Da li ste gledali ili makar culi za mjuzikl RENT? Rent je nesto najbolje na svetu!
RENT je mjuzikl nastao na pocetku devedesetih godina. Radi se o grupi od osam prijatelja koji u Alfabet Sitiju Njujorka pokusavaju da zive zivot slobodnih umetnika i "ne prodaju" korporativnoj Americi. To je prvi mjuzikl ikada da u okviru ovog, inace tradicionalno konzervativnog medijuma, prikaze glavne likove homoseksualce, lezbejke, draq-queen i, na kraju, ljude zarazene Sidom.
RENT je komponovao i napisao Jonathan Larson, mladic koji je ziveo slican zivot - radio je u Starbucksu preko dana, a nocu komponovao RENT. Napisao je preko 100 pesama, i svojim radom produbio i udahnuo novi zivot muzickom teatru kao zanru, napravisi prvu rock-operu ikada. Ceo svoj zivot je bio polu-gladan, a najveca mu se sreca dogodila kada je jedan obskuran Njujorski teatar napravio radionice pomocu kojih bi se ovom mjuziklu dao konacan oblik. Usledila je generalna proba gotove price, pesama i koreografije sa sve kostimima, sminkom i publikom, a predstava je dozivela ovacije. Jonathan je sa generalne probe otisao kuci i umro od unutrasnjeg krvarenja.
RENT se za godinu dana preselio na Broadway, gde je sada jedan od najgledanijih mjuzikala. Nedavno je napravljena i filmska verzija, sa originalnom Brodvejskom trupom, koja je fantasticna! Gledao sam taj film u Americi i onda sam svuda pokusao da ga nadjem i nasao sam ga u - Zabcu! Obavezno ga pogledajte, promenice vam zivot!
RENT 4 LIFE!
http://www.icicom.up.pt/blog/take2/rent_poster.jpg