Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By DIONIS
04.06.2005

Od 15. juna u staroj pirotskoj ?aršiji po?e?e snimanje filma "Ivkova slava", po istoimenom delu Stevana Sremca, a u režiji Zdravka Šotre. Znameniti reditelj je u ambijentu pirotskog Narodnog muzeja snimio i najve?i deo najgledanijeg srpskog filma "Zona Zamfirova", a zbog autenti?nosti se opet odlu?io za taj enterijer, koji je zadržao arhitekturu druge polovine 19. veka. Okosnica filma snima?e se u Konaku Malog Riste, koji je podignut 1848. godine. Na jednoj od najstarijih srpskih ku?a do dana današnjeg ništa nije promenjeno što se izgleda ti?e, pa su ovde, osim "Zone Zamfirove", delimi?no snimljeni i filmovi "Vuk Karadži?" i "Boj na Kosovu". (Tanjug)
Korisnikov avatar
By KiWi
Pa i Pan?evo ima filmski grad (ta?nije deo grada.. kod keja) i tu su snimani delovi nekih doma?ih filmova .. a na samom keju je sniman neki film sa Sofijom Loren.. Mama Lu?ia ili tako nekako... samo znam da mi je tetka pri?ala da je ceo grad bio na nogama kada je došla Sofija...
Korisnikov avatar
By * NajS *
Sad jopet oce da izmuze pare na osnovu stare slave Zone Zamfirske...

Sumljam, ali ce da vidimo! :iskolacen:
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by * NajS *
Sad jopet oce da izmuze pare na osnovu stare slave Zone Zamfirske...

Sumljam, ali ce da vidimo! :iskolacen:
:up: .. mada mislim da ?e teško posti?i tako nešto... nije nepostizljivo
Korisnikov avatar
By DIONIS
06.06.2005. 02:46:44

"Iv­ko­va sla­va" u
ko­na­ku "ma­log Ri­ste"
V. ?I­RI? 05.06.2005, 18:03:23

PO­LO­VI­NOM dva me­se­ca, u pi­rot­skom mu­ze­ju "Po­ni­ša­vlje", Zdrav­ko Šo­tra po­?i­nje sni­ma­nje fil­ma "Iv­ko­va sla­va" po isto­i­me­nom de­lu Ste­va­na Srem­ca. U sta­roj pi­rot­skoj ?ar­ši­ji, Šo­tra je sni­mao i Zo­nu Zam­fi­ro­vu, naj­gle­da­ni­ji srp­ski film svih vre­me­na.
U "Iv­ko­voj sla­vi", ko­ju pro­du­ci­ra "Ko­bra" po­ja­vi­?e se i Dra­gan Bje­lo­gr­li?, Dra­gan Ni­ko­li?, Vo­ja Bra­jo­vi?, Mi­lo­rad Man­di?, Zo­ran Cvi­ja­no­vi?, Ani­ca Do­bra, Ni­ko­la Ko­jo i Sr­ðan To­do­ro­vi?.
Ka­ko je re­?e­no u pi­rot­skom Do­mu kul­tu­re, ?i­ji je fol­klor­ni an­sambl u "Iv­ko­voj sla­vi" za­du­žen za igra?­ke ta?­ke, sni­ma­nje ?e tra­ja­ti me­sec da­na i bi­?e okon­?a­no po­lo­vi­nom ju­la.
Naj­ve­?i deo no­vog Šo­tri­nog fil­ma sni­ma­?e se u ko­na­ku Ma­log Ri­ste, ko­ji je pre­ma re­?i­ma zna­me­ni­tog film­skog pre­ga­o­ca, u pot­pu­no­sti za­dr­žao duh dru­ge po­lo­vi­ne 19. ve­ka. U po­me­nu­toj ku­?i, ko­ju je da­le­ke 1848. po­di­gao ugled­ni pi­rot­ski tr­go­vac Ri­sta Jo­va­no­vi?, ali i u en­te­ri­je­ru oko nje, po­mo?­nim zgra­da­ma, kr?­mi, dvo­ri­štu, de­li­mi?­no su sni­ma­ni i fil­mo­vi "Vuk Ka­ra­dži?", "Do­ro­tej", "Boj na Ko­so­vu". Zda­nje Ma­log Ri­ste, u pot­pu­no­sti je za­dr­ža­lo svoj pr­vo­bit­ni iz­gled. Hro­ni­?a­ri su za­pi­sa­li, da je, svo­je­vre­me­no naj­ve­?u ku­?u u ovom kra­ju Ri­sta Jo­va­no­vi? po­di­gao ka­ko bi je­dan nje­gov pri­ja­telj iz Tur­ske, u nju mo­gao na ko­nju da uðe, a da se ne sa­gi­nje. Ovaj deo sta­rog Pi­ro­ta, mno­gi na­zi­va­ju srp­skim Ho­li­vu­dom.
Korisnikov avatar
By DIONIS
Uskoro prva klapa "Ivkove slave"
Prva klapa filma "Ivkova slava", po delu Stevana Sremca a u režiji Zdravka Šotre, bi?e snimljena izmeðu 15. i 20. juna - najavio je producent Kobra film, MGIC BOX i RTV Pink. Premijera je planirana je za jesen ove godine, a istovremeno se snima i istoimena televizijska serija.

Film, ?ija se radnja odvija krajem 19. veka, u tek osloboðenim od turske vlasti južnim srpskim krajevima, snima?e se u Beogradu, Valjevu i Pirotu. Šotra je okupio vrhunsku gluma?ku ekipu, u ulozi doma?ina Ivka koji slavi Ðurðevdan pojavi?e se Zoran Cvijanovi?, gosti i ostali su Anica Dobra, Dragan Bjelogrli?, Milorad Mandi? Manda, Srðan Todorovi?, Nikola Ðuri?ko, Branimir Brstina, Dragan Nikoli?, Nataša Ninkovi?, Nikola Kojo.
Korisnikov avatar
By M M and I
Originally posted by Kiwi
Pa i Pan?evo ima filmski grad (ta?nije deo grada.. kod keja) i tu su snimani delovi nekih doma?ih filmova .. a na samom keju je sniman neki film sa Sofijom Loren.. Mama Lu?ia ili tako nekako... samo znam da mi je tetka pri?ala da je ceo grad bio na nogama kada je došla Sofija...
Da, cini me se da su neke scene iz "Mamma Lucia" snimljene u Pancevu...ipak me pojava jedne Sofia-e Loren u Pancevu mnogo vise impresionira :zastava:
Korisnikov avatar
By DIONIS
jel zbog Sofije ili zbog Panceva? :) :)
Korisnikov avatar
By DIONIS
Anica Dobra
"Ivkova slava" ?e vratiti publiku u bioskope

Anica Dobra, nekada jedna od najpopularnijih mladih glumica u zemlji, nakon sedmogodišnje uspešne karijere u Nema?koj ponovo se vratila doma?em filmu. Ona trenutno snima "Ivkovu slavu" u režiji Zdravka Šotre, premijera filma najavljena je za oktobar ove godine.

- Nisam dugo glumila u doma?em filmu, ali ovaj posao je svuda isti. Razlikuju se samo ljudi i razlikuju se produkcije po koli?ini novca. ?ak sam ubeðena da imamo filmove koji imaju bolje ideje od zapadnih. Veoma sam zahvalna i Šotri i Bjeli, koji je kao producent imao upliva u podelu, što su ulogu Sike dodelili baš meni.

Koja je osnovna karakteristika lika koji tuma?ite u "Ivkovoj slavi"?
- Ve?ita potreba i želja za ljubavlju. Sika je udovica, spolja ponosna, surova, hladna, ali i vatrena u isto vreme, puna temperamentna i odbojnosti. Sama je, nema muža, a sve radi da ga nikad i ne dobije. Ona želi da za spoljašnji svet sa?uva ?istu sliku smerne udovice, a u stvari je žena koja jedva ?eka da je neko zagrli. Da nije Ivkove slave, Sika bi do kraja života ostala sama i usamljena i sve bešnja. Sve ovo sada užasno ozbiljno zvu?i, ali je to linija koju ja pratim. Rekla sam Šotri - pošto ovi muškarci, zna se, piju, piju i piju, i to vu?e niz dogaðaja, jedina šansa da Sika sebi naðe nekoga je da i ona tako sedne ?etiri dana da pije ne bi li joj popustile sve ko?nice. Ali to je neka druga strana lika, jer je Sika i majka, ?ija je ?erka pred udaju.

Šta vas je privuklo da prihvatite ovu ulogu?
- Scenario. Vezujem se prvenstveno za scenario. Bilo je i malo sentimentalnosti, želela sam, uopšte uzev, da glumim u doma?em filmu, ali bez obzira na sve to, da mi se nije dopao tekst, odbila bih ulogu. A i sa Šotrom se poznajem tolike godine, radila sam sa njim još kao student neke prve stvari za televiziju.

Ne?e li biti malo neobi?no da vas vidimo u ovakvoj ulozi, budu?i da ste uglavnom igrali urbane likove?
- Kada je uloga u pitanju, svejedno mi je da li sam u iscepanim farmerkama ili u suknji s krinolinama. Za mene to ne menja stvar. Ovde sam možda neke stvari spolja promenila, ali to opet nije suština. Ako se napravi dobar lik, onda ?e i ovaj kostim i frizura samo da potenciraju ideju.

Šta mislite, kako ?e vas publika prihvatiti u novom ruhu?
- Ambicija mi je da publika najpre dobro odreaguje na film, jer ?e u tom slu?aju dobro odreagovati i na mene. "Ivkova slava" je veoma kolektivan film, ima mnogo glavnih uloga. Još ?emo da vidimo šta ?e sve da izrode razne replike i situacije. Sada smo svi veoma koncentrisani budu?i da nije jednostavno savladati taj niški govor. Ponekad imam utisak da je re? o nekom, doduše bliskom, stranom jeziku. Ali nema problema, sve ?e do?i na svoje mesto.

Mnogi ve? poistove?uju "Ivkovu slavu" sa "Zonom Zamfirovom". Šta vi mislite o tome?
- Da, Stevan Sremac i Šotra su tu ponovo, i kod nas se u svim filmovima ponavljaju glumci, sve se svede na istu ili sli?nu ekipu ljudi. Ali opet smatram da je Šotra dovoljno pametan i da ne?e dozvoliti da ovaj film li?i na "Zonu". Nastavci i rimejkovi obi?no nemaju uspeha. Mi treba da napravimo nešto novo i autenti?no, što ova pri?a i omogu?ava. "Ivkova slava" nije melodrama, što "Zona" jeste. "Ivkova slava" je komedija, veoma suptilna, a to zna?i da nijednog trenutka ne sme biti lakrdija. Mora da bude duhovita i topla. A sad, da li ?e se ljudi šljepati po butinama valjaju?i se od smeha... Ne verujem da ?e Šotra dopustiti da toliko šmiramo.

Mislite li da su ovakvi filmovi mogli da postanu važni propagatori nacionalne tradicije?
- Volim kao gledalac da ispratim svaki doma?i film, bio on andergraund, art film ili komercijalni. Primetila sam da publika sve manje gleda doma?e filmove, a zna se da smo imali jednu od najvernijih publika u Evropi. Ulazimo u sveopšti svetski trend - nacionalne produkcije ne funkcionišu i ne privla?e publiku, a ameri?ki blokbasteri imaju najbolje termine kod distributera i donose najviše novca. "Ivkova slava" ?e biti dovoljno komercijalni film koji ?e mo?i da vrati publiku u bioskope. Komedija je, producentski gledano, dobar žanr.

Da li u Nema?koj forsiraju svoje pisce?
- Stalno se na nekim seminarima pri?a o tome, ali sve ostaje mrtvo slovo na papiru. Njihova TV produkcija užasno je jaka i mahom je bazirana na tekstovima doma?ih pisaca. Ali gledanost njihovih filmova daleko je iza ameri?ke. Klinci od 12 do 15 godina su naj`brojnija bioskopska publika u Nema?koj. Za njih se prave filmovi, to je ?ista industrija. U svemu tome ja kao kao glumica ne mogu mnogo da biram, nisam u poziciji samoj sebi da dodeljujem uloge. Samo mogu da se nadam da ?u dobijati razli?ite uloge i da ?e one povremeno biti zaista izazovne.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!