Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By sing&dunum
Originally posted by Sunce

To je zapadnjacki sistem razmisljanja, singi.

Osmansko carstvo je bilo dominantno i najnaprednije vekovima. Dok je katolicka crkva zabranjivala nauku, u islamskim zemljama se ona razvijala i negovala, sacuvane su kopije starogrckih knjiga i sl. Renesansa se nije oslanjala samo na antiku, kako se dominantno tvrdi. I Leonardo i Mikelandjelo, kao i mnogi drugi renesansni umetnici su koristili znanja upravo islamskih naucnika, umetnika i sl. O tome se danas vesto precutkuje.

U juznoj Spaniji je postojao neki hriscanski vladar koji je bio odusevljen islamskom arhitekturom, pa je gradio crkve u tom stilu. Treba posetiti Istanbul, videti nesto od tog nasledja, pa ne pricati kako su oni doneli pustos.

Mi smo preuzeli vizantijsku kulturu. Ona jeste vredna, ali je 'zapad', po mom misljenju, malo poznaje. Recimo, na History kanalu neces videti ni jednu emisiju gde se prica o vizantijskim gradjevinama, freskama i sl. Mozda je greska vizantijskih umetnika bila ta sto nisu propadgirali svoje ime kao sto sto je to npr. radio Rafaelo.

To je tacno, ali se mi mozemo pozivati koliko hocemo na vizantijsku kulturu danas, kada mozemo da uzmemo u obzir razlichite izvore istrazivanja, a primetno je da stalno "grebemo" (ili nam se, najverovatnije, tako servira) da budemo deo pre svega "zapada"... A to, na kojim temeljima je Zapadna kultura sazidana, potpuno je irelevantno u kontekstu ove diskusije koja se tiche nashe svetovne kulture.

Manastiri, crkve i duhovna zaostavshtina/kultura jedino direktno proistichu iz vizantijskog nasledja, kao meka znanja i sveuchilishte onog doba. Svetovna kultura je ostala nerazvijena, bas zbog tog ropstva i siromashtva koje nas je zadesilo... Tako se bar meni chini... :D
Korisnikov avatar
By Sunce
Mislim da ne treba da krivimo Osmansko carstvo, nego sami sebe. Krivo mi je sto u Beogradu nema vise dzamija. Nisu ih srusili Turci, mi smo to ucinili. Kao sto na mnogim temama pisemo, sada i bez Turaka, ne znamo da sredimo Kalemegdan, da napravimo arheoloski muzej, galerije, prosto nismo organizovani ni vredni. Pa ni manastire ne znamo da popularizujemo i prikazemo. Pogledaj samo na netu koliko bi te kostalo da odes na par dana po Srbiji. Previse se frljamo sa Vizantijom, koju smo preuzeli, a zapravo smo dosli na Balkan sa staroslovenskom kulturom. A o njoj ni traga ni glasa. :(
Po mom misljenju, renesansa i barok na zapadu nisu niti ideal, niti maksimum. I bolje sto nismo prosli kroz taj period.
Korisnikov avatar
By sing&dunum
E, tu se apsolutno slazem. Kako nam je, plod je naseg mentaliteta, naseg nemara, nase nesposobnosti. :)

A to, da li je bolje sto nismo prosli ili ne, mozemo samo da naslucujemo i nagadjamo. :D

Na osnovu zatechenog stanja, od kada je moje malenkosti:ogledalce: :smeh: , vishe bih voleo da smo kroz "bar neshto" prosli... :giggle:

Ovako, lutamo nepripadajuci sasvim ni jednoj kulturi, nismo tjelijski deo ni jednog kulturnog nasledja svim svojim bicem, vec se stalno "loptamo" u odnosu na neki aktuelni politichki interes... :(
By Speculum Columbae
Pa...Sunce, nismo ni mi krivi što kod nas nema traga ni glasa od staroslovenske kulture.
Ono što se i zna su pretpostavke, jer ima tako malo realnih materijalnih dokaza.
Nema čak ni grobova!
Sve što su Sloveni pravili je propadljivo.
A što se tiče same teme baroka, ova priča vodi ka razvodnjavanju, jer je kod nas bilo baroka i bio je fantastičan.
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by sing&dunum

Ovako, lutamo nepripadajuci sasvim ni jednoj kulturi, nismo tjelijski deo ni jednog kulturnog nasledja svim svojim bicem, vec se stalno "loptamo" u odnosu na neki aktuelni politichki interes... :(

Mozda je tako najbolje, lutati. Zasto je bitno da imas u podlozi samo svoje nasledje, zasto je potrebno pripadati? Imamo raznovrsna nasledja, imamo i svetska nasledja. A to "mi", "nase", u umetnosti, postaje nebitno. U skoli su nas drugacije ucili, Vizantija, pa Vizantija. Necu samo nju, krivo mi je sto malo znam o staroslovenskoj kulturi. Koliko znam, oni su obozavali prirodu, imali mnogo Bogova, grlili su drvece i sl. To je bas lepo.

I zapadnjacka kultura se oslonila na neko tamo hriscanstvo, koje je preuzela. Srusili jevrejske hramove, doneli blaga u Rim, pa rekli da je to njihova nova kultura. Ni malo duhovnosti nisam osetio u crkvi svetog Petra u Vatikanu, kao i u Lateranu, prethodnom centru katolika, a sve vrvi od baroka. Zlato, zlato, andjelcici...to zaista ne dira, bar mene ne dira. A stari Rim se oslanjao na staru Grcku, kopirali su i obozavali njihove skulpture, koje su savrsene. A Grcka i Rim su opet nalazili inspiraciju u Egiptu. Krug se okrece.
Korisnikov avatar
By sing&dunum
Bilo ga je, nije da nije, ali smo "proleteli" kroz barok. :giggle:

Takodje, javio se upravo na teritoriji nekadasnje juzne Ugarske (naseljene srpskim stanovnishtvom), nakon potpadanja pod Austrijsku vast , gde su srpske zanatlije-trgovci stvorili, pre svega, jaka ekonomska uporishta... Gradovi poput Budima, Sent-Andreje, Segedina... :)

I opet, kao sto rekoh, najznachajniji predstavnici predjoshe u Bech i Veneciju, ne bi li u potpunosti ostvarili konkakt sa baroknom tehnikom... Mislim ovde pre svega na slikare... :)
Korisnikov avatar
By Sunce

...vec se stalno "loptamo" u odnosu na neki aktuelni politichki interes... :(
I barok je nastao kao rezultat neke politike. Barok - vreme kontrasta: siromasni - bogati; svetlost - senka.
By Ulix
Originally posted by Dante

jer je kod nas bilo baroka i bio je fantastičan.
:yes:

Videti, recimo ikonostase tzv. Male Crkve u Sremskoj Mitrovici, zatim crkve u Laćarku, Neštinu, Sremskim Karlovcima ili u Suseku, sve sjajni radovi Teodora Kračuna i sve na oko sat vremena od Beograda, treba samo mrdnuti dupe. :)
By Speculum Columbae
Pa, da, ali samo zato što ga ignorišu, ne znači da ga nema, da nema vrednost i da materijalno postoji.
Meni je srpski barok fantastičan, posebno Kračun.
Mislim, volim i ostale, ali Kračun je svetao primer srpskog slikarstva.
By Speculum Columbae

I barok je nastao kao rezultat neke politike. Barok - vreme kontrasta: siromasni - bogati; svetlost - senka.
Hm, Sunce, to baš nije istina.
Ti kontrasti i jedinstvo suprotnosti (stub-praznina, crno-belo, noć-dan...) su ideja klasicizma.
Barok podrazumeva ideju demokratije (ili muzičkog višeglasja) kraja renesanse, koju za sebe koristi viši sloj.
Ideja demokratije je obnovljena u renesansi - višeglasje, svaki glas u nekoj Palestrininoj kompoziciji je jedan glas naroda.
Ali u baroku se do juče siromašni naglo bogate i koriste ta prava.
Takvo korišćenje prava demokratije daje rokoko npr.
Ta "zloupotreba" baroka daje klasicizam.
A ono za "svetlost-senka" baroka koje se vidi na platnima je rezultat nečeg drugog.
Korisnikov avatar
By sing&dunum

Mozda je tako najbolje, lutati. Zasto je bitno da imas u podlozi samo tvoje nasledje, zasto je potrebno pripadati? Imamo raznovrsna nasledja, imamo i svetska nasledja. A to "mi", "nase", u umetnosti, postaje nebitno. U skoli su nas drugacije ucili, Vizantija, pa Vizantija. Necu samo nju, krivo mi je sto malo znam o staroslovenskoj kulturi. Koliko znam, oni su obozavali prirodu, imali mnogo Bogova, grlili su drvece i sl. To je bas lepo.

I zapadnjacka kultura se oslonila na neko tamo hriscanstvo, koje je preuzela. Srusili jevrejske hramove, doneli blaga u Rim, pa rekli da je to njihova nova kultura. Ni malo duhovnosti nisam osetio u crkvi svetog Petra u Vatikanu, kao i u Lateranu, prethodnom centru katolika, a sve vrvi od baroka. Zlato, zlato, andjelcici...to zaista ne dira, bar mene ne dira. A stari Rim se oslanjao na staru Grcku, kopirali su i obozavali njihove skulpture, koje su savrsene. A Grcka i Rim su opet nalazili inspiraciju u Egiptu. Krug se okrece.
:)

:giggle:

Najlepshe od svega u ovoj diskusiji o baroku je sto ni ja nisam fanatichni ljubitelj baroka... :lol:

Za samim barokom ni ne zalim, takoreci. :giggle: Barokna arhitektura, prezasitjena ornamentikom, zlatnim fasadnim elementima, glomazna, "preslatka poput baklave sa kokosom" :lol: mi ne pruza uzitak... :)

Jasno je da je slovenska kultura kao mnogobozachka nepodobna pravoslavnoj religiji, te potisnuta, zaboravljena, degradirana kao - paganshtina... :doh:

E, bash bih vileo da sam paganin... :kingkong: :D
Korisnikov avatar
By Sunce

Ti kontrasti i jedinstvo suprotnosti (stub-praznina, crno-belo, noć-dan...) su ideja klasicizma.
Barok podrazumeva ideju demokratije (ili muzičkog višeglasja) kraja renesanse, koju za sebe koristi viši sloj.
Ideja demokratije je obnovljena u renesansi - višeglasje, svaki glas u nekoj Palestrininoj kompoziciji je jedan glas naroda.
A ono za "svetlost-senka" baroka koje se vidi na platnima je rezultat nečeg drugog.

Nije crno-belo, nego svetlost - senka, sto je primetno na slikama. A drustvo je u vreme baroka bilo podeljeno na siromasno i bogato. O tome sam pisao.
By Speculum Columbae

Nije crno-belo, nego svetlost - senka, sto je primetno na slikama. A drustvo je u vreme baroka bilo podeljeno na siromasno i bogato. O tome sam pisao.
To je druga priča. To je istina, ali nije kontrast mnogo odlika baroka.
Korisnikov avatar
By sing&dunum

Izvin'te sto pitam, a gde je tu demokratija u elitizmu barokne kulture? :D
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Ulix

Videti, recimo ikonostase tzv. Male Crkve u Sremskoj Mitrovici, zatim crkve u Laćarku, Neštinu, Sremskim Karlovcima ili u Suseku, sve sjajni radovi Teodora Kračuna i sve na oko sat vremena od Beograda, treba samo mrdnuti dupe. :)
Video sam nesto od toga, pre svega u Sremskim Karlovcima. Divno je.
By Ulix

Nije što sam Mitrovčanka, ali oltar Male Crkve je najlepši. :kosa:

Na tom ikonostasu ima jedna fenomenalna ikona na kojoj je prikazan Isus sa ašovom u ruci, a ispred njega kleči Marija Magdalena. :love:
By Speculum Columbae

Pa nema je. Zato sam rekao "zloupotreba". Oni koji su naprsno dobili novac su shvatili da oni imaju prava (zbog novca) i to tako i tretirali.
Zato se narod pobunio i dođe klasicizam.
Ono što sam hteo da kažem, ideja demokratije se obnovila u renesansi, jer je tek tada čovek postao "bitan", eksperimentisano je sa njom u doba baroka, a prihvaćena tek u klasicizmu na šire mase (od buržoazije).
Korisnikov avatar
By sing&dunum

Pa nema je. Zato sam rekao "zloupotreba". Oni koji su naprsno dobili novac su shvatili da oni imaju prava (zbog novca) i to tako i tretirali.
Zato se narod pobunio i dođe klasicizam.

Aha, uredu, uchinilo mi se negde da barok velichas zbog prisustva "demokratije"... :)
Korisnikov avatar
By sing&dunum

Nisam video. :D
Korisnikov avatar
By Sunce
Meni je to lepo, ali, iskreno, ne dira me, ne jezi me. A mrak Aja Sofije i ornamentika Plave dzamije me diraju. Tu se nekako jezim. Jezi me barokna muzika, posebno Bah (nisam neki poznavalac).

Ali barokne slike, posebno Karavadjove, posto su mi sveze - u mislima, zaista 'rade'. Imaju nesto sto harmonizuje misli, totalno kao sedativ koji ne uspavljuje. Bio sam omamljen.

Slika

Uploaded with ImageShack.us

Slika

Uploaded with ImageShack.us

Od baroknih skulptura vise volim anticke. One su ociscene, bez kica, iskrenije.

A shvatio sam da mi vise lezi moderna umetnost. Nekako, siri mi je tok misli, osecam oslobodjenost, vecu ljubav.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!