- 28 Jun 2005, 03:13
Anica Dobra
"Ivkova slava" ?e vratiti publiku u bioskope
Anica Dobra, nekada jedna od najpopularnijih mladih glumica u zemlji, nakon sedmogodišnje uspešne karijere u Nema?koj ponovo se vratila doma?em filmu. Ona trenutno snima "Ivkovu slavu" u režiji Zdravka Šotre, premijera filma najavljena je za oktobar ove godine.
- Nisam dugo glumila u doma?em filmu, ali ovaj posao je svuda isti. Razlikuju se samo ljudi i razlikuju se produkcije po koli?ini novca. ?ak sam ubeðena da imamo filmove koji imaju bolje ideje od zapadnih. Veoma sam zahvalna i Šotri i Bjeli, koji je kao producent imao upliva u podelu, što su ulogu Sike dodelili baš meni.
Koja je osnovna karakteristika lika koji tuma?ite u "Ivkovoj slavi"?
- Ve?ita potreba i želja za ljubavlju. Sika je udovica, spolja ponosna, surova, hladna, ali i vatrena u isto vreme, puna temperamentna i odbojnosti. Sama je, nema muža, a sve radi da ga nikad i ne dobije. Ona želi da za spoljašnji svet sa?uva ?istu sliku smerne udovice, a u stvari je žena koja jedva ?eka da je neko zagrli. Da nije Ivkove slave, Sika bi do kraja života ostala sama i usamljena i sve bešnja. Sve ovo sada užasno ozbiljno zvu?i, ali je to linija koju ja pratim. Rekla sam Šotri - pošto ovi muškarci, zna se, piju, piju i piju, i to vu?e niz dogaðaja, jedina šansa da Sika sebi naðe nekoga je da i ona tako sedne ?etiri dana da pije ne bi li joj popustile sve ko?nice. Ali to je neka druga strana lika, jer je Sika i majka, ?ija je ?erka pred udaju.
Šta vas je privuklo da prihvatite ovu ulogu?
- Scenario. Vezujem se prvenstveno za scenario. Bilo je i malo sentimentalnosti, želela sam, uopšte uzev, da glumim u doma?em filmu, ali bez obzira na sve to, da mi se nije dopao tekst, odbila bih ulogu. A i sa Šotrom se poznajem tolike godine, radila sam sa njim još kao student neke prve stvari za televiziju.
Ne?e li biti malo neobi?no da vas vidimo u ovakvoj ulozi, budu?i da ste uglavnom igrali urbane likove?
- Kada je uloga u pitanju, svejedno mi je da li sam u iscepanim farmerkama ili u suknji s krinolinama. Za mene to ne menja stvar. Ovde sam možda neke stvari spolja promenila, ali to opet nije suština. Ako se napravi dobar lik, onda ?e i ovaj kostim i frizura samo da potenciraju ideju.
Šta mislite, kako ?e vas publika prihvatiti u novom ruhu?
- Ambicija mi je da publika najpre dobro odreaguje na film, jer ?e u tom slu?aju dobro odreagovati i na mene. "Ivkova slava" je veoma kolektivan film, ima mnogo glavnih uloga. Još ?emo da vidimo šta ?e sve da izrode razne replike i situacije. Sada smo svi veoma koncentrisani budu?i da nije jednostavno savladati taj niški govor. Ponekad imam utisak da je re? o nekom, doduše bliskom, stranom jeziku. Ali nema problema, sve ?e do?i na svoje mesto.
Mnogi ve? poistove?uju "Ivkovu slavu" sa "Zonom Zamfirovom". Šta vi mislite o tome?
- Da, Stevan Sremac i Šotra su tu ponovo, i kod nas se u svim filmovima ponavljaju glumci, sve se svede na istu ili sli?nu ekipu ljudi. Ali opet smatram da je Šotra dovoljno pametan i da ne?e dozvoliti da ovaj film li?i na "Zonu". Nastavci i rimejkovi obi?no nemaju uspeha. Mi treba da napravimo nešto novo i autenti?no, što ova pri?a i omogu?ava. "Ivkova slava" nije melodrama, što "Zona" jeste. "Ivkova slava" je komedija, veoma suptilna, a to zna?i da nijednog trenutka ne sme biti lakrdija. Mora da bude duhovita i topla. A sad, da li ?e se ljudi šljepati po butinama valjaju?i se od smeha... Ne verujem da ?e Šotra dopustiti da toliko šmiramo.
Mislite li da su ovakvi filmovi mogli da postanu važni propagatori nacionalne tradicije?
- Volim kao gledalac da ispratim svaki doma?i film, bio on andergraund, art film ili komercijalni. Primetila sam da publika sve manje gleda doma?e filmove, a zna se da smo imali jednu od najvernijih publika u Evropi. Ulazimo u sveopšti svetski trend - nacionalne produkcije ne funkcionišu i ne privla?e publiku, a ameri?ki blokbasteri imaju najbolje termine kod distributera i donose najviše novca. "Ivkova slava" ?e biti dovoljno komercijalni film koji ?e mo?i da vrati publiku u bioskope. Komedija je, producentski gledano, dobar žanr.
Da li u Nema?koj forsiraju svoje pisce?
- Stalno se na nekim seminarima pri?a o tome, ali sve ostaje mrtvo slovo na papiru. Njihova TV produkcija užasno je jaka i mahom je bazirana na tekstovima doma?ih pisaca. Ali gledanost njihovih filmova daleko je iza ameri?ke. Klinci od 12 do 15 godina su naj`brojnija bioskopska publika u Nema?koj. Za njih se prave filmovi, to je ?ista industrija. U svemu tome ja kao kao glumica ne mogu mnogo da biram, nisam u poziciji samoj sebi da dodeljujem uloge. Samo mogu da se nadam da ?u dobijati razli?ite uloge i da ?e one povremeno biti zaista izazovne.