na bus, pogledali smo svega 10-ak. Zaista fascinantne fotografije :) Dugo sam stajao gledajuci onaj ghost town kod Cernobila...

Ko god ima informacije o tome da li ce knjiga biti izdata kod nas, neka postuje
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by colonia_boy
Dugo sam stajao gledajuci onaj ghost town kod Cernobila...
ja nisam ni znala da to postoji dok nisam otišla na izložbu.
kako je jezivo, džizs.
Korisnikov avatar
By Paki
Originally posted by Lepa Krepa
kako je jezivo, džizs.
Čitah pre par meseci zahvaljujući Jazzvi...

http://www.kiddofspeed.com/chapter1.html

... dugo je, ali vredi pročitati i imati sačuvano.

Živa jeza.
Korisnikov avatar
By novy
da, Cernobilj je jeziv... Meni su se pored te dopale i fotografije sa kamilama, grobljem irackih tenkova i onaj grad u pustinji pored reke (mislim da je u Maliju)...
Korisnikov avatar
By Sunce
Pogledao sam fotografije i jako su mi se dopale. Naročito su interesantne slike koje izgledaju kao apstrakcije.
Korisnikov avatar
By Draco
Stidim se sto i dalje nisam stigla da odem da vidim. Kontam da cu sutra uvece :molise: ako ne padne kishurdacha..

Cula sam da su divljaci vec uspeli da sjebu par komada.. To mi nikako nije jasno cemu?!
Korisnikov avatar
By suicidal.pony
Bio sam dva puta.Prvi put je bilo jako vruce pa sam pogledao samo par fotografija.Nedavno sam ponovo otishao i odushevljen sam
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
Gledala 2 puta, prvi put po danu, ali samo letimicno, a onda detaljno sa Dj. jedno vece pre plesa.

Rio i Plava laguna su moji favoriti. :sladoled:
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by Paki
Originally posted by Lepa Krepa
kako je jezivo, džizs.
Čitah pre par meseci zahvaljujući Jazzvi...

http://www.kiddofspeed.com/chapter1.html

... dugo je, ali vredi pročitati i imati sačuvano.

Živa jeza.
čoče, riba je luda. ali moram priznati da je skroz razumem.
a svedočanstvo joj je :no:
Korisnikov avatar
By mirth
Fenomenalna je.
Ja sam bila samo jednom, i to na samo nekih sat vremena jer sam bila u zurbi, te posto MORAM da procitam svaki tekst, videla sam samo mali delic i bilo mi je uzasno zao sto je nisam otkrila ranije te veceri, a sad vidim da je tu do 01. septembra!

:B

Od onoga sto sam videla, najfascinantnije su mi bile one obradive povrsine od maltene 1cm2, cinjenica da i toliko malo nekome znaci zivot i da ljudi koji nemaju obradivo tlo isto cene do te mere da naprave flora bajku od svakog milimetra mene prosto osamuti svaki put...
Korisnikov avatar
By IriS
meni su od svih tih "ljudskom rukom napravljenih" čuda najnajzanimljivije one podvodne njivice na kojima gaje alge :love: genijalno.

a inače su mi najlepše fotografije svih onih čuda koje je priroda sama napravila... divno je.

:sunce:
Korisnikov avatar
By Nocturnal
Vec dvaput sam pokusao da je odgledam celu, ali nikako da mi uspe :( ... Nije bilo do mene, bio sam u drustvu, visa sila :) . Mentalna zabeleska: sledeci put idem sam :) . Valjda cu uspeti da je odgledam 3. put (3.-ca sreca :) ).
Ono sto sam video me je odusevilo :love: , posebno onaj brod nasukan u pesku stotinama metara udaljen od mora, kao i onaj francuski vrt.
:ninja:
NOX
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Nocturnal
Vec dvaput sam pokusao da je odgledam celu, ali nikako da mi uspe :( ... Nije bilo do mene, bio sam u drustvu, visa sila :) . Mentalna zabeleska: sledeci put idem sam :) . Valjda cu uspeti da je odgledam 3. put (3.-ca sreca :) ).
Ono sto sam video me je odusevilo :love: , posebno onaj brod nasukan u pesku stotinama metara udaljen od mora, kao i onaj francuski vrt.
:ninja:
NOX
Pa kad ne gledas sa kolegom!!!

Elem, po drugi put sam pogledao fotke! Nesto i naucio!
Korisnikov avatar
By vanillapuff
Ja sam bila nekoliko puta do sada...

:love: tu izlozbu, bila mi je na poseban nacin... Talicna... :giggle:

Preporucujem u svakom slucaju. :up:
Korisnikov avatar
By Nocturnal
Sunce
Pa kad ne gledas sa kolegom!!!
Ne znam da li smem da je gledam u drustvu posle losih iskustava...
Then again, sto da ne :D . Dogovoricemo se. Ali pazi, idemo do kraja ili :machevi: ...
:cool:
NOX
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!