Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Falsifikat je u pitanju, tako da nije gađala umetnost, već neko sranje.
Originali se samo restauriraju a ostalo vreme provode u blindiranim sefovima, bez svetlosti i s redukovanom vlažnošću vazduha.
Korisnikov avatar
By smaug
Originally posted by V I V I S E C T
Falsifikat je u pitanju, tako da nije gađala umetnost, već neko sranje.
Originali se samo restauriraju a ostalo vreme provode u blindiranim sefovima, bez svetlosti i s redukovanom vlažnošću vazduha.
Jeste ali nije. Mona Lisa na zidu Luvra je original - Portrait of Lisa Gherardini.

Da ne gnjavim sad o restauraciji, konzervaciji, originalima, falsifikatima, muzejima.
Ili jos gore o teorijama zavere...
Korisnikov avatar
By NewYorker
Strix, ja ne osporavam vrednost Mona Lize, ta slika je, medju umetnickim delima, jedna od najvrednijih stvari koje planeta poseduje. Kao i sva druga Da Vincijeva dela. Ali, ja govorim o tome, da je ta slika neunistiva, jer zasticena je sa toliko mehanizama, znanih i neznanih. I da se zbog toga ne treba potresati. Ima isuvise gladnih i bolesnih ljudi, i isuvise vecih nesreca od isfrustrirane zene koja je
CINIJOM gadjala NEUNISTIVU sliku!

Jebote, koji put :sigh:
Korisnikov avatar
By smaug
Originally posted by NewYorker
Strix, ja ne osporavam vrednost Mona Lize, ta slika je, medju umetnickim delima, jedna od najvrednijih stvari koje planeta poseduje. Kao i sva druga Da Vincijeva dela. Ali, ja govorim o tome, da je ta slika neunistiva, jer zasticena je sa toliko mehanizama, znanih i neznanih. I da se zbog toga ne treba potresati. Ima isuvise gladnih i bolesnih ljudi, i isuvise vecih nesreca od isfrustrirane zene koja je
CINIJOM gadjala NEUNISTIVU sliku!
I ovo jeste ali nije.
Ako mislis da je slika 'neunistiva' zbog svoje umetnicke vrednosti - onda ok. Mada je npr meni Mona Lisa odvratna, al to je stvar ukusa.
Inace je slika vrlo unistiva. Malo manje dok je u Luvru a vrlo vise kako je mrdnu sa zida da joj nesto rade ili da je pozajme nekom drugom muzeju/izlozbi.
Pa i sad je zastitno staklo nesto malo napuklo. Zar ne?
Korisnikov avatar
By NewYorker
Smaug, Mona Liza je ruzna i kao zena, i kao slika (meni) :) Neprocenjiva je zato sto je stara, Da Vincijeva, i valjda su ljudi nekada bili odusevljeni njome :neznam:

A sto se tice unistivosti, veruj da za malo stvari na svetu mozes da kazes da je neunistivo koliko za Mona Liza.

Profesor sa nekog Francuskog univerziteta (covek je fizicar i elektrotehnicar), drzao je prosle godine u Solunu predavanje o Upotrebi Modernih Lasera u Polju Zastite i Bezbednosti. Bilo nam je obavezno da tokom tih mesec dana tamo slusamo njihova predavanja. Covek je pricao, izmedju ostalog, i o tome kako cuvaju Mona Lisu, Tutankamonovu mumiju i posmrtnu masku, i razne druge stvari. Veruj, da je prakticno neunistiva.
Cak je vise puta naglasio i da je ceo sistem obezbedjenja Mona Lize prvorazredna tajna (razumljivo).
(dakle necemo nikad znati cime je sve obezbedjena)
Cak i tokom restauracije je totalno bezbedna...
Korisnikov avatar
By Combo
Smaug, Mona Liza je ruzna i kao zena, i kao slika :)
Užas. Horor.
Idem da zaboravim ovo ako mogu...
Korisnikov avatar
By NewYorker
Originally posted by Combo
Smaug, Mona Liza je ruzna i kao zena, i kao slika :)
Užas. Horor.
Idem da zaboravim ovo ako mogu...
:drama:
By ~ Le Saint X ~
Originally posted by hlaefdige

btw, znaci ona je od kuce ponela tu solju ili sta vec?...zanimljiv mi taj izbor "oruzja" - "aha, nisu mi dali drzavljanstvo! idem da im bacim solju na Mona Lizu"
To jeste stvarno vrlo cudno u celoj prici
Korisnikov avatar
By Combo
:drama:
Ne, veća je drama onih (ne mislim na tebe) koji imaju neku čudnu potrebu da ističu kako im je Mona Liza bljak/fuj/odvratna, valjda misleći da je to jasan znak istančanosti njihovog ukusa i lične posebnosti u umetničkom smislu. Primetio sam to još ranije.

O tome da li zauzima zasluženo ili nezasluženo to mesto u istoriji umetnosti koje danas ima - to je posebna priča, ali degradirati njenu vrednost na osnovu fizičkog izgleda modela (lepota? danas? nekad?) ili je objašnjavati prosto starošću slike...lupanje gluposti, jednostavno rečeno.

Drugo...opet ne mislim na nikog posebno: ne može o nekom delu da se priča na osnovu vidjene slike u knjizi ili na ekranu dok ne staneš ispred.
By ~ Le Saint X ~
Hmmm...slazem se Combo

Iskreno, ta slika meni nije omiljena od Da Vincija
cak, mnogi Rafaelovi portreti su mi hiljadu puta bolji

ali, slika jeste to sto jeste, a cim jeste toliko poznata, mora da joj vrednost estetske i esteticke prirode jeste kakva jeste

Licno, ja sma sliku video 4,5 puta... I opet, kada prolazish Luvrem kroz srednji vek do nje, mnoge slike su lepse (estetski - meni) od same Mona Lize
ali sama cinjenica da gledash najpoznatiju sliku na svetu
daje neki cudan i poseban osecaj
Korisnikov avatar
By smaug
Smaug, Mona Liza je ruzna i kao zena, i kao slika (meni) :)
Jeste. Mnogo je bljak. I kad je na omotu za cokoladu. Uzivo je jos vece razocaranje.
Neprocenjiva je zato sto je stara, Da Vincijeva, i valjda su ljudi nekada bili odusevljeni njome :neznam:
Hm, pa i zbog toga ali i zbog kojecega jos. Nema veze.
Znamo sigurno da je Djokondin muz bio odusevljen njome. To je valjda dovoljno. :)
A sto se tice unistivosti, veruj da za malo stvari na svetu mozes da kazes da je neunistivo koliko za Mona Liza.

Profesor sa nekog Francuskog univerziteta (covek je fizicar i elektrotehnicar), drzao je prosle godine u Solunu predavanje o Upotrebi Modernih Lasera u Polju Zastite i Bezbednosti. Bilo nam je obavezno da tokom tih mesec dana tamo slusamo njihova predavanja. Covek je pricao, izmedju ostalog, i o tome kako cuvaju Mona Lisu, Tutankamonovu mumiju i posmrtnu masku, i razne druge stvari. Veruj, da je prakticno neunistiva.
Cak je vise puta naglasio i da je ceo sistem obezbedjenja Mona Lize prvorazredna tajna (razumljivo).
(dakle necemo nikad znati cime je sve obezbedjena)
Cak i tokom restauracije je totalno bezbedna...
Izvini, al i dalje ne verujem u neunistivost Mona Lize.
Ne inatim se i ne prizivam 'zlo', cana rec.
Znam koliko je lasera po milimetru kvadratnom upereno u sliku i koliko je i sta i kako cuvano, i u smislu bezbednosti i u smislu muzeologije, restauracije, konzervacije, itd (morala sam ta sranja da polazem; polozila - fala na pitanju. I danas moram da ih znam jer mi svakodnevno trebaju).
To sve jeste vrlo impresivno. Fantastic toys and gadgets.
Ono sto iz iskustva znam jeste da je potreban samo jedan malcicko neskoncentrisan konzervator (koji je bas mozda zbog obilja agenata u blizini maaalko nervozan i maaalko drhtave ruke) da sve ode u persun.
Ili je dovoljna jedna ludaca u Tokiju pa da mesecima skidaju crvenu farbu sa slike...
A obaska sto za svaku bravu postoji kalauz. Al ajde da ne preterujem :)
Korisnikov avatar
By Combo
U smislu da nijedan bezbednosni sistem nije savršen, al to uopšte nema veze sa temom.

Nisu ti laseri tamo postavljeni da bi sprečili ludu ruskinju da se ponaša divljački.
By ~ Le Saint X ~
Verujem da su sve slike zasticene nekako
:)
a Mona Lize jer je neprocenjive vrednosti
namerno
tako 'spakovana' iza lasera i bulletproof stakla i sl
By Kragi
Uh mislim da se malo preteruje ...
Malo je zemalja na svetu koje mogu da imaju umetnost u pravom smislu te reci kao svoj simbol, i koje se mogu pohvaliti da su prvenstveno prepoznatljive po tome. Iskreno mislim da je i sam Pariz sirim narodnim masama poznatiji po Ajfelovom tornju nego po Mona Lizi, kao sto je jedna Holandija poznatija po vetrenjacama i lalama nego po Rembrandtu ili van Goghu. Lupam sad, ali gomila ljudi u Pariz recimo prvenstveno ide da se provede u Disneylandu pa tek onda da vidi Mona Lizu (i nemojte se zavaravati da je drugacije samo zato sto to vama ne bi bio prioritet) :)
Sa druge strane, da se ne lazemo, simbol i turisticka atrakcija jedne zemlje je uvek ono sto donosi dosta para i nesto cime mozete da privucete turiste.
Cinjenica je da neke zemlje imaju tu srecu da poseduju umetnicka dela neprocenjive vrednosti i da su od istih uspele da naprave dobar biznis za turiste, kao sto su neke cak i nerazvijene (ekonomski prvenstveno) bile majka civilizacije (sto Srbija svakako nije) pa mogu da zaradjuju na svojoj istoriji i umetnosti.
Jednom Francuzu kad dodje u Srbiju uvek interesantnije da se dobro provede uz zvuke trube nego da gleda Prediceve ili Sumanoviceve slike jer ima Luvr, jednom Italijanu da gleda Lepenski vir jer ima koloseum itd itd ....
Malo je bzv misliti da je Mona Liza simbol Frnacuske/Pariza zbog svoje umetnicke vrednosti, i da je svako ko je otisao u Luvr da je vidi bio svestan iste i fasciniran njenom umetnickom vrednoscu (a zapravo je procenat tih ljudi jako mali), kao sto je bzv misliti da svi koji zive u Francuskoj ili Italiji ili Spaniji (nebitno) imaju toliku zelju da vide prvenstveno UMETNICKU bastinu jedne zemlje kad odu vani ...
Korisnikov avatar
By Combo
Pa ja ne znam onda što nije bacala šolje na DIZNILEND ili AJFELOVU KULU...
By Kragi
Zato sto se to ne napada cinijom ;)
Korisnikov avatar
By Combo
He...

Ja rekoh gore...osudjujem napad na bilo koji predmet u bilo kom muzeju u bilo kom gradu i zemlji.
Bilo kojim predmetom. Svidjala se ta slika meni ili ne, bila ona simbol zemlje i kulture ili ne.

To nije tvoja kuća da se ponašaš kako tebe nose emocije u tom trenutku.

Što bi reko pandur: Jel tako i kući gađaš Mona Lizu!
By Kragi
I ja takodje, samo ne volim kad prozivaju Srbiju kako nam je Guca brend (a svuda u svetu su umetnicka dela satro simboli drzava) i kako svugde u Evropi svi znaju sta je prava umetnost, sem naravno nas Srba :) Mislim ...... :bubbles:
Korisnikov avatar
By Combo
Brend nije jedan. Brend je i Oktoberfest gde je koncept takođe da se svi ubiju od alkohola ALI je brend i Gete.

Sad...ko to i zašto i sa koliko razloga svodi Srbiju samo na Guču...to ja ne znam.
By ~ Le Saint X ~
:up:

Cak mogla je i nesto vece da baci

ali, cisto sumnjam da bi dospela u NEWS
By Kragi
Jeste, ali poenta je u tome sto ce Geteovu kucu u Frankfurtu da poseti neko ko uopste nije citao istog, nego eto spada u turisticke atrakcije grada (ovo za kucu sam lupio), dok bi pojedinci to svakako uradili zato sto cene njegov rad cak i ako pomenuta kuca nije u turistickoj ponudi. Ja samo hocu da kazem da se sve radi zbog novca, a turisticke atrakcije su ono sto isti zapravo najvise donosi (na kontu one prica o bacanju bombe na Guču).
Neke zemlje su uspele da komercijalizuju umetnost koju poseduju (ne osporavam njihovu vrednost ali su je svakako priblizile sirim narodnim masama, kojim apo difoltu nisi namenjene niti razumljive da se ne lazemo), pa tako danas svi zele da vide Mona Lizu a 50% njih minimum ne zna ni kada je ista nastala a za Leonarda znaju samo da je bio slikar. Mislim da je problem u tome sto Srbije nema slikara koji moze da se poredi sa pomenutim kao sto nema istoriju poput Egipta, Irana, Grcke da bi mogla da zaradjuje na takvim stvarima.
Zato se i zgrazavam osudjivanja Guce (koju ni ja ne volim), ali kapiram da je za mnoge ljude (narocito strance) atrakcija. :)
Ne znam smao sto oni koji kritikuju istu ne naprave neku manifestaciju ili stvore neko umetnicko delo po kojem ce Srbija biti prepoznatljiva? Mozda zato sto je u pauzama spremanja ispita mnogo lakse nakaciti se ovde i ..... :)
By Kragi
Originally posted by ~anAMORphOsé~
:up:

Cak mogla je i nesto vece da baci

ali, cisto sumnjam da bi dospela u NEWS
Poenta je bila u unistavanju ili bar delimicnom, da je bacila bombu na toranj ili disneyland bilo bi u vestima veruj mi ;)
Korisnikov avatar
By Combo
Veruj mi da uopšte ne pravim razliku između fizičkog uništavanja sa eventualnim nanošenjem štete i samog akta.

Probaj da zapališ američku zastavu negde kod njh na ulici pa ćeš da vidiš kako ćeš da se provedeš. Bez obzira što niko u tome nije poginuo A JESTE u napadu 09/11.

To je šamar ceoloj naciji, kao što je ovo sa ovom ludačom šamar svim kulturnim ljudima.
Korisnikov avatar
By Madonna
a sta bi ti tacno? kakvu joj kaznu zelis? :radoznao:
sam kazes da je ludaca
By Kragi
Combo slazem se ja sa tim i nista od toga ne osporavam, samo ne kontam sto po difoltu u Srbiji sve mora da se ispljuje pa cak i ako je atraktivno strancima (i ne samo njima) i donosi prihod :)
Neki bi verovatno morali da shvate da postoje i oni koji uzivaju u zvuku trube i kiselom kupusu :) (ovo se ne odnosi na tebe niti bilo koji tvoj post zapravo)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!