Originally posted by Tot
Ne znam ali mi se cini da se vise cita na ovaj nacin jer ne zastajemo i ne mucimo se sa stvarima koje nam ne prijaju i uvek idemo na nesto novo. Mislim nekada jednostavno u datom trenutku nismo raspolozeni za neku knjigu, pa je mozda bolje odloziti je. Ne mora nuzno znaciti da ona ne vredi ili da se suprotstavlja nasem ukusu mada neki pisci nisu po nasoj meri i to je normalno.
Volim ponovo da citam. Mozda je bolje ponovo procitati neku sjajnu stvar koju volis nego smarati se s necim sto ti ne prija.
A propos Borhesa. Drago mi je da si citao Bergina. Sad sam nasao jednog Horheovog biografa. Knjiga je prevedena Zivot H.L.Borhesa, Dzems Vudal.
The man in the mirror of the book, A life of Jorge Luis Borges, James Woodall
To cu uskoro citati.
Sasvim se slazem da stvari koje kao citaoci ne mozemo da "svarimo" treba odloziti. U jednom intervjuu sa Zarkom Radakovicem, Peter Handke kaze kako je tek sa 40 sazreo da cita Helderlina.
Knjigu Dzemsa Vudala o Borhesu sam procitao. Tamo je (a i u par drugih knjiga), malo izmedju redova, receno da je Horheov otac sumnjao da mu je sin gej, pa ga poslao kod prostitutke da mu "popravi" seksualnost. Borhes je doziveo "neuspeh" sa njom, ali se od tada potrudio da izgubi feminiziranost u ponasanju, i jos pomalo afektivno izrazavao odusevljenje zenskom lepotom, jos se i zaljubljivao, ali nikada nije isao dalje od zaljubljivanja, nikada nije dosao cak ni do poljubaca. Otuda i recenica njegove udovice Marije Kodame, koja je najvise sto je mogla da kaze povodom toga bilo: "Horhe je umro kao jednorog", cista aluzija na njegovu (seksualnu) nevinost (ljudske nevinosti nije imao, podrzavao je Pinocea).
Onda sam prosle godine u Zenevi otisao da posetim srednju skolu koju je on tamo pohadjao, ulicu u kojoj je ziveo, i ulicu u kojoj se nalazi kuca u kojoj je trebao da se, uz pomoc prostitutke, obracuna sa svojom potencijalnom homoseksualnoscu, u noci koja ga je bacila u izbegavanju seksa.
A najbolja knjiga razgovora sa Borhesom je ona koja je uradio Barone, i to su razgovori Ernesto Sabato - Horhe Borhes, Barone postavi temu, a dva velika pisca pricaju, polemiziraju, slazu se i mimoilaze (prevod objavljen cini mi se 1982 u Decjim Novinama - Gornji Milanovac)...
Elem, kad smo kod knjiga, u ime njih sve se zaklinjem da me nece me biti neko vreme ovde, kad sam na forumu malo citam...