Originally posted by Tot
Da pitao sam te je li te iznenadilo ko je ubica u romanu Hotel Bertram. Necemo imenovati da ne pokvarimo iznenadjenje onima koji jos nisu ?itali; mada si mi odgovorila da si pogodila.Pa ja sam bio iznenadjen malo... izgleda da imam neku druga?iju predstavu o mladom ženskom bi?u nego što je data u tom romanu.
Al kao što kaže poslovica: ?ovek se u?i dok je živ;
Sad ?itam roman Boži? Herkula Poaroa; svideo bi ti se; u najboljem Agatinom maniru.
Opet imamo problem ubistva u zatvorenoj sobi. Danas ?u zavrsiti ovaj roman;
Ako nisi ?itala teže ?eš na?i; ja sam uzeo iz biblioteke; ali ipak ?u ti dati podatke o knjizi: Boži? Herkula Poaroa, Beograd 1996, Bigz;
Posle toga ?u verovatno ?itati Džep pun raži.
Ne citati post ako niste citali "hotel Bertram" ili "Zlu kucu"
Tot,
Posto sam stavila ovo "upozorenje" nadam se da mi niko nece zameriti za pricanje o ubicama

Ja sam ispravno zakljucila zahvaljujuci tome sto je rec o majci. Ja do duse nisam majka (i verovatno necu ni biti), ali nekako mi je jasno i to osecanje kao i reakcije koje majka moze da ima kad je rec o detetu. Tako da kad sam videla ponasanje majke - odmah sam znala! A "Zlu kucu" sam htela da pomenem jer smo vec pricali o njoj i meni je to recimo bilo neshvatljivo, dete - ubica. Mislim da je Agata u tome stvarno genijalna, jer cini mi se da svi mi nekako kao da imamo granice pa nam "ne lezi" da ubica moze biti devojka, ili dete ili neko drugi vec prema nasoj licnosti. A u stvari moze i Agata u tome nije pravila razlike, pa je sa istom "strascu" oslikavala i ubicu - dete i ubicu - staricu i ubicu zbog ljubavi i zbog novca....
Inace ja sam u realnom zivotu poznavala nekog ko je kasnije postao ubica, nadam se da je to jedini koga znam za ovaj zivot! Naime, u teen danima smo bili u istom drustvu. To je bilo ono vreme kad svi upadamo u probleme tako da su svi u drustvu bili nesavrseni: ili je bio problem sa skolom, sa alkoholom, drogom,ili se pokazivala neka neuravnotezenost u ponasanju itd. Jedino je on bio savrsen, prelep, predivne oci (ono verovanje o vidjenju karaktera u ocima uopste nije tacno), uspesan u svemu, nikakvih problema, ni ispada. Secam se da smo jednom izasli samo nas dvoje i da sam ja razmisljala zbog cega se on meni nikako ne bi mogao svideti kao partner. I zakljucila sam da je razlog upravo to savrsenstvo jer mi ostavlja utisak neljudskog. Tog razmisljanja sam se kasnije setila jer se pokazalo itekako tacno samo ne u smislu u kome sam ja mislila. Vec se ja nisam druzila sa tim drustvom kad sam cula da je ubio jednu devojku sa kojom se zabavljao i to nozem, pri cemu je utvrdjeno da je bio u mogucnosti da rasudjuje i svestan bola koji je ona trpela

Sad to je jedan primer, kazem sva sreca da ih ne znam vise ali tacno me podseca na Agatine knjige, sa jedne strane onaj za koga bi najmanje pomislio da ce mu zivot ici tim tokom, a sa druge strane neka predodredjenost ipak postoji jer da ne postoji ne bi bilo ni onog mog razmisljanja o neljudskom i osecanja da mi se i pored sve savrsenosti nikako ne moze dopasti. Verovatno zato Agata uvek insistira da ubica mora da se uhvati jer inace ponavlja ubistvo... i verovatno zato ubica moze da bude i dete...
Ja i dalje citam Coveka u sivom odelu, ok je, mada se i on ne odigrava u Engleskoj. Bozic Herkula Poaroa sam citala ali odavno, ako je nadjem kupicu je, hvala na podacima