Originally posted by NewYorker
Smaug, Mona Liza je ruzna i kao zena, i kao slika (meni)
Jeste. Mnogo je bljak. I kad je na omotu za cokoladu. Uzivo je jos vece razocaranje.
Neprocenjiva je zato sto je stara, Da Vincijeva, i valjda su ljudi nekada bili odusevljeni njome
Hm, pa i zbog toga ali i zbog kojecega jos. Nema veze.
Znamo sigurno da je Djokondin muz bio odusevljen njome. To je valjda dovoljno.
A sto se tice unistivosti, veruj da za malo stvari na svetu mozes da kazes da je neunistivo koliko za Mona Liza.
Profesor sa nekog Francuskog univerziteta (covek je fizicar i elektrotehnicar), drzao je prosle godine u Solunu predavanje o Upotrebi Modernih Lasera u Polju Zastite i Bezbednosti. Bilo nam je obavezno da tokom tih mesec dana tamo slusamo njihova predavanja. Covek je pricao, izmedju ostalog, i o tome kako cuvaju Mona Lisu, Tutankamonovu mumiju i posmrtnu masku, i razne druge stvari. Veruj, da je prakticno neunistiva.
Cak je vise puta naglasio i da je ceo sistem obezbedjenja Mona Lize prvorazredna tajna (razumljivo).
(dakle necemo nikad znati cime je sve obezbedjena)
Cak i tokom restauracije je totalno bezbedna...
Izvini, al i dalje ne verujem u neunistivost Mona Lize.
Ne inatim se i ne prizivam 'zlo', cana rec.
Znam koliko je lasera po milimetru kvadratnom upereno u sliku i koliko je i sta i kako cuvano, i u smislu bezbednosti i u smislu muzeologije, restauracije, konzervacije, itd (morala sam ta sranja da polazem; polozila - fala na pitanju. I danas moram da ih znam jer mi svakodnevno trebaju).
To sve jeste vrlo impresivno. Fantastic toys and gadgets.
Ono sto iz iskustva znam jeste da je potreban samo jedan malcicko neskoncentrisan konzervator (koji je bas mozda zbog obilja agenata u blizini maaalko nervozan i maaalko drhtave ruke) da sve ode u persun.
Ili je dovoljna jedna ludaca u Tokiju pa da mesecima skidaju crvenu farbu sa slike...
A obaska sto za svaku bravu postoji kalauz. Al ajde da ne preterujem