Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Mars
Samo Dervis i Smrt

Genijalac.

Mislim najlepsa posveta koju sam do sada video.

Ne kosi se Mesa sa egzistencijalistima onoliko koliko izgleda.
I egzistencijalisti guraju svoj kamen, i zasto nisu moralni?
Mozda samo vise kukaju dok to rade.
Narocito ako jos na tom putu shvate da doci sa kamenom na vrh i nije najpametnije sto covek sa svojim zivotom moze da uradi.
Korisnikov avatar
By Franck Whitson
Tvrdjava. To skoro da je najbolje delo napisano na srpskom jeziku. Dervis i smrt mi je bio dosadan. Nisam moga da se identifikujem sa njim. Ali sa Ademom i Tijanom, da.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
"Boj se ovna, boj se govna, a kad ?eš živjeti?"
Korisnikov avatar
By Tot
Hvala na citatima; pro?itao Derviš i smrt ali davno; ostavio na mene utisak.
Korisnikov avatar
By unic0rn
Da, Dervish i smrt je fantastichan tok svesti, uzivao sam pa sam morao da procitam jos jedared :)
Korisnikov avatar
By mrle
Svidja mi se Selimovicev izbor citata iz Kurana, na pocetku prvog poglavlja romana "Dervis i smrt", kojim najavljuje naratora, Ahmeda Nurudina :

"Bismilahir-rahmanir-rahim!
Pozivam za svjedoka mastionicu i pero i ono sto se perom pise;
Pozivam za svjedoka nesigurnu tamu sumraka i noc i sve sto ona ozivi;
Pozivam za svjedoka mjesec kad najedra i zoru kad zabijeli;
Pozivam za svjedoka sudnji dan, i dusu sto sama sebe kori;
Pozivam za svjedoka vrijeme, pocetak i svrsetak svega - da je svaki covjek uvijek na gubitku!"

I posebno ovi delovi iz prvog poglavlja :

"[...] Svjestan sam da pisem zapleteno, ruka mi drhti zbog odplitanja sto mi predstoji, zbog sudjenja koje otpocinjem, a sve sam ja na tom sudjenju, i sudija i svjedok i tuzeni. [...]

Ime mi je Ahmed Nurudin, dali su mi ga i uzeo sam ponudjeno, s ponosom, a sad mislim o njemu, poslije dugog niza godina sto su prirasle uza me kao koza, s cudjenjem i ponekad s podsmijehom, jer svjetlo vjere to je oholost koju nisam ni osjecao a sad je se pomalo i stidim. Kakvo sam ja svjetlo? Cime sam prosvijetljen? Znanjem? Visom poukom? Cistim srcem? Pravim putem? Nesumnjanjem? Sve je doslo u pitanje, i sada sam samo Ahmed, ni sejh ni Nurudin. Sve spada s mene, kao haljina, kao oklop, i ostaje ono sto je bilo prije svega, gola koza i go covjek.

Cetrdeset mi je godina, ruzno doba: covjek je jos mlad da bi imao zelja a vec star da ih ostvaruje. Tada se u svakome gase nemiri, da bi postao jak navikom i stecenom sigurnoscu u nemoci sto dolazi. A ja tek cinim sto je trebalo uciniti davno, u bujnom cvjetanju tijela, kad su svi bezbrojni putevi dobri, a sve zablude korisne koliko i istine. Steta sto nemam deset godina vise pa bi me starost cuvala od pobuna, ili deset godina manje pa bi mi bilo svejedno. Jer trideset godina je mladost, to sad mislim, kad sam se nepovratno udaljio od nje, mladost koja se nicega ne boji, pa ni sebe. [...]

Ali vise nema spasa, ovo pisanje je neminovnost, kao zivljenje, ili kao umiranje. [...]

Ali evo, golubovi na tavanu se javljaju tihim gukanjem, kisa jos lije, tako vec danima, i ne mogu da izadju ispod strehe, to je nagovjestaj dana koga jos nema. Ukocila mi se ruka kojom drzim pero, svijeca tiho kasljuca i prska sitnim varnicama braneci se od smrti, a ja gledam u duge redove slova, u nisane misli, i ne znam da li sam ih ubio ili ozivio."

I Branko Miljkovic je pevao : "Isto je pevati i umirati" :)
By Ulix
Volim Dervis i smrt. Spada sigurno medju najbolje romane srpske knjizevnosti.
Ostatak opusa me nije impresionirao. Morao bih ponovo procitati Tvrdjavu, to je jedini drugi roman koji prilazi i blizu genijalnosti Dervisa...
Korisnikov avatar
By Kittrie
pre i posle svega: dervis i smrt.
jedna od najdrazih mi knjiga u kolekciji. spada u one kojima se uvek vracam, iako nikad ne odlazim od nje. :love:
By Swanheart
Ne znam kako ranije nisam videla ovi temu...ali,nikad nije kasno.
"Dervis i smrt" mi je jedna od omiljenih knjiga...

"Sve je moguce, sve je na domak ruke, samo se covjek ne smije predati."

"Nije covijek ono sto misli, vec ono sto cini."

"Uvijek svi znaju za nesrecu i zlo,samo dobro ostaje skriveno."

"Govoricu ono sto ocekujes,a ne ono sto zbunjeno mislim."

"Covijek treba da se odrece svega sto bi mogao da zavoli,jer su gubitak i rayocarenje neizbezni."
Korisnikov avatar
By bisex-I-guess
I ja se cudim kako ne videh ovu temu ranije... stvarno mnoooogo volim stil pisanja Meshe Selimovica, a Dervis i smrt obozavam!! :up: :up:

"Cetrdeset mi je godina, ruzno doba: covjek je jos mlad da bi imao zelja, a vec star da ih ostvaruje. Tada se u svakome gase nemiri, da bi postao jak navikom i stecenom sigurnoscu u nemoci sto dolazi. A ja tek cinim sto je trebalo uciniti davno, u bujnom cvjetanju tijela, kad su svi bezbrojni putevi dobri, a sve zablude korisne koliko i istine. Steta sto nemam 10 godina vise pa bi me starost cuvala od pobuna, ili 10 godina manje pa bi mi bilo svejedno. Jer 30 godina je mladost, to sad mislim, kad sam se nepovratno udaljio od nje, mladost koja se nicega ne boji, pa ni sebe. "

"...Vise je stete naneseno zivotu zbog sprijecavanja grijeha, nego zbog grijeha.
- Onda da zivimo u grijehu?
- Ne. Ali ni zabrane nista ne pomazu. Stvaraju licemjere i duhovne bogalje. "

"Mozda je tvoj nacin korisniji. Bolje se drzati nebeskih mjera nego obicnih, ovdasnjih. Neuspjesi te ne uznemiruju, uvijek racunas na beskonacno vrijeme, opravdanje je u razlozima izvan tebe. Licni gubitak postaje manje vazan. I bol. I covjek. I danasnji dan. Sve se produzava na trajanje, bezlicno i ogromno, pospano, tromo i svecano ravnodusno. Kao more: ne moze da zali bezbrojne smrti sto se u njemu neprestano desavaju."

"Ljudi preziru one koji ne uspiju, a mrze one koji se uspnu iznad njih; navikni se na prezir ako zelis mir, ili na mrznju ako pristanes na borbu. Ali ne ulazi u okrsaj ako nisi siguran da ces oboriti protivnika. Ne upiri prstom na tudje nepostenje ako nisi dovoljno jak da to ne moras dokazivati."

i tako dalje, i tako dalje... :cita: :cita:
Korisnikov avatar
By bisex-I-guess
tek sad videh da je mrle vec napisao citat "40 mi je godina..."

nema veze, prijalo mi je da ga ispisem.. da se prisetim.. ;)
By Paris
Citala davno Dervis i smrt, ali moja draga ga obozava.
By ~ Le Saint X ~
MOJA OMILJENA KNJIGA NA SRPSKOM!!!!!

F E N O M E N A L N A !!!!

Naravno iamm je u svojoj kucnoj biblioteci...
kao i
Tvrdjavu
Korisnikov avatar
By mrle
Originally posted by Paris
Citala davno Dervis i smrt, ali moja draga ga obozava.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ne mogu se pohvaliti da sam procitao bilo koje njegovo delo, pa makar i Dervis i smrt...

Krenuo sam... ali nisam u tom periodu imao snage za lektire i takvu vrstu obaveze...

Nije vilo sudjeno... mozda jednog dana :deda:
By polarlicht4.1
Ne volim ga. Doduše, malo šta od srpske književnosti i mogu da čitam.
By polarlicht4.1
Ali Dudo, zaista nije tako! Trudim se ja ali sem Mirjane Novaković i još po nekog stvarno ne mogu... :ribica:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!