Iz nekog manje poznatog razloga, nije mi se otvorila stranica, ne znam da li mislis na Villers de L'Isle-Adam "Muchenje nadom", fantasticna pripovetka, u kojoj je isti, ugledajuci se na E.A Po-a, prevazisao i samog Po-a. Ko nije citao, preporucujem "oh, gde mi je glas, glas, da vicem! (E. A. Poe Bunar i Klatno)
size: suzanj rabin Aser Abarbanel, aragonski Zidov okrivljen za zelenastvo i prezir prema Siromasima od strane Inkvizije

svakodnevno je podvrgavan uzasnim mucenjima (use your imagination

. Medjutim, kako "njegova zaslepljenost bese tvrda kao i njegova koza", stovani Pedro Arbuez d' Espila, inkvizitor, govori mu da ce se ovozemaljske "kushnje" zavrsiti i sutra ce ucestvovati u auto de feu, to znaci biti izlozen quemaderu, opominjucoj zeravici Vecnog Plamena i nakon toga ga nezno zagrli.
Fra redemptor mucitelj ga takodje grli, a onda odlaze i zaboravljaju da zakljucaju vrata .....
Sad krece njegova Nada, pustesestvije kroz hodnike, osvtanje da li ga ko vidi, pokusaj bekstva, pored njega prolaze inkvizitori, ali kao da ga ne vide i na kraju izadje napolje i cuje u svom razveseljenom srcu Veni foras!, krik nade, kad strahota, bio je u zagrljaju Velikog inkvizitora glavom, stovanog Pedra Arbueza D'Espile koji ga je gledao ociju ispunjenih debelim suzama i shvatio je da su SVE FAZE KOBNE VECERI TEK PREDVIDJENO PAKLENO MUCHENJE, MUCHENJE NADOM! Veliki inkvizitor, saputao mu je nezno na uvo, zarkoga daha kojima ga je, kako pisac kaze, kvario mnogi post: -Kako to, sine moj!Zar ste nas hteli napustiti ... i to uoci mozebitnog spasa!
E sad, vi milorde pominjete Markiza de Sada, tako da nisam sigurna na kakvo mucenje mozebiti mislite i da sam ja i ovo dzaba iskucala sada ....