Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Zao mi je sto cu ovo reci, ali u poslednje vreme nagrada vise nije simbol za vrednost. Recimo, kad vidim da je Ciricev Hobo dobio NIN-ovu nagradu za roman godine ili Perl Bak Nobelovu nagradu... :nope:
Lako je za stare pisce cija je vrednost cinjenicna, ali kako resiti taj 'problem' u savremenoj knjizevnosti? Ili nagradjuju nekompetentni ili oni kompetentni nece da iskazu pravo misljenje. Na sceni vlada knjizevna mafija. Narodna knjiga se pretvorila u buvljak.

Sta mislite o ovom 'fenomenu'? Koliko vas 'zavedu' nagrade?
Korisnikov avatar
By tramp
sve ce to narod pozlatiti

nije ovo nov problem - problem sa nagradama postoji od kako postoje nagrade ... pr. stara grcka, nagrade za pozoriste - euripid slabo pobedjivao - zasto - isao kontra sistema....

naravno zna se desiti da su nagrade dodeljene onima koji to zasluzuju ali po meni je sistem nagradjivanja vrsta reprodukcije sistema vrednosti u odredjenom drustvu

jedino sto je problem je to sto je tesko opstati bez zvanicnih nagrada - odnosno isti sistem koji nagradjuje cesto odredjuje i ko ce biti sacuvan za buducnost - mada se opet zna, cesto, desiti da je buducnost ta koja "otkrije" zlato iz proslosti - uglavnom prekasno za autora
By Ulix
Nagrade gotovo nikada nisu merilo vrednosti.

NIN-ova je retko kada i bila. Ivo Andric je nije dobio, ali Cosic i Davico imaju po dve! Sramota? Rec je suvise slaba. Kis je svoju vratio (i opet ponavljam, on ima jednu dok Davico i Cosic po dve). NIN-a je dobila i Svetlana Velmar - Jankovic, kojoj nikako ne mogu uskratiti erudiciju ali knjizevni talenat i vrednost uvek i u svako doba, zatim Ciric, koji nema ni erudiciju pomenute gospodje S. V. - J. ni talenat niti bilo sta sto ga moze svrstati medju vrstu Homo sapiens, a jos se pride i druzi sa onom polupismenom zenom i njenim ljoticevskim muzem i oni zajedno svojataju za svog ucitelja velikog, velikog Kapotija. Zatim Arsenijevic - no comment! Pogledajte i ovogodisnjeg dobitnika, sa apsolutno necitljivim delom, jednom jezickom onanijom, LOSOM jezickom onanijom. NIN-ova nagrada = politicki momenat

Nobelova nagrada je tek problematicna. Cak se moze reci da je veca cast biti nominovan ali nikada je ne dobiti, jer te to svrstava u rang sa Nabokovim, Borhesom, Pavicem, Tismom, Kisom, Ginzbergom, Kapotijem, Kortasarom, Kunderom, Prustom, Brohom, Muzilom, Sulcom, Gombrovicem...

Sa druge strane, ovu su nagradu, narocito u poslednjih desetak - petnaest godina dobili neki nesumnjivo dobri pisci, poput Zozea Saramaga, Vislave Simborske, nekada i Andrica, Mana, itd.

Kako resiti taj problem?
Nikako.
Neke stvari se ne daju resiti.
Korisnikov avatar
By Kupper
Originally posted by GALATEJA
Zao mi je sto cu ovo reci, ali u poslednje vreme nagrada vise nije simbol za vrednost.
Mislim da tvoja konstatacija ne vazi samo za 'u poslednje vreme' vec od vajkada. Perl Bak za 'Dobru Zemlju' mi je primer par ekselans.
By Simor
Originally posted by Kupper
Perl Bak za 'Dobru Zemlju' mi je primer par ekselans.
Dosta vise napada na sirotu Perl Bak. Uostalom, zahvaljujuci njenoj knjizi "Tvorac grada", ja sam naucio kako se prave kuce nabijace, a takvih kuca je puna Vojvodina. :)
By Ulix
:giggle:
Kuce nabijace... eto razloga da nekome das Nobelovu nagradu. :D
By Simor
Originally posted by Ulix
Pa jeste. ;) Mozda nema knjizevnu vrednost, ali ima saznajnu. :deda:
By Ulix
Originally posted by Simor
Pa jeste. ;) Mozda nema knjizevnu vrednost, ali ima saznajnu. :deda:
Sad mi je palo na pamet da to uopste i nije tako naivno. Da nije bilo tog kriterijuma, mozda Bertrand Rasel, Cercil ili Solzenjicin nikada ne bi ni dobili Nobelovu nagradu, jer je, mereno striktno knjizevnim kriterijumima, ne zasluzuju.
By SUNNY B
Nagrade gotovo nikada nisu merilo vrednosti.

Nobelova nagrada je tek problematicna. Cak se moze reci da je veca cast biti nominovan ali nikada je ne dobiti, jer te to svrstava u rang sa Nabokovim, Borhesom, Pavicem, Tismom, Kisom, Ginzbergom, Kapotijem, Kortasarom, Kunderom, Prustom, Brohom, Muzilom, Sulcom, Gombrovicem...

Sa druge strane, ovu su nagradu, narocito u poslednjih desetak - petnaest godina dobili neki nesumnjivo dobri pisci, poput Zozea Saramaga, Vislave Simborske, nekada i Andrica, Mana, itd.

hej polako sa borhesom, pavicem i ginsbergom!!!!! (ajd i kundera da se progura..)

i svaka cast za saramaga! :up:
By Ulix
Originally posted by SUNNY GIRL

hej polako sa borhesom, pavicem i ginsbergom!!!!! (ajd i kundera da se progura..)
Sta im fali?
i svaka cast za saramaga! :up:
Konacno jos jedan ljubitelj. :klap:
Ko nije citao, neka uzme "Slepilo", bice kupljen za sva vremena.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!