- 22 Jun 2005, 09:39
Preuzeto sa balasevic.org, recnik manje poznatih reci, objasnjene by autor
Skefati - o?etkati, najbolje bi se objasnilo uz pomo? jedne polupsovke, al dobro...
Oti?i na doboš - bankrotirati, propasti, biti javno proglašen za šalabajzera...
Šalabajzer - besposli?ar, bezveznjakovi?, eto, ja ih baš onomad pominjo, kad ono...
Onomad - malopre, u ovom slu?aju...
Jankel - kratak kaputi?, zgodan za prelazno vreme (vreme kad se prelaze tarabe i bedemi)...
Opajdara - to bi trebala da bude loša karakteristika za devojku, al, kolko se ja se?am...
Ka?iperka - taman kako i zvu?i, pomodarka, šminkerka...
?ivutski - Jevrejski, lokalno...
Ðurðic - ðurðevak, još lokalnije, nekad sumnjam da su ga igde van naše ulice tako i nazivali?
Me sem ?oro - siromah sam, jadan ja (Romski)
?hu ?o šoro paša mande - stavi glavu kraj mene (Romski)
Na ?er mande ?ingara - (takoðe Romski, šta ste o?ekivali, odjednom Jermenski?), ne pravi mi frku
Frka - ono što nam poneke devojke rade kad ih lepo zamolimo da skinu suknju i jele?e
Basamak - stepenik na kapidžiku (nemam sad vremena da objašnjavam i šta je kapidžik), na kom se najlepše sedi dok se ?eka Neko, na koji Neko zna da se popentra da bi poljubac dobio jednu sasvim drugu dimenziju, a koji se, nažalost, eto ponekad zloupotrebi i za odlazak ku?i, pa i za odlazak zauvek, i još gore...
Mundir - vrsta paradne uniforme iz dalekog, predmaskirnog perioda...
Knap - ni tesan ni širok nego knap, šta da vam kažem
Matroz - mornari?ki oficir, ubio se za deget knap mundir...
Bekrija - ni prošo kraj matroza, neženja, cuger, kartaroš, na koga li je samo?
Kamdžija - bi? bi bila preteška re? za to, kamdžija je pre tu da se sa konja teraju one dosadne zelene muve, kamdžija je, dakle, bi? za muve...
Fi?ok - frakli?
Frakli? - ?okanj
?okanj - ono malo iz ?ega se pije rakija, zato toliko i izbegavam odgovor jer ne mogu da smislim ništa bolje od "ono malo"...
Galicija - oblast izmeðu Poljske i Ukrajine u koju su slati regruti iz Vojvodine u prvom ratu, i gde je došlo do nekoliko velikih sudara sa Rusima na frontu, kad su u isto vreme Rusi krenuli da prebegnu na ovu, a naši na onu stranu...
Oberst - zbu?i kao glavni konobar, ali nije, to je pukovnik, a možda je on nekad i bio kelner, ali ne verujem...
Aðinokaja - vrsta ruske harmonike, Duja je obe?ao da ?e je nabaviti, a kad Duja nešto obe?a, ne znate vi njega...
Ðilkoš - opet šalabajzer, samo još i malo nakrivo nasaðen, slu?ajno se pominje posle Duje...
Kis napraforgo - mali suncokret (Maðarski)
Šlinga u be?aruše - po mom iskustvu nešto sasvim druga?ije nego šlinga u nebe?aruše, to jest devojke koja drži do sebe, umesto da pusti da to drugi rade...
?ekaj, a šlinga? - Ajd, dobro, ona ?ipka kad ve? navaljivate, mislio sam da se to bar zna...
Frtalj - ?etvrt, ali ume biti sasvim dosta, u ve?ini slu?ajeva...
Kerefeke - Ne znam šta da vam kažem? Kad neko izvodi sve nešto drnda-vrnda, kazla bi moja teta-Spasenija...
Kad bucov ?ini raub - bolje da sam reko: kad riba ?ini raub, jer ovako ?ete me pitati i šta je bucov, pa objašnjavanju nikad kraja, jedva ?u objasniti i taj "Bu?!" kad velika riba smota malu sa površine vode, i napravi vir...
Džidža-midže i pufnice - to ste morali videti...
Opira?e - krpe za sudove, bljak...
Podgrejane krompira?e - pazite, ni friške ih ne volim, a o podgrejanim da i ne govorim...
Štrand - re?no kupalište, Novosacko, je, recimo, na glasu, a otom se ovde baš i radi...
Dzindzov - klipan, ni ovamo ni onamo, sve bi mogo al ništa ne ume...
Feš u struku - ona koja ne mora da nosi kajš da bi se znalo gde joj je struk...
Duduške ko pupuške - duduške su, eh, duduške su duduške... A pupuška je okrajak hleba, uzgred budi re?eno...
Štafir - miraz za mladu, samo što nekima ni štafir nije pomogo, a neke se opet udale sa cegerom oraja, nema pravila...
?orda konja - krdo, samo što su naši konji fini pa uz njih ide i finija re?...
Šajka - vrsta Dunavskog grani?nog brodi?a, skroz je nesto, niko nije vodio ra?una o tome da bi Dunav opet mogo biti granica...
Šifonjer - vrsta ormana, tu se moglo sakrivati i od vlasti i od doma?ina...
Pasent - a neki krupniji pasent su stajali u šifonjer, eto primera...
Andrak - neki ðavo, ako samo nije baš onaj ðavo o kom se tolko i pri?a...
Švindlati - nema?ka re? za "varati", ?udi me da Nemci uopšte imaju takvu re?, jedan tako ?estit narod kao oni...
Bogarati - psovati a koristiti Boga za subjekat uz kojekakve predikate, što nit je lepo nit pametno, al omakne se...
Orcati - vucati se naokolo, i ovo je zamišljeno kao negativno, ali s svodi na "provoditi se", pa sad ti gledaj ko je tu blesav...
Nemeškinja - odmena devojka Nema?kog (ili Maðarskog) porekla, obi?no plemi?kog, takvih devojaka odavno nema, al ne kažem ja to zato što me je žao, ta ite molim vas, ne bih ja ovu moju Banatušku dao za sto Nemeškinja, nego samo objašnjavam...