Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

By ~ Le Saint X ~
Cekaj, citala si samo Jednu Svanovu Ljubav
ili
Celog Prusta?

Pitam da znam i kako da ti ukratko osvezim memoriju 'fabulom'
koje, u sustini, u klasicnom smislu, i nema

:snob:
et toq!
Korisnikov avatar
By m..
Jednu Svanovu Ljubav, i to eventualno (posto se ni ja sama ne secam da li sam ili nisam, a nesto mi se cini da jesam - mislim kod mene je uobicajeno da se nekad tako ne secam, valjda informaticki overload ili sta li, desava mi se i sa filmovima, pa ih prepoznam 20 minuta po pocetku).
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by ~anAMORphOsé~
Trebali smo da procitamo neki esej Aleksandar Poupa pre analize na faksu...
Okej, procitao ga, mada mi nije bio nesto zanimljiv...
Ali, onda kada dosli i sa sistenticom analizirali i kada je pricala kako se koje recenice odnose (ironicki i sarkasticki) na neke pisce iz tog doba i kako su ga se svi u njegovo vreme plasili...
Ja sam kao mali čitao Pesme od Jove Zmaja i to su bile kao neke poučne pričice u stihovima (kako se treba pravilno ponašati u društvu i sl., uglavnom manje ili više napadno ili nenapadno ismevanje onih koji rade nešto naopako)

Posle kada sam našao tu knjigu posle mnogo godina i krenuo da je čitam radi podsećanja, prosto mi je bolo oči kako mnoge od tih pesmica mogu da se analiziraju kao opis situacija u dnevnoj politici

Recimo postoji pesmica u kojoj pisac upućuje čitaoce da, ako ikako mogu, nađu primer kada su male piliće slali u školu da ih obučavaju lisice, zečeve da ih obučavaju hrtovi, golubove da ih obučavaju jastrebi, a ako ih nađete, "ja ću vam reći hvala sedamdeset i dva puta" (ili četrdeset dva, ne sećam se). Meni to sada vrlo liči na ruganje nekoj stipendiji koja je uzimala mlade Srbe i školovala ih u npr. Austrougarskoj da brane njene interese.

A i ove ostale pesmice mogu isto tako da se shvate, kao da sada neko svaki dan prati vesti i pravi pesmice za decu u kojima se ruga maloj lenjoj Lenki baštovanki, lenjom Ravi, plašljivom Luki, Lazi materinoj mazi, a u stvari se ruga poslanicima koji se tako ponašaju
Korisnikov avatar
By jukie
Sad tek dok čitam ove postove sećam se da smo mi te knjige u stvari radili iz lektire.... recimo uopšte se ne sećam o čemu se u Antigoni radi, zapleta, likova, ničega. Od Seoba imam neku mutnu sliku, i sećam se (ako je to ta knjiga) da se nisam složio sa nastavnicom i jednom ekstrovertnom koleginicom iz odeljenja kako je na kraju knjige jasno kao dan da je neki mladić u stvari sin određenih osoba i kako bi mu to trebalo reći da se ne bi upustio u incest sa svojim polusestrama, bla, bla, u suštini moj stav je bio da je tada usled tih seoba bilo puno ljudi lutalica, i da ne možemo biti sigurni da mu je baš taj neko otac a ne neko od mnogih ostalih dark handsome stranger-a koji su tuda prolazili.

Kod nekih od tih knjiga iz lektire zavisi i kako ti zapadne u kojoj si psihološkoj fazi u trenutku kada ti traže da čitaš tu knjigu. Recimo Proljeća Ivana Galeba su me potrefila u dobroj fazi i tada mi je baš prijalo da to čitam. Dnevnik Ane Frank isto treba čitati u osnovnoj školi da bi se potpuno razumelo šta ona oseća, a posle ponovo sa distance da bi se uporedilo sa sopstvenim uspomenama na to doba života. Stranac mi je prvo bio potpuno neshvatljiv (tu knjigu su mi dali na kraju 8 razreda za odličan uspeh) i ostao bi neshvatljiv da nam nastavnica srpskog nije rekla kako je to namerno tako napisano po šablonu, sa preterivanjima u njegovom autističnom pogledu na svet kombinovanom sa morbidnim tendencijama
By ~ Le Saint X ~
sasvim si u pravu sto se tice toga da je za lektiru, kao i za ostale knjige, vazan trenutak i psiholoska predispozicija
By ~ Le Saint X ~
Originally posted by m..
Jednu Svanovu Ljubav, i to eventualno (posto se ni ja sama ne secam da li sam ili nisam, a nesto mi se cini da jesam - mislim kod mene je uobicajeno da se nekad tako ne secam, valjda informaticki overload ili sta li, desava mi se i sa filmovima, pa ih prepoznam 20 minuta po pocetku).
U tom delu sew radi o tome da se Svan zaljubio u Odet de Kresi, zenu koja je u sustini prostitutka i jos ima i lezbejske izlete (za koje saznaje kasnije u romanu) i polako on ludi za njom i ona mu postaje obsesija...a uz to je i vrlo ljubomoran...

Sve to prate iz 'malog klana' Verdirenovih kod koga su se na vecerima oni i upoznali...

gospodja Verdiren je mozda najupecatljiviji lik dela
Jedna Svanova Ljubav
Korisnikov avatar
By m..
Onda def. nisam citala vise od par strana. Hvala na prosvetljenju. Mogla bih da pronadjem, mada trenutno citam vec 2 knjige uporedo (doduse jedna je tanusna neka o Pikasovom vajarstvu i sluzi za odbranu od svetine u autobusu).
By ~ Le Saint X ~
De nada
:D

Inace, ljubomora je glavni motiv knjige kod Prusta

savrseno oslikani svi moguci stadijumi ljubomore i manifestacije iste

Posebno kada Marsel sumnja da ga njegove verenica vara sa devojkama
Korisnikov avatar
By lazarus
Prisjecam se neke ankete medu profesorima knjizevnosti u Americi koja je pokazala da mnogi od njih nisu procitali vazna djela svetske knjizevnosti. Pitam se da li je laz ako uzmes knjigu da se informativno upoznas s njom, znajuci da je nikad u zivotu neces procitati, nego prelistas vaznija poglavlja, biografiju, predgovor i sl. Znam da je to praksa mnogih filologa, razumljiva i opravdana.
Ja nikad ne nabrajam knjige koje sam procitao jer znam da je svaka knjiga dobila drugacije citanje. Recimo, neka Kisova djela sam citao vise puta i nisam siguran da li mogu reci da sam ih procitao.
Ali znam i neke primjere kojih se bogme stidim:
- nisam citao Fausta, a u jednom radu sam se pozivao na njega,
- za Sosirov Kurs opce lingvistike sam slagao takoder,
- i, govoreci o junacima modernog romana spominjao sam Prusta, koga sam uvijek ostavljao za kasnije, misleci da trenutno nemam dovoljno vremena.
Eto, ko je bez grijeha... nek se prvi baci na mene!
By ~ Le Saint X ~
Originally posted by lazarus

- i, govoreci o junacima modernog romana spominjao sam Prusta, koga sam uvijek ostavljao za kasnije, misleci da trenutno nemam dovoljno vremena.
Boze, sto volim kad neko uzme Prusta u usta

:mazi:
Korisnikov avatar
By sleepingsun
Proces..jer je odvratan..i Anu Karenjinu sam preskakala..pogotovo onaj deo kad kosi..:cvetduga:
Korisnikov avatar
By Blond Brat
DERVIS I SMRT,pocela sam da citam i nisam mogla da nastavim,glupe li knjige.
Korisnikov avatar
By sleepingsun
dervis i smrt je ekstra knjiga..malo depresivna li dobra:saint:
Korisnikov avatar
By Blond Brat
Originally posted by KiWi
Originally posted by mmiki
pola lektira... :)
+ Na Drini Ćuprija ... Toliko detaljisanje nisam mogao da izdržim, pa sam pročitao interpretaciju celog dela na 30tak strana (pročitao sam skoro pola knjige a onda se deeeeebelo smorio)
Savrsene li knjige :love:
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
U srednjoj sam imao totalno kul profesorku koja je kapirala moj citalacki trip,tako da se izrazim. Veliki broj lektira koje smo radili sam citao prije nego sto su nam bile zadate,a one koje mi se nisu citale sam jednostavno preskakao. A kad bi doslo vrijeme izlaganja radova na temu lektire, ja bih prosto procitao rad na sasvim drugu temu. Jednom smo radili nesto, ne mogu da se sjetim tacno sta, i usred smornog citanja radova, kad je prozvala mene, ja sam procitao sedam strana rada na temu simbola majke u Heseovim djelima. Treci srednje, sjecam se.

a stose tice perioda posle srednje - suvise sam mnogo knjiga procitao da bih se zastidio da nekom kazem kako neku knjigu NISAM procitao.
By iWanna
Originally posted by Blond Brat

:shocked: :shok:

ta kniga je :love: :hail2: :hail:
Korisnikov avatar
By Delete
Ako to vec mislis o tom, zaista dobrom, knjizevnom delu, zasto bi lagala da si ga procitala? Lepo, kazes svakom ko te pita, to sto si ovde napisala, pa ti mozda neko drugi kaze ono sto ja sad ne zelim da pisem. :ubise:
By ~ Le Saint X ~
Originally posted by iWanna

:shocked: :shok:

ta kniga je :love: :hail2: :hail:

:sudija:
:geisha:

i TVRDJAVA
je isto dobra
Korisnikov avatar
By Blond Brat
Originally posted by Delete
Ako to vec mislis o tom, zaista dobrom, knjizevnom delu, zasto bi lagala da si ga procitala? Lepo, kazes svakom ko te pita, to sto si ovde napisala, pa ti mozda neko drugi kaze ono sto ja sad ne zelim da pisem. :ubise:
Lagala sam profesoricu:lol:
Korisnikov avatar
By Myto
Originally posted by Delete
Lagala sam profesoricu:lol:
Hahahaha, i Delete je cesto lagala svoju :sunce:
Korisnikov avatar
By fica
Originally posted by Sixto
Mislim da sam jedini monstrum koji je pisao pismene iz srpskog na 4-5 strana na knjige koje nije procitao, dok su se ostali okolo krstili muceci se da naprcaju dve! :lol:
ahahah
E nisi jedini :D

Inace podrazumeva se da nisam pročitao pola lektira :evilgrin:
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by ~anAMORphOsé~

Na prvom mestu najčešće nepročitanih knjiga je Orvelova "1984", a u toj kategoriji su još i Tolstojev "Rat i mir", Džojsov "Uliks", Floberova "Madam Bovari" i Biblija.
od navedenih, uliks i biblija su mi bili apsolutno nemogući za čitati. uliksa započinjala dvaput, bibliju nekoliko puta. prvo me regularno uspavljivalo, a biblija me toliko iritirala da zaista, zaista nisam mogla da je čitam. inače imam neverovatnu averziju prema religijskim tekstovima, svi imaju taj užasni katastrofično-histerični zapovedni ton od kojeg u sekundi postanem agresivna.

enivej, ne sećam se da sam nekad slagala za neko čitanje, osim za gore navedeni "rat i mir". fakat mi se nije dalo, a bilo je obavezno... :)
Korisnikov avatar
By BellyButton
Originally posted by fica
Originally posted by Sixto
Mislim da sam jedini monstrum koji je pisao pismene iz srpskog na 4-5 strana na knjige koje nije procitao, dok su se ostali okolo krstili muceci se da naprcaju dve! :lol:
ahahah
E nisi jedini :D
Dakle, definitivno nas ima vishe... :D
By ~ Le Saint X ~
Dve cele strane su savim dovoljne

Secam se da sam tek u 4 godini skapirao da ubacivanje citata iz knjiga pisaca koji nam nisu bilo po programu ostavljaju veci utisak na profesora (citaj dobijanje vece ocene)
te sam na zadnjem ispitu/maturskom ili kako se vec zove...na 6 strana pisao nesto pod utiskom filma Titanic i knjige Hazarski Recnik i neki Niceovi citati

:)
Korisnikov avatar
By Tungi

:zid:

Dervis i smrt glupa knjiga? :doh:

Ja je procitao tri puta,i cetvrti kada sam branio maturski rad na temu "Ahmed Nurudin covek i vernik u romanu Dervis i smrt."Jedan je Selimovic.
By ~ Le Saint X ~
Originally posted by Tungi

:zid:

Dervis i smrt glupa knjiga? :doh:

Ja je procitao tri puta,i cetvrti kada sam branio maturski rad na temu "Ahmed Nurudin covek i vernik u romanu Dervis i smrt."Jedan je Selimovic.
Pa,dobro,mozda nekome te teme ne 'leze'

Elem, DERVIS I SMRT
je
po meni
definitivno najbolja knjiga na srpskom koju procitao
Korisnikov avatar
By He_Marlene
Zadnje tri lektire:Zlocin i kazna,Koreni,Gospoda Glembajevi...Ne volim tu vrstu litelature...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!