Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Egon
drzhim tu tezu
i hvatam je za gushu

nego .. meni je potpuno glupava podela umetnika i umetnosti na gay i str8

sta je gay ( ili queer) umetnost, uostalom?

umetnost namenjena homosexualcima,
ili umetnost stvorena od strane homosexualaca ?

umetnost nije niti mozhe biti stavljena pod veo seksualnosti.

seks i seksualnost moze biti inspiracija za stvaranje necheg, ali ne i njen zavrshni chin ... i svakako ne poruka ...

estetika sama po sebi podrazumeva nesto lepo ili ruzno ili nista od toga
ali nema veze ni sa polovima ni sa seksualnoshcju ....
Korisnikov avatar
By Egon
... ili nisam u pravu.
Korisnikov avatar
By djo
joooj, ja mislim da nisi:cigareta: samo ne mogu sad da se raspisujem. :) možda sutra :kiss:
Korisnikov avatar
By decko
Originally posted by bojandjo
joooj, ja mislim da nisi:cigareta: samo ne mogu sad da se raspisujem. :) možda sutra :kiss:
:lol: ..i ja htedoh samo da napisem da sam suvise umoran da sad ostavim neki komentar na temu a ne znam vise ni da li se slazem ili sam protiv... :nesiguran:
Korisnikov avatar
By djo
Originally posted by Egon
umetnost nije niti mozhe biti stavljena pod veo seksualnosti.

seks i seksualnost moze biti inspiracija za stvaranje necheg, ali ne i njen zavrshni chin ... i svakako ne poruka ...

estetika sama po sebi podrazumeva nesto lepo ili ruzno ili nista od toga
ali nema veze ni sa polovima ni sa seksualnoshcju ....
ajde da uzmemo jako banalan primer
da li mislis da je isto kada zenski akt slika lezbejka, str8 zena, str8 muskarac ili gay?
Korisnikov avatar
By 2kune
e vala svašta.... pa dokle dopire ta aseksualnost.... :hypno:
tu opasnu zarazu treba što prije iskorjeniti! :superheroj:
Korisnikov avatar
By Galadriel
Originally posted by 2kune
e vala svašta.... pa dokle dopire ta aseksualnost.... :hypno:
tu opasnu zarazu treba što prije iskorjeniti! :superheroj:
Ko je spomenuo aseksualnost?

Of: Bojane Djo, odakle tebi odjedared pet zvezdica?:misli:
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by baby_girl
Nećemo sada od aseksualnost stvarati pozitivan pojam, zar ne? :sweet:
Korisnikov avatar
By djo
ju?
pa imadem dugačak staž na forumu, vidi kad sam registrovan

a aseksualnost na koju kolega referiše proizilazi iz teze koju brani autor teme :)

negacija povezanosti seksualnosti i umetnosti nekako mu dodje kao aseksualnost umetnosti (ne njenih tema)
Korisnikov avatar
By Deksi
Originally posted by 2kune
Nećemo sada od aseksualnost stvarati pozitivan pojma, zar ne? :sweet:
a necemo ni negativan :vulkanac:
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by Deksi
a necemo ni negativan :vulkanac:
Mila, nisam mislio u tom smislu... Eh ko mi je kriv kad nemam strpljenja... A mogo sam sad predavat na akademiji... :roll:
Hvala bojanče, ti bi bio izvrstan predavač :shake: :mazi:
Korisnikov avatar
By Egon

da li mislis da je isto kada zenski akt slika lezbejka, str8 zena, str8 muskarac ili gay?

hhmm ... interesantno pitanje ...

dobro sa ovim si u pravu ...

al to su opet vrlo male nijanse ...

ali ajde ovako da formulishemo pitanje:

dok sam svirao u jednom bendu napisao sam muziku koju sam posvetio jednoj devojci u koju sam bio jako zaljubljen tada
i svi u bandu su to shvatili i primili kao ljubavnu pesmu.

ali kad sam nekoliko godina kasnije sa drugim bendom
posvetio pesmu jednom momku i to javno izneo
svi su to primili kao gay pesmu ...

a zasto ne ljubavnu?

ili josh banalniji primer: zasto je vil i grejs gay sitkom, a ne sitkom?
Korisnikov avatar
By Egon

negacija povezanosti seksualnosti i umetnosti nekako mu dodje kao aseksualnost umetnosti (ne njenih tema)

ne naprotiv ... povezanost seksualnog opredeljenja sa umetnosti i stavljanje zhiga na to umetnichko delo ...

ajde da tako formulishem ...
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
tachno. Razlika postoji, samo je kod nekih manje ili vishe uochljiva. Mozda najvishe na samim crtezima, u snazi i karakteru linije, senzibilitetu...

Dobro oko, da ne kazem psiholog, sve uochi

Kiss za moju profesorku :D
Korisnikov avatar
By djo
@egon
e pa odgovor na tvoj post se nalazi u diskriminaciji :)

ono što ja hoću da kažem je da je umetnost neodvojiva od života, i nikako ne može biti autonomna, tamo negde, u idealnim izmaglicama. ona je potpuno određena osobom koja je stvara i svetom u kojem je stvara.

stvar je tumačenja da li to želiš da uzmeš u obzir ili ne.

ovo oko aseksualnosti je bilo tumačenje posta 2 kune, odnosno moj pokušaj da prodrem u njegov asocijativni niz - od tvoje teze do aseksualnosti :)
Korisnikov avatar
By 2kune
Djeco, zašto svako njakanje o umjetnosti postane tema sa samo jednim pitanjem: što je umjetnost? Valjda je vrijeme da se nad time već jednom zamislimo i to valjano definiramo... Jer kako govoriti o svojstvu pojma koji nismo jasno definirali? Nesuglasice su vam već na nivou definicije... S jednom znakovitom pojedinošću - bojanče zna definiciju, jbg... :vijaca:
Korisnikov avatar
By Egon
ono što ja hoću da kažem je da je umetnost neodvojiva od života
hhhmmm ... :D .... pa to je nekako i teza koju i ja pokushavam da dokazhem.

ali sa druge strane novchicja .... od 2 kune obichno ....

uh ... ja sam preumoran za bilo kakvo mentalno upregnucje pogotovo po pitanju estetike i umetnosti ... ( mada dobro je dok ne prichamo o politici ... :D )

ali recimo ovako ...... Tenesijev "Leto i Dim" ... ili jos bolji primer
"doruchak kod Tifanija"

ni u jednom momentu mi nije palo napamet da okarakterisem
i jedno i drugo delo kao queer umetnost (iako sam znao za orijentaciju oba pisaca) dok nisam prochitao jedan prikaz u kome se navodi da je to ( kapotijevo delo) "vrhunac homoseksualne ostrashcjenosti i pristrasnosti"

doruchak kod tifanija?
Korisnikov avatar
By Galadriel

hhmm ... interesantno pitanje ...

dobro sa ovim si u pravu ...

al to su opet vrlo male nijanse ...

ali ajde ovako da formulishemo pitanje:

dok sam svirao u jednom bendu napisao sam muziku koju sam posvetio jednoj devojci u koju sam bio jako zaljubljen tada
i svi u bandu su to shvatili i primili kao ljubavnu pesmu.

ali kad sam nekoliko godina kasnije sa drugim bendom
posvetio pesmu jednom momku i to javno izneo
svi su to primili kao gay pesmu ...

a zasto ne ljubavnu?

ili josh banalniji primer: zasto je vil i grejs gay sitkom, a ne sitkom?
Razumem sata hoces da kazes sad. Good point.

Izmesteni smo da nas str8erske oci ne vide, kad vec moraju da gledaju onda nas obeleze.

Spoj jednakih polova je u toj meri nepojmljiv da se stvara odbojnost razvijanja bilo kakve svesti o tome. A posto se u skorija vremena sve jasnije vidi ( globalno ) da postoji i takva ljubav ( naravno ne mogu da zamisle da se te dve osobe mogu i voleti ) obelezavaju to imenom, etiketiraju kako bi se sto vise odvojila od "normalnog sveta".

Cilj svakog umetnika je da u osobi koja um. delo konzumira izazove reakciju, bilo losu ili dobru. Bilo kakav sadrzaj, pojava, vezana za homoseksualnost je izuzetno provokativna.
I u tome mozda lezi jedna od vecih vredosti gay umetnosti.

Jos samo da prestanu da je sutiraju, kao sto jesu kroz istoriju, zbog cega kao posledicu imamo gomilu nepravedno zapostavljenih pisaca.
Korisnikov avatar
By Egon

Jos samo da prestanu da je sutiraju, kao sto jesu kroz istoriju, zbog cega kao posledicu imamo gomilu nepravedno zapostavljenih pisaca.
koji lagano isplivavavaju na povrshinu
i krche put gladnoj svetskoj publici ;--)

to je to ...

"Brokeback je ljubavna pricha, a ne pricha o gay cowboyima"

aj tako da formulishemo ...
Korisnikov avatar
By djo
doruchak kod tifanija?
apsolutno! možda takve stvari ne možeš da zaključiš dok nemaš neka sopstvena iskustva u gay svetu, ali ako imaš, i malo razmisliš, onda ti holy golitely mnogo više liči na stereotipnog gay muškarca nego na str8 ženu :) (ovo važi čak i za film sa odri hepbern, a naročito za knjigu...)

kapoti i wiliams ti nisu baš dobri primeri - osim što su bili outovani, oni se sve vreme na manje ili više skriven način u svojim romanima/pričama/komadima bave različitim aspektima homoseksualnosti i/u društva/u...

ovo je jedna vrlo kompleksna tema i opet, napominjem, mnogo zavisi od ugla posmatranja. jer umetnost nikada nema jedno značenje, ono se uvek konstituiše u svakom pojedinačnom čitatelju/ki/gledatelju/ki itd... za nekoga je nešto gay, za nekoga nije... istina se krije u oku posmatrača :)
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Sve je u emocijama, ispoljavanje seksualnosti se deshava zahvaljujuci emocijama. Umetnik stvara zahvaljujuci svojim emocijama.
Korisnikov avatar
By Beli Dečak
Umetnost je nestabilna. chas je unisex, a u sledecem trenutku nije.
Umetnost je sve oko nas, a onda dolaze podele tipa: demode, hipi, kich, shik, shund, uzas...
Umetnost je jedna knjiga u koju se beleze epohe i vremena.

Umetnost je vazduh.
Sve ostalo gushi.
Umetnost prosto oslobadja.
Korisnikov avatar
By Egon
lagano dolazimo do poente .... :D
Korisnikov avatar
By deželaš
Originally posted by Beli Dečak
Umetnost prosto oslobadja.
lagano dolazimo do poente .... :D

nadam se samo da poenta neće biti kako nas umetnost oslobađa naše seksualnosti stavljajući je u nešsto savršeno&kosmičko&aseksualno :peace:

ono što ja hoću da kažem je da je umetnost neodvojiva od života, i nikako ne može biti autonomna, tamo negde, u idealnim izmaglicama. ona je potpuno određena osobom koja je stvara i svetom u kojem je stvara.
naravno. ali mislim da egon poteže jednu drugu stvar. ako "umetnost" nije kadra prevazići sve te konkretnosti svoga nastajanja, autobiografije, istorije, pa i preference (što autora, što knjizi namenjene publike - jer samo njihove seksualne preference egon i uočava) - ako se iznad svega toga ne može izlučiti nikakav zajednički imenitelj, onda je pitanje zašto se ne bi knjige naprimer gej i strejt pisaca smatrale potpuno različitim fenomenima... što naravno podrazumeva jedno beskonačno umnožavanje termina umetničkog čina na bilion međusobno potpuno disparatnih praksi.. što je često bio i svestan cilj. Sad...znam da je postuliranje bilo čega zajedničkog svim umetničkim ispoljavanjima danas jedna po definiciji demode i skoro pa nasilna stvar, ali...ipak verujem da je moguće formirati neku dovoljno opštu radnu definciju tog pojma koja ne bi bila idealistički, već vrlo materijalno, istorijski, društveno zasnovana:)
Korisnikov avatar
By Vlada T
....i tako dolazimo do cuvenog pitanja "gej senzibiliteta" u umetnosti. Postoji li tako sto? Da li je kemp "gej umetnost"? Verovatno jeste, "because, it takes one to know one"...kako se vec ono kaze.
Korisnikov avatar
By djo
Originally posted by deželaš
ako se iznad svega toga ne može izlučiti nikakav zajednički imenitelj, onda je pitanje zašto se ne bi knjige naprimer gej i strejt pisaca smatrale potpuno različitim fenomenima... što naravno podrazumeva jedno beskonačno umnožavanje termina umetničkog čina na bilion međusobno potpuno disparatnih praksi.. što je često bio i svestan cilj.
hej, ali to se upravo desilo u poslednje 2 decenije sa umetnošću, promenio joj se status, umnožila se u zilion lokalnih praksi i definicija i potpuno je uronjena u neke mikro kulture, mikro pokrete, mikro kontekste itd... što je užasno frustrirajuće :D nekad se bar znao red :smeh:
Korisnikov avatar
By Beli Dečak
Originally posted by deželaš

nadam se samo da poenta neće biti kako nas umetnost oslobađa naše seksualnosti stavljajući je u nešsto savršeno&kosmičko&aseksualno :peace:

Ne radi se o takvoj poenti, mislio sam na slobodu tipa: umetnichka sloboda, sloboda izrazavanja....

Mene oslobadja stresa recimo :)

:kija:
Korisnikov avatar
By deželaš
hej, ali to se upravo desilo u poslednje 2 decenije sa umetnošću, promenio joj se status, umnožila se u zilion lokalnih praksi i definicija i potpuno je uronjena u neke mikro kulture, mikro pokrete, mikro kontekste itd... što je užasno frustrirajuće :D nekad se bar znao red :smeh:
znam... ali to ne znači da ti mikro-pokreti ne utiču jedni na druge, koliko god različiti, baš svojim (mikro)umetnostima

to je i razlog zbog koga mislim da mora postojati makar neka postulacija opštosti umetnosti..pa makar se hranila i nekom radnom (čisto: radnom) formom esencijalizma, kako bi se uopšte verovalo u mogućnost komunikacije. jer ako (naprimer) gej-umetnost izjednačiš sa gej-tematikama & gej-autorima, i onda poništiš svaku (koliko god idealističku i imaginarnu) vezu takve "gej-umetnosti" sa ostalima, govoreći kako je konkretan kontekst svake od nih nesvodiv na bilo šta zajedničko, onda poništavaš i mogućnost bilo kakve delotvorne komunikacije između tako izraslih grupacija - ako su tako definisane strejt- i gej- književnosti dve odvojene stvari onda, čini mi se, sledi kako se gej- i strej- publika ne mogu nikako međusobno razumeti, jer su od dva sveta...

a to da umetnost ne deli već spaja ne moraš bazirati ni na kakvim romantičnim "idealističkim izmaglicama", već prosto na političkim stavovima:)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!