Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By svejedno
Inspirisan drugom temom, odlucih da ovde postavim za one koji ne znaju, a i one koji znaju, Mandala slike ( slike radjene obojenim peskom) koje malo lice na psihodelijske tepihe.

Mandala slike (sada ih rade razni umetnici ali ih uglavnom- ) rade budisticki svestenici, vec vekovima, sto su slike vece toliko ih duze prave, i sto je vise ljudi toliko krace.

Sve u svemu, poenta je u tome da oni, kada zavrse sliku, uniste je, odnosno razbiju tu formu peska koju su sami oblikovali.
To simbolise prolaznost zivota, onako najjednostavnije obrazlozenje tog unistavanja neceg toliko divnog, i mene (sto valjda znaci da nisam dostigao stanje bez bola - nirvanu) zaboli kada god to vidim. Mislim na unistavanje, ne na slike :)

Isla je, valjda pretprosle god. grupa 'umetnika', budistickih svestenika na 'turneju' po svetskim muzejima, i chak su uspeli da sablazne pomodne post-post-moderne budale koje tvrde da ih vise nista ne moze iznenaditi.
E pa, iznenadilo ih je i to je bio zadnji bum u tom (iznenadjujucem) smislu u Njujorku, to sto su budisti unistili nesto sto oni (post-post-moderni umetnici) ne bi umeli ni da naprave. Pa su posle napravili nesto jos bolje. Pa ga unistili. And so on.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Korisnikov avatar
By svejedno
ne mogu sad da nadjem najbolje, mrzi me da se cimam, sve u svemu ima strasnih, strashnih slika, a sada se brodaje i pribor za pravljenje istih, a vidim i da ima photoshop- mandala ( ali bas se nazivaju mandala)

Evo pribora:

Slika

A evo i photoshop-savremene-mandale du jour

Slika

Ali se protoshop ne unistava, pa ne kapiram kako to moze biti Madndala.

Zelim reci, gubi sushtinu.
By жњ
Originally posted by svejedno
Sve u svemu, poenta je u tome da oni, kada zavrse sliku, uniste je, odnosno razbiju tu formu peska koju su sami oblikovali.
To simbolise prolaznost zivota, onako najjednostavnije obrazlozenje tog unistavanja neceg toliko divnog :radosnice:

dugo sam se pitala kako se zovu, a pazi sretala sam se ranije sa nazivom...

najezim se kad ih gledam u nekoj emisiji na tv-u! posvecenost.. lepota.. prolaznost.. covece!! genijalni su

poenta - sve sto je lepo kratko traje, a najlepse stvari u koje ulozis najvise truda, ustvari traju najkrace! nazalost, ali istina!

:sunce:
Korisnikov avatar
By svejedno
@ amnezija
Nije poenta samo u simbolici 'performansa', vec i u ego stanovistu, odnosno stanju umetnika.

Ne treba da ti bude zao kada sliku unistis. Poenta je i u tom miru, potpunoj indiferentnosti prema tome sto je umisteno nesto sto je tvoje (ego je kod umetnika izrazen sa razlogom) i shvatanju da uvek mozes da napravis jos lepse, a i ne moras, znaci pored simbolike poenta je i

u stanju svesti dok se slike rade (i unistavaju), te ne mogu smatrati npr moderne Mandala umetnike (osim onih koji su ozbiljni sto se toga tice naravno a kapiram da ih ima) pravim Mandala umetnicima.

A o photoshopu da ne pricam.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Zanimljivo je to shto se mandale pronalaze kod razlichitih civilizacija. Osim Azije, iste su pronadjene i kod Indijanaca na drugom kraju sveta. Koji imaju isti proces pravljenja istih i unishtavanja.

Inache deluju umirujuce za mozak, i postichu da se dostigne tishina, ali ne tishina jezika, vec misli.
The monks begin the Mandala sand painting with a ceremony of chants, music and mantra recitation for blessing the site to make it conducive for creating the mandala.

Slika

After the opening ceremony, the monks start drawing the line design for the mandala. This is very exacting work based on sacred geometry as presented in the ancient scriptures.

Slika

Throughout its creation, the monks pour mlillions of grains of sand from traditional metal funnels called chakpur. The finished MJandala is approximately five feet by five feet in size, and takes three to five days.

Slika

Slika

The monks conclude their creation of the Sand Mandala with a consecration ceremony to request the continuos blessings of the invoked deities of the Mandala.

Slika

Slika

Slika

Dismantling the Mandala

During the closing ceremony, the monks dismantle the Mandala, sweeping up the colored sands to symbolize the impremanence of all that exists. The mixed sand is distributed to the audience as blessings for personal health and healing.

Slika

Slika

After the opening ceremony, the monks start drawing the line design for the mandala. This is very exacting work based on sacred geometry as presented in the ancient scriptures.

In ancient times in Tibet, sand ground from brightly colored stone was often used for making the Mandalas. Today, white stones are ground and dyed with opaque water colors to produce the bright tones found in the sand paintings. The basic colors are white, black, blue, red, yellow, and green. Each of the basic colors : blue, red, yellow and green have three shades- dark, medium, and light - a total of fourteen colors.

Slika

To symbolize impermanence (a central teaching of Buddhism), after days or weeks of creating the intricate pattern, the sand is brushed together and is usually placed in a body of running water to spread the blessings of the Mandala.
Korisnikov avatar
By svejedno
@ morgan

Nisam to znao, no koliko sam shvatio iz onoga sto sam gledao po netu, mandale drugih kultura se ne prave od peska niti se unistavaju, pa gube taj aspekat cele price (meni veoma bitan, pola sustine i vise), ali im je princip same slike takodje sveta geometrija.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!