Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

By Ulix
Mozda je to stvar mog cudnog smisla za humor, ali tih par puta koliko sam citao Cekajuci Godoa, valjao sam se od smeha. Gledao sam i dve ili tri postavke, neke bolje, neke losije, ali mi je i dalje bilo smesno.
:kokice:
Korisnikov avatar
By Schveca
Originally posted by Egon

ali ... to je drama apsurda ...

i uostalom to nije "knjiga" to je "drama"

zahteva zhivo izvodjenje ...

ili pak dosta mashte pri chitanju ...
Mislim.... predmet pravougaonog oblika, koji ima povezane ili na neki drugi nachin sastavanjene listove hartije, koji mogu da se listaju :) , na tim listovima je uglavnom neki odshtampani tekst, a i slike.... pre prvog, i posle poslednjeg lista papira postoji karton, deblji ili tanji, prevuchen platnom ili ne... taj karton zovemo korica.... e to se u mom selu zove knjiga.... Taj tekst koji je odshtampan na listovima papira, koji su izmedju tih kartona(korica) moze da bude drama, roman, novela, pripovetka, pesma, recept moje stare bake, , ali to je opet knjiga.... prema tome, dabome :roll:

dosadna mi je za chitanje..... kad odgledam u pozorishtu, javicu ti impresije....

:D
Korisnikov avatar
By Egon
ma neeeeemoj .... a za kafanu uvek mora da ima ?

:D
Korisnikov avatar
By walt333
Kako su ovakve teme uvek toliko nezahvalne, jer uvek ce neko da pomene i vase omiljene pisce, i za koje ste ubedjeni da ne spadaju u kategoriju najdosadnijih knjizevnika. Sve valjda to zavisi i od senzibiliteta. Bilo mi je bas zanimljivo da citam misljenja, zato ovu temu vadim iz naftalina

e sad moram da se slozim da mi je gore negde pomenuti Kapor uvek bio bljak, zatim Koeljo Na obali reke sam plakala kao gladna godina, Anabela kondom Basalo, Sveta Habjanovicka, Isidora Nosica,
Od klasicne srpske knjizevnosti veoma mi je odvratan Ducic kao prozni pisac. Njegova prozna ostvarenja sa Blagom cara Radovana na celu su protraceni sati u mom zivotu. Ne razumem cemu fascinacija Ducicem i ovom knjigom. Inace da kazem da Ducica kao pesnika mnogo volim ali Blago cara... :bljak:

Branko Copic - Basta sljezove boje, po meni u toj knjizi postoji samo jedna solidna prica ostalo je potpuno neinteresatno usudio bih se reci i nekvalitetno

iz svetske knjizevnosti nisam ljubitelj jednog poznatog pisca ciji se likovi non stop razmecu sa Isusom, ali necu reci ime tog pisca da bih izbegao konlikt sa ljubiteljima, ali mislim da znate na koga mislim. zapravo neke njegove romane mnogo volim(mahom one koji su u senci) ali na neke sam veoma alergican
Korisnikov avatar
By suicidal.pony
Tolstoj, na primer, ali ne zato shto su obimne knjige
I Jadnici su obimni, ali tu nema n trunke dosade
By Dragonite
Božidar Damjanović Benedikt :radosnice: , čovek koji je svojim literarnim delima zaslužio da se protiv njega digne mala seljačka buna i da ga razapnu konjima na repove, pod jedan.

Pod dva, Rober Džordan. Imao je on neke zanimljive ideje, ali ne vidim zašto je neophodno da se epska fantastika piše u stilu Tolstoja 'I see countless acres of nothing in russian wilderness and write 50 pages about it'... :bic:

Ljiljana 'Palim se na pravoslavlje' Habjanović-Đurović... don't even want to go there...

Kamijev 'Stranac' mi je bio jako dosadan i to je jedina knjiga koji nisam pročitao do kraja u životu (wrong place, wrong time). :tushe:

Koeljo mi je malo onako infantilan.
By Hans
Još koja strana i biće ispljuvani svi pisci koji su ikada pisali i sve knjige ikada napisane...
By Ulix
M. Šolohov, bez konkurencije.
Tihi Don je nešto najdosadnije i najmučnije što sam u životu pročitao.

Jakov Ignjatović mi je takođe beskrajno dosadan i nezanimljiv pisac. I loš, loš pisac pre svega. I Jovan Dučić mi je uglavnom veoma dosadan i kao pisac i kao pesnik.

Umberto Eko mi često bude dosadan iako ga, uopšte govoreći, volim.
Fukoovo platno je bilo na momente pravo mučenje čitati, ali je takođe i vredelo, jer na kraju sve dođe na svoje mesto. Sjajna knjiga. Dok, recimo, poslednji njegov roman uopšte nije bio vredan truda, a bio je naporan i razvučen i jedva sam čekao da ga završim.

Mada se te stvari menjaju. Sećam se vremena kad nisam voleo Tolstoja, sada ga volim. Slično je i sa Crnjanskim - u srednjoj školi su mi Seobe bile užasno dosadne, a sada jako volim taj roman. Valjda nije dovoljno samo da pisac bude dobar, već i da ti padne šaka u pravo vreme.
By Kragi
Originally posted by Hans_87
Još koja strana i biće ispljuvani svi pisci koji su ikada pisali i sve knjige ikada napisane...
:up:

Ne znam samo da li iko ovde ima pravo da bilo kog knjizevnika nazove dosadnim ili da ostane u domenu onoga "dopada mi se ili ne"? :)
Od domacih koji su prevodjeni na vise svetskih jezika do nobelovaca ... Mislim LOL
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Dragonite

Kamijev 'Stranac' mi je bio jako dosadan i to je jedina knjiga koji nisam pročitao do kraja u životu (wrong place, wrong time). :tushe:
Kako? Zasto? Stranca sam nekoliko puta procitao, svaki put u "cugu".
Korisnikov avatar
By Loni
Ja dosadnima imena i ne pamtim.

Jedino znam da su me mnogi, od pisaca, koje gotivim razočarali.

Nil Gejmen s konfuznim romanom ,,Američki bogovi'',
ili Nikola Amaniti s romanom ,,Kako bog zapoveda''.

Napišu ljudi tri dobre knjige, a sa četvrtom sve zašituju.
By Ulix
Originally posted by KgCS3

Ne znam samo da li iko ovde ima pravo da bilo kog knjizevnika nazove dosadnim ili da ostane u domenu onoga "dopada mi se ili ne"? :)
Od domacih koji su prevodjeni na vise svetskih jezika do nobelovaca ... Mislim LOL
To ti je kao da pitas da li neko ima pravo da se dosadjuje. Naravno da ima.

Recimo... niti ja negiram Ducicev pesnicki talenat, niti negiram vrednost te njegove poezije. Samo kazem da mi je dosadan. Daleko je od mog knjizevnog senzibiliteta, i ne zanima me sve i da je preveden na trista jezika, to ne znaci nista, prevedena je i Danijela Stil.
By Kragi
Originally posted by Ulix

To ti je kao da pitas da li neko ima pravo da se dosadjuje. Naravno da ima.

Recimo... niti ja negiram Ducicev pesnicki talenat, niti negiram vrednost te njegove poezije. Samo kazem da mi je dosadan. Daleko je od mog knjizevnog senzibiliteta, i ne zanima me sve i da je preveden na trista jezika, to ne znaci nista, prevedena je i Danijela Stil.
A zasto se bas ti nadje prozvanim da mi odgovoris? :)
Anyway, ne bih se slozio da je komparacija tipa - dosadjivati se- i - Dostojevski je dosadan- na mestu, kao ni cinjenicom da neko moze da proda 300 miliona knjiga u svetu a da tamo neki forumas kaze da je debilan ili dosadan npr. :)
By Ulix

A zasto se bas ti nadje prozvanim da mi odgovoris? :)
Anyway, ne bih se slozio da je komparacija tipa - dosadjivati se- i - Dostojevski je dosadan- na mestu, kao ni cinjenicom da neko moze da proda 300 miliona knjiga u svetu a da tamo neki forumas kaze da je debilan ili dosadan npr. :)
Nisam se osetio prozvanim, samo sam hteo da kazem sta mislim o tome sto si ti rekao. Tome sluze forumi. ;)

I naravno da je na mestu reci da je Dostojevski dosadan. U redu je reci i da je Danilo Kis dosadan, bez obzira sto ja to ne bih razumeo jer ga volim do imbecilnosti. U redu je reci da je dosadan bilo ko, zato sto je dosada zaista jedno subjektivno osecanje. Meni se svidja Kisov Pescanik, a Kiborgu je bio dosadan i nije uspeo da ga procita. Sa druge strane Kibrog voli Tolkina koji je meni otprilike otelotvorenje dosade. I sta sad?

I jos jednom - prevodjenost i prodavanost apsolutno nije merilo kvaliteta. Jer je Paulo Koeljo veoma prodavan i prevodjen, a njegove knjige su toliko lose da njima ne bi trebalo ni dupe brisati, da izvines na izrazu. Prodavanost je merilo podilazenja narodnim masama i eventualno merilo zanimljivosti neke knjige (jer knjiga moze biti prodavana zato sto je lagana i shvatljiva, zato sto je mozda smesna ili zato sto se bavi nekom aktuelnom temom); ponekad se moze dogoditi da je prodavano delo i kvalitetno, ali to cesce nije slucaj. Prevodjenost takodje ne govori nista. Pekic nije mnogo prevodjen pisac, ali je izuzetan pisac. Sa druge strane, Den Braun je prevodjen, a toliko je los da je za njega i Koeljo dobar pisac. Shvatas? To je moje misljenje. Ti si slobodan da imas svoj stav.

Na kraju jos jedna stvar - cak i ako neko ima "ime", kao sto ga manje ili vise opravdano ima Dostojevski, to meni ne znaci nista. Vise cenim nekog ko kaze "Dostojevski je najveci smarac na svetu", a da je zapravo procitao recimo Karamazove i da mu se stvarno nisu dopali, nego nekog ko kaze "da, da on je veliki pisac", a u stvari je umro od dosade citajuci ga, ali to ipak kaze jer je Dostojevski "ime". To je bas onako... fuj.
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Originally posted by the1whowished
Па на пример Џоре Држић.
Џоре Држић= :ubise:
Korisnikov avatar
By sleepingsun
hm..
ne znam.AnaKarenjina mi nije bila preterano uzbudljiva.Onakj deo sa kosidbom..naopako.:bljak:
Korisnikov avatar
By sleepingsun
Па на пример Џоре Држић.

ko je Dzore drzic?:harmonika:
Originally posted by sleepingsun
ko je Dzore drzic? :harmonika:
Jedan iz familije Drzic. Mislim da je bio...ujak (?) Marina Drzica:

Животопис

Џоре Држић потиче из грађанске дубровачке породице Држић, која је пореклом из Котора. Након завршене хуманистичке школе у Дубровнику, одлази у Италију, где стиче докторат световног и духовног права. Примио је свештенички чин 1487. године и постао управитељ двеју цркви, заузевши тако место које је традиционално припадало његовој породици. Познати хуманиста Ђурађ Драгишић помиње га у свом спису О природи анђела (из 1499. године) као учесника у ученим дискусиєама вођеним на латинском језику у дубровачкој Катедрали и истиче га као једног од најбољих беседника, што указује на његово велико образовање, које се уочава и у његовим стиховима.

Књижевни рад

Врло дуго се сматрало да је Држићева поезија у целини очувана у Рањинином зборнику, па му је приписиван веома велики број врло разноликих песама. Откриће тзв. даблинског рукописа 1963. године показало је да многе од тих песама нису плод његовог пера, али и открило низ дотле непознатих његових дела. Карактеристичан је већ његов наслов: Џорете Држића пјесни ке створи докле кроз љубав бјеснјеше. У њему се налази укупно 96 песничких састава, од којих је један прва световна драма на нашем народном језику, еклога Радмио и Љубмир.

Љубавна поезија

Највећи део Држићевог опуса заузима љубавна поезија која је по многим својим елементима блиска тзв. бембистичкој струји петраркизма. У њој много ређе сусрећемо жену, а много више простора посвећено је лирском субјекту, баш као и код Петрарке и „чистих“ петраркиста. То показују већ акростиси, у којима се код Држића не појављују женска имена, већ његово, или пак уздаси. Тон његових песама углавном је елегичан и меланхоличан, често је рефлексивност њихова одлика. Веома велику пажњу посвећује стилу и композицији. Поред уобичајеног двоструко римованог дванаестерца, писао је и ове стихове са троструком римом, као и стихове других метара. Осим тога, акростисима и рефренима организовао је стихове у различите строфичне облике, као у песми Рањеном срцу тражим лијека, у којој развија уобичајену петраркистичку досетку о срцу које напушта љубавника када угледа драгу, али та кончетистичка метафора умирања због љубави добија ново значење захваљујући изузетно успелом рефрену који баналној љубавној жалопојки даје ново значење фине интроспекције лирског субјекта: Грем си, грем, гдигодир мисал ми позађе, / једа се гди ки мир мом срцу обнађе. У песми Све се сад измијенило… Држић идеју о пролазности времена разрешава сетном елегичном рефлексијом о трпљењу удараца времена и прилагођавању његовим променама, што ће неколико деценија касније на сасвим другачији начин развијати његов синовац Марин Држић у монолозима Помета у комедији Дундо Мароје. Песма Када бих најволио умријети припада циклусу остварене љубави и врло добро приказује карактер ове поезије: у тренутку највеће радости он размишља о најбољем тренутку за смрт и налази да је то у часу када је најлипше живити. И она је структурирана у изразито артиситичком маниру кроз дугачак низ антитеза.
Korisnikov avatar
By sleepingsun
aham.e bih ga then citala.Al gracias na information:paki:
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Moje čisto zlato, pokli me Bog stvori,
Odlučen bih na to da me ljubav mori.
Gliubav me taj mori sa svu nje usilos
Tere mi govori: trpi sve za milos!
...
Korisnikov avatar
By Delete
Па на пример Џоре Држић.
Drzic plagijator (da ne kazem lopov) ili Drzic-Drzic? :)

Meni su, zapravo, pisanija u petratkistickom stilu jako dopadljiva. :)
Mada, kao sto Ulix napisa, sve je to subjektivno.

I pitam se, moze li ista dosadnije biti od obavezne lektire, koji namecu napacenim srednjoskolcima, u vidu "Don Kihota" , Miguela de Cervantesa?!
By Kragi
Jer je Paulo Koeljo veoma prodavan i prevodjen, a njegove knjige su toliko lose da njima ne bi trebalo ni dupe brisati, da izvines na izrazu.
Ja i dalje mislim da za ovo trebaju velika muda, da izvines na izrazu, a isto tako mislim da si negirao recenicu ili dve iz prethodnog posta :
Recimo... niti ja negiram Ducicev pesnicki talenat, niti negiram vrednost te njegove poezije. Samo kazem da mi je dosadan.

:whatever:

Pomenuo si kvalitet, koji ja nisam pominjao, i bas me zanima sta je merilo kvaliteta jedne knjige (da ne kazem umetnickog dela)? Ko je od nas merodavan da procenjuje vrednost istog? Subjektivan osecaj da se nekome nesto dopada ili ne jeste potpuno legitiman, ali ne daje za pravo da se ide dalje od toga prilikom komentrarisanja (ili bar ne svima).
To je bila poenta mog prvog posta na ovoj temi .....
Korisnikov avatar
By walt333
Originally posted by Delete

I pitam se, moze li ista dosadnije biti od obavezne lektire, koji namecu napacenim srednjoskolcima, u vidu "Don Kihota" , Miguela de Cervantesa?!
E pa vidis, meni je Don Kihot jedan od omiljenih romana, i procitao sam ga u jednom dahu.

Senzibilnost je ocigledno kljuc po kojoj sudimo da li nam je roman dosadan ili nije. meni su upravo romani koji su vecini ljudi dosadni izuzetno zanimljivi i obrnuto.
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Originally posted by walt333

E pa vidis, meni je Don Kihot jedan od omiljenih romana, i procitao sam ga u jednom dahu.

Senzibilnost je ocigledno kljuc po kojoj sudimo da li nam je roman dosadan ili nije. meni su upravo romani koji su vecini ljudi dosadni izuzetno zanimljivi i obrnuto.
I, nije li senzibilitet?
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Па на пример Џоре Држић.
Drzic plagijator (da ne kazem lopov) ili Drzic-Drzic? :)
Nije Drzic-konspirator, nego onaj drugi, stariji. ;)
Korisnikov avatar
By Zwezdica
Slazem se sa Ulixom, meni je Koeljo prilicno losh pisac, ne znam zasto ga ljudi velichaju toliko.. Ali, dobro, o ukusima, bla bla bla...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!