Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By avalon
Kontroverzni britanski pisac Harold Pinter dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. Akademija je njegov rad opisala kao "slobodan stil, pun prete?e tišine, koji je izrodio novi epitet - pintereskno".

Harold, sin jevrejskog kroja?a, najbolji je britanski živi pisac pozorištnih komada, a majstor je u stvaranju dijaloga. Autor je više od trideset drama, piše poeziju i prozu.
Takoðe je pisao scenarije za film i TV, a jedan od zna?ajnijih radova je film iz 1981. "Žena francuskog poru?nika", baziran na pri?i Johna Fowlesa.

(Ne)popularan je i u politi?kim vodama jer se usudio da kritikuje politi?ke poteze velikih državnih ?elnika kao što su Margaret Thatcher i Ronald Reagan.

Jedan je od retkih intelektualaca sa Zapada koji se protivio NATO-ovom bombardovanju Jugoslavije 1999. godine.
By fencysmurf
prvo ona jelinekova , sad pinter... jer to neko u nobelovom komitetu pronasao spisak clanova komunisticke partije pa dodeljuje nobele sakom i kapom?

:pas:
Korisnikov avatar
By djo
Originally posted by fencysmurf
prvo ona jelinekova , sad pinter... jer to neko u nobelovom komitetu pronasao spisak clanova komunisticke partije pa dodeljuje nobele sakom i kapom?

:wtf: :mad:
Korisnikov avatar
By Kupper
Ljudi, Pinter je poznat po tome sto se bunio NE samo protiv bombardovanja Srbije (zabole ga da bude prosrpski nastrojen a i ne znam sta znaci to biti???), vec i protiv rata u Iraku, ucestvovao u akciji da se smeni Toni Bler zbog nesposobnosti......

Btw, meni je super sto je dobio Nobela. Zasluzio je mnogo ranije.

P.S. Da li sam ja pogresio temu jer odgovaram nicku sa tri tacke (...) zbog onog 'prosrpski nastrojen'?:nerd:
By fencysmurf
Originally posted by bojandjo

jelinek je clanica komunisticke partije, pinter je clan komunisticke partije, sta tu nije jasno? :D

:luda:
By Storm
Se?am se Pintera iz vremena bombardovanja. Fini ?ovek.
:ribica:
A mogao bih baš i da nešto pro?itam od doti?nog.
By Ulix

jelinek je clanica komunisticke partije, pinter je clan komunisticke partije, sta tu nije jasno? :D

I Zose Saramago je isto clan komunisticke partije. Samo, njegova Nobelova nagrada je zasluzena, jedan je od najvecih zivih pisaca. Zasto su je Jelinek i Pinter dobiti, za mene je misterije (nije da su losi, ali da ima boljih ima).

Zasto Milan Kundera jos uvek nije dobio Nobela, zasto Vargas Ljosa i Salman Ruzdi nisu? :no: :kopanos:
Korisnikov avatar
By Franck Whitson
Vidim toliko se dobro borio da nit je bilo bombardovanja Srbije, a ni rata u Iraku. Bas mu fala. A na nagradi cestitam.
Korisnikov avatar
By Kupper
U onoj drugoj temi sam napisao ono sto sam veceras (na B92) saznao i sto me zestoko razocaralo - Pinter je clan medjun. komiteta za zatitu S. Milosevica.

E, to je losa vest.
By fencysmurf
da, zaista, i saramango je komunista, i to je cak bio kandidat kp portugala za evropske izbore... bas cudno...
By Ulix
da, zaista, i saramango je komunista, i to je cak bio kandidat kp portugala za evropske izbore... bas cudno...
Nisam znao da je bio kandidat.
Svejedno, ma kakve politicke stavove imao, veliki je pisac, sto se ne moze reci za Pintera.
Korisnikov avatar
By djo

pa ti... :ccn:
Korisnikov avatar
By Kupper
Salu na stranu, kakav god da je politicki, sta god radio...moram da priznam da sam davno citao sabrana dela i sve novo sto je pisao potom. I gutao. Jos dok je izdavac bio 'Liber' iz Zagreba. Znaci, pamtim Nemce:D
By fencysmurf
Originally posted by Ulix
Nisam znao da je bio kandidat.
Svejedno, ma kakve politicke stavove imao, veliki je pisac, sto se ne moze reci za Pintera.
to sto je saramango veliki pisac, ok je stvar, mislim, niko ne spori, tj vrlo je individualno, ko voli, slazem se ;)

tek, nemoguce da niko sem komunista ne pise nesto kvalitetno...

:slika:
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by Kupper
U onoj drugoj temi sam napisao ono sto sam veceras (na B92) saznao i sto me zestoko razocaralo - Pinter je clan medjun. komiteta za zatitu S. Milosevica.

E, to je losa vest.
I Jorge Luis Borges je bio veoma napadan što je svojevremeno posetio ?ileanskog diktatora Pinocheta. Ipak nalazim da je za to imao opravdanje što se vidi u njegovoj esejistici i pri?ama.

Zašto je Pinter u pomenutom komitetu ne znam, tek ne bih rekao da u svojoj erudiciji može da se pohvali ?itanjem Mirjaninog udžbenika iz marksizma, hm...sociologije, a o cvetnoj prozi i dnevnicima da i ne govorim.
Korisnikov avatar
By Tot
Smatram bitnim da je jedan dramski pisac dobio Nobela. Jedan drugi dramski pisac koji je takoðe dobio Nobela i koga sam više ?itao je Eugene O'Neil. O'Neil mi je veoma drag a možda ?u više ?itati i Pintera.
Zasto Milan Kundera jos uvek nije dobio Nobela, zasto Vargas Ljosa i Salman Ruzdi nisu? :no: :kopanos:
Postoji u dodeli Nobelove nagrade i nacionalni klju? jer je Nobel i nagrada nacionalnoj književnosti.

Što se Ljose ti?e on je dobio nagradu Servantes najve?u koja se može dobiti za špansko govorno podru?je. Ovu nagradu mnogi porede sa Nobelom i za mene kao ?itaoca je to sasvim dovoljno.

I još nešto...Ljosa je veoma, veoma daleko od bilo kakvog komunizma.
By Ulix
Originally posted by Tot
Smatram bitnim da je jedan dramski pisac dobio Nobela. Jedan drugi dramski pisac koji je takoðe dobio Nobela i koga sam više ?itao je Eugene O'Neil. O'Neil mi je veoma drag a možda ?u više ?itati i Pintera.
Ezen Jonesko je umro bez Nobela a jedan je od najvecih dramskih pisaca XX veka. To je jedna travestija. Komedija je tesko potcenjena. :neznam:

Postoji u dodeli Nobelove nagrade i nacionalni klju? jer je Nobel i nagrada nacionalnoj književnosti.
Pa?
Što se Ljose ti?e on je dobio nagradu Servantes najve?u koja se može dobiti za špansko govorno podru?je. Ovu nagradu mnogi porede sa Nobelom i za mene kao ?itaoca je to sasvim dovoljno.

I još nešto...Ljosa je veoma, veoma daleko od bilo kakvog komunizma.
Niko nije ni pomenuo da je Ljosa komunista. Ni Kundera ni Ruzdi ne mogu biti dalje od komunizma.
to sto je saramango veliki pisac, ok je stvar, mislim, niko ne spori, tj vrlo je individualno, ko voli, slazem se

tek, nemoguce da niko sem komunista ne pise nesto kvalitetno...
:) Ja ga mnogo volim. Genijalan je.

Sa poslednjom konstatacijom se slazem, i navodim: Apdajk, vec pomenuti Ljosa, Ruzdi i Kundera, FILIP ROT za ime sveta itd.
Korisnikov avatar
By Kupper
....Perl Bak....
Profesor knjizevnosti u srednjoj skoli, kasnije i knjizevni kriticar nas je ucio:' Perl Bak, Luis Bromfild i Lajos Zilahi, njihovi 'romani'....mogu da posluze za paljenje jedne dobre logorske vatre ili za zaglupljivanje, po izboru'.
By Ulix
Originally posted by Kupper
....Perl Bak....
Profesor knjizevnosti u srednjoj skoli, kasnije i knjizevni kriticar nas je ucio:' Perl Bak, Luis Bromfild i Lajos Zilahi, njihovi 'romani'....mogu da posluze za paljenje jedne dobre logorske vatre ili za zaglupljivanje, po izboru'.
:klap: :klap:
Ne zagovaram paljenje knjiga, ali ako imate sto sa kracom nogom ili nesto slicno, sabrana dela Perl Bak mogu da pomognu.
By fencysmurf
Bez Grasa bih nekako preziveo, Limeni dobos je svakako izvanredna knjiga, ali u njegovom opusu ima dosta knjizevnih promasaja.
Simborska je fantasticna pesnikinja. :hail:
bez daljneg da ima nekog sarma, ko to voli da cita, medjutim i ona je nesto malo crvenija , koliko mi se cini...

Mali off topic: Koji su, po vama, od dobtnika, zaista zasluzili nagradu?
Po meni, ovako, napamet, sledeci: Saramago, Simborska, Golding, Markes, Milos, Singer, Beket, Stajnbek, Andric, Kami, Fokner, Eliot, Gabrijela Mistral, Man, i, recimo, Tagore.
ne bi se ja slozio sa Andrica, je kao sto je nama Mafuoz nepoznanica, tako je i Andric u Latinskoj Americi nepoznanica...

Stajnbek uvek. Pipin Mali je jedna od mojih omiljenih knjiga.
By fencysmurf
ah da, ko pali knjige, kad tad ce paliti i ljude...

ciji je to citat?
By fencysmurf
nece biti. mislim da je to rekao neko etabliraniji od tvog profesora.
By Ulix

bez daljneg da ima nekog sarma, ko to voli da cita, medjutim i ona je nesto malo crvenija , koliko mi se cini...
Malo?!
Da, rekao bih.
:crveni:
Gras me ne zabavlja previse. Njegov kolega Hajnrih Bel je malko bolji.
Mali off topic: Koji su, po vama, od dobtnika, zaista zasluzili nagradu?
Po meni, ovako, napamet, sledeci: Saramago, Simborska, Golding, Markes, Milos, Singer, Beket, Stajnbek, Andric, Kami, Fokner, Eliot, Gabrijela Mistral, Man, i, recimo, Tagore.
ne bi se ja slozio sa Andrica, je kao sto je nama Mafuoz nepoznanica, tako je i Andric u Latinskoj Americi nepoznanica...
Govorim o kvalitetu. Andric je izvanredan pisac. Kao sto Dz. M. Kuci rece, nije inovator, ali je uistinu veci pisac od mnogih inovatora. Mafouzu je data Nobelova nagrada zato da, eto, i Egipat ima svog Nobelovca.

Kao i Sojinki. Mada nesto mislim da Nigerija ima i precih problema od nedostatka Nobelovaca. Za Egipat ne znam, ali znam da Nigerija ima talentovanije pisce od Sojinke, kao npr. Ben Okri, ili fantasticni Festus Ijaji.

Od M koga neki nazivaju Balzakom Egipta, sam citao jednu knjigu - ne bih znao kako je prevedena na srpski, na engleskom se zove: Echoes from an Autobiography - i daleko od toga da sam bio odusevljen. Osrednji je pisac, u najboljem slucaju.
Of Mice and Men i East of Eden.
Jedino sto mi se ne dopada je Tortilla Flat. To je, kao, smesno.

:cekam:
Korisnikov avatar
By Tot
Gras me ne zabavlja previse. Njegov kolega Hajnrih Bel je malko bolji.

Mislio sam da si rekao da ti se cini da je Bel malko bolji, na sta sam zapevusio "cini mi se cini da po mese?ini, tralalalala....."

Tema je trebalo da se zove "Ja ?lan Nobelovog komiteta." Naposletku i knjige nam mogu doneti razo?aranja. Onda za izgubljeno vreme zelimo da im sudimo tako što ?emo poželeti da se naš ?itala?ki promašaj obznani kao rafinirani sud. Ili se o ukusima ipak raspravlja aklamativno.

Ma najbolji je Siegfried Lenz, budu?i nema?ki nobelovac(?as nema?kog i Zavi?ajni muzej pre svega). Za sada je od nagrada dobio "Thomas Mann" i još neke. ?itajte ga pre nego što dobije Nobela da bi nešto zaista imali re?i kada Avalon pokrene temu o njemu.
Mali off topic
Malo ve?i

Govorim o kvalitetu.
Zaista?
Mafouzu je data Nobelova nagrada zato da, eto, i Egipat ima svog Nobelovca.
Ma nije valjda?

Od M koga neki nazivaju Balzakom Egipta, sam citao jednu knjigu - ne bih znao kako je prevedena na srpski, na engleskom se zove: Echoes from an Autobiography - i daleko od toga da sam bio odusevljen.
Oduševi se molim te što pre ne?im ili ?itaj ponovo ono što ti se sviða, umesto da oduzimaš sebi dragoceno vreme od seksa.

:roflmao: :rotflmao:

Osrednji je pisac, u najboljem slucaju.
A da nije i kriti?ar malo osrednji?

U najboljem slu?aju de gustibus non disputandum. Potvrðuje se to i ovom prilikom.
Knjiga nadživljava ili ne nadživljava vreme pa preko nje i pisac. Buduce generacije ?italaca ?e dati svoj sud. Kada su veliki pisciu u pitanju potrebno je da ?ujemo i nešto afirmativno a ne samo negativno; no kako ljudi nemaju živaca da protivre?e tvom ukusu(o apsurda) ovo je besmislena rasprava u svakom slu?aju.

Of Mice and Men i East of Eden.
Jedino sto mi se ne dopada je Tortilla Flat. To je, kao, smesno.

:cekam:
A sta je s Crvenim ponijem? To je po meni najbolja Stajnbekova novela.
By Ulix
Originally posted by Tot
Oduševi se molim te što pre ne?im ili ?itaj ponovo ono što ti se sviða, umesto da oduzimaš sebi dragoceno vreme od seksa.
Poslednje me je odusevilo Saramagovo "Slepilo". To je bilo skoro. Malo koja knjiga mene razocara.
Seksa imam dovoljno. Sad kad to znas, moci ces da spavas mirno. :D

U najboljem slu?aju de gustibus non disputandum. Potvrðuje se to i ovom prilikom.
Naravno. Pa ja samo govorim moje misljenje, nikada ne tvrdim da je to univerzalni sud.
Knjiga nadživljava ili ne nadživljava vreme pa preko nje i pisac. Buduce generacije ?italaca ?e dati svoj sud. Kada su veliki pisciu u pitanju potrebno je da ?ujemo i nešto afirmativno a ne samo negativno;
Pa o velikim piscima malo sta negativnog i moze da se kaze (govoreci o njihovoj knjizevnosti, svakako).
no kako ljudi nemaju živaca da protivre?e tvom ukusu(o apsurda) ovo je besmislena rasprava u svakom slu?aju.
Pa kako nemaju zivaca (osim tebe, eto) i nije rasprava.

Posto stvarno preterasmo sa offtopicom, hajde, Tot, kazi sta mislis o Pinteru? Posto, pregledajuci temu, niko nista o coveku nije rekao a da nije vezano za njegov politicki angazman. Dakle: Pinter kao pisac?
Korisnikov avatar
By Kupper
nece biti. mislim da je to rekao neko etabliraniji od tvog profesora.
Bice jer nije bio (Bog da mu dusu prosti) samo profesor vec i knj. kriticar. A rekao je (agen) sledecu recenicu:

' Perl Bak, Luis Bromfild i Lajos Zilahi, njihovi 'romani'....mogu da posluze za paljenje jedne dobre logorske vatre ili za zaglupljivanje, po izboru'.
Korisnikov avatar
By Tot
Malo koja knjiga mene razocara.
Glle, a ja bih se zakleo da jedan frustrirani ?italac opravdava sve lepe trenutke koje ipak provodi sa knjigama.

Seksa imam dovoljno. Sad kad to znas, moci ces da spavas mirno. :D
Urbi et orbi frustrirani ?italac kojega ne razo?aravaju knjige iako se o njihovim piscima derogativno izražava nije frustran seksualno. Napredujemo. :)

Tvoj sud o vlastitom seksualnom životu je podjednako (ne)interesantan za mene. kao i tvoj sud o piscima.

Pa ja samo govorim moje misljenje, nikada ne tvrdim da je to univerzalni sud.

Elem rekoh koliko je to mišljenje vredno.

Da bi dao mišljenje koje bi nekoga dojmilo to treba da bude obrazloženi ?itala?ki doživljaj.

Pa o velikim piscima malo sta negativnog i moze da se kaze (govoreci o njihovoj knjizevnosti, svakako).
Odnos ?itaoca i pisca u aktu ?itanja presuðuje o o tome da li je došlo do estetskog doživljaja ili nije. Ni negativno mišljenje ne mora da umanji zna?aj pisca ali ni pozitivno ništa ne zna?i ukoliko ?italac ne uspe da nam prenese svoj doživljaj i navede nas na ?itanje.

Pri tom neko naravno ne mora da razglaba ovde tebi da mu seki pisac koji se tebi ne sviða njemu sviða. Pogotovo ne radi promašene ankete koja bi da se pretvori u navija?ku strast.

Pa kako nemaju zivaca (osim tebe, eto) i nije rasprava.
MIšljenja sam da kada su naši omiljeni pisci u pitanju ne može se govoriti o raspravi ve? samo o razmeni ?itala?kih iskustava . Svako ima svoj autenti?ni doživljaj i tvoje da za nekog pisca nije mnogo plauzibilnije od mog ne. Najbitnije je da li si imao ili nisi estetski doživljaj prilikom ?itanja i da nam pokušaš to preneti.

U tom smislu duh ovog oftopica i rasprava kako si je ti zamislio su najobi?nije smaranje.
Posto stvarno preterasmo sa offtopicom, hajde, Tot, kazi sta mislis o Pinteru? Posto, pregledajuci temu, niko nista o coveku nije rekao a da nije vezano za njegov politicki angazman. Dakle: Pinter kao pisac?
Pinter je i scenarista i reditelj. Nešto sam od toga gledao, a bilo je i po našim teatrima pa mogu da imam svoje afirmativno mišljenje.

Nažalost nisam ga ?itao i ne stidim se toga(odve? je veliki broj naslova na ?ekanju) ali svakako ho?u.
Oduvek sam mrzeo lektiru. ?itanje zato što se mora nije ono ?itanje o kojem sam ja govorio. I ponavljam ti: uopšte nije bitno da li ?italac ima neko znanje o piscu, pa makar iz na silu pro?itanih knjiga, ve? da li postoji estetski doživljaj i da li je došlo do jedinstvenog odnosa ?italac- pisac.

A naravno znam da ?e se na sajmu knjiga pojaviti bar neke njegove drame. Najavljeno je publikovanje ili ponovno publikovanje našoj publici njegovih dramskih ostvatrenja: Ni?ija zemlja, Jezik planine, POvratak, Prevara, Roðendan.

Svakako ?u na sajmu na?i nešto od toga i kad pro?itam ima?u doživljaj njega kao pisca.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!