Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Tot
Hipatija, sad citam Tre?u devojku i veoma mi se dopada. Negde sam na polovini. Na onom sam mestu kad gospodja Oliver dospeva u bolnicu, a Poaro je pose?uje.

Baš uživam u ovom romanu...
Kako ti se dopao rasplet?

Ja sam u medjuvremenu procitala Hotel Bertram i Sedam brojcanika (posto sam nju prekinula a vec sam je i inace pre citala). Da li si cuo da se pojavila jos neka nova Agatina knjiga?

Pozdrav! :bye:
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by Hipatija

Ja sam u medjuvremenu procitala Hotel Bertram i Sedam brojcanika (posto sam nju prekinula a vec sam je i inace pre citala). Da li si cuo da se pojavila jos neka nova Agatina knjiga?

Roman Tre?a devojka mi se veom, veoma dopao. Naslutio sam nešto rasplet jer sam kao i ti ?itao Karipsku misteriju a tamo imaš sli?an zaplet. Naime bilo mi je jasno da je i ovde devojka bila pod nekim tudjim uticajima(manipulacijama). Mada nisam do kraja pogodio. Prevarant koji ho?e da se do?epa bogatstva i ženska osoba koja ima dva identiteta. Uloga perike nagovestena vec negde na pocetku. Prava poslastica krimi detektivskog žanra.

Novije uzdati su ti njeni ljubavni romani. Obe?ao sam ti da ?u da pro?itam Nezavršeni portret.

Sad ?itam pri?e Tajna boži?nog pudinga. Pri?e su veoma dobre a to je izdanje bilo nešto ranije(biblioteka Agata, Narodna knjiga, Alfa,1997,možda naðeš u Narodnoj knjizi ako nije rasprodato).

Agata je napisala nekoliko tomova autobiografije- neprevedeno. Takodje jedan zanr kojim se bavila a koji je nama ovde još nepoznat su putopisi sa arheoloških ekspedicija na koje je išla sa svojim drugim mužem.

Sve novo što pro?itam ili naðem javljam ti.

Ima takodje dosta romana koje nisam pro?itao.

:bye:
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Tot

Roman Tre?a devojka mi se veom, veoma dopao. Naslutio sam nešto rasplet jer sam kao i ti ?itao Karipsku misteriju a tamo imaš sli?an zaplet. Naime bilo mi je jasno da je i ovde devojka bila pod nekim tudjim uticajima(manipulacijama). Mada nisam do kraja pogodio. Prevarant koji ho?e da se do?epa bogatstva i ženska osoba koja ima dva identiteta. Uloga perike nagovestena vec negde na pocetku. Prava poslastica krimi detektivskog žanra.

Novije uzdati su ti njeni ljubavni romani. Obe?ao sam ti da ?u da pro?itam Nezavršeni portret.

Sad ?itam pri?e Tajna boži?nog pudinga. Pri?e su veoma dobre a to je izdanje bilo nešto ranije(biblioteka Agata, Narodna knjiga, Alfa,1997,možda naðeš u Narodnoj knjizi ako nije rasprodato).

Agata je napisala nekoliko tomova autobiografije- neprevedeno. Takodje jedan zanr kojim se bavila a koji je nama ovde još nepoznat su putopisi sa arheoloških ekspedicija na koje je išla sa svojim drugim mužem.

Sve novo što pro?itam ili naðem javljam ti.

Ima takodje dosta romana koje nisam pro?itao.

Nista novo od Agate ne citam a nas topic dospeo na drugu stranu... sad ce da se vrati na vrh... :lukavi:

U nedostatku novih knjiga citam price "trinaest problema" koje sam vec citala ali odavno pa svako vece procitam po jednu za uspavljivanje uz ubistvo ;) "Tajna bozicnog pudinga" sam citala, secam se da mi se svidela ali nemam je, mozda kupim ako je vidim.

I stalno zaboravim da te pitam da li si citao "Smrt dolazi na kraju"? Radnja knjige desava se oko 2000 god pne u Egiptu, mislim da bi ti se svidela (ukoliko je vec nisi citao)...

Korisnikov avatar
By Tot

Nista novo od Agate ne citam a nas topic dospeo na drugu stranu... sad ce da se vrati na vrh... :lukavi:

U nedostatku novih knjiga citam price "trinaest problema" koje sam vec citala ali odavno pa svako vece procitam po jednu za uspavljivanje uz ubistvo ;) "Tajna bozicnog pudinga" sam citala, secam se da mi se svidela ali nemam je, mozda kupim ako je vidim.

I stalno zaboravim da te pitam da li si citao "Smrt dolazi na kraju"? Radnja knjige desava se oko 2000 god pne u Egiptu, mislim da bi ti se svidela (ukoliko je vec nisi citao)...

I ja sam skoro ?itao nešto drugo, mada tu sam negde; vrtim se oko trilera i krimi?a. Ali tamo negde od juna 2004 sam zapao u takvo stanje da mi je Agata postala nadraža zanimacija, roman za romanom. Sad iz one ranije edicije Narodne knjige(duga?ke uske knjižice-kupio sam odjednom dvadesetak) imam još ?etiri neprro?itana romana:Ubistvo u Mesopotamiji, ?ovek u smeðem odelu,Tajna dimnjaka, Nepoznato odredište. Ti mi reci da li si iz ove grupe nešto ?itala i šta ti se najviše sviða.

Ina?e Tajna boži?nog pudinga ima sjajnih pri?a; recimo Tajna španske škrinje je antologijska pri?a. Znaš ja sam krimi žanr po?eo da ?itam sa antologijama krimi pri?a. Od E.A.Poa nadalje, pa mislim da umem osetiti šta je to dobro napisana detektivska pri?a. U tajni španske škrinje imaš jedan od najbolje odraðenih motiva ubistva iz ljubomore, izvanredno;pa onda pri?a Pot?injeni- ubistvo iz osvete i nagomilaniog gneva.

Likovi u krimi pri?i- to je medju stvarima koji me najviše motivišu da ?itam ovaj žanr; skoro ni u jednom drugom likovi nisu tako tretirani i postavljeni na jedan specifi?an na?in kao u detektivskoj pri?i. To je nešto što postavlja percepciju i opis u poseban ugao i prava je ?itala?ka poslastica, i zato malo, malo pa se opet vra?am detektivskom žanru i Agati.

Ovo što kažeš "?itanje pred spavanje" je fenomenalno, ja sam Agatu ?itao i pred spavanje i pri buðenju. Jedna pri?a uz popodnevni ?aj, što da ne? Trinaest problema sam pro?itao. Tu je glavna gospoðica Marpl. Isto tako bih neke njene stvari mogao opet ?itati(recimo Misteriju u Stajlzu).

Smrt dolazi na kraju nisam ?itao, ali cenim tvoj sud, uostalom ako nema u prodaji tu je biblioteka.

Ostao sam ti dužan da ti dam utiske za Tajnog neprijatelja i Nezavršeni portret, nisam još pro?itao. Što god novo pro?itam od Agate, javljam ovde.

Drago mi je da se ova tema pretvorila u neku vrstu zajedni?kog ?itala?kog dnevnika.

:) )
Korisnikov avatar
By Nocturnal
Ja sam procitao Misteriju sedam brojcanika. Ok, nista posebno. Gledao sam ja i neki film ili seriju u kome je obradjeno ovo delo, tako da sam manje vise znao zaplet. Sada citam Tajni neprijatelji, a na cekanju su jos Nulta tacka, Hotel Bertram i Treca devojka. Da niste pisnuli o ovim romanima ili :elektro: ...
Tot
Sad iz one ranije edicije Narodne knjige(duga?ke uske knjižice-kupio sam odjednom dvadesetak) imam još ?etiri neprro?itana romana:Ubistvo u Mesopotamiji, ?ovek u smeðem odelu,Tajna dimnjaka, Nepoznato odredište. Ti mi reci da li si iz ove grupe nešto ?itala i šta ti se najviše sviða.
Znam da nisam ja pitan i da je ovo malo nepristojno, ali eto malo da se ubacim :D . Ja imam celu tu ediciju, 35 knjiga i sve sam procitao. Posle imas jos dodatnih 5 knjiga, koje su u tvrdom povezu. Od svih navedenih najbolje je Ubistvo u Mesopotamiji (Poaro), Tajna dimnjaka ti je sa istom serijom likova kao i Misterrija sedam brojcanika (Krpica, Betl, Lord Katerhem i Dzordz Lomaks) i ok je, a ostala dva romana su neki skroz nepoznati likovi i o njima se malo secam, znam da se jedan delom odigrava u Africi, ali necu da lupam vise.
:kiss:
SUO
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by Sjaj u oku
Ja sam procitao Misteriju sedam brojcanika. Ok, nista posebno. Gledao sam ja i neki film ili seriju u kome je obradjeno ovo delo, tako da sam manje vise znao zaplet. Sada citam Tajni neprijatelji, a na cekanju su jos Nulta tacka, Hotel Bertram i Treca devojka. Da niste pisnuli o ovim romanima ili :elektro: ...
Po mom mišljenju Nulta ta?ka, Hotel Bertram i Tre?a devojka su sjajni romani. Mislim da ?e ti se svideti.
Znam da nisam ja pitan i da je ovo malo nepristojno, ali eto malo da se ubacim :D . Ja imam celu tu ediciju, 35 knjiga i sve sam procitao. Posle imas jos dodatnih 5 knjiga, koje su u tvrdom povezu. Od svih navedenih najbolje je Ubistvo u Mesopotamiji (Poaro), Tajna dimnjaka ti je sa istom serijom likova kao i Misterrija sedam brojcanika (Krpica, Betl, Lord Katerhem i Dzordz Lomaks) i ok je, a ostala dva romana su neki skroz nepoznati likovi i o njima se malo secam, znam da se jedan delom odigrava u Africi, ali necu da lupam vise.
SUO
Dragi SUO uvek si ovde dobro došao. Ma znam ja da ti imaš celu tu ediciju.

Cenim tvoj sud.

Korisnikov avatar
By Nocturnal
Izasla je nova knjiga, "Dzep pun razi". Da se podsetimo sizea:
Huxley
45.A POCKET FULL OF RYE (DZEP PUN RAZI)
God. 1953, Glavni lik: Miss Marple
Sve je pocelo sa mrljom od caja. Zavrsilo se tragedijom tako sto je imucni Rex Fortescue ispio do dna svoju poslednju solju caja, osecao se lose... i na kraju umro. Jedini trag je njegov dzep pun razi. Ubistvo se cini bez bez ikakvog smisla i razloga sve dok domisljata Miss Jane Marple nije dozvala u misli stihove decje pesme 'Sing a Song of Sixpence'.
:cyborg:
SUO
Korisnikov avatar
By Nocturnal
Jos jedan mali dodatak. Svi dosad izasli filmovi u kojima Poaroa tumaci nenadmasni Dejvid Sachet, koji ce (po meni) ostati zapamcen po ovim ulogama. Dakle:
Poaro: ABC ubistva
Poaro: Bozic Herkula Poaroa
Poaro: Zlo pod suncem
Poaro: Jedan, dva, cipela se raspala
Poaro: Lord Edzver umire
Poaro: Misteriozna afera u Stajlzu
Poaro: Nemi svedok
Poaro: Opasnost kod End hausa
Poaro: Pet prasica
Poaro: Smrt na Nilu
Poaro: Smrt u oblacima
Poaro: Tika, taka, tak
Poaro: Tuzni cempresi
Poaro: Ubistvo na golf terenu
Poaro: Ubistvo Rodzera Akrojda
Poaro: Ubistvo u Mesopotamiji
Poaro: Holou
Neke naslove za filmove sam uzeo onako kako su naslovi knjiga prevedeni kod nas. Cisto da vas ne zbunjuje :) .
SUO
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Tot

I ja sam skoro ?itao nešto drugo, mada tu sam negde; vrtim se oko trilera i krimi?a. Ali tamo negde od juna 2004 sam zapao u takvo stanje da mi je Agata postala nadraža zanimacija, roman za romanom. Sad iz one ranije edicije Narodne knjige(duga?ke uske knjižice-kupio sam odjednom dvadesetak) imam još ?etiri neprro?itana romana:Ubistvo u Mesopotamiji, ?ovek u smeðem odelu,Tajna dimnjaka, Nepoznato odredište. Ti mi reci da li si iz ove grupe nešto ?itala i šta ti se najviše sviða.
Na zalost nista posebno o te cetiri knjige ne mogu da ti kazem. Ubistvo u Mesopotamiji sam citala (imam je), znam da mi se dopala ali sem tog neodfredjenog utiska se niceg posebno ne secam. Coveka u smedjem odelu sam citala jer je imam ali pazi kad se nicega ne secam, kao da je uopste nisam nikad citala, ni onaj kratak sadrzaj na koricama mi ne pomaze. Mora da sam je odavno citala ili da pocnem da se zabrinjavam ;) Tako da cu i ja da pocnem da ih cituckam, pa mi se mozda secanje vrati pa ti javljam utiske. Ove druge dve mislim da nisam citala.

Ovo što kažeš "?itanje pred spavanje" je fenomenalno, ja sam Agatu ?itao i pred spavanje i pri buðenju. Jedna pri?a uz popodnevni ?aj, što da ne? Trinaest problema sam pro?itao. Tu je glavna gospoðica Marpl. Isto tako bih neke njene stvari mogao opet ?itati(recimo Misteriju u Stajlzu).

Smrt dolazi na kraju nisam ?itao, ali cenim tvoj sud, uostalom ako nema u prodaji tu je biblioteka.
Moze uz popodnevni caj ili uz puding :) Ti znas da je meni za nijansu draza gospodjica Marpl tako da se slazem. Trinaest prica sam u medjuvremenu procitala ali sad bih mogla da pocnem sa "obnavljanjem" ove dve gorepomenute knjige. "Covek u smedjem odelu" mi je toliko nepoznat da pocinjem da mislim da sam je mozda samo kupila i stavila na policu neprocitanu (sto se inace ne desava...), bice to onda prava poslastica :)

Hvala :) I tu knjigu ja imam, isto Narodna knjiga, tako da mislim da ces je naci.
Drago mi je da se ova tema pretvorila u neku vrstu zajedni?kog ?itala?kog dnevnika.

I meni:roll: Mnogo volim ovu nasu temicu...

A inace nisam citala ni ovu novu knjigu koju je pominjao Sjaj u oku, tako da cu gledati da je nabavim.

Korisnikov avatar
By Dina
Izasla je nova knjiga, "Dzep pun razi". Da se podsetimo sizea:
Huxley
45.A POCKET FULL OF RYE (DZEP PUN RAZI)
God. 1953, Glavni lik: Miss Marple
Sve je pocelo sa mrljom od caja. Zavrsilo se tragedijom tako sto je imucni Rex Fortescue ispio do dna svoju poslednju solju caja, osecao se lose... i na kraju umro. Jedini trag je njegov dzep pun razi. Ubistvo se cini bez bez ikakvog smisla i razloga sve dok domisljata Miss Jane Marple nije dozvala u misli stihove decje pesme 'Sing a Song of Sixpence'.
:cyborg:
SUO
Procitala! Ubica je.................. neocekivan ;) mada sam sumnjala i na tu(e) osobu(e)... ali vise ipak na nekog drugog. Ali Gospodjica Marpl sa sve onim njenim naivnim pogledom i pletenjem je bila tu ... i eto raspleta! Jedva cekam da izadje nova knjiga............

:bouncy:
Korisnikov avatar
By *deni*
"U kupeu za nepusace, gospodjica Emily Brent sjedila je vrlo ukoceno, kao sto je to vec bio njen obicaj.Bila je u sezdeset i petoj i nije odobravala opusteno sjedenje.Njezin otac,pukovnik starog kova, mnogo je polagao na drzanje.Danasnja generacija bila je upravo sramotno mlitava-u svakom pogledu-a o drzanju da i ne govorimo...
Zraceci principima o krijeposti od kojih nije odstupala, gospodjica Brent sjedila je u prenatrpanom odjeljku treceg razreda i trijumfirala nad neudobnom atmosferom i vrucinom...Gospodjica Brent skupi usne svjesna da mi mogla sluziti za primjer nekim ljudima."

"Deset malih crnaca"
Korisnikov avatar
By *deni*
Procitajte "Hotel Bertram". Miss Marple u glavnoj ulozi, a kraj je sasvim neocekivan i neuobicajen.:up:
Korisnikov avatar
By Tot
Kad ve? Deni pomenu Hotel Bertram, baš bi me zanimalo Hipatija da li te je iznenadilo ko je ubica? Veoma zanimljivo. Interesuje me tvoj utisak u kontekstu nekih naših ranijih pri?a.
:nerd:

Da, roman je sjajan.

Dosta humora i odli?na pri?a.

Od likova bih pomenuo kanonika Penifadera. Jedan od najsmešnijih i najsimpati?nijih rasejanih tipova u Agatinoj prozi.

Da dodam, ovde je detektiv gðica Marpl.

Na?ini utvrdjivanja ?injenica: bakica se proseta kraj stola gde razgovor vodi jedan par. Uto joj "ispadne" tašna i stvari iz nje u prolazu. Taman se sagne i ?uje nekoliko detalja koji ?e joj pomo?i da rekonstruiše šta se zbiva.

:nerd: :) :cool:

Zbilja mnogo humora.
Korisnikov avatar
By Tot

Ne ovaj roman nisam ?itao ali svakako dolazi na red. A i baš mi je zanimljivo to što je radnju smestila u stari Egipat.

Ma bio sam danas u biblioteci ali tu nisam našao. Umesto toga našao sam romane: Boži? Herkula Poaroa i Slonovi pamte.

Nepro?itani su i Tajni neprijatelj no do?i ?e na red, a naro?ito ovaj roman Džep pun raži(ako se ne varam) sa gðom Marpl. Kao i Nezavršeni portret.

Sad upravo ?itam Nepoznato odredište(Destination unknown); negde sam na 60. strani i zaista uživam. Mogu ve? sad da ti ga preporu?im.

:cita:
Korisnikov avatar
By Tot
Evo šta sam skoro pro?itao. Malo ?u pri?ati o onome što i Haksli, a malo još o ne?emu.

Tajna dimnjaka -

Ovde bih po?eo sa onim što kažeš Hipatija da ti je teško prepri?ati neke Agatine romane. Ovde je toliko zapetljala, da mi je trebalo dosta da pohvatam ko je ko i ko za koga radi.Ovo je više avanturisti?ki roman nego detektivski mada leševi iskrsavaju da padneš u nesvest. Antoni Kejd dolazi u domovinu da ucini uslugu svome prijatelju i ne sluti šta ?e mu se sve dogoditi. Jednu damu ucenjuju nekakvim pismima koja je napisala druga osoba koja se zove kao i ona; neki politi?ari su zainteresovani za nekakve memoare koji nestaju pa se pojavljuju. U sve to je umešan cuveni kradljivac nakita ?ija je specijalnost maskiranje do neprepoznatljivosti. Interesantno neki likovi su iz izmišljene balkanske države koja se zove Hercoslovakija.

Balkan je izgleda za Engleze uvek bila zabit. Setimo se da se onaj ?uveni Orijent ekspres zaglavio oko Vinkovaca.

Veoma sam se identifikovao sa lordom Katerhemom jer se prepoznajem u nekim njegovim manirima (nažalost nije ubica).

Ima dosta humora.

Povrh svega pred kraj romana dešava se i jedna romanti?ni ljubavni rasplet.

Ubistvo u Mesopotamiji

Ovo je prava detektivska pri?a.Poaro nastupa. Verovatno ste primetili da povremeno Kristijeva u romanima pominje Šerloka Holmsa. :serlok: To je uticaj Dojla. Isto tako i jedan drugi pisac je uticao na nju i više od Dojla, a to je Gilbert Kid ?esterton.To se vidi u ovom romanu.

Naime ima jedna ?estertonova pri?a koja postavlja vrlo sli?an problem za razrešavanje(mislim da se zove ?udo mladog meseca- detektiv je tamo otac Braun).

PROBLEM:

Jedna gospoða koja naizgled pati od halucinacija biva ubijena.Radnja se dešava u jednoj ku?i na nekom lokalitetu u Africi . Ubijena je u svojoj spava?oj sobi izmedju 13 i 15 popodne.Za to vreme u sobu niko nije ulazio jer su stražari bili ispred(dakle nemogu?e). Soba ima jedan prozor ali ni kroz taj prozor niko nije mogao u?i jer ima rešetke.Uprkos tome žena je ubijena udarcem snažnog predmeta u glavu.
Svi akteri imaju dosta jak alibi.

Dešava se i drugo ubistvo što je kod Kristijeve sasvim uobi?ajena stvar. Da li ?e vam ono biti od pomo?i za razrešenje prvog ubistva?

Razrešenenje je vrlo sli?no kao i u pomenutoj ?estertonovoj pri?i. Toliko.

Sad se spremam citati Agatu pred spavanje.:sleep:
Korisnikov avatar
By Tot
Jos jedan mali dodatak. Svi dosad izasli filmovi u kojima Poaroa tumaci nenadmasni Dejvid Sachet, koji ce (po meni) ostati zapamcen po ovim ulogama. Dakle:
Poaro: ABC ubistva
Poaro: Bozic Herkula Poaroa
Poaro: Zlo pod suncem
Poaro: Jedan, dva, cipela se raspala
Poaro: Lord Edzver umire
Poaro: Misteriozna afera u Stajlzu
Poaro: Nemi svedok
Poaro: Opasnost kod End hausa
Poaro: Pet prasica
Poaro: Smrt na Nilu
Poaro: Smrt u oblacima
Poaro: Tika, taka, tak
Poaro: Tuzni cempresi
Poaro: Ubistvo na golf terenu
Poaro: Ubistvo Rodzera Akrojda
Poaro: Ubistvo u Mesopotamiji
Poaro: Holou
Neke naslove za filmove sam uzeo onako kako su naslovi knjiga prevedeni kod nas. Cisto da vas ne zbunjuje :) .
SUO
Nešto od toga sam gledao, ali ve?inu nisam. Ma da su mi dragi SUO sad sve te kasete na okupu pa da se isklju?im na par dana od spoljnjeg sveta, eliminišem telefon etc. :smeh: i dobro se zabavim. Povremeno bih otišao do kuhinje da skuvam ?aj, kafu i nešto papnem.

Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Tot
Da pitao sam te je li te iznenadilo ko je ubica u romanu Hotel Bertram. Necemo imenovati da ne pokvarimo iznenadjenje onima koji jos nisu ?itali; mada si mi odgovorila da si pogodila.Pa ja sam bio iznenadjen malo... izgleda da imam neku druga?iju predstavu o mladom ženskom bi?u nego što je data u tom romanu.

Al kao što kaže poslovica: ?ovek se u?i dok je živ;

Sad ?itam roman Boži? Herkula Poaroa; svideo bi ti se; u najboljem Agatinom maniru.

Opet imamo problem ubistva u zatvorenoj sobi. Danas ?u zavrsiti ovaj roman;

Ako nisi ?itala teže ?eš na?i; ja sam uzeo iz biblioteke; ali ipak ?u ti dati podatke o knjizi: Boži? Herkula Poaroa, Beograd 1996, Bigz;

Posle toga ?u verovatno ?itati Džep pun raži.

:freddy:
Ne citati post ako niste citali "hotel Bertram" ili "Zlu kucu" :smilegrin:

Tot,

Posto sam stavila ovo "upozorenje" nadam se da mi niko nece zameriti za pricanje o ubicama ;) Ja sam ispravno zakljucila zahvaljujuci tome sto je rec o majci. Ja do duse nisam majka (i verovatno necu ni biti), ali nekako mi je jasno i to osecanje kao i reakcije koje majka moze da ima kad je rec o detetu. Tako da kad sam videla ponasanje majke - odmah sam znala! A "Zlu kucu" sam htela da pomenem jer smo vec pricali o njoj i meni je to recimo bilo neshvatljivo, dete - ubica. Mislim da je Agata u tome stvarno genijalna, jer cini mi se da svi mi nekako kao da imamo granice pa nam "ne lezi" da ubica moze biti devojka, ili dete ili neko drugi vec prema nasoj licnosti. A u stvari moze i Agata u tome nije pravila razlike, pa je sa istom "strascu" oslikavala i ubicu - dete i ubicu - staricu i ubicu zbog ljubavi i zbog novca....

Inace ja sam u realnom zivotu poznavala nekog ko je kasnije postao ubica, nadam se da je to jedini koga znam za ovaj zivot! Naime, u teen danima smo bili u istom drustvu. To je bilo ono vreme kad svi upadamo u probleme tako da su svi u drustvu bili nesavrseni: ili je bio problem sa skolom, sa alkoholom, drogom,ili se pokazivala neka neuravnotezenost u ponasanju itd. Jedino je on bio savrsen, prelep, predivne oci (ono verovanje o vidjenju karaktera u ocima uopste nije tacno), uspesan u svemu, nikakvih problema, ni ispada. Secam se da smo jednom izasli samo nas dvoje i da sam ja razmisljala zbog cega se on meni nikako ne bi mogao svideti kao partner. I zakljucila sam da je razlog upravo to savrsenstvo jer mi ostavlja utisak neljudskog. Tog razmisljanja sam se kasnije setila jer se pokazalo itekako tacno samo ne u smislu u kome sam ja mislila. Vec se ja nisam druzila sa tim drustvom kad sam cula da je ubio jednu devojku sa kojom se zabavljao i to nozem, pri cemu je utvrdjeno da je bio u mogucnosti da rasudjuje i svestan bola koji je ona trpela :placko: Sad to je jedan primer, kazem sva sreca da ih ne znam vise ali tacno me podseca na Agatine knjige, sa jedne strane onaj za koga bi najmanje pomislio da ce mu zivot ici tim tokom, a sa druge strane neka predodredjenost ipak postoji jer da ne postoji ne bi bilo ni onog mog razmisljanja o neljudskom i osecanja da mi se i pored sve savrsenosti nikako ne moze dopasti. Verovatno zato Agata uvek insistira da ubica mora da se uhvati jer inace ponavlja ubistvo... i verovatno zato ubica moze da bude i dete...

Ja i dalje citam Coveka u sivom odelu, ok je, mada se i on ne odigrava u Engleskoj. Bozic Herkula Poaroa sam citala ali odavno, ako je nadjem kupicu je, hvala na podacima :)

Korisnikov avatar
By Ombeliko Brunner
U subotu 2. 04. 2005 u 17.05 na RTS1 bice prikazan Tuzni Chempres, a u nedelju 3. 04. 2005. u 16.45 film koji su nashi preveli kao Udolina ( mislim da je u pitanju ekranizacija Hollow), naravno sa Sachetom
Inace chekajuci seriju Oz na HRT2 slucajno sam primetio da su u sredu pustili Cutljivog svedoka, ali nisam siguran da li se radi o izolovanom incidentu ili su Hrvati resili da puste ceo ciklus.

Slika
Korisnikov avatar
By Dina
Huxley,

Hvala ti :) Ja bih sigurno propustila da ti nisi napisao, ovako cu gledati:bouncy: :klap:

Procitala sam "covek u smedjem odelu" - nekako je vesela knjiga, avanturisticka i puna obrta, a lepo se zavrsi i za "dobre" i "lose". Simpaticno!
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Huxley
Inace chekajuci seriju Oz na HRT2 slucajno sam primetio da su u sredu pustili Cutljivog svedoka, ali nisam siguran da li se radi o izolovanom incidentu ili su Hrvati resili da puste ceo ciklus.
Meni za sada izgleda kao da je izolovani incident jer ve? nekoliko sedmica ne mogu da se usaglase šta ustvari ide sredom uve?e na HRT2; par puta su dali preostale nastavke serije Život po Džimu (koja je išla pa je prekinuta), pa zatim neki nepovezani film, pa sada ovo... Evo u slede?u sredu ?e biti utakmica.
Korisnikov avatar
By Tot
Hvala Huxley, Tužni ?empres nisam ?itao; film gledam obavezno, kao i Udolinu. Hipatija je napisala vrlo zanimljiv post; na to ?u odogovoriti kasnije.

Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Tot
Hvala Huxley, Tužni ?empres nisam ?itao; film gledam obavezno, kao i Udolinu. Hipatija je napisala vrlo zanimljiv post; na to ?u odogovoriti kasnije.

Hvala :) malo Agate Kristi u realnosti ;)

Jeste li gledali? Kako vam se dopadaju filmovi? Jesu li likovi onakvi kakve ste ih zamislili?

Ja sam obe knjije citala, ali se Tuznog cempresa nisam toliko secala, pa nisam bila sigurna 100% da sam pogodila (ali jesam!). A Holou sam znala. Tu me je malo razocaralo kako su prikazali Henrijetu. Ja sam je zamislila sa crnom kosom i nikako mi se nije uklapalo da bude plavusa, nekako mi je u mojoj masti bila mnogo zivlja nego sto je u filmu prikazano...
Korisnikov avatar
By Ombeliko Brunner

Jeste li gledali? Kako vam se dopadaju filmovi? Jesu li likovi onakvi kakve ste ih zamislili?

Ja sam obe knjije citala, ali se Tuznog cempresa nisam toliko secala, pa nisam bila sigurna 100% da sam pogodila (ali jesam!). A Holou sam znala. Tu me je malo razocaralo kako su prikazali Henrijetu. Ja sam je zamislila sa crnom kosom i nikako mi se nije uklapalo da bude plavusa, nekako mi je u mojoj masti bila mnogo zivlja nego sto je u filmu prikazano...
Odgledao i svidjaju mi se. Proshlo je puno vremena od kad sam chitao obe knjige, tako da sam se sad podsetio radnje oba romana. Inace ono shto je u Tuznom chempresu ostavilo utisak na mene je koliko je ubica spreman daleko da ide i da svesno otruje sebe da bi uspeo u svojoj zlocinackoj nameri. Nikada nisam ochekivao takav rasplet.
A za Holou se nesecam kako sam zamisljao likove, ali i meni se chini da da bi Henrijeta trebala da bude zhivlja nego shto je prikazana na filmu. Shto se boje kose tiche tu je isposhtovan klasichan filmski stereotip da je zhena obichno crna a ljubavnica plava.

Inache neshto sam razmisljao. Snimishe toliko filmova sa Poaroom a u nijednom nema Arijadne Oliver, a nju bih bash voleo da vidim na filmu, odnosno da vidim da li ce je prikazati onako kako je zamisljam. Ujedno koristim ovaj post da apelujem na scenariste i producente serijala o Poarou ( nadam se da pomenuta gospoda zna srpski i da posecuje ovaj sajt :) )da podhitno uzmu u razmatranje moj predlog da se ekranizuje neki od romana sa Arijadnom. Za pochetak predlazem Gospodja MekGinti je mrtva, Karte na stolu i recimo Trecu devojku.

p.s. Vecheras na HRT2 u 0.25 Ubistvo u Mesopotamiji.
Korisnikov avatar
By Tot
Hvala na obaveštenju Haksli. Ina?e pro?itao sam Boži? Herkula Poaroa, a sad ?itam Džep pun raži.

U Boži?iu garant ne?ete pogoditi ko je ubica. Tu je opet ?uveni problem ubistva u zatvorenoj sobi.
Korisnikov avatar
By Tot

Ne citati post ako niste citali "hotel Bertram" ili "Zlu kucu" :smilegrin:

Tot,

Posto sam stavila ovo "upozorenje" nadam se da mi niko nece zameriti za pricanje o ubicama ;) Ja sam ispravno zakljucila zahvaljujuci tome sto je rec o majci. Ja do duse nisam majka (i verovatno necu ni biti), ali nekako mi je jasno i to osecanje kao i reakcije koje majka moze da ima kad je rec o detetu. Tako da kad sam videla ponasanje majke - odmah sam znala! A "Zlu kucu" sam htela da pomenem jer smo vec pricali o njoj i meni je to recimo bilo neshvatljivo, dete - ubica. Mislim da je Agata u tome stvarno genijalna, jer cini mi se da svi mi nekako kao da imamo granice pa nam "ne lezi" da ubica moze biti devojka, ili dete ili neko drugi vec prema nasoj licnosti. A u stvari moze i Agata u tome nije pravila razlike, pa je sa istom "strascu" oslikavala i ubicu - dete i ubicu - staricu i ubicu zbog ljubavi i zbog novca....
Vidiš ja sam tu omanuo; nisam pogodio.

Inace ja sam u realnom zivotu poznavala nekog ko je kasnije postao ubica, nadam se da je to jedini koga znam za ovaj zivot! Naime, u teen danima smo bili u istom drustvu. To je bilo ono vreme kad svi upadamo u probleme tako da su svi u drustvu bili nesavrseni: ili je bio problem sa skolom, sa alkoholom, drogom,ili se pokazivala neka neuravnotezenost u ponasanju itd. Jedino je on bio savrsen, prelep, predivne oci (ono verovanje o vidjenju karaktera u ocima uopste nije tacno), uspesan u svemu, nikakvih problema, ni ispada. Secam se da smo jednom izasli samo nas dvoje i da sam ja razmisljala zbog cega se on meni nikako ne bi mogao svideti kao partner. I zakljucila sam da je razlog upravo to savrsenstvo jer mi ostavlja utisak neljudskog. Tog razmisljanja sam se kasnije setila jer se pokazalo itekako tacno samo ne u smislu u kome sam ja mislila. Vec se ja nisam druzila sa tim drustvom kad sam cula da je ubio jednu devojku sa kojom se zabavljao i to nozem, pri cemu je utvrdjeno da je bio u mogucnosti da rasudjuje i svestan bola koji je ona trpela :placko: Sad to je jedan primer, kazem sva sreca da ih ne znam vise ali tacno me podseca na Agatine knjige, sa jedne strane onaj za koga bi najmanje pomislio da ce mu zivot ici tim tokom, a sa druge strane neka predodredjenost ipak postoji jer da ne postoji ne bi bilo ni onog mog razmisljanja o neljudskom i osecanja da mi se i pored sve savrsenosti nikako ne moze dopasti. Verovatno zato Agata uvek insistira da ubica mora da se uhvati jer inace ponavlja ubistvo... i verovatno zato ubica moze da bude i dete...
Da ubica mora da se uhvati ne samo stoga da se ne bi ponovilo ubistvo nego i zbog nevinih, da bi se sa njih otklonila sumnja upravo zato što u krimi pri?ama nikad nismo na?isto.

Pada mi napamet jedna re?enica iz romana Hotel Bertram a nešto sli?no se kaže u ABC ubistva: "Deca zla su ?esto veoma lepa".

To je svakako dragoceno živiotno iskustvo koje imaš.

I to opet kada bi povezali sa literaturom: u krimi žanru stvari nisu nikada onakve kao što izgledaju. A kad gðica Marpl kaže :"Imam predose?aj..." onda je to nešto vrlo blisko tvome iskustvu. Kada znamo da nas ?ula varaju ostaje još poverenje u razum. Ve? sam rekao jednom da je to poverenje ono što je velika stvar krimi pri?e.

Ni identiteti nisu onakvi kao što izgledaju. Ti znaš da se tamo identiteti postepeno otkrivaju, i ?esto jedva ?ekam da saznam ko je zapravo ko.

A danas se savršenstvo uglavnom shvata kao fasada; ljudi su iznutra naj?eš?e prazni, neispunjeni ili prepušteni svojim strastima. To što vidimo spolja naj?eš?e nema nikakav zna?aj. Ne bih želeo zvu?ati pesimisti?no samo pou?en i krimi pri?om nau?io sam da gajim skepsu prema svemu.

I možda je zapravo ona pri?a iz teme "Ko ste vi..." koju smo vodili malo povezana sa ovim.

Bezbrojne uloge koju ljudi imaju u društvu nas prepuštaju pitanju gde je taj identitet? Možda sam malo skrenuo od te teme.

Ono u ?emu smo se tamo složili jeste da niko nema prava da nas svrsta u kategoriju, da smo uvek podložni i sposobni da se menjamo i budemi nešto drugo.

Ja uživam u tim zapletima i mogu?nosti da kroz identifikaciju sa nekim likom prodjem kroz sve te mene i na kraju spoznam da sam takav nesavršen kakav jesam izbegao opasnosti da izgubim dušu(možda malo pateti?no zvu?i).
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Huxley

Inache neshto sam razmisljao. Snimishe toliko filmova sa Poaroom a u nijednom nema Arijadne Oliver, a nju bih bash voleo da vidim na filmu, odnosno da vidim da li ce je prikazati onako kako je zamisljam. Ujedno koristim ovaj post da apelujem na scenariste i producente serijala o Poarou ( nadam se da pomenuta gospoda zna srpski i da posecuje ovaj sajt :) )da podhitno uzmu u razmatranje moj predlog da se ekranizuje neki od romana sa Arijadnom. Za pochetak predlazem Gospodja MekGinti je mrtva, Karte na stolu i recimo Trecu devojku.

p.s. Vecheras na HRT2 u 0.25 Ubistvo u Mesopotamiji.
I ja se slazem, volela bih da vidim Arijadnu Oliver! Ukoliko se slucajno desi da britanski scenaristi i producenti ne procitaju nase postove nadam se da ce bar domaci ;) Mogla bi serija i kod nas da se snimi... Posto bi Dejvida Saceta kao Poaroa bilo tesko prevazici bolje da bude serija o Gospodjici Marpl. I na kraju svake epizode naravno u odjavnoj spici da pise da posebnu zahvalnost duguju Huxleyju, Totu, Sjaju u oku, Hipatiji... ;)

Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Tot
Da ubica mora da se uhvati ne samo stoga da se ne bi ponovilo ubistvo nego i zbog nevinih, da bi se sa njih otklonila sumnja upravo zato što u krimi pri?ama nikad nismo na?isto.

Pada mi napamet jedna re?enica iz romana Hotel Bertram a nešto sli?no se kaže u ABC ubistva: "Deca zla su ?esto veoma lepa".

To je svakako dragoceno živiotno iskustvo koje imaš.
Mislim da je bitan razlog i neka vrsta pravde i utehe koju kazna nad ubicom donosi ljudima koji su bili bliski sa zrtvom. Takodje ta kazna sprecava i eventualne nove pocinioce da dodju na takvu ideju. Ali kod Agate su cini mi se najcesce spominjani razlozi ovi koje smo ti i ja vec naveli: mogucnost ponavljanja i eventualno stradanje nevinih.

Ima nesto u toj recenici, ne znam zasto bi to bilo tako, ali i ja nekako imam osecaj da bi moglo biti (na srecu upoznah samo jednog ubicu pa ne mogu da tvrdim na osnovu nekog veceg uzorka ;) )

I to opet kada bi povezali sa literaturom: u krimi žanru stvari nisu nikada onakve kao što izgledaju. A kad gðica Marpl kaže :"Imam predose?aj..." onda je to nešto vrlo blisko tvome iskustvu. Kada znamo da nas ?ula varaju ostaje još poverenje u razum. Ve? sam rekao jednom da je to poverenje ono što je velika stvar krimi pri?e.

Ni identiteti nisu onakvi kao što izgledaju. Ti znaš da se tamo identiteti postepeno otkrivaju, i ?esto jedva ?ekam da saznam ko je zapravo ko.

A danas se savršenstvo uglavnom shvata kao fasada; ljudi su iznutra naj?eš?e prazni, neispunjeni ili prepušteni svojim strastima. To što vidimo spolja naj?eš?e nema nikakav zna?aj. Ne bih želeo zvu?ati pesimisti?no samo pou?en i krimi pri?om nau?io sam da gajim skepsu prema svemu.

I možda je zapravo ona pri?a iz teme "Ko ste vi..." koju smo vodili malo povezana sa ovim.

Bezbrojne uloge koju ljudi imaju u društvu nas prepuštaju pitanju gde je taj identitet? Možda sam malo skrenuo od te teme.

Ono u ?emu smo se tamo složili jeste da niko nema prava da nas svrsta u kategoriju, da smo uvek podložni i sposobni da se menjamo i budemi nešto drugo.

Ja uživam u tim zapletima i mogu?nosti da kroz identifikaciju sa nekim likom prodjem kroz sve te mene i na kraju spoznam da sam takav nesavršen kakav jesam izbegao opasnosti da izgubim dušu(možda malo pateti?no zvu?i).
Mislim da je ta skepsa opravdana. Po meni ljudi cesto prodju kroz zivot i sami pred sobom igrajuci neku ulogu (ili uloge) a kamoli pred drugima. Ne bih rekla da je taj spoljasnji izgled bez znacaja, cim se ljudi toliko trude da ga ostvare neki znacaj ima. Mozda mu se samo pridaje vise znacaja nego sto bi trebalo, ili se kod mnogih ljudi zanemari ono unutrasnje, pa se ostane samo na spoljasnjem. Zbog toga je meni intuitivno neko savrsen morao biti "sumnjiv" jer ispunjavanje svih mnogobrojnih zahteva okoline i to na blistav nacin je prosto nemoguce. Dopada mi se ovo sto si rekao na kraju. Pokusacu da se setim toga kad kad u nekim trenucima pocnem sebi da prebacujem zbog svoje nesavrsenosti, pocinjenih gresaka, odbijanja da budem u nekoj grupi ili sl.

:) :bye:
Korisnikov avatar
By Ombeliko Brunner

I ja se slazem, volela bih da vidim Arijadnu Oliver! Ukoliko se slucajno desi da britanski scenaristi i producenti ne procitaju nase postove nadam se da ce bar domaci ;) Mogla bi serija i kod nas da se snimi... Posto bi Dejvida Saceta kao Poaroa bilo tesko prevazici bolje da bude serija o Gospodjici Marpl. I na kraju svake epizode naravno u odjavnoj spici da pise da posebnu zahvalnost duguju Huxleyju, Totu, Sjaju u oku, Hipatiji... ;)

:up: :klap:

Domaca serija sa gospodjicom Marpl, zvuchi zanimljivo. Nego, Hipatija ti na nekoj od prethodnih strana napisa da te zanima ekranizacija Pet prasica. Bash sam juche video reklamu na HRT2, prasici ce biti prikazani u cetvrtak, 14. 04 chini mi se u 20.25.
Korisnikov avatar
By Dina
Hvala Huxley, ali nazalost ne hvatam HRT2 :( tako da i ovaj put necu gledati taj film. Javite mi utiske!

Korisnikov avatar
By Marble
Hmmm....
Meni jesu zanimljive njene knjige, to kako utenticno opisuje enterijere uredjene bas po njenom ukusu, kako osumnjicenima kao crvenom maramom mase citaocu, a onda poput razjarenog bika sjuri mu istinu u lice. Mada ni njen zivot sam po sebi nije manje zanimjiv. Ne znom ko koliko zna o tome ovde, ali mislim da bi ste se slozili.
Evo moje liste procitanih knjiga, o kojim vam mogu reci i utiske, ako neko zeli:
Ubistvo Rodzera Akrojda, Ubistva po abecedi, Tragedija u tri cina, Zavesa, Kod "Belog konja", Dzep pun zita, 10 malih crnaca, Tajna 7 satova, Cutljivi svedok, Iskricavi cijanid, Ubistvo u Orient-Expressu, Ubistvo na Nilu, Ubistvo u Mesopotamiji, Hotel Bertram, Treca devojka, Avantura bozicnog pudinga, Tajanstveni gospodin Kvin, Gospodjica McGinty je mrtva, Sitafordska misterija, zasto nisupitali Evansa, Karte na stolu, Sastanak sa smrcu, Bozic Herkula Puaroa, Les u biblioteci, i Ko plimu uhvati.

Morao sam da izmenim poruku jer tek kad sam je procitao objavljenu shvatio sam da samja bio pravi Agatoman, ovo je neverovatno, mislim da toliko knjiga ni jednog drugog pisca nisam procitao, niti cu ikad... strasno.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 17
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!