- 24 Dec 2006, 04:17
New Yorskom downtown scenom vec godinama drma i trese i vrcka .. burlesque revival ... scene postoje sad u dosta vecih gradova u USA, u Londonu i koliko shvatam varijante postoje u Australiji, Berlinu i jos kojegde. Neo-Burlesque je vezana za stari, klasicni strip tease, za drag scenu, humor i jos kojesta. Odlicje je da je dosta nedefinisana i u sebi sadrzi striptiz, muziku i koreografisan pokret. Ponekad se pojavljuje bez muzike, ponekad nije strip tiz .. ali to su neke osnovne komponente.
Mada je najvise zena u NB ima i dosta muskaraca i trans osoba. Ima debelih, mrsavih, osrednjih ... Mislim da jedna od najstarijih izvodjacica koje jos povremeno nastupaju ima oko 80 godina a najmladje su oko 18 (ispod je tesko radi zakona). Izvodjaci i izvodjacice su gay, str8, bi, queer ... i upravo ta neka tolerancija razlicitosti je isto vezana uz scenu.
Burlseque izvodjaci/ce su dosta povezani i sa klupskom i barskom scenom jer se dosta ovakvih stvari izvodi po klubovima ili barovima.
Inace ljudi uzimaju casove burlesque kao jedan vid rekreacije.
Vecina izvodjaca/ica ima tzv. dnevni posao jer je tesko izdrzavati se ovim poslom, sami kostimi, sminka i ostalo kostaju jako puno.
I ne znam to je nekako ukratko...
evo jedan klip
Dirty Martini je inace moja omiljena izvodjacica i jedna je od zacetnica NB scene u NY.
(nadjem jos klipova ako vas zanima)
Mada je najvise zena u NB ima i dosta muskaraca i trans osoba. Ima debelih, mrsavih, osrednjih ... Mislim da jedna od najstarijih izvodjacica koje jos povremeno nastupaju ima oko 80 godina a najmladje su oko 18 (ispod je tesko radi zakona). Izvodjaci i izvodjacice su gay, str8, bi, queer ... i upravo ta neka tolerancija razlicitosti je isto vezana uz scenu.
Burlseque izvodjaci/ce su dosta povezani i sa klupskom i barskom scenom jer se dosta ovakvih stvari izvodi po klubovima ili barovima.
Inace ljudi uzimaju casove burlesque kao jedan vid rekreacije.
Vecina izvodjaca/ica ima tzv. dnevni posao jer je tesko izdrzavati se ovim poslom, sami kostimi, sminka i ostalo kostaju jako puno.
I ne znam to je nekako ukratko...
evo jedan klip
Dirty Martini je inace moja omiljena izvodjacica i jedna je od zacetnica NB scene u NY.
(nadjem jos klipova ako vas zanima)