Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Pre malo vise od cetiri godine, anonimni gost postavio je ovo sto sledi. Sacuvao sam to zbog knjizevne vrednosti, a i iz nekog osecaja za kolektivno pamcenje rudimenata srpske gej zajednice.

Sta god.

Ova tema je posvecena nesigurnom, usamljenom i senzibilnom gej muskarcu srednjih godina, malo namucenom i malo razocaranom, za koga se nadam da nije uradio ono sto pominje u tekstu i da se jos mota tu negde na ovim stranicama.

(Original mozete pogledati ovde.)

objavljeno u 5-15-2002 12:30 PM

Today is the last day that I'm using words

ti i oni...
isprva, izmedju vas, nema neke razlike.
svi ste mali, svi ste deca. i ona i on i ti. svi vi.
teen-age donosi prva saznanja i nevolje, prvi znaci razlicitosti, mozda osecas strah.
okej, saznao si. ti si ono "najgore" sto se moze desiti - peder.
bolelo je, nisi smeo odmah priznati samome sebi, prvo si samo mastao.
a onda si pogledao sebe u ogledalo, udahnuo i rekao: jesam, volim muskarce.
ides u srednju skolu, gledas ih i sanjaris o njima. o zgodnim deckima preplanulog tena i misicavog tela.
ocajan si, jer mislis da si sam. i ne sanjas da postoje MILIONI takvih ljudi, tu, tamo negde...
on ima devojku i ljubi je svaki dan. javno. na klupi u parku, dok pijete kafu, u bioskopu. on je tvoj drug i ti mu zavidis. i njemu i njoj. zbog slobode u kojoj znaju uzivati.
zavrsio si srednju skolu, izvukao se bez bubuljica, ali sa peticama i upisao fakultet. i oni, takodje.
neko je nekad rekao za tebe da si sigurno peder. mama se cudi: sta ti se desava?
vic o pederima se u tvom drustvu prica sa posebnim zarom, ili je to tvoja paranoja?
kupio si neke casopise, strejt, dakako, gledao kurceve i spermu, drkao nocima.
ucio, citao i sanjario. sve je bilo bezuspesno.
on je nju i dalje ljubio pred tobom, pred svima, u parku, na klupi, u busu, na ulici.
samo si ih gledao. i samo si ih mrzeo!
u vojsku si otisao, ali sa zebnjom. kako ce to da ispadne?
bese ti milo gledati potentne regrute bez gaca, ali to je bese sve.
masni vicevi, lovacke price o "izjebavanju stotinjak rasnih plavusa za noc", mozda poneki nocni sum i jecaj, stenjanje necije, mozda je to bilo tvoje jedino, prvo i najvece seksualno iskustvo. u svako novo drkanje, prizivao si necije jecaje iz te noci. bedno, a?
vratio si se iz vojske, sve je proslo u savrsenom redu, nisi provaljen, a ni povaljen, kuci je sve po starom, sve je kao i nekad.
blizi ti se trideseta, dobijes posao, al' "u struci" (urigirao kum janko), sad moras da se zenis.
izlazis u grad, kafei, diskoteke, bioskopi i restorani. i dalje se oni ljube, pipaju cak, pred svima, sad su vereni, svadba u avgustu.
ti venes kao jebeni pokoseni cvet, muka ti je, jer si tako sam. gutas svoje suze, decaci, ipak, ne placu.
udaras glavom o zid, trazis ga, njega ili bilo koga, da ugasi pozudu od koje ne mozes vise da zivis. cini ti se ni dana.
ipak, docekas novi dan, i onaj iza njega, i onaj iza njega.
leta, jeseni, snegovi, nove godine, dani zaljubljenih, dani mrtvih, ali nikako da osvane dan zivih, dan za tebe.
sedis, ponekad se naduvas, cutis i zuris u tamu. gde su? gde je? i kako?
svake noci sam, svako jutro sam, ceo dan sam, ceo jebeni zivot sam... tuzno, a?
u avgustu im kumujes, oblacis svoje novo odelo i vezes svoju leptir masnu.
u crkvi vencanje, gosti, njeni i njegovi roditelji. gledas tu pegavu devojku, secas je se jos iz obdanista.
cime je zasluzila ovakvu srecu?
gledas njega, tvog druga, valjda najboljeg, klempavog direktora "jedne export firme" i pitas se, zasto je i on srecniji od tebe?
kao da su svi srecniji od tebe...
on je ljubi, i opet je ljubi, a oni im aplaudiraju...
tebi su sudjeni preziri, urlici, bejzbol palice smradova iz -obraza-, neki stari mostovi, siprazje, mracni haustori, vlazni podrumi, javni toaleti, egzibicionisti u parku u ponoc koji razotkrivaju mantil pokazujuci svoje golo, mlitavo, krzljavo telo, a njima su dati aplauzi i suze radosnice.
magistriras, doktoriras, a oni izrode copor musave dece koja kmeci i povraca po tvojoj kosulji.
i dalje si neprilagodjen, neprihvacen i naravno neshvacen.
nikome nista ne govoris, mada, verovatno svi sve znaju.
vracas se u 21h sa posla u prostarni, prazni, neonom okupani stan. dajes macki mleko, procitas poneki bedasti mejl ("koliki ti je? javi se", "hoces da mi ga podudlas? imas moj broj."), tada otvoris vrata balkona i poletis.........................................................................................................................................................................................................................
Korisnikov avatar
By Delete
Neispavana sam, u prvi mah sam mislila samo letimicno pogledati o cemu je rec, ali nakon prvog reda sam pazljivo nastavila i u jednom dahu procitala sve i jako mi se svidja!
Korisnikov avatar
By Mars
Pa... u principu DA - life style mnogih gay ljudi u jednom trenutku zivota moze da dovede do svega toga (i pored kompulsivnog nošenja rančića, patika, slusanja Madone i stalnog upoznavanja novih mladjih ljudi). Ali srecom to ne mora da bude jedini scenario (pri tome ne mislim na stav Da, tako je, ali me boli qrac, ne obracam paznju). Jer mislim da ma kako se trudio da se okruzis samo sebi slicnima i ne primecujes nista drugo oko vas - kad tad te zvekne...

Run away, turn away, run away, turn away, run away.
Run away, turn away, run away, turn away, run away.
By Ulix
Odlican je tekst, premda mi se ne dopada poslednja recenica. Jeste da je obrt nesto sto se ocekuje na kraju kratke price, ali ne ovakav obrt. Meni bi se licno vise dopalo da je glavni junak (tj. ja) legao da spava. After all, tomorrow is another day... ali bolje nece biti. Samoubistvo mu u ovoj prici dodje kao neki srecan kraj.

Ima jako lepih delova, npr. : "magistriras, doktoriras, a oni izrode copor musave dece koja kmeci i povraca po tvojoj kosulji." Prelepo receno. Magistratura, doktorat, karijera... kako sve to zvuci banalno u poredjenju sa njihovom musavom decom!

Ili malo pre toga: "u avgustu im kumujes, oblacis svoje novo odelo i vezes svoju leptir masnu.
u crkvi vencanje, gosti, njeni i njegovi roditelji. gledas tu pegavu devojku, secas je se jos iz obdanista.
cime je zasluzila ovakvu srecu?"

Potresno je, pateticno je, ali zato sto nije u prvom licu, nije bez distance, sto mi se dopada; i liricno je.

Veoma lepo, uzivao sam citajuci ga. Angra, imas jos neki takav tekstic u riznici?
By Mudolog
Beda zivota u istochnoj Evropi.
Korisnikov avatar
By Egon
Originally posted by Ulix

Ili malo pre toga: "u avgustu im kumujes, oblacis svoje novo odelo i vezes svoju leptir masnu.
cime je zasluzila ovakvu srecu?"
moj omiljeni deo ...

divno je ...
By Simor
Ne dolazim jedno vreme na forum, i taman pomislim kako ništa ovde ne može da se propusti, pa da i godinu dana odsustvuješ, odnosno kao u latinoameričkim sapunicama, kada god da dođeš, glavni likovi i dalje katastrofalno glume a ti bez problema možeš da skapiraš o čemu se radi u seriji, a onda nam dragi AngraMaina, iz prošlosti, potpuno nenadano, iščupa jedan lep tekst.

Ja bih da skrenem pažnju na Miodragov odgovor na toj temi (btw, iako je Miodrag nekada znao da bude grub, ovom forumu nedostaje njegova obrazovanost, energija i senzibilitet):

Slika

"Možda bi mogao da otvoriš nekakav gay klub ili saunu

umesto da se samosažaljevaš...

Da: heteroseksizam je strašan, i onda kad nije otvorena homofobija napadača sa bejzbol palicama,

kao na primer kad se njih dvoje nonšalantno ljube kako to retko kad i retko gde mogu dva muškarca...

Ali tvoj iskorak u prazno je njihova pobeda, a meni je žao da si se ti predao njihovoj metanaraciji već u 17-toj:

(cf. "ono 'najgore' što se može desiti - peder")

Doduše ostavio si navodnike, koji mogu da znače i ironiju, ali bojim se da su kod tebe samo znak da citiraš...

Zar je zaista tako teško dograbiti nešto nalik njihovoj bejzbol palici i raspaliti po zlikovačkoj iscerenoj homofobnoj faci ?"
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Hehem, sad znam ko je napisao tekst :okret:

(A sto se tice Mimija, ne, mislim da ovom forumu ne nedostaje nista njegovo, i da moze sasvim lepo bez njega, sto je isti forum i pokazao -- sistematski trebeci svih 68 emanacija i virtuelnih inkarnacija istog M.)
Korisnikov avatar
By ...
Ah, da se pohvalim, ja sam prvi reagovao na taj tekst tada - moj nick je bio Atman: "Lep tekst. Mada me je zadnja recenica, posto sam citav tekst doziveo kao da je autobiografski... Nadam se da nije..."
Taj kraj funkcionise dobro u ovom knjizevnom tekstu, a na zalost ponekad postane realnost ( jedan moj prijatelj, koji je mogao da napise i potpise sve sto je autor tog anonimnog teksta napisao, ovog je leta upravo tako i zavrsio svoj zivot, upravo tako, skocio..., i tada sam pre par meseci bas pisao Dusanu Maljkovicu o tome kako me je sve to pogodilo, jer ga je i Dusan malo upoznao...).
Da, taj prozni tekst je bio odlican, i, ako je autor tu negde prisutan, nek mi posalje jedan u2u, pokusacu da pomognem da bude objavljen u nekom casopisu u UK ili USA...
Korisnikov avatar
By Dina
Dopada mi se tekst.

Ali sto se samog razmisljanja tice mozda bih mu zamerila par stvari - malo crno-belo glediste, nemaju svi heteroseksualci tako idilicne zivote. I takodje mogu biti neprilagodjeni, neprihvaceni, neshvaceni, usamljeni itd. Ako i postoje razlike izmedju ljudi mogao je da nadje i neku prednost onih koji su gay, npr. bar moja prijateljstva sa gay ljudima u odnosu na str8 su opustenija, otvorenija, zanimljivija... Na kraju razumem da covek poredi svoj zivot sa drugima i da postoje sve te nepravde koje on navodi. Ali nije dobro to raditi stalno, svaki zivot je prica za sebe i treba (valjda) teziti da se pronadje neka lepota u njemu i pored problema.
Korisnikov avatar
By Lunja
Svideo mi se tekst, stil. Fantasticno.

Ali mi se scenario ne svidja do kraja. Nema niceg pozitivnog, nema nade. Tesko mi je da poverujem u to - zivot bez i jedne svetle tacke. Verujem da je u njegovom svetu sve sivo, ali ne prihvatam takvo stanje stvari kao realno, cak ni u zatucanoj Srbiji.
Korisnikov avatar
By ns.happy
a zasto bi svaki tekst i svacija prica morala imati nadu? ova prica je zaokruzena, i stavljena je tacka. nije hteo da se nastavlja. meni je bas to sjajno. premda, iskreno se nadam da je ovo samo proza, ne i realna prica.
Korisnikov avatar
By nsBeckie
sjajna pesma u prozi, tek sada vidim ... i da, i ja se nadam da je to ipak samo knjizevni rad...
Korisnikov avatar
By Danijel_hot
Sada je manja zebnja makar sto se tice vojske i vojnog roka.Sada 100% pedera ide u civilnu vojsku.
Strejteri bi trebalo da zebe u civilnoj su oni manjina.
Korisnikov avatar
By Lunja
Originally posted by ns.happy

a zasto bi svaki tekst i svacija prica morala imati nadu? ova prica je zaokruzena, i stavljena je tacka.
:) je je, slazem se.
2006e sam drugacije doziveo tekst.
Korisnikov avatar
By ns.happy
mislis - kao akutno, hronicno, pa onda ima i dijahronicno? :giggle:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!