Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

By Çâðê_DUP
Moze li neko da mi objasni zasto je Da Vincijev kod Dena Brauna buducnost moderne knjizevnosti? Buducnost trilera?..upliv ... i tako dalje .... Kakvo je vase misljenje o toj knjizi i o ostalim njegovim knjigama?
Korisnikov avatar
By Njuskalo
Zato sto je ispunio prvi uslov dobrog trilera - drzi paznju. Drugi vazan faktor je ismejavanje Katolicke crkve i uopste zvanicnog hriscanstva. Valjda to pogoduje ukuse siroke publike.

To sto je cela prica manje vise trash, to pada u drugi plan. Knjiga, po meni makar, ne spada u vrhunsku knjizevnost, zbog banalnosti radnje, mada ima zanimljivo tumacenje hriscanstva.
By Ulix
Originally posted by Angelina777
Moze li neko da mi objasni zasto je Da Vincijev kod Dena Brauna buducnost moderne knjizevnosti? Buducnost trilera?..upliv ... i tako dalje .... Kakvo je vase misljenje o toj knjizi i o ostalim njegovim knjigama?
a) Ko kaze da je to buducnost moderne knjizevnosti? :kakodane:

b) Pa interesantna je ali nema nikakvu knjizevnu vrednost. Nikakvu vrednost uopste. Vidi se da je autor procitao Art History for Dummies, gledao X Files i resio da napise bestseler. I ostale su manje-vise slicne toj. Drzi paznju ali...

c) :offtopic:Angelina777 super ti je avatar.
By Çâðê_DUP
interesantna je ali nema nikakvu knjizevnu vrednost. Nikakvu vrednost uopste. Vidi se da je autor procitao Art History for Dummies, gledao X Files i resio da napise bestseler. I ostale su manje-vise slicne toj.

:up:
Korisnikov avatar
By EYA
ja ga nisam procitala, al sam prelistala i uglavnom se moram sloziti sa ulixom i angelinom... nisam vise dete koje sa uzivanjem i iscekivanjem moze da cita knjigu iscekujuci rasplet radnje... sad unapred znam sta ce biti, a uglavnom me i zabole sta ce biti do kraja... sve knjige koje bih ja citala moraju biti ili smesne, beskrajno zabavne, ili suvoparno znanje, bez glupih i bespotrebnih opisa, ili cista filozofija, logicni tok misli i otkrica uma, nesto tipa Arthur Schopenhauer-a.
i Sf prolazi, to mi jos uvek okupira mozak, poesbno ako je pisac dobro informisan o dostignucima kvantne fizike :alien:

:perezube:
Korisnikov avatar
By Zibro
knjizica super za razbibrigu ... zbog svoje jednostavnosti mnogi tupavi ljudi uspeli su da je shvate i dozive preterano sokantno ... i sad je kao velika ... mislim knjizica je super ali nista bolja od drugih super knjigica za razbibrigu ,
inace ja sam je poklonio prijatelju cija je devojka religiozna i ona mu je zabranila da je cita zato sto je knjiga navodno protiv crkve !? pri tome je ni ona nije procitala ali je valjda patrijarh Pavle savetovao da se ne cita ili tako nesto !!!???
By amnesia_
tresh zaplet a la kasandra i hepi ending koji joj ne prilici... najtraumaticnije od svega je cinjenica da nije u pitanju puko ismevanje katolicanstva, nego zasnivanje na cinjenicama koje katolicka crkva do sada nije uspela da spali na lomaci...
samim tim, knjiga prevazilazi granice knjizevnosti i direktno se mesa u istoriju i sadasnjost... zato je ni ne gledam kao knjizevno delo, nego kao stivo koje je navelo masu da razmislja (u svakom zlu ima i neko dobro)
By Çâðê_DUP
Originally posted by amnesia
tresh zaplet a la kasandra i hepi ending koji joj ne prilici... najtraumaticnije od svega je cinjenica da nije u pitanju puko ismevanje katolicanstva, nego zasnivanje na cinjenicama koje katolicka crkva do sada nije uspela da spali na lomaci...
samim tim, knjiga prevazilazi granice knjizevnosti i direktno se mesa u istoriju i sadasnjost...

zato je ni ne gledam kao knjizevno delo, nego kao stivo koje je navelo masu da razmislja (u svakom zlu ima i neko dobro)

Zivimo u skladu sa konvencijama, razlicitim. Robujemo uistinu idejama i pojmovima ili ono sto se popularno naziva ideologijom modernih ljudi u organizaciji. *npr katolichanstvo u ovom slucaju ...

Ako smatramo Da Vincijev kod delom koje prevazilaxi granice knjizevnosti, onda bi karakteristika knjizevnog sistema *koji jedino moze biti duboko ganut tokom istorije kao inspiracijom i bavljenjem najfascinantnijim poglavljima, opet u ime neke nove (zastarele?)deologije), ali da pretpostavimo da istorija i sadasnjost mogu da budu inercijalni sistemi neodvojivi od poetske celine koja ih tumaci nekakvim izvornim nadahnucem, koristeci materiju, istoriju kao karakteristicno stivo, razgradjujuci je u tacno odredjene poetske celine, onda ova knjiga u tom slucaju ne bi bila napisana onako jednostavnim recima, jer se duboke unutrasnje pojave *u klasicnom poimanju knjiyevnosti, obicno prenose jednostavnim recima , dakle*knjizevnost.

A ako smo dokazali da ovo nije knjizevnost, vec saopstenje, podvrgnuto rayumskoj analizi istorije i sadasnjosti, komercijalni pisci praveci koktel od poetskih sila nadahnuca moraju da se takmice u ispisivanju tomova i tomova da bi ih tematski objasnili.

Ono sto mogu jedino da pohvalim kod knjige i pored odsustva ama bas svake knjizevne vrednosti, jeste sredstvo koje neki pisci koriste, u ovom slucaju komercijala zarad viseg cilja :) , koje je u potpunosti sporedno, moze se razlikovati, ali mi sud o stvarima i ljudima ne donosimo po onome sto je sporedno, vec po onome sto predstavlja njihovu sustinu.
Korisnikov avatar
By Skyen
odlicna knjiga

autor je prikupio knjige koje su se vec bavile slicnom tematikom, obradio, sazvakao, malo izmenio i servirao masi. onda se podigla citava pasina oko ponudjene alternative koja se do sada nije spominjala (bar ne tako javno) i jedan deo te mase (onaj otvoreniji) je poceo da razmislja o tome. pa zar to nije krasno. potom su usledile citave studije, analize, reakcije, pojavljuju se izgubljena jevandjelja... sjajno. covek je opet poceo da razmislja, al mozda samo na kratko.

u stvari, ovo delo je filozofsko, a ne beletristika, ako se cita izmedj redova. u zivotu treba razmisljati i sumnjati, sumnjati u ono sto vidis, cujes, naucis, procitas. covek u celini ima nizak nivo pouzdanosti u prikupljanju, u obradi i analizi informacija - spoljasnjih i unutrasnjih, zbog nesavrsenosti svojih aparata/organizma. istina ne dolazi sama, istinu mozes samo naslutiti. ona je subjektivna, jer sami odlucujemo u sta cemo verovati. istina ne treba da zavisi od vere vec od cinjenica, ali govorimo o empirijski slabo proverljivim podacima, pa nam jedino ostaje da verujemo u nas sud. sto je ostriji i selektivniji, to nam je filter kroz koji provlacimo informacije uspesniji, ali samo za licnu upotrebu. sve generalizacije tog tipa bile bi krajnje neprimerene i pretenciozne. naravno ovo je moje vidjenje i ne znaci da je tacno. za druge i ne treba da bude, dovoljno je sto za mene jeste.
By Ulix
Originally posted by Skyen

u stvari, ovo delo je filozofsko, a ne beletristika, ako se cita izmedj redova.
Jeste, stoji odmah do Hegelove Fenomenologije duha. To je jedno epohalno filozofsko delo. :smeh:
Korisnikov avatar
By Marvin
Ako je nekom do takve razbibrige, pre bih preporucio Ketrin Nevil. Mnogo, mnogo bolje.
Korisnikov avatar
By Skyen
ako bi se stvarno udubili, mozda bismo i nasli da skoro svaka knjiga nosi nesto filozofsko, samo ako znas da je citas izmedju redova.
svi oni prenose svoje misli, ideje, hipoteticke konstrukte. nije cilj slagati se sa nekim, cilj je razviti svoj kriticki sud. knjiga govori mnogo vise o tebi, nego o piscu.
Korisnikov avatar
By EYA
ne samo svaka knjiga, vec svaki detalj koji primetimo oko nas i zatim se zapitamo zasto, odakle, kako, cemu... sve oko nas nas moze motivisati da filozofski pristupimo posmatranju... ako je vrednost te knjige to sto ona motivise toliko ljudi, a to je cinjenicno stanje, onda je zaista vredna, ali samo za te ljude koje je i pokrenula...
mene zapanjuje cinjenica da je takva jedna lako citljiva knjizica, triler koji sadrzi svega par osnovnih ideja o rupama u hriscanskoj bajkovitoj religiji, koje je svako normalan mogao i sam skapirati samo da je bar malo mucnuo glavom o toj kuli od religioznog peska, izazvala toliku buku, naterala na razmislanje milione ljudi na celoj planeti... zgrazava me i sama pomisao na sve one milijarde svih onih koji nikad nece ni prici blizu toj knjizi, a samim tim znaci, nikad nece ni razmisljati o tome... uzasava me cinjenica da je ljudima potrebna takva knjiga da bi uopste poceli da po mozgu vrte ideje, za mene od sustinske vaznosti, o postanku sveta, religije, samoj veri, kosmosu, svetu oko nas, nama samima !

:doktor:

filozofska knjiga ne ostavlja prostora izmedju redova za citanje, vec te lepo i jasno vodi kroz samu ideju i razradu.

da ne tupim previse... divno je sto je bar ta i takva knjiga uspela da pomeri bar malo svu tu neiskoricsenu masu u ljudskim mozgovima... valjda ce zakon inercije doci do izrazaja...
Korisnikov avatar
By Skyen
zeuno bwe, mlogo filozofiras ;)
Korisnikov avatar
By EYA
ko mi kaze :P

sad si me naterala da uzmem i procitam tu jebenu knjigu, stranu po stranu, red po red, medjured... ima da se smorim i nanerviram... za kaznu ces me morati izmasirati da se opustim od medjuredske filozofije :saint2:
Korisnikov avatar
By victorija_vicky
da vincijev kod, na DISCOVERY , svake srede, cini mi se u 23:00...
By Ulix
ako bi se stvarno udubili, mozda bismo i nasli da skoro svaka knjiga nosi nesto filozofsko, samo ako znas da je citas izmedju redova.
svi oni prenose svoje misli, ideje, hipoteticke konstrukte. nije cilj slagati se sa nekim, cilj je razviti svoj kriticki sud. knjiga govori mnogo vise o tebi, nego o piscu.
Meni je ta knjiga bila interesantna, ali osim (eto) lepe teorije zavere u njoj nema neke duboke filozofije. I ne treba da bude, to je triler, za ime sveta.
Dobro, mozda je to u pitanju, mozda sam i suvise povrsan. Ni u Ljiljani Habjanovic Djurovic ne nalazim metafizicka pitanja. Ni u Agati Kristi, koju za razliku od prethodne, volim da citam.
Korisnikov avatar
By Skyen
ti i ja mozemo da nastavimo ovo nase filozofiranje u nedogled, npr sta uopste znaci duboka filozofija, kako se ona uopste pojmi, na fenomenoloskom nivou ili kom vec i sl. ali mislim da to ne vodi nikuda, ne?

sto kaze pesnik, its just a ride, enjoy the ride :auto:
By Ulix
ti i ja mozemo da nastavimo ovo nase filozofiranje u nedogled, npr sta uopste znaci duboka filozofija, kako se ona uopste pojmi, na fenomenoloskom nivou ili kom vec i sl. ali mislim da to ne vodi nikuda, ne?

sto kaze pesnik, its just a ride, enjoy the ride :auto:
:up: Slazemo se da se ne slazemo...
Rasprava ne vodi nikud, narocito ne ako je sa mnom.
Korisnikov avatar
By EYA
:klap:

ipak, ova rasprava bi mozda mogla sve da nas odvede na neku zajednicu kafu (bar dok ne pocne semestar) pa da se tamo svi lepo slozimo kako se ne slazemo... ulix ?
bilo bi zanimljivo... :eureka:
By Ulix
Originally posted by EYA
:klap:

ipak, ova rasprava bi mozda mogla sve da nas odvede na neku zajednicu kafu (bar dok ne pocne semestar) pa da se tamo svi lepo slozimo kako se ne slazemo... ? bilo bi zanimljivo... :eureka:
:party: Sto da ne. Dolazim u BG za koji dan.
Uf, upravo sam video da si iz NS. Dogovoricemo se onda. Da, odgovor je da :)
Korisnikov avatar
By EYA
odlicno, frljni neki u2u... skyen, upadas ?
Korisnikov avatar
By Skyen
uvek, skajen voli da upada ;)
Korisnikov avatar
By gari
Šteta, knjiga još nije stigla u "zabiti vrh" gde ja živim. Kada bude stigla oduševi?u se kao morsko prase kad naiðe na prasicu. Do tada mogu samo da pla?em nad nesre?nom sudbinom koja me je ovde smestila /malo južnije od pupka sveta/.:happysmoke:
By LeDeNa_
Odlicna knjiga i odlican film tako da ko poznaje nesto o religiji (mada treba vise da bi se zapitala na kraju)....i rekla aaaa????....
Da ne sirim dalje, pogledaj barem film i dobro prouci njegove slike u tom filmu i komentare....

Ako nisi vernik nemoj ni gledati ....msm....

oko u potpisu jer sam ovde ledena ;)

Kad pogledas film ili procitas knjigu moraces verovatno ponovo jer te zaboli glava lol
Korisnikov avatar
By He_Marlene
Originally posted by LeDeNa_

Odlicna knjiga i odlican film tako da ko poznaje nesto o religiji (mada treba vise da bi se zapitala na kraju)....i rekla aaaa????....
Da ne sirim dalje, pogledaj barem film i dobro prouci njegove slike u tom filmu i komentare....

Ako nisi vernik nemoj ni gledati ....msm....

oko u potpisu jer sam ovde ledena ;)

Kad pogledas film ili procitas knjigu moraces verovatno ponovo jer te zaboli glava lol
Same here...Odgledao film 3 puta knjigu procitao za jedno popodne...
Korisnikov avatar
By Zwezdica
Meni je jako dobra knjiga, bas mi se dopala...

I svidja mi se ideja da to sve sto je iz knjige zaista tacno i da je katolicka crkva tako zanimljiva.. :)
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by Angelina777

Pa...buducnost je u onom smislu u kom je i HAri Poter buducnost knjizevnosti.

Bestseler je, to da.

..

Svi kojima su se svidele teorije - procitati 'Sveta krv, sveti gral' knjigu by R. leigh, M. Baigent & H. Lincoln...odatle su sve ideje.

Iz samo jedne glave ove knjige, zapravo.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!