Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By colorado
Jooooooj!! Moram nekako da se izvucem iz vojske i dodjem 19og!!! Garant ce spremati sushi!
By Simor
Sunce, Sunce, pa ti se beogradocentričan! :) Elem, "Dani japanske kulture" posetiće i Novi Sad, Sentu i Sremsku Mitrovicu.

Mene je Tot zainteresovao za japansku kulturu, odnosno za zen kao deo japanskog načina života i umetnosti, tako da sam odlučio da, pod hitno, kupim knjigu "Zen i japanska kultura" D.T.Suzukija.
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Simor
Sunce, Sunce, pa ti se beogradocentričan! :) Elem, "Dani japanske kulture" posetiće i Novi Sad, Sentu i Sremsku Mitrovicu.

Mene je Tot zainteresovao za japansku kulturu, odnosno za zen kao deo japanskog načina života i umetnosti, tako da sam odlučio da, pod hitno, kupim knjigu "Zen i japanska kultura" D.T.Suzukija.
Nisam, nisam beogradocentričan! :)

Dao sam program u kome pise da ce japanski vetar posetiti i Vojvodinu.
O Japanu sam najvise naucio od moje drugarice kreatorke, zatim od druga koji je bio u Japanu (pokazao mi je fotografije i satima pricao o svemu sto je video i naucio), i naravno od bojando-a.

Knjiga o caju. :)
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
pa suši se dosta jednostavno sprema ako nabavite sve nenabavljive sastojke. imam negde uputstva... biće zanimljivo videti to sve ako budem around.

mene stvarno impresionira japanska kultura, ali ništa od toga još nisam video svojim očima, pa ostajem ipak malo suzdržan.
Korisnikov avatar
By jukie
Hmm... voleo bih da imam neku japansku knjigu na engleskom o njihovom živom svetu... Japan je izbegao prethodno ledeno doba pa tamo ima tušta i tma relikata i neoendemita...

btw neki ljudi imaju i propusnice za Sajam knjiga, a drugi će doći na besplatne dane (tradicionalno otvaranje i zatvaranje). Ne znači da je za ulaz obavezna kupljena ulaznica.

Što se tiče japanske hrane, moram da priznam da me ne privlači ni malo... imao sam flašicu japanskog soja sosa koja je stajala u frižideru mesecima dok je moja sestra nije bacila... (inače jedem ovaj vijetnamski soja sos bez problema, ali to je sasvim nešto drugo)... a morske plodove ne jedem iz dva razloga: a) ne umem da osetim taj neki specijalni divni ukus u koji se obožavaoci kunu; b) vaspitan sam da se crvi i bube ne jedu
Korisnikov avatar
By Deksi
Joj bas bi voleo da odem cisto da vidim sta se sve radi i kako je tamo....:zavera:
Korisnikov avatar
By Lunja
Okusite Japan! – u gostima kod Keiko Hayashi
Predavanje, demostracija i BESPLATNA DEGUSTACIJA japanske kuhinje
* Ulaz slobodan, broj mesta ograničen, troskove pića snose posetioci
Organizacija vecerasnje degustacije japanske hrane je bila cist trash! Ramona i ja smo bili "ostali gradjani Srbije", bas kako je to i propisao mili nam Ustav.

Ulaz NIJE bio slobodan za sve zainteresovane, iako je bilo slobodnih mesta kad smo dosli, a dosli smo sat vremena ranije. Bez "veza i vezica" se nije bas moglo uci u "salu" u Sport kafeu. Mozda se podrazumeva poznavanje specijalnih metoda infiltriranja, maskiranja, i sl.

Vecina ljudi koji su dosli nisu ni pratili instrukcije oko pripreme specijaliteta, koje je ljubazna hostesa (japanka - mozda je cak zaposlena u ambasadi, ali to nisam mogao da saznam jer dobar deo prezentacije nisam bio u prilici da pratim) prevodila na srpski, a koja je takodje, u vise navrata, molila "publiku" da se stisa ili napusti salu. To vec nema veze sa organizacijom, ali pojacava negativan utisak.

:down:

Na kraju smo uspeli neku sacicu hrane da probamo zahvaljujuci dobroj volji i ljubaznosti hostese, koja nam je licno iz kuhinje donela par zalogaja. Bilo je zanimljivo slusati polucasovnu prezentaciju o pojedinim detaljima iz japanske tradicije.
Korisnikov avatar
By Sunce
Prezentaciju - o čemu zapravo? Hajde, prenesi nam ukratko tih pola sata!
Korisnikov avatar
By KiWi
Voleo bih da sam prisustvovao otvaranju .. tada bih konačno razgraničio sa svojom ograničenošću... :odrasti:
Korisnikov avatar
By Lunja
Ukratko: znacenje godisnjih doba u jap. kulturi, proslava Nove godine, i jos 3 neka praznika - svaki u po jednom godisnjem dobu. Obicaji koji se praktikuju za vreme tih praznika: simbolika hrane koja se sprema, pokloni, garderoba, poreklo obicaja... Sve je bilo propraceno powerpoint prezentacijom sa sve skeniranim slikama iz nekih casopisa.
...
zasto su kolaci bas okrugli, zasto bas mandarine, zasto se noz i vatra ne koriste za N.G. itd.
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Lunja
Ukratko: znacenje godisnjih doba u jap. kulturi, proslava Nove godine, i jos 3 neka praznika - svaki u po jednom godisnjem dobu. Obicaji koji se praktikuju za vreme tih praznika: simbolika hrane koja se sprema, pokloni, garderoba, poreklo obicaja... Sve je bilo propraceno powerpoint prezentacijom sa sve skeniranim slikama iz nekih casopisa.
...
zasto su kolaci bas okrugli, zasto bas mandarine, zasto se noz i vatra ne koriste za N.G. itd.
Hvala Lunjo! :)
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by jukie
Hmm... voleo bih da imam neku japansku knjigu na engleskom o njihovom živom svetu... Japan je izbegao prethodno ledeno doba pa tamo ima tušta i tma relikata i neoendemita...
...i stenoendemita...a ko zna šta je specifično za okolinu vulkana. A pošto pričamo o kulturi, voliš li japanske vrtove? :volinevoli:
Korisnikov avatar
By jukie
Bio sam na organizovanoj turi po ovom u botaničkoj bašči, ali mi nije ništa posebno... sviđa mi se ideja sa onim gazibom na vrhu brda i mostićima tik iznad površine vode (oni očigledno nemaju prolećne poplave), ali mi se šljunak po kome se hoda uopšte ne dopada, i vodičica nam je rekla da Japanci nikada nemaju običaj da sede na onim stenama uz stazu, tako da mislim da oni nekako namerno mazohistički sebe lišavaju užitka u poseti vrtu.
Korisnikov avatar
By djo
Originally posted by jukie
Japanci nikada nemaju običaj da sede na onim stenama uz stazu, tako da mislim da oni nekako namerno mazohistički sebe lišavaju užitka u poseti vrtu.
japanci obicno svoj vrt posmatraju sa verande i tako uzivaju :) a shljunak koliko znam predstavlja more, dok su stene ostrva :)
Korisnikov avatar
By djo
Originally posted by Sunce
Dobro, vrt u Botaničkoj bašti je skroman.
meni se bas dopada :) cak mislim da je i veci od vecine japanskih vrtova u japanu :)

jednom sam tamo slucajno video vencanje :) bas je bilo otmeno: mlada mladozenja (u civilu) kumovi, maticar, fotograf i korpa sa sampanjcem :)
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by bojandjo
meni se bas dopada :) cak mislim da je i veci od vecine japanskih vrtova u japanu :)

jednom sam tamo slucajno video vencanje :) bas je bilo otmeno: mlada mladozenja (u civilu) kumovi, maticar, fotograf i korpa sa sampanjcem :)
I meni se dopada japanski vrt u Botaničkoj bašti "Jevremovac". Ali su mi pravi japanski lepši zbog korišćenja domaćih - autohtonih biljaka, i raznovrsnih vulkanskih stena. Ne verujem da je vrt u botaničkoj bašti veći od vrtova u Japanu. No, veličina nije merilo. :)
Korisnikov avatar
By djo
he, pa sigurno nije veci od njihovih parkova itd
ali oni japanski vrtovi koji se meni dopadaju su obicno u unutrasnjim dvoristima onih njihovih kucica od papira i malecki su :) svakako manji od onog u 'jevremovcu'
By Simor
Kada smo kod venčanja u parkovima: i ja sam prisustvovao jednom takvom, u novosadskom Dunavskom parku, pod saletlom (na fotografiji ispod), i bilo je sehr romantično i lepo.

Slika

Izvinjavam se na offtopicu, ali je proradila moja (patrijarhalno) romantična priroda. :)
Korisnikov avatar
By Marvin
Kada smo kod venčanja u parkovima: i ja sam prisustvovao jednom takvom, u novosadskom Dunavskom parku, pod saletlom (na fotografiji ispod), i bilo je sehr romantično i lepo.

Slika

Izvinjavam se na offtopicu, ali je proradila moja (patrijarhalno) romantična priroda. :)
(moram sada i ja)
Na istom tom mestu, sretoh i ja jedno venčanje i beše skoro pa mučno. Možda zato što sam naišao u vreme fotografisanja- a oni bili izveštačeni za medalju.

I da. Otkada su sklepali taj japanski vrt silno želim da ga vidim... a nikako...
Korisnikov avatar
By kal zakath
samo da sediš danima i gledaš kako kamenje "raste"

Ryoan-ji vrt

Slika
Korisnikov avatar
By Sunce

Slika

Divni su labudovi u Dunavskom parku. Vidjaš li ih? :)
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by kal zakath
samo da sediš danima i gledaš kako kamenje "raste"

Ryoan-ji vrt

Slika

Super je slika!

Sa sajta:
"U razvoju japanskog vrta u novijoj povijesti pa sve do danas, često se naziru tri os-novna koncepta oblikovanja odnosa čovjeka i prirode: ljudski svijet – paviljon; priroda uz čov-jeka – karikomi i pijesak; priroda – šuma. Stijene su, naravno, najvažniji element svih vrsta japanskog vrta.

U zemlji vulkanskog podrijetla na raspolaganju je mnogo zanimljivih stijena po obliku, boji i strukturi. To je stijenje s plani-na i riječnih korita oblikovano vreme-nom ili vodom – graniti, riječni oblutci, metamorfne stijene. Najutjecajnije su neobrađene, tamne čvrste stijene, kom-paktnih oblika. Čak i danas, izabrani primjerci kamena dosežu visoku cije-nu, od oko 10000 $ za dio.

Poznati japanski vrtovi širom svijeta svoju kompoziciju i filozofijuzasnivajuna točno određenom simbolič-nom broju kamenih riječnih oblutaka, stijena i linija na pješ-čanoj plohi. U suhom su vrtu stijene uvijek u kombinaciji s pijeskom.
Pijesak se za japanske vrtove obično pripravlja od granita u zrncima različitih veličina. Ako prikazuje tijek brzaca ili slapa, koristi se pijesak krupnijih zrnaca, dok se za motive mirne vodene površine mora ili jezera koristi sitan pijesak. Zanimljivi su pješčani oblici SUNAMORI – pješčani nasipi ispred paviljona, zatim stošci koji simboliziraju planinu FUDŽIJAMU, te pješčane plohe kao stilizirana pješčana mora s izbrazdanim valovima. Pijesak utjelovljuje rijeke, strme slapove, dok kružni uzorci iscrtani na pješčanoj plohi oko motiva stijene nastaju kao kružni valovi pri udarcu kamena u vodu.

Biljni materijal – glavno mjesto u japanskom vrtu zauzima efektna mahovina, koja stvara kontrastni sklad sa stijenama, kamenim pločama i mostovima od neobrađenog kamena. Nadaleko su poznati prepoznatljivi šišani grmovi kamelije, azaleje, bora i raznih drugih zimzelenih vrsta, zatim bambus, raznoliki bonsai, dekorativna stabla ukrasne trešnje kao simbola Japana, zatim magnolije, ukrasne jabuke i popularni crveni javori.

U japanskoj vrtnoj kulturi i monokro-matskom zelenilu svoj dio ima i manje bilje poput krizantema i perunika.Osim suhog vrta karesanzui, gotovo svaki japanski vrt, povijesni ili suvremeni, manje ili veće površine, vezan uz tradicionalnu japansku arhitekturu ili kao dio moder-ne konstrukcije, sadrži vodene motive. Voda se pojavljuje u ulozi simboličnog predstavljanja realnih krajobraza mora, rijeka, jezera s otocima, slapova i izvora. Postoje jezerski vrtovi za šetnju, mali vrtovi s ribnjacima, izvorima i pojilištima.

Naposljetku, valja istaknuti da i imena starih japanskih vrtova poput hrama zapadnih mirisa, hrama rajskog zmaja, hrama srebrnog paviljona, hrama miroljubivog zmaja, hrama besmrtnika, pješčanog mora ništavila, hrama mošusa, itd., dovoljno govore o filozofijii odnosučovjeka i prirode kao sklada koji vrijedi njegovati jer oplemenjuje kvalitetu života."
Korisnikov avatar
By deželaš
znam da mi je sama ideja debilna, ali kad se već priča o japanskom vrtu u bot. bašti - da li je na sajtu tip koji je svojevremeno u njemu radio/služio kao kustos? ako jeste, nek (mi) se javi :) (ako je post inkriminišući, slobodno prijavite - prosto ne znam kako da sročim drugačije)
Korisnikov avatar
By jukie
Nisam siguran da japanski vrt ima "kustosa"
By Simor
Originally posted by Marvin
Na istom tom mestu, sretoh i ja jedno venčanje i beše skoro pa mučno. Možda zato što sam naišao u vreme fotografisanja- a oni bili izveštačeni za medalju.
Ja sam prisustvovao venčanju svojih prijatelja, inače bih verovatno isto reagovao kao i ti: sva ta usiljena sreća i radost...

Mada Dunavski park, saletla... :venchanje:
Divni su labudovi u Dunavskom parku. Vidjaš li ih? :)
Aham. I pitam se gde ih drže tokom zime...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!