Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Audio knjige ... ?!?

1. Radije bih uzeo audio knjigu ...
5
28%
2. Volim samo stampana dela ...
7
39%
3. Probao bih audio ...
2
11%
4. Ne volim ni jednu ni drugu ...
2
11%
5. Ne znam ...
2
11%
By Бреее!!!
AjPod generacija sve više se okreće audio knjigama, piše londonski Independent.

List navodi da se nova grana izdavaštva ubrzano priprema za sezonu letnjih odmora tokom koje će - kako se očekuje - strasni čitaoci na plažu pre nositi portabl audio plejere nego knjige.

Godišnji profit u ovoj industriji dostigao je sedamdeset miliona funti, a da je reč o konkurentnom tržištu govori i najava jednog izdavača da će za čitanje kultnog romana Džeka Keruaka 'Na putu' u MP3 formatu angažovati holivudsku zvezdu Meta Dilona.

Na top listi najslušanijih knjiga u Velikoj Britaniji trenutno je prvi 'Vodič kroz galaksiju za autostropere' Daglasa Adamsa, a sledi ga 'Da Vinčijev kod Dena Brauna.

Novu generaciju ljubitelja književnosti, međutim, zanimaju i klasici, poput Tolstojevog 'Rata i Mira' ili Prustovog 'Traganja za izgubljenim vremenom'.

Nekada davno studenti su na raspustima stavljali dosadnu lektiru pod glavu, nadajući se da će na taj način upiti njen sadržaj.

Zahvaljujući digitalizaciji književnosti, san im se skoro ostvario, tako da ni Džojsov 'Uliks' više ne izgleda kao nesavladiva prepreka, piše Independent.
:novine: :kafa: :cita:
Da ste u mogucnosti, sta biste pre izabrali ovog leta - stampanu ili audio knjigu ?!?
:hvala: :love: :friends:

:zastava: :zastava: :zastava:
Korisnikov avatar
By Moa
Pa ne znam,vise iz tehnickih mogucnosti bih izabrala stampanu pre nego audio jer ako odem u neki parkic ili na plazu volim da ponesem knjigu a nemam na sta da slusam audio knjigu.Mada volela bih da poslusam to jednom bas me zanima kakav bi bio dozivljaj.
Korisnikov avatar
By waterlily
U mom slucaju ne vredi pricati o tome. Mnogo vise volim stampana dela. Da ne govorim o detaljima kada zelim da se vratim na neki deo ili ponovo procitam prethodnu recenicu ili svarim misao. Stampane knjige. Definitivno!
Korisnikov avatar
By mitrandir
Ja nisam imao dodira sa audio knjigama do skoro,dok 21. vek nije dosao u KG i ja dobio ADSL. I onda se napalim na audio knjige kao sasav, tako da sam za 3-4 meseca skinuo oko 20 Gb raznoraznih knjiga. One su mi super za slisanje na poslu,mnogo brze mi prodje vreme. Iskreno, ne slusam ih kod kuce, tu bih pre izabrao nesto stampano.
Korisnikov avatar
By Minie
Ni jedno ni drugo nije za mene...
By жњ
u audio formatu konzumiram samo strucnu literaturu.

sjajan su nacin da produktivno iskoristis vreme provedeno u dosadnim stvarima, kao sto su prevoz ili ciscenje kuce... kada nije moguce u ruke uzeti stampano delo, a mozak crkava od dosade.

takodje preporucujem svima onima koji su u skoli sve ucili na licu mesta.. slusanjem u toku predavanja, a ne kuci bubacenjem i kasnijim iscitavanjem. to znaci da im lakse ulazi na uvce... audio knjige su za takve - pun pogodak ;)

ps- moderatori... ovo bi trebalo shiknuti u kulturu ;)
Korisnikov avatar
By Waldorf
Došla ovde mlako da bacam wub na audio knjige, kad već ima tema. Vidim poprlično stara i nepopularna. Šteta. :(

Ja audio knjige obožavam, ne samo kad treba da ubijem vreme u basu ili dok šetam, nego i inače. Za sve što me interesuje ili mi treba uvek skoro bacim pogled da li postoji audiobook i ko čita. Za potpuni ugođaj neizmerno je bitno da taj ko čita ume samo svojim glasom da dočara lika ili situaciju i to je nešto zbog čega uglavnom izbegavam free audio knjige - najčešće ih ljudi samo pročitaju, bez trunke voice actinga. Dobro pročitane/odglumljene audio knjige se po meni najpre mogu uporediti sa radio dramama (koje isto volim).

Trenutno sam pod utiskom upravo završenog Mauricea od E.M. Forstera (jedan od najranijih pozitivnih LGBT romana) koga smo nedavno i na filmu pominjali. Čitala sam tu knjigu par puta sigurno i film (koji je popričino dobro adaptiran) ko zna koliko, ali ovo je bio potpuno drugačiji ugođaj. Iskreno, ne bi mi na pamet palo da konkretno ovu knjigu tražim da nisam slučajno naletela bunareći nešto o Spooksima po googletu. Ovo izdanje čita Peter Firth, čiji glas poprilično dobro znam (godinama ga već gledam u gomili koječega filmskog i televizijskog), ali nije mi dugo trebalo da zaboravim da je to on i totalno se uživim. U jednom sam momentu skontala da razlikujem likove čak i kada više od dva učestvuju u razgovoru. Muškarci, žene, deca, ove ili one klase ili porekla - svako od njih ima svoj glas i svoju intonaciju. Majstorski! :hail2:

Ceo ovaj moj maratonski post je posledica toga što ljudi uglavnom otpisuju audio kjige kao nešto što nisu "prave" knjige. Vele uvek je bolje sesti s "pravom" knjigom, jer je valjda samo to tru or something. :drama:

Al' dobro, dosta sam smarala. U svakom slučaju preporučujem i audio knjige i Morisa. :peace:

E, da. salažem se s жњ - ovo je definitivno više tema za kulturu nego tehnologiju.
Korisnikov avatar
By Marvin
Originally posted by Waldorf
Trenutno sam pod utiskom upravo završenog Mauricea od E.M. Forstera (jedan od najranijih pozitivnih LGBT romana) koga smo nedavno i na filmu pominjali. Čitala sam tu knjigu par puta sigurno i film (koji je popričino dobro adaptiran) ko zna koliko, ali ovo je bio potpuno drugačiji ugođaj. Iskreno, ne bi mi na pamet palo da konkretno ovu knjigu tražim da nisam slučajno naletela bunareći nešto o Spooksima po googletu. Ovo izdanje čita Peter Firth, čiji glas poprilično dobro znam (godinama ga već gledam u gomili koječega filmskog i televizijskog), ali nije mi dugo trebalo da zaboravim da je to on i totalno se uživim. U jednom sam momentu skontala da razlikujem likove čak i kada više od dva učestvuju u razgovoru. Muškarci, žene, deca, ove ili one klase ili porekla - svako od njih ima svoj glas i svoju intonaciju. Majstorski! :hail2:
A da čuješ Stephena Frya kako je fantastično "pročitao" Hari Potera! :drama:

Volim i ja, stalno sam po busevima koji se em drmusaju em skoro nikad nema dovoljno svetla da se lepo čita.
Kući naravno ne, ali za skoro svuda drugo je udobnije.

(i Waldrof, 'de molim te link na u2u :trep: )
Korisnikov avatar
By Waldorf
@Marvin: Da s'ti meni živ i zdrav. Ja to Stivenovo sve po više puta izgustirala: i 'Arryja i Douglasa Adamsa i njegove knjige (jaoooo autobiografija :love: ). Peter je isto tako dobar i pravo je otrkovenje jerbo nisam očekivala to od njega. Mislim znala sam oduvek da je genijalan glumac, ali s obzirom da ima dosta aktivnu mimiku i one suptilne momente 'za kameru' nikad mi nije ni palo na pamet da obradim pažnju na voice acting. :klap:

Bacam link čim pre, samo da ga izbunarim opet. Ako ne uspem okačiću na svoj rapid, pa šaljem to.
Korisnikov avatar
By KiWi
Obožavam audio knjige i imam više desetina istih.

Ipak, još uvek više volim štampane knjige.

Jedini razlog zašto ne favorizujem audio knjige je prednost štampanih knjiga da se pri njihovom čitanju uvek vratiš na neki delić pa čak i samo rečenicu i pročitaš je, i onda nastaviš gde si stao. Kod audio knjiga ti je potrebna vidovitost ili neverovatna preciznost/pamćenje da bi ubo tačnu rečenicu ... praktično je nemoguće.

Dok audio search ne bude dovoljno zastupljen i dovoljno precizan na playerima, mislim da štampane knjige nemaju šta da brinu.
Korisnikov avatar
By Nikodim
Odvratne su mi... Ništa bez papira. Kupujem ih godinama i kupovaću ih sve dok se budu štampale.

Pre par nedelja kupio sam neke audio u Službenom glasniku. Uopšte mi se ne dopada ideja...
Korisnikov avatar
By Clockwork Orange
imam nekoliko audio knjiga, obicno ih slusam pred spavanje. lenj sam da idem do biblioteke..
:beba:
By Ulix
Imam problem da doživim audio knjige. Koliko god da se trudim - a toliko sam se trudio da me jednom umalo tramvaj nije zgazio - ja ne mogu knjigu da doživim jednako intenzivno ako je "slušam", umesto da je čitam. Međutim, non fiction mogu vrlo lako da slušam i često to činim.
Korisnikov avatar
By starky
Agata Kristi je idealna za uspavljivanje :)
Korisnikov avatar
By Waldorf
I Agata i Sherlock su genijalni za tako nešto. A i za power-šetnju kad treba da se zbaboravi bol u listovima. :D
Ja sam se na audioknjige baš navikla. U kontaktu sam sa njima još od najranijeg detinjstva - obožavala neke ploče koje sam mojima iskukala da mi kupe gde (ako se dobro sećam) Đuza Soiljković i Dragan Laković čitaju razne bajke. Tako je počelo. :bicikl: Kasnije sam počela da slušam i neke BBCjeve radio dramatizacije kojekakvih romana i drama, pa kontam da sam se još više navikla na taj voice acting.
Ni ja, naravno, ne mogu baš sve da slušam, jer kao što rekoh, umeće glumca/glumaca je ovde ključno. :hamlet:
Korisnikov avatar
By Carla
Nikako da se udubim u audio. Uvek mi negde skrenu misli i izgubim tok. Suvise mi je pasivno. Ovo ce mozda zvucati cudno ali cak mi bolje leze one knjige koje su prenesene na audio zapis kompom, pa glas zvuci onako neobicno kao da ti cita robot. Onda bar moram da se skoncentrisem se na svaku rec posto su naglasene na neobican nacin, i sama dodam svoj osecaj ‘tecnosti’ govora. Taj posao mi onda drzi paznju. Ali ni to bas ne volim. Najbolje mi je citati.

Da li se neko ovde oseca da mu prolikom slusanja faca izgleda izgubljeno u nekom svom svetu? Da li vas je briga ako cudno izgledate ljudima oko vas koji mozda ne znaju sta se dogadja?
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!