- 03 Avg 2010, 16:55
To je tacno, ali se mi mozemo pozivati koliko hocemo na vizantijsku kulturu danas, kada mozemo da uzmemo u obzir razlichite izvore istrazivanja, a primetno je da stalno "grebemo" (ili nam se, najverovatnije, tako servira) da budemo deo pre svega "zapada"... A to, na kojim temeljima je Zapadna kultura sazidana, potpuno je irelevantno u kontekstu ove diskusije koja se tiche nashe svetovne kulture.
Manastiri, crkve i duhovna zaostavshtina/kultura jedino direktno proistichu iz vizantijskog nasledja, kao meka znanja i sveuchilishte onog doba. Svetovna kultura je ostala nerazvijena, bas zbog tog ropstva i siromashtva koje nas je zadesilo... Tako se bar meni chini...
Originally posted by Sunce
To je zapadnjacki sistem razmisljanja, singi.
Osmansko carstvo je bilo dominantno i najnaprednije vekovima. Dok je katolicka crkva zabranjivala nauku, u islamskim zemljama se ona razvijala i negovala, sacuvane su kopije starogrckih knjiga i sl. Renesansa se nije oslanjala samo na antiku, kako se dominantno tvrdi. I Leonardo i Mikelandjelo, kao i mnogi drugi renesansni umetnici su koristili znanja upravo islamskih naucnika, umetnika i sl. O tome se danas vesto precutkuje.
U juznoj Spaniji je postojao neki hriscanski vladar koji je bio odusevljen islamskom arhitekturom, pa je gradio crkve u tom stilu. Treba posetiti Istanbul, videti nesto od tog nasledja, pa ne pricati kako su oni doneli pustos.
Mi smo preuzeli vizantijsku kulturu. Ona jeste vredna, ali je 'zapad', po mom misljenju, malo poznaje. Recimo, na History kanalu neces videti ni jednu emisiju gde se prica o vizantijskim gradjevinama, freskama i sl. Mozda je greska vizantijskih umetnika bila ta sto nisu propadgirali svoje ime kao sto sto je to npr. radio Rafaelo.
To je tacno, ali se mi mozemo pozivati koliko hocemo na vizantijsku kulturu danas, kada mozemo da uzmemo u obzir razlichite izvore istrazivanja, a primetno je da stalno "grebemo" (ili nam se, najverovatnije, tako servira) da budemo deo pre svega "zapada"... A to, na kojim temeljima je Zapadna kultura sazidana, potpuno je irelevantno u kontekstu ove diskusije koja se tiche nashe svetovne kulture.
Manastiri, crkve i duhovna zaostavshtina/kultura jedino direktno proistichu iz vizantijskog nasledja, kao meka znanja i sveuchilishte onog doba. Svetovna kultura je ostala nerazvijena, bas zbog tog ropstva i siromashtva koje nas je zadesilo... Tako se bar meni chini...