Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Dina
Marble,

Pa napisi nam utiske kad imas vremena i volje... Pretpostavljam da i drugi nemaju nista protiv, ne bismo mi ispisali pet strana o Agati, da je drugacije ;)

Jeste li culi da 15. izlazi novi roman Agate Kristi? Zaboravila sam naslov ali znam da ga nisam citala tako da ga nabavljam kad se pojavi...
:klap: :cita:
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by Hipatija
Marble,

Jeste li culi da 15. izlazi novi roman Agate Kristi? Zaboravila sam naslov ali znam da ga nisam citala tako da ga nabavljam kad se pojavi...
Zove se: Ubistvo je lako

radnja:Luk Ficvilijam nije mogao da veruje optužbama gospoðice Pinkerton da se u engleskom selu Vi?vud dogodilo ubistvo sve dok i ona nije postala žrtva. Da li je to slu?ajnost?

Svima vama dragi moji koji ne pratite ovu ediciju: za 150 dinara imate zaista sjajnu ?itala?ku zabavu.

:mljac:
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by Marble
Hmmm....
Meni jesu zanimljive njene knjige, to kako utenticno opisuje enterijere uredjene bas po njenom ukusu, kako osumnjicenima kao crvenom maramom mase citaocu, a onda poput razjarenog bika sjuri mu istinu u lice. Mada ni njen zivot sam po sebi nije manje zanimjiv. Ne znom ko koliko zna o tome ovde, ali mislim da bi ste se slozili.
Evo moje liste procitanih knjiga, o kojim vam mogu reci i utiske, ako neko zeli:
Ubistvo Rodzera Akrojda, Ubistva po abecedi, Tragedija u tri cina, Zavesa, Kod "Belog konja", Dzep pun zita, 10 malih crnaca, Tajna 7 satova, Cutljivi svedok, Iskricavi cijanid, Ubistvo u Orient-Expressu, Ubistvo na Nilu, Ubistvo u Mesopotamiji, Hotel Bertram, Treca devojka, Avantura bozicnog pudinga, Tajanstveni gospodin Kvin, Gospodjica McGinty je mrtva, Sitafordska misterija, zasto nisupitali Evansa, Karte na stolu, Sastanak sa smrcu, Bozic Herkula Puaroa, Les u biblioteci, i Ko plimu uhvati.

Morao sam da izmenim poruku jer tek kad sam je procitao objavljenu shvatio sam da samja bio pravi Agatoman, ovo je neverovatno, mislim da toliko knjiga ni jednog drugog pisca nisam procitao, niti cu ikad... strasno.
Sve si to lepo rekao. Ma sigurno ?eš ?itati još mnogo dobrih pisaca. Ja sam recimo zbog ljubavi prema detektivskom i krimi žanru otkrio i Džona Grišama, koji je pisao pravni?ke trilere.Smazao sam nekoliko njegovih knjiga.(Hipatija obrati pažnju: u istoj ediciji u kojoj izlaze Agatini romani, imaš Grišamov roman Uli?ni advokat). Samo treba malo pronjuškati i nadje se literatura po ukusu; a Agata je hvala Bogu toliko napisala da ?u je još dosta ?itati i ponovo ?itati.

Ja sam pro?itao oko 25 njenih romana. Ovo što kažeš za njen život:da, nadam se da ?e uskoro iza?i i Agatina autobiografija koja je u Britaniji doživela veliku popularnost.

Od romana koje ti nabrajaš nisam pro?itao:Zavesa, Kod belog konja,Sitafordska misterija, Leš u biblioteci, Ko plimu uhvati.

Od ovih knjiga koje navodiš napravio bih ovakvu top listu:

1.Ubistvo Rodžera Akrojda
2.Ubistvo na Nilu
3.Tre?a devojka
4.Džep pun raži
5.Hotel Bertram
6.Karte na stolu
7.Ubistvo u Orijent Ekspresu
8.Tajna sedam satova
9.Sastanak sa smr?u
10.ABC ubistva
11.Boži? Herkula Poaroa
12.Avantura boži?nog pudinga
13.Ubistvo u Mesopotamiji
14.Tragedija u tri ?ina
15.10 malih crnaca
16.Tajanstveni gospodin Kvin
17.Gospoða MekGinti je mrtva

Sad možda je mogao biti i drugi redosled ali uze?u u obzir i ostale romane koje sam pro?itao i sastaviti jos jednu top listu.

Naravno to je neka moja skala. Vi bi verovatno druga?ije raspodelili.

:) )
Korisnikov avatar
By Marble
Da, meni je zao sto ne mogu da iznesem utiske o svakoj knjizi ponaosob, i izvinjavam se hipatiji i ostalima, ali to bi, sigurno se slazete, bilo jako iscrpljujuce i zamorno uraditi, pogotovo ako uzmemo u obzir broj knjiga koje sam procitao. Ja bih samo jos da spomenem i Sidnija Seldona, koji pise slicno kao Adata, ali posto nije njen savremenik, njegovi romani su malo moderniji. Preporucujem knjige Majstor igre i Gnev andjela.
Da li neko u svojoj biblioteci mozda ima neko od jedina 4 pozorisna dela koja je, pored mnogobrojnih romana, napisala Agata?
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Tot
Marble,

radnja:Luk Ficvilijam nije mogao da veruje optužbama gospoðice Pinkerton da se u engleskom selu Vi?vud dogodilo ubistvo sve dok i ona nije postala žrtva. Da li je to slu?ajnost?

Svima vama dragi moji koji ne pratite ovu ediciju: za 150 dinara imate zaista sjajnu ?itala?ku zabavu.

Procitala! :bouncy:

Dopada mi se - atmosfera engleskog sela, moja omiljena. Mir i priroda a zlocini samo "padaju", pa onda malo :vestica: i malo :pinknaocari: , uz sve to ja naravno promasila ubicu pa sam se iznenadila i tako... Preporucujem vam.
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Tot

Ja sam recimo zbog ljubavi prema detektivskom i krimi žanru otkrio i Džona Grišama, koji je pisao pravni?ke trilere.Smazao sam nekoliko njegovih knjiga.(Hipatija obrati pažnju: u istoj ediciji u kojoj izlaze Agatini romani, imaš Grišamov roman Uli?ni advokat).
Ne secam se da sam nesto citala od njega, potrazicu. A jesi li ti citao nesto od Meri Higins Klark? Ako jesi kako ti se dopada? Ima takodje nekoliko njenih knjiga u ovoj ediciji.
Korisnikov avatar
By Dina
Jeste li gledali za vikend filmove Agate Kristi? Izgleda ce ih sada davati subotom i nedeljom na prvom programu, (ili mozda svake druge subote i nedelje).

Ako ste gledali "misteriju u Stajlsu" sad ili pre, meni se tu nesto ne uklapa, neuverljivo mi je. Kad ubica obije torbu koja je pod sifrom a Poaro hoce da udje na glavna vrata, ubica izlazi na sporedna. Pre toga iscepa pismo koje je nasao u torbi, a inace je glavni Poarov dokaz u tri dela i stavi ga u papirice na nekom stalku, gde ga Poaro kasnije nadje. Zar ubica nije mogao da pismo ponese sa sobom, stavi ga u dzep ili ispod odece i kasnije unisti?
Korisnikov avatar
By Marble
Da, priznajem da je to bilo malo glupkavo. No, prica je sve u svemu dobra, opcenito govoreci, ovaj detalj mi nije zasmetao.

I niko nije cuo za Agatina pozorisna dela? hmmmm.....
Korisnikov avatar
By Tot
Da, meni je zao sto ne mogu da iznesem utiske o svakoj knjizi ponaosob, i izvinjavam se hipatiji i ostalima, ali to bi, sigurno se slazete, bilo jako iscrpljujuce i zamorno uraditi, pogotovo ako uzmemo u obzir broj knjiga koje sam procitao. Ja bih samo jos da spomenem i Sidnija Seldona, koji pise slicno kao Adata, ali posto nije njen savremenik, njegovi romani su malo moderniji. Preporucujem knjige Majstor igre i Gnev andjela.
Da li neko u svojoj biblioteci mozda ima neko od jedina 4 pozorisna dela koja je, pored mnogobrojnih romana, napisala Agata?
Da, volim Sidnija Šeldona mada sad malo širimo žanr. To su uglavnom trileri ali naravno tesno je povezano s krimi. Detektivski žanr gde spada i Agata je podžanr krimi pri?e; tek nije loše da se ponovi.

Hvala na preporuci, te knjige nisam ?itao. A ja tebi preporu?ujem budu?i da voliš Šeldona sigurno ?e ti se dopasti John Grisham, to su trileri, pravni trileri opet jedan podžanr u kome je on majstor uz naravno mnogo krimi elemenata. Ove knjige ti preporu?ujem(ja sam ih ?itao u jednom dahu): Sudski poziv, Klijent, Uli?ni advokat, Bratija( u poslednjem romanu grupa kriminalnih sudija u federalnom zatvoru bavi se rafiniranom igrom ucene bogatih homoseksualaca). Sve izdala Narodna knjiga.

Uskoro se vra?am ovoj temi da dalje pri?am s vama. Hipatija, ubiše me s papom u politi?koj rubrici; više ne zalazim tamo...

:drama: :) )
Korisnikov avatar
By MARQUE
ajoj... još i danas imam no?ne more od onih silnih njezinih knjiga koje sam morao za lektiru iz engleskog ?itati... ne ponovilo se više nikada :nope: :molise:
Korisnikov avatar
By Ombeliko Brunner
Kad vec Marble pomenu Sidni Sheldona, da sam sad recimo 7. razred i da me neko pita ko su mi omiljeni pisci onda bih odmah odgovorio Agata Kristi i Sidni Sheldon. I u tom periodu masovno sam chitao njihove knjige, recimo da je odnos 3:1, odnosno na 3 Agatine knjige prochitao bih jednu Sheldonovu. Sheldon mozda jeste moderniji i savremeniji, ali Agata je ipak Agata. Iako dugo nisam prochitao nishta od Sheldona nemam preteranu zhelju da ga ponovo chitam, dok se obradujem ko malo dete kad naletim na neshto od Agate shto ranije nisam chitao i vrlo rado ponovo chitam uspeshnije Agatine knjige. Inache najbolje Sheldonove knjige su Ako dochekam sutra i Majstor igre.

Shto se trilera tiche Grishama nisam chitao ali sam gledao neke filmove snimljene po njegovim delima, koji su mi se svideli ( Chek jel on beshe pisao Vreme za ubijanje ili sam se ja neshto istripovao? ). A od pisaca trilera mozda bih mogao da pomenem Ladlama i Morela. Prochitao sam par knjiga od jednog i drugog i neke su mi se svidele, neke ne...
Korisnikov avatar
By Dina
Da, priznajem da je to bilo malo glupkavo. No, prica je sve u svemu dobra, opcenito govoreci, ovaj detalj mi nije zasmetao.

Pa jeste, ali meni nekako taj detalj bas uvek bode oci. To je kljucni dokaz za rasplet a bas tu da se tako napravi... Mogla je da napise recimo da je ubica video da ce tu da ga zateknu, pa se plasio da ce ga pretresti i otkriti pismo. Zbog toga je pismo razdelio na tri dela a izmislio je neku pricu zasto se nasao tu, pratio je nekog drugog ili sl.... Menjam nick iz Hipatija u Agata :lol:

Znam da se nekad i kod nas davala predstava "misolovka" po Agatinoj knjizi, pisano je nesto o tome na prethodnim stranama...
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Tot

Uskoro se vra?am ovoj temi da dalje pri?am s vama. Hipatija, ubiše me s papom u politi?koj rubrici; više ne zalazim tamo...

Tot,

Nadam se da si preziveo...Ja tamo i ne zalazim uopste, mnogo je :boxer: i :sekirica: , dobro mene politicka zbivanja nesto preterano ni ne interesuju, nekad samo nesto pogledam da nisam bas totalno neinformisana. Mislim da sam od svih mojih postova u tom forumu napisala jedan i to na temu o sidi.

Na topicu o Agati ipak je najlepse. On mi je najdrazi na celom forumu.

:sunce:
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by MARQUE
ajoj... još i danas imam no?ne more od onih silnih njezinih knjiga koje sam morao za lektiru iz engleskog ?itati... ne ponovilo se više nikada :nope: :molise:
Jao blago tebi, kako bih ja volela da sam imala Agatu za lektiru. :cita: Mora da si dobro naucio engleski. Citala sam kod Adorna da je on posto se u toku rata iznenada nasao u Engleskoj morao brzo da savlada jezik a nije znao ni rec. To je postigao iscitavanjem silnih kriminalnih romana... Ja nisam citala nijednu Agatinu knjigu u originalu ali me je bas ovaj tvoj post podsetio da bih mogla. Mada ne mogu to u ovom trenutku jer se upravo ceo dan "rvem" sa engleskim. Nije ni ovo sto ja radim nezanimljivo ali mi nesto tesko ide, Agata ce mi posle ovog biti pesma. Jedva cekam! :bouncy:

A inace kod nas postoji hrvatski prevod koji se meni vise dopada nego nas (a mislim i drugim ljudima, cini mi se da se i na ovom topicu pisalo o tome). Iako je na ijekavskom i ima nekih reci koje ne znam ili delimicno ne znam, sama atmosfera je cini mi se bolje preneta. Nas prevodilac se nekako pridrzavao samog jezika, pa tacno vidis da je nesto bukvalno preveo. A u hrvatskom izdanju imam utisak da je vise preneta sama atmosfera price, iako bas nije sve od reci do reci preneseno. Ali videcu bas da li cu imati taj utisak kad procitam neku Agatinu knjigu na engleskom, ne znam kako se nisam do sada toga setila.
Korisnikov avatar
By Angelique
Ja sam kao sto vidite ovde nova i za pocetak se javljam da vas pozdravim i to sve vas koji pratite ovu temu. Ja je pratim poslednjih nekoliko dana i slucajno sam nasla link do nje. Naravno da cu vam se prikljuciti i u ovom razgovoru (pisaniju) kad god nadjem malko vremena za to a i da vam kazem i isto vreme da sam pre tri godine otvorila prvi sajt o Agati Kristi na nasem jeziku, ali sam tek pre nekoliko meseci nasla vremena da mu se malo vise posvetim (jer odrzavam jos dva druga zvanicna sajta nekih estradnih licnosti) pa mi je ovo neko vreme bio samo hobi. Ali sad sam bas resila da se i njemu ozbiljno posvetim. Trudila sam se da jednom mestu sakupim sto vise pravih informacija vezanih i za njene knjige i filmove koji su po njima snimljeni, sakupljam i postavljam vesti o svemu sto ima makar prizvuk Agate Kristi. Sajt je bio kod geocitiesa do nedavno ali je sada zbog veceg prostora prebacen na adresu
http://www.agathachristie.bravehost.com/
a moze se naci i na adresi
http://www.agatha-christie.cjb.net
Volela bih da procitam ovde vase misljenje o tom sajtu i istovremeno vas pozivam da ukoliko zelite se prikljucite forumu na njemu koji sam ja prozaicno nazvala "Citaonica". Hajde da ga malo aktiviramo i da se tamo okupljamo kao fanovi. Ja sam vrlo cesto on line tako da vam brzo i lako mogu izaci u susret sa odgovorima na neka vasa pitanja, naravno koliko umem i koliko mogu.
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by Tot

Tot,

Nadam se da si preziveo...Ja tamo i ne zalazim uopste, mnogo je :boxer: i :sekirica: , dobro mene politicka zbivanja nesto preterano ni ne interesuju, nekad samo nesto pogledam da nisam bas totalno neinformisana. Mislim da sam od svih mojih postova u tom forumu napisala jedan i to na temu o sidi.

Na topicu o Agati ipak je najlepse. On mi je najdrazi na celom forumu.

:sunce:
Da znaš da si u pravu. Poklaše se oko pape i novog i starog; :shocked:ne vr?em se više tamo.

:drama:
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by Angelique
Ja sam kao sto vidite ovde nova i za pocetak se javljam da vas pozdravim i to sve vas koji pratite ovu temu. Ja je pratim poslednjih nekoliko dana i slucajno sam nasla link do nje. Naravno da cu vam se prikljuciti i u ovom razgovoru (pisaniju) kad god nadjem malko vremena za to a i da vam kazem i isto vreme da sam pre tri godine otvorila prvi sajt o Agati Kristi na nasem jeziku, ali sam tek pre nekoliko meseci nasla vremena da mu se malo vise posvetim (jer odrzavam jos dva druga zvanicna sajta nekih estradnih licnosti) pa mi je ovo neko vreme bio samo hobi. Ali sad sam bas resila da se i njemu ozbiljno posvetim. Trudila sam se da jednom mestu sakupim sto vise pravih informacija vezanih i za njene knjige i filmove koji su po njima snimljeni, sakupljam i postavljam vesti o svemu sto ima makar prizvuk Agate Kristi. Sajt je bio kod geocitiesa do nedavno ali je sada zbog veceg prostora prebacen na adresu
http://www.agathachristie.bravehost.com/
a moze se naci i na adresi
http://www.agatha-christie.cjb.net
Volela bih da procitam ovde vase misljenje o tom sajtu i istovremeno vas pozivam da ukoliko zelite se prikljucite forumu na njemu koji sam ja prozaicno nazvala "Citaonica". Hajde da ga malo aktiviramo i da se tamo okupljamo kao fanovi. Ja sam vrlo cesto on line tako da vam brzo i lako mogu izaci u susret sa odgovorima na neka vasa pitanja, naravno koliko umem i koliko mogu.
Dobrodošla.Pogledao sam ovaj tvoj sajt i oduševljen sam; uskoro ?u tamo da se u?lanim; izuzetno je zadovoljstvo konstatovati da nismo jedini zaluðenici koji ve? mesecima(i godinama) ?itamo roman za romanom Agate Kristi i da postoji ceo jedan sajt na kome ste se okupili samo zbog ove omiljene spisateljice.

Sad imam još jedan forum da se zabavljam :) )

Ja ?u ti samo re?i da sam od web stranica pose?ivao oficijelni sajt Agate Kristi. Ti verovatno za njega znaš ali evo zbog onih koji to ne znaju

:http://www.agathachristie.com/

:bye: :friends:
Korisnikov avatar
By Angelique
Hvala na dobrodoslici svima koji su mi se javili na U2U - tu sam cim uzmognem tj zavrsim svoje redovne obaveze pre podne radim u jednom officu - popodne i navece za moja dva sajta pa za teta Agatu uletim cim nadjem iole malo vremena. Evo i sada dok mi ne pocne Dosije X udjoh da vidim ima li sta novo, a pred spavanje imam domaci da zavrsim Hotel Bertram koji upravo citam za Komentar knjige na Agatinom sajtu... Ukoliko niste videli - to je prava rubrika za fanove i sve one koji zele da komentarisu njene romane.. Za sada su tu samo moji komentari za pet knjiga, ali trudim se da ih ponovo iscitavam i da mi budu svezi dok pisem. Generalna napomena za pisanje komentara na sajtu - ako pisete trudite se da pisete tako da ne naznacite ko je ubica jer za nekog ko prvi put cita sve postaje mnogo manje zanimljivo...
Korisnikov avatar
By Tot
Naravno to pravilo poštujemo i ovde da ne otkrivamo ubicu .

Što se ti?e ostalog što kažeš veruj mi Agata Kristi je ušla u moj bioritam To sam upravo hteo re?i i Hipatiji. Naime negde od maja prošle godine skoro isklju?ivo ?itam Agatu Kristi.(pre toga uopšte je nisam ?itao) Imam ve? preko 25 pro?itanih romana plus pri?e.

I osim nje ?itam trilere i krimi?e drugih pisaca ali Agata je pod brojem 1.

Kažem deo bioritnma jer je ?itam redovno pred spavanje ne ra?unaju?i sve druge periode dana kada imam vremena.

Jutarnja kafa u krevetu uz Agatu Kristi je opet poseban ugoðaj koji sebi prireðujem kad god mogu.

:kafa:
Korisnikov avatar
By Tot

Pri?ali smo malo o tome. Pozorišna dela kod nas nisu prevoðena. Mišolovka me je oduševila. Skoro da nema pozorišta u svetu gde se ne igra. Nadam se da ?e uskoro biti i kod nas.

:bye:
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by Huxley

Shto se trilera tiche Grishama nisam chitao ali sam gledao neke filmove snimljene po njegovim delima, koji su mi se svideli ( Chek jel on beshe pisao Vreme za ubijanje ili sam se ja neshto istripovao? ). A od pisaca trilera mozda bih mogao da pomenem Ladlama i Morela. Prochitao sam par knjiga od jednog i drugog i neke su mi se svidele, neke ne...
Kod pisaca krimi?a i trilera i ja imam taj doživljaj da mi se nešto sviða a nešto ne. Sa Grišamom sam ipak napravio malo skretanje u ovoj temi jer mi se njegovi romani kao i Agatini sviðaju u totalu.

Ne znam za Vreme za ubijanje. Moram da proverim je li on napisao taj roman, odnosno scenario po kome je raðen film. Ali bio je film Klijent raðen po istoimenom romanu i možda si ga gledao.
Korisnikov avatar
By Tot
Ne secam se da sam nesto citala od njega, potrazicu. A jesi li ti citao nesto od Meri Higins Klark? Ako jesi kako ti se dopada? Ima takodje nekoliko njenih knjiga u ovoj ediciji.
Uskoro ?u nešto re?i o romanu Džep pun raži koji sam skoro pro?itao ali prvo da ti odgovorim na ovo.

Iskreno, ne sviða mi se Meri Higins Klark, mada je to stvar ukusa i oni koji je vole o.k.
Dva filma koja su raðena po njenom scenariju sam gledao i ljudi su se nešto oduševljavali, meðutim to na mene nije ostavilo utisak.

Takoðe sam ?itao jedan njen roman ali sam odustao na polovini.

Njeni romani su neka kompilacija krimi, fantasti?nih i horor elemenata, meðutim nedovoljno uspešna po meni.

Rešenje osim toga nije u racionalnom nego u fantasti?nom domenu ?ime se ide u horor ali je zadovoljstvo daleko manje nego kada se prati prosede krimi pri?e još od Edgara Alana Poa da na?in otkrivanja zlo?ina misaono prati na?in izvršenja.

U njenim romanima su neke reinkarnirane ubice, patološki tipovi i sli?no, zlo?in je horori?an ali njegov kontekst nedovoljno životan tj. nevezan za uobi?ajenu ljudsku prirodu.

Mnogo polaže na efekte(npr. paranormalni fenomeni) što oduzima vrednost pri?i a razrešenje ?ini predvidljivim i time neinteresantnim.

Nadam se da se ne ljutiš. Rekoh ipak se radi o ukusima.
Korisnikov avatar
By Ombeliko Brunner
Jao blago tebi, kako bih ja volela da sam imala Agatu za lektiru. :cita: Mora da si dobro naucio engleski. Citala sam kod Adorna da je on posto se u toku rata iznenada nasao u Engleskoj morao brzo da savlada jezik a nije znao ni rec. To je postigao iscitavanjem silnih kriminalnih romana... Ja nisam citala nijednu Agatinu knjigu u originalu ali me je bas ovaj tvoj post podsetio da bih mogla. Mada ne mogu to u ovom trenutku jer se upravo ceo dan "rvem" sa engleskim. Nije ni ovo sto ja radim nezanimljivo ali mi nesto tesko ide, Agata ce mi posle ovog biti pesma. Jedva cekam! :bouncy:
Shto se Agate na engleskom tiche, pre par godina sam pocheo da chitam Hallowe'en party. ( glavni junaci su Poaro i Arijadna Oliver ) Nije mi bilo teshko da se rvem sa engleskim, i shto se uchenja engleskog tiche chitanjem Agate u originalu u svakom sluchaju obogatices fond rechi. Inache knjigu sam pocheo da chitam u malo nezgodnom trenutku, kraj srednje shkole, spremanje prijemnog ispita, tako da nisam uspeo da je zavrshim pre nego shto sam morao da je vratim :( ( a prochitao sam vishe od pola )
I naravno da me josh kopka shta se desilo posle. Tu knjigu sam sam kasnije pokushao da nadjem ali nisam uspeo. Zanima me da li je neko od vas chitao Zabavu u noci veshtica, i da li postoji neko srpsko ili mozda hrvatsko izdanje te knjige?.

@ Tot
Da, gledao sam Klijent i dopada mi se.

@ Angelique
Bacio sam pogled na sajt i svidja mi se kako je uradjen

:bye:
Korisnikov avatar
By Tot

Ako ste gledali "misteriju u Stajlsu" sad ili pre, meni se tu nesto ne uklapa, neuverljivo mi je. Kad ubica obije torbu koja je pod sifrom a Poaro hoce da udje na glavna vrata, ubica izlazi na sporedna. Pre toga iscepa pismo koje je nasao u torbi, a inace je glavni Poarov dokaz u tri dela i stavi ga u papirice na nekom stalku, gde ga Poaro kasnije nadje. Zar ubica nije mogao da pismo ponese sa sobom, stavi ga u dzep ili ispod odece i kasnije unisti?
Mislim da je u samom romanu to uverljivije. Taj roman je na mene ostavio jak utisak i ponovo ?u ga ?itati.
Mislim da je ubica bio primoran kasnije obiti tu torbu jer je poenta da se pismo nije smelo zate?i u torbi(koja je stajala blizu otrovane pokojnice).

Koliko se ja se?am on nije smeo rizikovati da ponese pismo jer je morao da ispari kada je naišao Poaro koji je za dokument znao. Ergo, nestali dokument mora biti kod ubice. Ubica se plašio prepada policije koja je upravo bila u ku?i (zna?i vremenski škripac). Zato ga on ne nosi sa sobom.

Dalje vrlo bitna stvar ti?e se metoda prikrivanja. Naime u pri?i Edgara Alana Poa "Ukradeno pismo" dešava se sli?na stvar; nestao je važan dokument. Vlasnik tog dokumenta(pisma) zna ko je kradljivac, ali to ne sme re?i jer je pod ucenom. Naime ako tre?e lice dozna za sadržaj dokumenta dovedeni su u pitanje ?ast i položaj lica kome je pismo ukradeno(radi se verovatno o ljubavnoj aferi u visokim krugovima mada se to ne kaže direktno). Zato ugrožena osoba unajmljuje detektiva. Policija temeljno pretražuje ku?u svim mogu?im metodama in ne nalazi pismo. Pismo nije ni kod kradljivca jer su ga više puta prepali i utvrdili da ga ne nosi sa sobom.

Onda stupa na scenu Šarl Ogist Dipen, Poov detektiv koji pronalazi pismo za koje se misli da je volšebno nestalo. Šta misliš gde se nalazi pismo? U radnoj sobi kradljivca pored stola, svima pred nosom i tako na najbolji na?in sakriveno.

Zlo?inac je anticipirao nivo rasuðivanbja policije i nadmudrio ih. Zato su u krimi pri?i i detektivi i zlo?inci redovno bistriji od policije. Testira se uobi?ajeni na?in rasuðivanja i dovodi u pitanje naivna svakodnevna logika. To se vidi u ovoj pri?i koja je istovremeno i priznati esej krimi žanra ?iji je Po rodona?elnik.

:cigareta: :serlok:
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by Tot
Marble,

Procitala! :bouncy:

Dopada mi se - atmosfera engleskog sela, moja omiljena. Mir i priroda a zlocini samo "padaju", pa onda malo :vestica: i malo :pinknaocari: , uz sve to ja naravno promasila ubicu pa sam se iznenadila i tako... Preporucujem vam.
Imamo sli?an ukus, ?ita?u ga uskoro ali sad ?itam Slonovi pamte. Po?inje sa gospoðom Arijadnom Oliver tako da možeš pretpostaviti koliko uživam. Podseti me: ti si taj roman ?itala?

Ina?e pro?itao sam Džep pun raži i totalno sam omanuo kada je ubica u pitanju. Zaista, uspostavilo se da je ubica onaj kojeg sam prilikom svojih testiranja tokom ?itanja više puta isklju?io. Opet, demaskiranje likova: oni koji su mi se ?inili sve vreme negativcima na kraju ispadaju pozitivci i obratno. ?itala si, znaš o ?emu ti pri?am. Policajac, gospodin Nil je zaista veoma oštrouman i sve vreme razmišljamo na njegov na?in da bi nam tek gospoðica Marpl ukazala na elemente koje uopšte nismo uo?ili i gde se krije rešenje.

Kao što je još od Poa pa naovamo: zlo?inac je inteligentniji od policije ali je detektiv taj koji ruši pogrešne mentalne obrasce i daje rešenje koje je jasno ali ga mi nismo doku?ili.

@Haksli, u mojoj biblioteci nailazim na Agatine knjige koji se dugo nisu pojavljivale u prodaji. Vidi da se u?laniš u neku dobru bibklioteku i možda naiðeš na roman Halowe'en party.

@Hipatija imam net adresu gde možeš na?i Misteriju u Stajlsu na engleskom; možda ?u i ja malo da se mu?im na ovaj na?in
Korisnikov avatar
By Angelique
Originally posted by Huxley
Shto se Agate na engleskom tiche, pre par godina sam pocheo da chitam Hallowe'en party. ( glavni junaci su Poaro i Arijadna Oliver ) Nije mi bilo teshko da se rvem sa engleskim, i shto se uchenja engleskog tiche chitanjem Agate u originalu u svakom sluchaju obogatices fond rechi. Inache knjigu sam pocheo da chitam u malo nezgodnom trenutku, kraj srednje shkole, spremanje prijemnog ispita, tako da nisam uspeo da je zavrshim pre nego shto sam morao da je vratim :( ( a prochitao sam vishe od pola )
I naravno da me josh kopka shta se desilo posle. Tu knjigu sam sam kasnije pokushao da nadjem ali nisam uspeo. Zanima me da li je neko od vas chitao Zabavu u noci veshtica, i da li postoji neko srpsko ili mozda hrvatsko izdanje te knjige?.
Sto se Zabave u Noci vestica tice to u hrvatskom prevodu moze da bude samo "Dogodilo se na dan Svih Svetih"... Naime, ja sad citam po treci put sve Agatine knjige zbog ovog sajta koji radim o njoj, drugi put sam citala kako sam ih kupovala kod N.knjige od 1997 pa do danas a prvi put sam gotovo sve Agatine knjige citala u hrvatskom prevodu pre vise od 20 godina (tokom gimnazije) i posto sam vodila evidenciju svih procitanih knjiga (ne samo Agatinih - njenih sam imala 36 na popisu) ta knjiga mi je na popisu procitanih pod tim naslovom a mogu da je smestim jedino pod originalom Halloween Party - Znaci postoji hrvatsko izdanje - Uglavnom sva hrvatska izdanja imas kod Platoa kod ulicnih prodavaca mislim da je Agata 250 din knjiga. Ne znam da li imaju bas taj naslov.
Imas na sajtu http://www.neriton.net/katalog_beletristika.html nekog tipa sto prodaje polovne knjige tu ti je i mob telefon - prodaje Agatine knjige (hrvatska izdanja) po 250 din - pa ako hoces javi mu se.
Korisnikov avatar
By Angelique
Ko je propustio nedavno na RTS ima sutra uvece 21.04. na HRT2 u 20.05. Tuzni cempres a 28.04. Smrt na Nilu u istom terminu - reprize su istu noc (jutro) na HRT1 u okviru Nocnog programa nekde oko 04.00... Prijatno gledanje - ja imam oba (uz jos 15-tak na VHS a jedva cekam da se neko seti uz "dnevne" novine da krene sa Agatom na DVD-u...
Korisnikov avatar
By Nocturnal
Procitao Nultu tacku (ok, simpa knjizica), sad citam Hotel Bertram. Tek sam poceo, ali za sad mis se svidja :yes: .
Angelique
Ko je propustio nedavno na RTS ima sutra uvece 21.04. na HRT2 u 20.05. Tuzni cempres a 28.04. Smrt na Nilu u istom terminu - reprize su istu noc (jutro) na HRT1 u okviru Nocnog programa nekde oko 04.00... Prijatno gledanje - ja imam oba (uz jos 15-tak na VHS a jedva cekam da se neko seti uz "dnevne" novine da krene sa Agatom na DVD-u...
Nisam gledao Tuzne cemprese, ali nisam ih ni citao. Hmm... kako vi resavate ovaj problem, da li vise volite prvo da procitate pa da odgledate ili obrnuto?
Btw. ne znam uz sta je izaslo, ali znam da sam video "Smrt na Nilu" u Narodnoj knjizi kao DVD verziju.
:cyborg:
SUO
Korisnikov avatar
By Ombeliko Brunner
Ma prochitacu jednog dana taj Hellowe'en party. Hvala Angelique i Totu.

@ SUO
Ja vishe volim da prvo prochitam knjigu, a kasnije da odgledam film i da vidim da li su likovi prikazani onako, kako sam ih zamislio. Inace Tuzni cempres je dobar film, mislim da neces pogresiti ako ga pogledash.
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by Sjaj u oku
Procitao Nultu tacku (ok, simpa knjizica), sad citam Hotel Bertram. Tek sam poceo, ali za sad mis se svidja :yes: .
Angelique
Nisam gledao Tuzne cemprese, ali nisam ih ni citao. Hmm... kako vi resavate ovaj problem, da li vise volite prvo da procitate pa da odgledate ili obrnuto?
Btw. ne znam uz sta je izaslo, ali znam da sam video "Smrt na Nilu" u Narodnoj knjizi kao DVD verziju.
:cyborg:
SUO
Ma HRT na žalost ne hvatam, ali vide?u to za DVD.

Meni se ?ini da mi je draže prvo pro?itati ali kako su Agatini zapleti složeni ne marim i ako prvo odgledam.

A ovo što je rekao Haksli- imam potrebu da zamislim likove u Agatinim pri?ama. Skoro mogu da im ?ujem i boju glasa. Posle volim da to uporeðujem.

Recimo svi smo se složili da je Suchet odli?an Poirot i ne znam da li sam ga prvo zamislio ili video na ekranu, tek pun pogodak.

Sad ?itam Slonovi pamte i pitam se kako bi izgledala gospoða Ariadna Oliver. Naime i ona mi je postala vrlo blizak lik.

I još nešto. Meni je bilo veoma drago kada sam saznao da postoji srpski site o Agati. Ako budete imali vremena kažite i tamo nešto. Naime ?itati mesecima skoro samo Agatu i saznati da niste jedini je lep ose?aj.

Evo ponovo linka:

Site o Agati na srpskom sa forumom

p.s. SUO, mislim da ?e ti se Hotel Bertram sve više sviðati kako ga budeš ?itao.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 17
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!