Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Sunce
Da li ste čitali nešto od Margerit Diras? Šta mislite o njenim delima? Omiljena knjiga?

Meni se najviše dopadaju "Ljubavnik" i "Zanesenost Lole V. Stajn". Pored njih, drage su mi knjige: "To je sve", "Mornar iz Gibraltara", pojedine priče iz knjiga "Stvarni život" i "Bol".

Slika
Slika
Slika
Korisnikov avatar
By Tot
Ja sam pročitao jedan kratki roman: Popodne gospodina Andemasa. Zadivljuje me ova spisateljka. Cenim tvoj sud pa ću je dalje čitati redosledom koji si naveo. :)
Korisnikov avatar
By Mars
Samo "Ljubavnika".

Sećam se jednog ludog intervjua na FTV, pred kraj života. Jezgrovita, brza konverzacija (voditelj stručnjak), nalik režiranoj, ličio na one dijaloge koje i volim kod francuskih knjizevnika (Mutton, zašto nosite naočare?/ Imam bolesne oči./Da li mogu da ih vidim?). Elem, pričala je o svom životu, delima, pokretu otpora, komunizmu... Razlozima zašto nije bila primljena u akademiju, ulozi i položaju žene tada u društvu... i na kraju doda:

"Naravno, bio je tu i alkohol..."

:pirat:
By Simor
Originally posted by Sunce
"To je sve"...
...koji se na aktuelnom Salonu knjiga na Novosadskom sajmu može naći za 80 dinara, na štandu Stylosa!

Na žalost, jako slabo poznajem opus Dirasove. No, nakon Ulixovog oduševljenja, oduševljenje koje je pokazao Sunce me tera da ga bolje upoznam.
Korisnikov avatar
By Sunce
Margerit Diras je rođena 1914. godine u Gajidinu, u Vijetnamu (tadašnjoj Indokini). Detinjstvo je provela u Sajgonu i upravo taj period ostao je nepresušni izvor njenog književnog stvaralaštva.
Početkom tridesetih godina prošlog veka Dirasova je napustila Vijetnam. Studije matematike, prava i političkih nauka završila je na Sorboni, u Parizu. Tokom Drugog svetskog rata bila je član Pokreta otpora. Roman "Les Impudents" (Bestidnici) objavila je 1943. godine,a roman "Brana protiv Pacifika" 1950. godine.

"Mornar iz Gibraltara" izašao je 1952. godine. "Moderato cantabile" je 1958. godine postigao nezapamćen uspeh - pola miliona prodatih primeraka.

Od 1959. godine Dirasova piše scenarija za filmove: Hirošimo, ljubavi moja; Moderato Cantabile; Spasavaj se ko se može; La musica; Uništiti, veli ona; Sunce žuto; Natalija Granže; India Song.

Roman "Zanesenost Lole V. Stajn" objavila je 1964. godine.

Margerit Diras je Gonkurovu nagradu dobila 1984. godine za svoju autobiografsku ispovest - roman "Ljubavnik". U Francuskoj je prodat u tiražu preko milion primeraka; u Nemačkoj, Italiji, Belgiji, Holandiji, ostao je pune dve godine jedna od najčitanijih knjiga.

Roman "Bol" je objavljen 1985. godine. On je pisan u obliku dnevnika koji je vođen poslednjih dana rata, u vreme kada je Dirasova očekivala povratak svog muža iz koncentracionog logora.

Roman "Plave oči crna kosa" je ispovest o njenoj vezi sa mladićem - homoseksualcem Janom.

"Stvarni život" je knjiga ispovesti, razmišljanja o proteklom životu, njenim ljubavima, alkoholnim krizama koje su se tri puta završavale delirijumom kome, o svojim prijateljima, junakinjama njenih knjiga.

"To je sve" je njeno poslednje delo.

Margerit Diras sam prvi put "sreo" na filmu (Žana Moro u ulozi Dirasove). Starica Margerit i mladić Jan, u ljubavi.
Veliku zahvalnost dugujem bojandjo-u koji mi je preporučio roman "Ljubavnik", a kasnije i "To je sve".
Originally posted by Simor
Na žalost, jako slabo poznajem opus Dirasove. No, nakon Ulixovog oduševljenja, oduševljenje koje je pokazao Sunce me tera da ga bolje upoznam.
Pozdrav za Ulix-a, vernog člana kluba Diras. On je čitao i Moderato Cantabile. Tu knjigu nisam pronašao. :cita:
Korisnikov avatar
By DeVision
"Za Ljubav Marije Sala" i "Pisati" :yes:
Korisnikov avatar
By DeVision
Sto se "Ljubavnika" tice, gledala sam film, i bas me je odusevio :D
Korisnikov avatar
By Dina
Ja sam citala "Mornara iz Gibraltara" i bila potpuno odusevljena. Vec sam pisala na forumu da nameravam da kupim tu knjigu sto jos nisam ucinila, ali valjda uskoro hocu. Bas bih volela da je imam. Citala sam i "Ljubavnika", takodje i gledala film. Taj roman mi se svideo, film tek ima neku posebnu atmosferu ali ne toliko kao "Mornar...".
Korisnikov avatar
By DeVision
evo izdvojila sam ova dva citata, koja su me bas odusevila u njenoj knjizi "Pisati" :

"Samoca je ono bez cega covek vise nista ne radi. To je nacin misljenja, rasudjivanja, ali jedino sa svakodnevnom mislju."

"Postoji jedno lodilo pisanja koja je u vama samima, zestoko ludilo za pisanjem, sli to nije razlog sto ste u ludilu. Naprotiv. Pisanje je nepoznanica. Pre nego sto pisete, nista ne znate o onome sto cete pisati. I potpuno ste svesni toga. To je ona nepoznanica koju imate u sebi, u svojoj glavi, u svom telu. "
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by DeVision
evo izdvojila sam ova dva citata, koja su me bas odusevila u njenoj knjizi "Pisati" :

"Postoji jedno lodilo pisanja koja je u vama samima, zestoko ludilo za pisanjem, sli to nije razlog sto ste u ludilu. Naprotiv. Pisanje je nepoznanica. Pre nego sto pisete, nista ne znate o onome sto cete pisati. I potpuno ste svesni toga. To je ona nepoznanica koju imate u sebi, u svojoj glavi, u svom telu. "
Margerit Diras je dosta pisala o pisanju. Nisam čuo za knjigu "Pisati".

U knjizi "To je sve":

J.A.: Čemu to služi, pisanje?
M.D.: To znači istovremeno ćutati i govoriti.
J.A.: A igrati?
M.D.: I to.
To je unutrаšnje stanje jedne duše, ples. Mnogo sam volela da igram.
J.A.: Zbog čega?
M.D.: Još ne znam.

Tišina, a potom.

J.A. Da li ste obdareni?
M.D.: Da. Čini mi se.
Pisanje je blisko ritmu govora.

U knjizi "Stvarni život", priči "Crni blok":

"Kad se piše, kao da neki instinkt igra tu. Napisano je već tu u noći. Čin pisanja se odigrava izvan samog tebe, u pametnji vremena: između pisanja i već napisanog, između već napisanog i što treba još da se napiše, između znati i ne znati kako stoje stvari, početi od punog smisla, biti u njega zaronjen i stići do besmisla. Slika crnog bloka usred sveta nije slučajna.
To nije prelaz bića u snazi ka biću u delovanju, o čemu govori Aristotel. To nije prevod. Nije reč o prelazu iz jednog stanja u drugo. Reč je o dešifrovanju onog što je već tu i što ste već učinili u snu svog života, u njegovom organskom ponavljanju, u svom neznanju. To nije "preneseno", nije reč o tome. Instinkt o kome govorim, to bi značilo pročitati već pre pisanja ono što je još nečitljivo za druge. Mogu to drugačije da kažem, mogu da kažem: to bi bilo čitanje svog sopstvenog pisanja, to prvo stanje vašeg nedešifrovanog za druge rukopise. To bi značilo nazadovati, spustiti se ka pisanju drugih da bi knjiga bila čitka za njih. Ovo se može reći na drugi način, upotrebljavajući druge reči, što bi opet izašlo na isto. Imamo pred sobom masu između života i smrti koja zavisi od vas. Često sam imala to osećanje suočavanja između onog što je već bilo tu i onog što će ubrzo biti na mestu toga. Ja u sredini, čupam, prenosim masu koja je bila ovde. Kršim je, to je skoro pitanje mišića. Veštine. Treba ići brže od onog dela vas samih koji ne piše, koji je uvek u visini misli, uvek u pretnji da iščezne, da se rasprši u naznake priče koja dolazi, koji se nikad ne spušta na nivo pisanja, koji odbija teške poslove...
...Pisati nije pričati priče. To je protivno pričanju priča. To je uspostaviti sve u knjizi u isti mah. To znači opisati događaj u odsustvu tog događaja. Lola V. Stajn je uništena na balu S. Tala. Lola V. Stajn je sazdana na balu S. Tala..."
Korisnikov avatar
By Sunce
A evo kako Dirasova razmišlja o muškarcima:

"Muškarci su homoseksualci. Svi muskarci mogu postati homoseksualci, samo im nedostaje saznanje o tome, suočenje sa iznenadnim događajem ili očiglednošću koja će im to da otkrije. Homoseksualci to znaju i to kažu. Žene koje su upoznale homoseksualce i koje su ih volele određenom ljubavlju znaju to takođe i isto to kažu.
Prikriveni travestit koji napada, viče, koji je divan, neopisiv, ljubimac svih sredina, nosi u središtu svog tela i svoje glave smrt organske i bratske protivrečnosti između muškaraca i žena, nosi neograničen bol žene, bio bi drugi izraz...
...Imaginarno je najjače, između muškarca i žene. Tu su oni razdvojeni hladnoćom zbog koje je žena sve nezadovoljnija i čime poražava čoveka koji je želi. Žena, skoro uvek, ne zna kakvo je to zlo koje je lišava želje. Ona ne zna, mnogo češće nego što se veruje, šta je ta želja, kako se ona zbiva u njoj, ona veruje da postoji nešto što treba da se desi da bi je i ona sa svoje strane osetila kao neke druge žene. O ovome se može reći samo ovo: onde gde se veruje da imaginarno ne postoji, tamo je ono najjače. To je frigidnost. Frigidnost je imaginarnost želje žene koja ne želi čoveka koji joj se nudi. Ta frigidnost je frigidnost ženine želje prema muškarcu koji joj još nije došao, koga ona još ne zna. Žena je verna ovom nepoznatom čoveku i pre nego što mu pripadne. Frigidnost je ne-želja onog što nije taj muškarac. Kraj frigidnosti je nepredvidiva pojava koju nijedan čovek ne može sasvim da shvati. To je želja koju žena ima samo prema svom ljubavniku. Bilo ko da je on, bilo iz koje društvene sredine, taj čovek će biti ljubavnik žene ako ona prema njemu oseća želju. Naklonost prema samo jednom biću na svetu, nekontrolisana, ona je ženska. Dešava se da među ljubavnicima, heteroseksualcima, želja bude čak vezana za ličnost, da muškarac kao i žene postane frigidan, nemoćan ako menja partnera, ali to je mnogo ređe. Čak i kad su korenite, beznadežne pojave, one se najviše približavaju istini.

Heteroseksualnost je opasna, kroz nju je čovek u iskušenju da dostigne savršenu dvojnost želje.
U heteroseksualnosti nema rešenja. Čovek i žena su nepomirljivi pokušaj i u svakoj obnovljenoj ljubavi koja od nje stvara veličinu.
Homoseksualna strast je homoseksualnost. Kad homoseksualnost voli kao svog ljubavnika, svoju otadžbinu, svoje stvaralaštvo, svoju zemlju, to on ne voli ljubavnika, već homoseksualnost..."

(odlomci iz priče "Muškarci" iz knjige "Stvarni život")
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Tot
Ja sam pročitao jedan kratki roman: Popodne gospodina Andemasa. Zadivljuje me ova spisateljka. Cenim tvoj sud pa ću je dalje čitati redosledom koji si naveo. :)
Kako ti se dopalo "Popodne gospodina Andemasa"? Nisam pročitao tu knjigu. Da li je klasičniji roman ili je izraženi "novi roman"? Ovo te pitam jer sam primetio da je "Marnar iz Gibraltara" klasičniji, kod njega nema one magije pisanja kao u "Ljubavniku", "Zanesenosti Lole V. Stajn" i "To je sve".

"Za Ljubav Marije Sala" i "Pisati" :yes:
Od tebe sam saznao za još dva naslova! Hvala ti! Kako su ti se dopale knjige? Tvoji utisci? Obavezno pročitaj romane: "Zanesenost Lole V. Stajn" i "Ljubavnik"!

Originally posted by Dina
Ja sam citala "Mornara iz Gibraltara" i bila potpuno odusevljena. Vec sam pisala na forumu da nameravam da kupim tu knjigu sto jos nisam ucinila, ali valjda uskoro hocu. Bas bih volela da je imam. Citala sam i "Ljubavnika", takodje i gledala film. Taj roman mi se svideo, film tek ima neku posebnu atmosferu ali ne toliko kao "Mornar...".
I meni se svideo "Mornar iz Gibraltara". Stil pisanja u ovom romanu je klasičan na početku, a pred kraj imate utisak kao da kamera snima. Posebno mi se dopada kako Dirasova reflektuje stanja glavnog junaka. Ona u ovom romanu kao da kaže: "Ljubav je traganje". Dina, sećaš li se Ane?
Korisnikov avatar
By Dina
Naravno, Ana je zena koja traga za mornarom iz Gibraltara koga je jednom srela... odnosno bas kao sto si ti rekao traga za ljubavlju, za koju je neizvesno da ce je naci, ali ljubav je i samo traganje... Jos nisam kupila knjigu, ali ovaj topic mi povecava zelju da to ucinim sto pre i ponovo je procitam :klap:
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Simor
"To je sve"...
...koji se na aktuelnom Salonu knjiga na Novosadskom sajmu može naći za 80 dinara, na štandu Stylosa!

Da li si čitao "To je sve"? Kako ti se dopala knjiga?

Pisanje je sve. To je rastanak Margerit Diras. Jednostavno napisana knjiga, a toliko jaka i emotivna.

Ponedeljak, 24. jul

Dođite da me volite.
Dođite.
Dođite na ovaj beli papir.
Sa mnom.

Dajem ti svoju put.
Dođi.
Brzo.

Kaži mi: do viđenja.
To je sve.
Ništa više o tebi ne znam.

Otići ču sa algama.
Pođi sa mnom.

31. jul

Koja je moja istina?
Ako je poznaješ, reci mi je.

Izgubljena sam.

Pogledaj me.

1. avgust, popodne

Verujem da je sve svršeno.
Da je sa mojim životom gotovo.
Ništa više nisam.
Postala sam sasvim jadna.
Ne drži me ni telo više.
Dođi brzo.
Nemam više usana, ni lica.
By ~ Le Saint X ~
Veceras poceo sa citanjem prve knjige - moje - od ove spisateljice

LJUBAVNIK

za sada mi se svidja...lako se cita...
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Renoir

LJUBAVNIK

Ja ti posle preporucujem "Mornara iz Gibraltara". Mislim da ce ti se dopasti jer ima veze sa onim sto smo ti i ja nekad na nekom topicu pisali o ljubavi kao inspraciji bez obzira je li realna ili ne...
Korisnikov avatar
By Dina
Htela sam danas u Platou da kupim "Mornara iz Gibraltara" ali nemaju :rida: Od knjiga Margarit Diras imali su samo "Bol".
Korisnikov avatar
By Sunce
Htela sam danas u Platou da kupim "Mornara iz Gibraltara" ali nemaju :rida: Od knjiga Margarit Diras imali su samo "Bol".
Ja sam svog Mornara iz Gibraltara pozajmio i nedostaje mi :lol: . Knjiga se brzo razgrabila. Jednu sam kupio za poklon, jednu je kupio moj drug. Javiću ti ako je pronađem u antikvarnicama.
By Simor
Sinoć sam na trafici pronašao dvd izdanje filma "Istinska ljubav" (Cet Amour-là). To je sjajan film o ljubavi Margerit Diras i studenta Jana. Svima ga preporučujem!
Pogledao sam danas (ustvari, sada već sinoć) ovaj film i zaista je zanimljiv. Veza između Dirasove i Jana je, zaista, neobična i dobro naslikana. A verujem da je dobrim poznavaocima književnosti koju je stvarala Diras ovaj film bio zanimljiv zbog pominjanja njenih dela i njihovog nastanka.

Hm, biće da se fan club Dirasove širi.

:superheroj:

Btw, na mađarskom naslov filma glasi: "Ez a szerelem" :love:
Korisnikov avatar
By Tot
Upoznao sam se sa Suncem i pričali smo o Dirasovoj. A dan nakon toga, naleteo sam kod uličnog prodavca na njen roman Ljubavnik.

Sažet roman, potpuno napisan u prvom licu. Promiču scene i slike iz života junakinje. Nema tzv. objektivnog prikaza, sve je podređeno logici osećanja koja se krije iza nečega što bi inače bio samo sled događaja jedne teške životne priče. I ovo proživljavanje i davanje značenja nečemu što je najčešće duboki ali teško iskazivi osećaj čini njeno pripovedanje nadahnutim. S jedne strane se otkriva tegoba zamršenih emotivnih odnosa u porodici i pokušaj ljubavi a sa druge se tanano otkrivaju nijanse bola koji sve to prate. Ovo jeste kniga o ljubavno-emotivnim teškoćama, o neumitnostima koje prate odrastanje,o ljubavi i očaju.

Posebna vrednost romana je ta mreža emotivnih odnosa. Istovremeno otkrivamo sve što se dešava u duši- danas i juče. Ako duša shvata i doživljava mnogo više i obuhvatnije nego što može jezik iskazati, onda je ovo verna slika junakinjine duše u vremenu; uz bol koji prati ovo duševno samorazumevanje koje je u tekstu oplemenjeno melanholičnim, ženskim izrazom.

Roman za više čitanja.
By ~ Le Saint X ~
Originally posted by Renoir

LJUBAVNIK

Ja ti posle preporucujem "Mornara iz Gibraltara". Mislim da ce ti se dopasti jer ima veze sa onim sto smo ti i ja nekad na nekom topicu pisali o ljubavi kao inspraciji bez obzira je li realna ili ne...
Meni se roman nije svideo...gledano u celosti...drugi deo romana mi je praznjikav...
sa druge strane
uzeo
Aleksis
od
Druge Margerit - Jursenar
and I WAS BLOWN AWAY!!!!

Roman je F E N O M E N A L A N !!!!
Cim ga nadjem kupujem...

Mada, u svakom slucaju, uzecu da procitam i mornara...
:kiss: Dina
Korisnikov avatar
By Sunce
Ja vam predlažem "Zanesenost Lole V. Stajn". Po meni je to najača Dirasova knjiga. Evo šta je u "Stvarnom životu" napisala:

"Sve žene u mojim knjigama, bilo u kojim godinama, proizilaze iz Lole V. Stajn. To jest, iz izsvesnog zaborava njih samih. Sve imaju svetlije oči. Sve su nerazumne, neoprezne. Sve od svog života prave nesreću. One su zastrašene, plaše se ulica, trgova, ne očekuju da im naiđe sreća."
Korisnikov avatar
By Sunce
Sto se "Ljubavnika" tice, gledala sam film, i bas me je odusevio :D
http://www.culturecourt.com/F/Art/TheLover.htm

Knjiga je neuporedivo bolja. Film je, po meni, zanemario glavnu junakinju, njenu opsednutost pisanjem, zatim je površno prikazan njen odnos prema majci, odnos prema braći. U filmu je najviše insistirano na scenama sa seksom. Nedostaju krupni planovi maleninog lica budući da je u knjizi velika pažnja posvećena upravo njenom licu, starenju, promenama i mislima. U filmu su mi se dopali glavna glumica (posebno njen položaj na trajektu ili brodiću) i Kinez.

Slika

SlikaSlika
Korisnikov avatar
By Sunce
Žana Moro u novom filmu o Margerit Diras
Ova ljubav ovde (kod nas je preveden kao Istinska ljubav)
PARIZ (Beta-AFP) - Glumica Žana Moro oživeće francusku književnicu Margerit Diras u filmu "Cet-amour-la" (Ova ljubav ovde), zasnovanom na knjizi Jana Adree, poslednjeg ljubavnika poznate književnice.

Andrea je svoju knjigu pretočio u scenario za film koji će režirati Francuskinja Žoze Dajan. Žana Moro igraće već ostarelu književnicu, u koju se zaljubljuje Jan, student iz provincije, koji joj piše i neumorno čita njene knjige.

Uprkos razlici u godinama, između njih se rađa ljubav. Žana Moro je već imala dodira sa stvaralaštvom Margerit Diras koja je preminula pre četiri godine. Francuska glumica igrala je u filmu "Natali Granže", u režiji same književnice, kao i u još nekoliko filmova zasnovanih na delima Margerit Diras ("Gospođica" i "Moderato kantabile").

Žana Moro je i narator u filmu "Ljubavnik" u režiji Žan-Žaka Anoa, zasnovanog na istoimenom bestseleru Margerit Diras.
Korisnikov avatar
By Sunce
http://en.wikipedia.org/wiki/Marguerite_Duras

Bibliography

Les Impudents, Plon, 1943
La Vie tranquille, Gallimard, 1944.
Un barrage contre le Pacifique, Gallimard, 1950 (tr. The Sea Wall, 1967)
Le Marin de Gibraltar, Galimard, 1952 (tr. The Sailor from Gibraltar, 1966)
Les petits chevaux de Tarquinia, Gallimard, 1953 (tr. The Little Horses of Tarquinia, 1960)
Des journées entières dans les arbres, "Le Boa", "Madame Dodin", "Les Chantiers", Gallimard, 1954 (tr. Whole Days in the Trees, 1984)
Le Square, Gallimard, 1955 (tr. The Square, 1959)
Moderato Cantabile, Les Éditions de Minuit, 1958 (tr. Moderato Cantabile, 1977)
Les Viaducs de la Seine et Oise, Gallimard, 1959.
Hiroshima mon amour, Gallimard, 1960 (tr. Hiroshima mon amour, 1961)
L'après-midi de M. Andesmas, Gallimard, 1960 (tr. The Afternoon of Mr. Andesmas, 1964)
Le Ravissement de Lol V. Stein, Gallimard, 1964, (tr. The Ravishing of Lol Stein, 1964)
Théâtre I : les Eaux et Forêts-le Square-La Musica, Gallimard, 1965 (tr. The Rivers and the Forests, 1964; The Square; La Musica, 1975)
Le Vice-Consul, Gallimard, 1965 (tr. The Vice-Consul, 1968)
L'Amante Anglaise, Gallimard, 1967 (tr. L'Amante Anglaise, 1968)
Théâtre II : Suzanna Andler-Des journées entières dans les arbres-Yes, peut-être-Le Shaga-Un homme est venu me voir, Gallimard, 1968.
Détruire, dit-elle, Les Éditions de Minuit, 1969 (tr. Destroy, She Said)
Abahn Sabana David, Gallimard, 1970.
L'Amour (Love), Gallimard, 1971.
Ah! Ernesto, Hatlin Quist, 1971.
India Song, Gallimard, 1973 (tr. India Song, 1976)
Nathalie Granger, suivi de "La Femme du Gange", Gallimard, 1973.
Le Camion, suivi de "Entretien avec Michelle Porte", Les Éditions de Minuit, 1977.
L'Eden Cinéma, Mercure de France, 1977 (tr. Eden Cinema, 1992)
Le Navire Night, suivi de Cesarée, les Mains négatives, Aurélia Steiner, Mercure de France, 1979.
Vera Baxter ou les Plages de l'Atlantique, Albatros, 1980.
L'Homme assis dans le couloir, Les Éditions de Minuit, 1980 (tr. The Man Sitting in the Corridor)
L'Été 80, Les Éditions de Minuit, 1980.
Les Yeux verts, Cahiers du cinéma, n.312-313, juin 1980 et nouvelle édition, 1987 (tr. Green Eyes)
Agatha, Les Éditions de Minuit, 1981 (tr. Agatha)
Outside, Albin Michel, 1981 (tr. Outside)
L'Homme atlantique, Les Éditions de Minuit, 1982.
Savannah Bay, Les Éditions de Minuit, 1982, 2ème edition augmentée, 1983 (tr. Savannah Bay, 1992)
La Maladie de la mort, Les Éditions de Minuit, 1982 (tr. The Malady of Death)
Théâtre III : -La Bête dans la jungle, d'après H. James, adaptation de J. Lord et M. Duras,-Les Papiers d'Aspern,d'après H. James, adaptation de M. Duras et R. Antelme,-La Danse de mort, d'après A. Strindberg, adaptation de M. Duras, Gallimard, 1984.
L'Amant, Les Éditions de Minuit, 1984. Was awarded the 1984 Prix Goncourt (tr. The Lover)
La Douleur, POL, 1985.
La Musica deuxième, Gallimard, 1985.
Les Yeux bleus Cheveux noirs, Les Éditions de Minuit, 1986 (tr. Blue Eyes, Black Hair)
La Pute de la côte normande, Les Éditions de Minuit, 1986.
La Vie matérielle, POL, 1987 (tr. Practicalities)
Emily L., Les Éditions de Minuit, 1987 (tr. Emily L.)
La Pluie d'été, POL, 1990 (tr. Summer Rain)
L'Amant de la Chine du Nord, Gallimard, 1991 (tr. The North China Lover, 1992)
Yann Andréa Steiner, Gallimard, 1992 (tr. Yann Andrea Steiner)
C'est tout, POL, 1995 (tr. No More)

Filmography as director

Les Enfants (1984)
Il Dialogo di Roma (1982)
L'Homme atlantique (1981)
Agatha et les lectures illimitées (1981)
Aurelia Steiner (Melbourne) (1979)
Aurélia Steiner (Vancouver) (1979)
Le Navire Night (1979)
Cesarée (1978)
Les Mains négatives (1978)
Baxter, Vera Baxter (1977)
Le Camion (1977)
Des journées entières dans les arbres (1976)
Son nom de Venise dans Calcutta désert (1976)
India Song (1975)
La Femme du Gange (1974)
Nathalie Granger (1972)
Jeune le soleil (1972)
Détruire, dit-elle (1969)
La Musica (1967)
Korisnikov avatar
By djo
u 'brani na pacifiku' se dešava i radnja 'ljubavnika' samo je mnogo svetovnije prikazana. i 'malena' ima ime - suzana

scena polivanja kuce iz filma 'ljubavnik' je u stvari iz romana 'brana na pacifiku'

ne zamišljam majku kao isabelle huppert, ali ona će to sigurno fenomenalno uraditi.

danas sam sasvim slučajno naleto na taj roman u knjižari, ali na francuskom
Korisnikov avatar
By Sunce
Gošća 37. Festa biće francuska glumica Dominik Blan, koja će predstaviti film „Druga žena” za koji je na festivalu u Veneciji 2008. osvojila „Pehar Volpi”. Inače, 27. februara u JDP biće izvedena predstava „Bol” prema tekstu Margarete Diras u režiji Patrisa Šeroa, u kojoj igra Dominik Blan.

http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/ ... st.lt.html
Korisnikov avatar
By ns.happy
ako nekom trebaju linkovi za film ''the lover'', neka vika na u2u :)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!