Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Slika koja se savršeno ne uklapa

To sam ja. Glorija. Možete me zvati Gorki. Upravo sam pogledao jedan film o devoj?ici koja je izgubila majku. Rastužila me je njena sudbina. Zapalio sam cigaretu, povukao dobar cug i slomio kasetu preko kolena. Traku sam izvadio i iseckao na kvadrati?e. Napravi?u divan mozaik na zidu. Nego, lepak me malo zajebava...

To sam ja. Glorija. Majka me je rodila u mokrom liš?u u vrta?i. Tada sam se prvi put tuširao: kišom. Kaže - smejao sam se ?im sam ispao iz utrobe. Prvi put bio sam povijen listovima hrasta. Kasnije je tek nabavila pelene. Rastao sam u šumi, izolovan od sveta. Prvo sam spoznao zvuke. Onda sam saznao i za slike. Žive slike. Ipak, zvuke sam više voleo. ?utao sam do šeste godine.
Igrao sam se granjem i grudvama blata. Jenom me je jurila divlja svinja, ali ju je majka ubila. Imali smo super ve?eru. U sedmoj godini sam progovorio i od tada je postalo teško sklopiti mi vilice. Dobili smo stan kada je mama dobila posao pralje u jednoj gospodskoj ku?i. Upisali su me u školu koju nisam baš puno voleo. Srpski mi je najbolje išao. Porodica Erlenvajn (vlasnici ku?e) primetili su da sam neobi?no reagovao na razli?i?ite, ?ak i najtiše zvuke. Svaki ton koji bi mlada gospoðica - ?erka odsvirala na klaviru, odmah sam mogao da otpevam. Brzo su mi nabavili profesora koji me je o njihovom trošku u?io da sviram...

To sam ja. Glorija. Imam dvanaest godina. Majka mi umire od karcinoma dojke. Drže me daleko od njene postelje. Odgaja me porodica Erlenvajn. Prihvatili su me kao roðenog sina. Katkad provirim kroz vrata mamine sobe. Mršava je. Plašio sam je se. ?esto pla?e i doziva imena nekih meni nepoznatih ljudi. Naravno, niko od njih se nikada ne dolazi. Osim doktora Race Uroševi?a. Kad god je dolazio, znao sam da se zdravstveno stanje moje majke pogoršava. Znam da joj on nešto ubrizgava, od ?ega bi njeni bolovi trebalo da se smanje. ?ini mi se, da se nikada nisu smanjivali ve? da su suprotno, postajali ja?i.
Igram se pored fontane, mirišem cve?e i pevam neku melodiju koju sam ju?e svirao. Najviše sam voleo da pevušim Bahove preludijume. Prstima sam prelazio preko vode i slušao divne šumove. Voleo sam ma?ke pa mi je gospodin Erlenvajn poklonio belu persijanku. U pono? je majka preminula. Iz svoje sobe ?ujem užurbane korake. Gospoða Erlenvajn je ušla u sobu gledaju?i me kroz suze. Pretvaram se da spavam, kao da se baš ništa ne dogaða. Poljubila me je i izašla. Ustao sam i otvorio prozor. Bilo je dosta ljudi u dvorištu i mrak je uterivao tišinu u moju dušu. Posmatram ih kako se mi?u, promi?u, pla?u i opijaju. Onda sam pogled podigao gore. Nebo je bilo crno, sevalo je, ali je zvuka groma jedva bilo. Izgleda da se sprema gadno nevreme. Otvorio sam fioku radnog stola, koji mi je usput re?eno, opet kupio gospodin Erlenvajn, uzeo papir i olovku i napisao desetak re?enica - Mama je umrla. Mame više nema. Majka je iš?ezla. Mama spava. Oni samo misle da je umrla. Evo, Silvester (ma?ak) mi je svedok. On zna. I klavir tvrdi tako. Mama je otišla u kupovinu. Mama ?e mi kupiti zvezde... - Seo sam za klavir. Po?eo sam da sviram Hendla, Sarabandu i onako u grave tempu, ovo sam svirao baš, baš grave! Suze mi teku, padaju na prste, ali sviram, sviram sve glasnije i glasnije, ?ini mi se da nadmašujem i fff. Udaram po dirkama kao da želim da ih polomim. U sobu ponovo ule?e, kao na metli, gospoða i vrišti da prestanem. E, sviram! Sviram iz sve snage! Zglobovi me bole i sviram! Ho?u da sviram! Moram da sviram! Gospoða vrišti, moli da prestanem. Pokušava da me odvu?e od klavira. Gurnuo sam je na pod. Sada ja urlam: Izlazi napolje! Bednice! Kako se usuðuješ!

To sam ja. Glorija. Imam ?etrnaest godina. Bolnica za duševne bolesti - dr.Laza Lazarevi? - Iskrivljena lica oko mene, svi ?ute i hodaju sporo uz stepenice, pa niz stepenice, pa uz setepenice, pa niz stepenice... Brojim plo?ice 78,79, 80...120... Nikako da stignem do poslednje. - Ve?era, momci, ve?era! - Buðavi 'rizi-bizi', po koji krompir u njemu i kiseli jogurt razblažen vodom. Jedan stariji koji stalno recituje Gorski Vijenac gaða me kašikom i urla - Pederu! - Ustajem, prilazim mu sa smeškom na licu! Familiju ti jebem! Udaram ga nogom u cevanicu. Obaram ga, šutiram u stomak i pljujem po njemu. Majku ti jebem polomi?u ti ki?mu! Upada medicinska sestra, koju po pravilu zovem - Kravo! -
Glorija, dosta! Mukodine, doði ovamo, ovi ?e se poubijati! - Ulazi Mukodin (tehni?ar). Udara mi šamar. Ja se smejem. - Marš u sobu! - Pola sata kasnije - urlanje - Terapija, momci terapija! - Svi 'grogi' ulazimo. Sipaju mi šarene tabletice u šaku i šolju vode koju ?e dati i slede?em pacijentu neispranu. "Popij to!" Gutam tabletice. - Zini! Podigni jezik! Jesi progutao?! - odgovor - ima jos malo bona za batu?! - Gleda me drsko i šalje kod slede?eg tehni?ara da mi da injekciju. - Skini ga?e! - Skidam ga?e i on mi zariva iglu kroz koju ?e prote?i flormidal. - Srce, bolje da si mi zario nešto drugo umesto toga! - Gleda me otrovno, dok mu se drugi smeju. Jutro je. Dižu nas na noge i šalju u boravak. Ribaju i onda nas vra?aju u sobe. Urlanje - Vizita! Vizita! Svi u sobe! - Dolazi doktorka i redom pita - Kako ste danas? - Izgleda milo. - Ja sam super, doktorka, a vi?! - rekoh sa osmehom. - Glorija, vide?emo, možda ?eš u petak ku?i. - Tako iz nedelje u nedelju.

Ja sam Glorija. Imam petnaest godina. Moji lažni roditelji upisali su me u srednju školu, misle da je najbolje za mene da postanem ekonomski tehni?ar. Ja sam želeo samo da sviram. Nisu mi dali. Kažu - muzika te ne?e nigde odvesti. Po?eo sam da pijem, onda malo i da se drogiram i tako sve dok nisam postao zavisnik. Dobro, posle još jednog boravka u ludari, skinuili su me. Izgubio sam samo pet meseci. Polako se odaljavam od sveta. Zaljubio sam se u druga koji sedi iza mene. ?etiri godine sam umirao za njim. Znao je to i kada jednom umalo nisam pao godinu, on mi je, svojim suzama, pomogao da popravim sve ocene. Kako sam znao da nikada necu mo?i da budem sa njim pronalazim novog de?ka. Ostavio me je posle par nedelja. Ali smo se lepo kresali. Jeste da sam od tuge ponovo na kratko završio u bolnici, ali prošlo me je. Po izlasku iz bolnice, po?eo sam da se krešem gotovo svakog dana sa razli?itim tipovima. Bilo je tu i popova i profesora i frizera i selja?kih sirovina i onih koji 'nisu pederi ali njihov de?ko jeste'. Bilo je nežnih, ucveljenih, a i grubih, agresivnih...

To sam ja. Glorija. Imam devetnaest godina...

Bz Ivan Azuh
Korisnikov avatar
By ciceron
Lep stil. Svidja mi se. Popravljas se Ivane. Interesuje me samo jedno: da li u ovoj prici ima autobiografskih elemenata?
Korisnikov avatar
By ivanazuh
Da ima. Drago mi je da tako mislis. Evo sada ide i drugi deo price...
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by ciceron
da li u ovoj prici ima autobiografskih elemenata?
Ima: imam petnaest godina, imam devetnaest godina itd :wink2:
Korisnikov avatar
By Ljubicasta_Suza
Ivane procitano sa zadovoljstvom!
Ako moje misljenje moze da ti bude od znacaja, pitko a slojevito; gde moze da se procita jos?
Korisnikov avatar
By ivanazuh
Ovde u kulturi imas drugi deo ove pri?e (pripovetke), a za par minuta ?e se pojaviti i tre?i deo...

Hvala :cvece:
Korisnikov avatar
By Tot
Dopada mi se ovaj na?in pisanja u fragmentima, slike su vrlo jake; nežno i bolno.

Ima u sebi efekat se?anja, uspomena koje su preraðene i do izvesne mere sublimirane. Ovakvo pisanje kroz odlomke ne zahteva nužno ja?u fabulaciju ali je nagoovešteno i više nego što si rekao pa mi se ?ini da je mogu?a i pri?a sa ja?im zapletom gde bi likovima koje si pomenuo dao više prostora i više ih vezao uz kontekst. Ipak, ako tok ide u flešovima sa ekspresionisti?kim tendencijama, fabula ustupa mesto lirskim elaboracijama trenutka(trenutaka) pa kako imaš izdvojene periode koje obraðuješ, u svaki se može ubaciti još više materijala tog tipa što bi se ticalo neke eventualne tvoje namere da napišeš opširniju novelu ili roman.Imaš dovoljno jezgroviti stil pa bi ta poniranja u se?anja mogla zadržati na svojoj jezgrovitosti i pored proširivanja, tj. izbegao bi zamku rasplinutosti.

Tvoja pri?a je vredna kao presek ose?anja i bitnih doživljaja osobe koja se razvija i gradi svoj duhovni svet uz sve traume koje prate taj put. A ti imaš dar da uo?iš ono što je karakteristi?na slika,da naðeš pravi akcenat viðenog, sugestivan si.

Zato se pri?a meni dopada a primedbe koje sam gore izneo neka ti budu ohrabrenje da se vra?aš tom periodu detinjstva u svojim daljim literarnim nastojanjima jer ono može i sigurno ?e biti neiscrpan rezervoar za tvoju kreativnost.

:up:
Korisnikov avatar
By *deni*
Prica me je dobro prodrmala.
Preostale tri su suvise brutalne za moj ukus.
Korisnikov avatar
By ivanazuh
Drago mi je, Deni, tako je i trebalo da bude. Brutalnost nije uvek losa, bar kada govorimo o knjizevnosti. Sta cemo sa Zoranom Ciricem ili kako ve i njegovim romanom "Hobo". Ipak, on je dobitnik Ninove nagrade...
Korisnikov avatar
By *deni*
Originally posted by ivanazuh
Drago mi je, Deni, tako je i trebalo da bude. Brutalnost nije uvek losa, bar kada govorimo o knjizevnosti. Sta cemo sa Zoranom Ciricem ili kako ve i njegovim romanom "Hobo". Ipak, on je dobitnik Ninove nagrade...
OK je to sve, samo zadrzavam pravo da mi se ne dopadaju previse brutalne price.
Suvise me uzurpiraju i uznemiravaju.
Korisnikov avatar
By ivanazuh
Svakako to je tvoje pravo. "O ukusima ne vredi raspravljati"! Zar ne?
Korisnikov avatar
By gari
Bez mnogo re?i koje koriste ,,kriti?ari,, savršeno jasna refleksija bez mnogo suvišnih re?i, fragmentarno prikazan deo sazrevanja, potpuno autenti?no /naravno niko ne može izmisliti nov jezik/ ali mislim da, mada je to dosta eksploatisano u književnosti, autor je našao svoj na?in, nadam se, prepoznatljiv i bez lažnog stida i emocija koje bi optere?ivale, jasno saopštava publici svoj neposredni doživljaj. Brutalno jeste možda ali i život je takav-brutalan.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!