Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By subasa
LIVING END – Greg Araki

Još jedan film sa točkovima (road movie).
Kretanje kroz prostor bez ikakvog smisla;
Kretanje prema kraju života, ili kako sam naslov kaže življenje kraja samog života.
Dva muškaraca i auto.
Prvi muškarac, Luk, spreman je svakog trenutka da se suoči sa smrću,
Spreman je u svakom trenutku da trampi svoj život za bilo šta;
Smrt je za njega u svakom trenutku samo jedno od mogućih rešenja tog trenutka.
Luk je sav u nagonu: nema nikakvih nedoumica oko svog identiteta,
Sposoban je da se brani i odbrani: u javnom toaletu prepravlja antigay grafite, ( kill fags - rule ok ) (ubi/ ponašaj se lepo ).
Kad ga na ulici napadne grupa siledžija s bezbol palicama ne libi se da potegne pištolj.
Stalno je u sukobu sa okruženjem, iako je u suštini miroljubiv.
Nema profesiju, nema stan, nema novac.
Luk je pravi “dinamit“, on pokrece radnju, oko njega se sve vrti, od prvog do poslednjeg kadra.
Drugi muškarac, Džon, konvecionalan je: ima zanimanje, ima mesto boravka i ima AIDS.
U njegova kola uskače Luk, bežeći od posledica nasilja i nereda koji ga „prate“.
Luk se vezuje za Džona bezuslovo, predaje mu se sasvim, ali zato kad se jednom vezao za Džona, stavlja mu do znanja da je to dok ih smrt ne razdvoji.
Susret sa Lukom za Džona je prilika da pobegne od neprijatne stvarnosti, bar za neko vreme, dok pomaže svom slučajnom prijatelju u bekstvu.

Džon - Gde živiš, gde da vozim?
Luk - Trenutno sam negde između.
Džon - Gde bi želeo da te odvezem?
Luk - Ne znam. Nije me briga. Zašto jednostavno ne staneš i izbaciš me iz kola.

Džon odvede Luka u svoj stan.

Džon kaže Luku da je saznao da ima AIDS,
Luk kaže Džonu da to zaista nije nešto strašno.
Džon mu se prepusta:
Dobro došao u klub.

Džon izbacuje Luka iz stana, posle još jednog slučajnog nasilja.

Džon -Sad bi najbolje bilo da odeš. Da odeš iz mog jebenog stana. Iz mog jebenog života.
Luk - OK, OK.

Luk odlazi.
Džon je van sebe: FUCK je prava reč za to kako se oseća.

Džon se budi u po noći i ugleda Luka u svojoj sobi s pištoljem u ustima, spremnog da raznese sebi mozak.
Način na koji Luk komunicira: ili me primi, ili me ubi.
Luk je u medjuvremenu ubio policajca.
Sad povratka više nema, Počinje bekstvo do kraja života.

(Luk Džonu i Džon Luku, pošto mu je izvadio pištolj iz usta )

Luk - Pomozi mi, ti si jedina osoba koju znam.
Džon - ovo je samo noćna mora...

( Luk - na Džonovu primedbu da ga je vozio bez potrebe do jednog nazovi-prijatelja ) :

Luk - Nesto će se već naci. Ovde, tamo, bilo kuda, za mene nema nikakve razlike.
...

Jon + Luk till dead us part

( Džon + Luk dok nas smrt ne rastavi, pa sve zaokruženo jednim velikim srcem, nacrtao Luk na vratima telefonske govornice, dok je Džon telefonirao.
Luk Džonu otima slušalicu. Luk izvlači Džona iz govornice )
...
Ako bih mogao da biraš, šta bi radije odabrao: da umreš od seksa ili od ljubavi?
( Luk Džonu prekinuvši na trenutak snošaj/
...

( Ljubavna scena pod tušem )

Luk - Molim te, udji
Džon - Nemam kondom
Luk - Baš me briga.
...
( U kolima )

Luk - Želeo bi da mi nešto uradiš. Da me ubiješ, staviš mi cev u usta i okineš. Ozbiljan sam. Obećaj mi. Uradi mi to u trenutku orgazma.
Džon - Ne spominji mi tvoja sranja.
...
/ Luk seče vene /

Džon - Šta radiš?
Luk - Uradio sam.
Džon - Zasto praviš takva sranja?
Luk - Naša veza je ušla u kritičnu fazu.
Džon – Gotovo je sa sunčanjem.
Luk - Kako to misliš. Ja se ne vraćam nazad.
...
Luk - Nikada nećeš naći nekoga kome je više stalo do tebe, od mene. Zar ne vidiš to?
Džon - Ne budi glup. Nemaš ti muda za to. Hajde, prospi mi mozak! Seronjo, šta čekaš?
...
Luk - Zar ne vidiš? Volim te više od života.
Džon - Ti si lud.
Luk - Više me se ništa ne tiče...
...

Džon - Hajde, na tvoj jebeni način, uradi to već jednom...

(Scena silovanja; Luk vezuje Džona. Luk skida Džona. Luk pljune u šaku. Luk siluje Džona. Luk stavlja pištolj sebi u usta. Luk nije potegao obarač u trenutku orgazma. Luk baca pištolj. Luk odvezuje Džona. Luk seda pored Džona. Džon se oblači. Džon udara Luka. Džon ustaje i izlazi iz kadra. Džon se vraća u kadar. Džon seda pored Luka. Džon uhvati Luka za nadlakticu. Džon naslanja glavu na Lukovo rame. Kraj. )

Film je prilicno vedar, bez obzira na sve. Luk je taj koji vedri i oblači. Luk je taj koji zasmejava. On je iskren. Reaguje preterano na svaki znak nepravde. Bespoštedan je borac i pun života, sve do samog kraja, kad uvidja da će zaista izgubiti Džona, i to ga konačno slama. Nema snage za tragičan čin. Iako je stalno izazivao smrt, kad je trebalo da okonča onako kako je zamislio svoj kraj, pukao je. Kao nagradu za svoj poraz ipak dobija Džona. Sretan kraj.

Ovaj se film ne moze da se “sviđa”, a uz put je 100% GLBT, što znači da se već na početku lišio puno, puno gledalaca. Priča je izmišljena, malo je onih koji će je prihvatiti, ali ako nemate predrasuda, ako ne očekujete previše, on će vam pruziti mnogo. Dovoljno je da vam se dopadne Luk, a on vam se mora dopasti, i sve će biti u redu.
Prvi kadar u kojem se pojavljuje Luk: Luk stopira, Luku neće da stane. Luk se dosetio. Skida košulju, pretvara se u predmet požude, vraća se na “radno mesto” i stopira. Zalepe se odmah dve “babe”, borci za moralnu čistotu, Otkud baš one? I odmah nevolje: Ženske imaju fiks ideju da ga ubiju. Iz ovog susreta ostanu mu kola i pištolj, Kola ostavlja na drumu kad pukne guma, a pištolj baca na kraju, kad pukne on.

Kažu da i Luk, isto kao i Džon ima AIDS. Ne verujem. Ne prihvatam. Ako je Greg Araki to tako hteo da napravi, to ispravljam. Premisa koja treba da bude opravdanje i objašnjenje Lukovog ponašanja: Kao da bi se Luk mogao drugačije ponašati, kad ne bi imao AIDS?
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!