Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

By Ulix
Originally posted by Tot
... (žao mi je što sad nemam pri ruci njegovu klasifikaciju životinja gde krši sve elementarne principe aristotelovske klasifikacije).
Ako se ne varam, neko je (Nicodemus?) imao to u potpisu. :plavuso:
Korisnikov avatar
By Tot
Da, da :lol: samo ne znam da li celu ili samo deo :lol:
Korisnikov avatar
By Tot
I sada još jedna Borhesova priča radi ilustracije napisanog u prethodnom postu o njemu a i da se vratimo umetničkoj istini jer bez nje pisanje gubi smisao. Dakle evo kako to vidi Borhes ( pa ću prestati da vas gnjavim istim :lol:

NIT PRIČE

Nit koju je Arijadnina ruka stavila u Tezejevu ( u drugoj ruci mu je bio mač) da bi se ovaj uputio u lavirint i otkrio središte, čoveka sa glavom bika ili, kako hoće Dante, bika sa ljudskom glavom, i zadao mu smrt i da bi, posle izvršenog podviga, razatkao kamene mreže i vratio se njoj, svojoj ljubavi.

Stvari su se tako zbile. Tezej nije mogao znati da na drugom kraju lavirinta postoji drugi lavirint, lavirint vremena, i da je na jednom drugom označenom mestu Medeja.

Nit se izgubila; izgubio se i lavirint. Sada ne znamo da li nas okružuje lavirint, tajnoviti kosmos ili pak slučajni haos. Naša lepa obaveza je da zamišljamo da postoje lavirint i nit. Nikada nećemo naći nit; možda je nalazimo i gubimo u činu vere, u nekoj melodiji, snu, rečima koje nazivamo filozofijom ili nepomućenoj i jednostavnoj sreći.

H. L. Borhes.
By Simor
Originally posted by Tot
... (žao mi je što sad nemam pri ruci njegovu klasifikaciju životinja gde krši sve elementarne principe aristotelovske klasifikacije).
a) one koje pripadaju caru; b) preparirane; c) pitome; d) praseće; e) sirene; f) mitske; g) psi lutalice; h) uključene u sadašnju klasifikaciju; i) izbezumljene; j) bezbrojne; k) nacrtane veoma finom četkom od kamilje dlake; l) i tako dalje; m) one koje su upravo razbile krčag za vodu i n) one koje iz velike daljine izgledaju kao muve.

:harmonika:
Korisnikov avatar
By Clockwork Orange
Sve priče Danila Harmsa mi se dopadaju...

O Puškinu

Teško je reći bilo šta o Puškinu onome, ko ništa ne zna o njemu.
Puškin je veliki pesnik. Napoleon je, po veličini, manji od Puškina.
Bizmark je, u poređenju s Puškinom, mačji kašalj.
A Aleksandar I i II i III su prosto nule u poređenju s Puškinom.
A i svi drugi ljudi su, u poređenju s Puškinom, nule.
Samo u poređenju s Gogoljem, nula je i sam Puškin.
Zato - bolje da ja vama nešto napišem o Gogolju, nego što pišem o Puškinu.
Ali, Gogolj je tako veliki da se o njemu ne sme ništa pisati, i zato ću, ipak, da pišem o Puškinu.
Ali, posle Gogolja, nekako je ponižavajuće pisati o Puškinu. A o Gogolju se ne sme.
Zato - bolje da ništa ne pišem.

Evo još Harmsa Gde ste Vi, Puškine?

M.Pavić
Čovek koji je izmislio nulu

Čovek koji je izmislio nulu došao je posle mnogo godina ponovo na onu pijacu gde je pre nego što je izmislio nulu voleo da sedi i razmišlja. Tu je nekada sedeo i mislio o tome kako je odgonetanje nepoznatih zakona i njihovo sprovodjenje u delo naš život. On je o tome nekada mislio na jednom kamenu koji se nalazio na djubrištu pijace, jer su sva ostala lepša mesta na trgu uvek bila već zauzeta kad god bi naišao. Padala mu je naročito u oči jedna kamena klupa s prelepim vidikom, ali ona pogotovu nije dolazila u obzir jer je uvek bila tudja. Neko je uvek tu vec sedeo. I tako je izmislio nulu na onom kamenu uz djubrište.
Sada, kada se posle toliko godina vratio na to mesto gde je izmislio nulu, bila je zima i sva su sedišta na trgu bila prazna. Mogao je da bira. Ali, on ovamo nije došao da izmisli nulu, jer nulu je već bio izmislio godinama ranije, nego da opet sedne na mesto gde je izmislio nulu i da se seti kako je izmislio nulu. I tako je opet krenuo pravo prema onom kamenu kraj djubrišta. To mesto kraj djubrišta bilo je sada zauvek njegovo mesto i on više nije mogao da bira. I sa osmehom koji je bio ptica naterana da leti kroz vodu, prišao je kamenu kraj djubrišta, svom kamenu gde je izmislio nulu, ali se nije zaustavio. Produžio je da korača i zavalio se najzad u lepu kamenu klupu s predivnim vidikom.
- Pišam na onoga ko je izmislio nulu- zaključio je sedajući.
Korisnikov avatar
By bas bleu
Isao Puskin Tverskim bulevarom i ugledao Cernisevskog. Prikrade mu se otpozadi i krenu za njim. Svaki pisac koji prodje klanja se Puskinu, a Cernisevski misli - njemu. Raduje se.
Prodje Dostojevski - pokloni se. Pomjalovski i Grigorovic nacinise naklon, prodje Gogolj - slatko se nasmeja i mahnu rukom u znak pozdrava, a ovome bi drago. Turgenjev napravi reverans. Zatim Puskin ode kod Vjazemskog na caj. Kad evo ide Tolstoj - bese jos mlad bez brade, s epoletama. Ni da ga pogleda. Posle je Cernisevski zapisao u dnevnik: "Svi su pisci dobri, samo je Tolstoj pokvarenjak. Jerbo je grof."

D. Harms

edit: sad vidim da ima link, still ovo je moja fav
Korisnikov avatar
By lorna
Odsustvo volje je u povratku

Prevoz broj jedan

Trebalo je sačekati da umor za pedalj zastane pred naletom iščekivanja. One iste, uvek za malo bezobrazne radoznalosti. Pokretač koji odlučno, gotovo bez ikakvog premišljanja, snažno odvrće bocu i prilično neštedljivo toči energiju. Iscuri uvek više nego što bi smelo. Ali, ona ima 24 godine, i sa rancem na leđima čeka svoj prvi prevoz ovog jutra. Stoji ispred Beogradskog dramskog pozorišta, posmatra kako novembarski pozorišni repertoar, na bilbordu ispred, zamenjuju decembarskim. Samo dve predstave su nove, plus tri gostovanja. U stvari, nije toliko hladno koliko je očekivala. Obukla je tanku majicu boje mesa, i džeper sa kratkim rukavima, iste boje, mesa. Sada joj je toplo, ali se ne odlučuje da raskopča svoj sivi mantil. Ona je sasvim obična devojka, iz provincije, koja ne voli da nosi mnogo stvari na sebi, čak i kada je jako hladno, recimo, ona nikada ne nosi grilonke ispod pantalona. Još nedovoljno pripremljena na podmuklo dejstvo beogradske košave, zato nosi šal i kapu, čak i kada je toplo.

Prevoz broj dva

Kako je samo bila drska ona rečenica koja joj je prošle noći, u kasne sate, upućena preko telefona. “Pokaži malo volje.” Ta drskost je provocira, iako bi, u to je potpuno sigurna, u svakom slučaju bila u ovom autobusu za Batajnicu. Ona drži reč, čak i onda kada je tu reč nepromišljeno rekla. Zbog toga je tužna. Ali, ovo danas nema veze sa nepromišljenim rečima, šta više nema ama baš nikakve veze sa rečima, ni datim, ni pogaženim. Nema veze ni sa tugom. Sve ovo danas ima jedino veze sa tremom, koju nesebično otkriva svojim prstima dok preleće preko najava za filmove u današnjoj “Politici”. Kao mlađa nije volela “Politiku”, bila joj je nezgrapna, a nije podnosila gužvanje listova, kao što nikada nije podnosila iškrabane školske sveske, gajila je prema ovim stvarima nepodnošljivost istog inteziteta. Neće to sebi da prizna, ali ipak, prilično je svesna da je trema uzrokovana neminovnošću susreta sa onom koja će joj sutradan, razvlačeći se po nenameštonom krevetu reći da gaji nepodnošljivost istog inteziteta prema rečima “upad” i “za dž”.

Prevoz broj tri

Na relaciji Batajnica-Novi Banovci, oseća pritisak friške blizine. Dok joj taksista objašnjava zašto je naselje koje je njena konačna destinacija ovog dana, pogrešno nazvano, zadubljena je u presek urbane gradnje i ravnice koja ne trpi urbanost, kao što ni njena pluća ne trpe sasvim izvesnu tromost koju ravnica postavlja kao imperativ disanja. Na suprot tome, njena pluća ne daju se prevariti prizorima te načičkanosti i kiča, ona su u stanju sagledati svu širinu koje njeno oko ne uspeva. Njena pluća su severno orijentisana. I košava je ovde pritajenija. “Pokaži malo volje”, kaže. Ona svoju volju nikada nije dovodila u pitanje kada su po sredi polasci, jedino odsustvo volje koje je njoj poznato je u povratku, kroz prevoz broj tri, dva i jedan…
Korisnikov avatar
By mitrandir
Moja omiljena SF/horor priča:
"Poslednji čovek na svetu sedeo je u sobi. Neko je pokucao na vrata."

Spooky
Korisnikov avatar
By Tot
Pročitao sad Harmsove priče koje ste objavili i oduševljen!

Lorna, ko je napisao gornju priču? :)
Korisnikov avatar
By lorna
Ko je bila Anabela?

… U svakom slučaju želja da se smejemo zbog bilo čega, nimalo lažna velikodušnost u načinu na koji je Anabela tražila i primala zadovoljstvo. Nije moguće da je takva bila i prema drugima, i zato im nisam pridavala značaj, (smisao je u tome da mi Anabela nije ništa značila, ali zašto se danas svega toga sećam) premda bih u stvari više volela da sam bila jedina, da sam tako živela sa Anabelom. No Anabela je morala da zarađuje za život i s vremena na vreme bi do mene dopro neki sasvim jasan nagoveštaj, kao kada bih se iza ugla mimoišao sa … - nikada nisam znala njegovo ime, niti sam pitala - pa bih ga gledala kako ulazi u zgradu, zamišljala ga kako prelazi isti put kao i ja te večeri, stepenik po stepenik, sve do hodnika i Anabelinih vrata i svega ostalog. (Čega? Oskudnog inventara sa puno svetlosti i dnevnih novina, tamo nas je bez izuzetka sve dovodila)
Sećam se kako sam otišla da popijem čaj, i pročitala poglavlje…(Šta li sam čitala tada? Hm, septembar…da, moglo bi to biti poslednje poglavlje Romana o Londonu ili eventualno poglavlje o Nadrealizmu u knjizi Herberta Rida…ili, moglo bi biti bilo šta). Na kraju, to ga se sećam odlično, pročitala sam dnevne novine 20.09…ali sam unutra osećala Anabelu sa onim za čije ime nisam pitala, bila sam budala, ali sam to osećala kao da su bili u mom krevetu, upotrebljavali ga iako nisu imali prava da to čine.
Možda zbog toga nisam baš bila ljubazan prema Anabeli kada se pojavila sutradan ujutru na mojim vratima. Saznala bih hirove i raspoloženja svih njenih varijacija na temu (reč se ponovo javlja na prilično čudan način, a, Sigmunde?) u trenutku nakon što bi izgovorila prve reči, obično kratko “Ćao” ili bi sačekala da ja prva izgovorim bilo šta, često sam to činila da bi preduhitrila njen formalni uvodni paragraf koji me je s vremenom počeo izluđivati. Tog jutra ćutala sam kao zalivena, ona je najpre postavljala pitanja, pa pošto sam i dalje ćutala počela je da cvrkuće. Pošto sam i dalje ćutala, osećajući u ustima sinoćni čaj i vesti od prethodnog dana, (Automobil pregazio staricu, vozač pobegao; Meso u tanjiru samo jednom mesečno; Stres kriv za prehladu; Na pragu slobode; Protiv nametanja demokratije silom; Novi dom traži preispitivanje; Rast koja ohrabruje; Šljunak ore naše drumove) Anabela je počela bivati besna. Pripalila sam cigaretu koja je trebalo da znači isto što i podizanje bele zastavice.
Pisci koje cenim znali bi lepo da ironizuju jezik nekoga ko bi bio kao Anabela. To me veoma zabavlja, nema zbora, ali mi se u stvari prednosti koje pruža kultura čine pomalo prljavim; i ja sam mogla da ponovim tolike Anabeline fraze, ili rečenice, i ovde bi trebalo da to učinim ako bih pisala priču, ništa lakše od toga. Ali u ono vreme radije bih se posvetila tome da u sebi poredim Anabelin način govora, koji je umeo da je razgoliti mnogo dublje nego moje ruke, da otkrije u njima ono otvoreno i ono zatvoreno, ono usko i ono široko, veličinu njihovim senki u životu. Umela je da nabaci neku opasku, uzgred rečenu; umela je da ćuti i digne nos kada je cenila da će to roditi plodom na njenoj poljani; umela da pravi ironične aluzije; da stoji i mirno posmatra ulicu kada bi većina nas pobegla glavom bez obzira. I tako već deset minuta ne mogu da se rešim da dodam sve što nedostaje (a čega nema mnogo i što ne odgovara onome što sam se neodređno nadala da ću napisati).
Ostaje još nekoliko manje važnih pojedinosti: kada sam se vratila u sobu do detalja sam smislila kako Anabeli da uverljivo objasnim svoje odsustvo; suviše dobro sam poznavala nedostatak radoznalosti u njoj, prihvatiće bilo šta i opet će doći sa novim kratkim i hladnim “Ćao”. Ali Anabela nikada više nije došla. U pitanju je bilo obećanje dato Vilijamu, ili se naprosto stvarno uvredila zbog mog odsustva, ili je imala previše posla. Mislim da sam je u početku nekako neodređeno očekivao, ne znam da li bi mi se svidelo da sam je videla kako ulazi ali me je u dubini duše vređalo što je tako lako zaboravila na mene, ko bi joj prevodio tako kao ja, ko je mogao poznavati Vilijama ili nju bolje nego ja. I dalje sam izbegavala mesta na kojima bih mogla da je sretnem uveče ili tokom noći.
Uistinu, volela bih da napišem priču o Anabeli i o onim vremenima, možda bi mi, kada je napišem, to pomoglo da se bolje osećam, da sve ostavim u redu, ali više ne verujem da ću to učiniti, ostaje samo ova sveska puna nepovezanih delova, želja da se poduhvatim upotpunjavanja, želja da popunim praznine i da ispričam druge stvari o Anabeli, ali ono što jedva uspevam sebi da kažem jeste da bih volela da napišem priču o Anabeli, međutim, na kraju mi ispade samo još jedna stranica u svesci, još jedan dan bez započete priče. Nevolja je u tome što nikako da se uverim u to da nikada tako nešto neću moći da učinim jer između ostalog nisam kadra da pišem o Anabeli, ništa mi ne vredi da skupljam pabirke, na kraju oni ipak nisu Anabelini ostaci nego moji, skoro kao kada bi Anabela htela da napiše priču pa se setila mene, kako me je panika izvukla iz njenog života u roku od dva meseca, setila se svega onoga što se sada vraća, mada je, izvesno, Anabeli vrlo malo značilo, i samo se ja toga sećam, nečega što je tako sićušno ali se neprekidno vraća odande, nečega što je možda trebalo da bude drugačije, kao i ja i kao skoro sve, i tamo i ovde. Kad malo bolje razmislim, koliko je samo Derida u pravu kada kaže: ne ostaje (mi) gotovo ništa, ni stvar, ni njeno postojanje, niti moje, ni čist objekat ni čist subjekat, nikakvo zanimanje ni za šta. Nikakvo zanimanje, doista, jer tražiti Anabelu u dnu vremena znači uvek iznova padati u samu sebe, i tako je tužno pisati o sebi iako bih želela da i dalje zamišljam kako pišem o Anabeli.
Korisnikov avatar
By Combo
O, koliko lepih stvari ovde...

Evo jedne iz zbirke koju ja volim. Philippe Delerm, "O prvom gutljaju piva (i drugim životnim radostima)"

Pomoći da se očisti grašak*

Gotovo uvek u te prazne jutarnje trenutke kada vreme ne naginje ničemu. Dok su činije i mrvice od doručka zaboravljene, a ukrčkani mirisi ručka još uvek daleko, kuhinja je tako mirna, gotovo nestvarna. Na mušemi samo list novina, hrpa neočišćenog graška, činija.

Nikad nismo tu na početku poduhvata. Prolazili smo kroz kuhinju dok smo išli prema vrtu da vidimo da li je stigla pošta...

Mogu li da pomognem?

To se podrazumeva. Pomoći se može. Može se sesti za porodični sto i odmah na početku naći taj nonštalantni, smirujući ritam za čišćenje, koji kao da je podstaknut nekim unutrašnjim barometrom. Lako je čistiti grašak. Pritisak palca po udubljenju mahune i ona se otvara, krotka i predana. Neke od njih, manje zrele, pokazuju više otpora - u tom slučaju rez nokta kažiprsta dovoljan je da se zelena ljuspa otvori i da se oseti vlaga čvrste mahune odmah pod ljuspicom nalik pergamentu. A zatim je dovoljan jedan prst i zrnca kližu. Poslednje je sasvim majušno. Ponekad prosto poželimo da ga izgrickamo. Nije ukusno, pomalo gorko, ali sveže kao kuhinja u jedanaest sati, kuhinja hladne vode i oljuštenog povrća - sasvim blizu, pored sudopere, nekoliko golih šargarepa blista na krpi, suše se još.

I onda pričamo neusiljeno, i ta muziku reči kao da dopire iz unutrašnjosti, umirujuća i prisna. S vremena na vreme podižemo glavu da pogledamo sagovornika, posle završene rečenice; no ono drugo obavezno drži pognutu glavu - to je deo pravila. Razgovaramo o poslu, o planovima, o umoru - ne o psihologiji. Čišćenje graška nije strvoreno za razjašnjavanja, već da se sledi tok sa izvesnim zakašnjenjem. Dovoljno bi bilo pet minuta da se sve završi, ali dobro je produžavati, usporiti jutro, mahuna po mahuna, podavijenih rukava. Provlačimo rukom kroz očišćena zrnca koja pune činiju. Prijatno je. Sve te sjedinjene obline liče na nežnozelenu vodu, pa se čudimo da nam ruke nisu mokre. Poduža tišina jasnog spokojstva, a zatim:

- Ostaje još samo hleb da se donese

---

*Moram da kažem da sam ja na svoju ruku ovde upotrebio reč grašak a da je prevodioc našao za shodno da se radi o boraniji. Da li je nekad video grašak i boraniju, kako se čisti jedno a kako drugo?!?
Korisnikov avatar
By lorna
Originally posted by Combo

Mogu li da pomognem?

To se podrazumeva. Pomoći se može. Može se sesti za porodični sto i odmah na početku naći taj nonštalantni, smirujući ritam za čišćenje, koji kao da je podstaknut nekim unutrašnjim barometrom.

I onda pričamo neusiljeno, i ta muziku reči kao da dopire iz unutrašnjosti, umirujuća i prisna.

- Ostaje još samo hleb da se donese[/i]

Odlična je. :yay:
Korisnikov avatar
By Combo
Pa onda ću još neku da postavim :yay:
Ionako sam bio u dilemi koju...
Korisnikov avatar
By lorna
DOKAZIVANJE – Enrike Vernike

Mene nikada nije uspeo da iznervira. Ali ostalim prijateljima je bio dozlagrdio. Bio je jedan od onih ljudi koji su «iznad» svih stvari, jedan od onih koji s gadjenjem zevaju na sve, jer su ziveli tako punim zivotom, da posle chetrdesete samo uochavaju nprekidno ponavljanje stvari.
Pedro ga je mrzeo. I reshio je da ga zaprepasti. Jednog dana se pojavio u njegovoj kancelariji i bez ikakvog pozdrava ga je besno napao:
- I dalje si podjednako tup? Nastavljash sa svojim splinom?
- Da.
Onda je Pedro skinuo pantalone i pokazao mu zadnjicu.
- Video sam i mnogo ruznija dupeta – rekao je ovaj okrecuci glavu.
Pedro nije odgovorio, nego je uzeo pepeljaru i ispishao se u nju.
- Paaa! Jednom su mi se popishali na glavu.
Tada je Pedro, izbezumljen od besa, jednim udarcem otvorio prozor i strmoglavio se.
On je zainteresovano prishao, pogledao dole i, iskreno iznenadjen, prokomentarisao:
- Ovo je prvi put da se jedan chovek ubije zbog mene.
Korisnikov avatar
By Misfit
Resurrected...

Ponovo sam uzeo da čitam antologiju u izboru Rejmonda Karvera i tri priče koje su odnele šnjur:

Džojs Kerol Outs, "Where Are You Going, Where Have You Been" (jedan od omiljenih mi naslova ikada)
http://www.usfca.edu/jco/whereareyougoing/

Ričard Ford, "Rock Springs"

i, naravno, kick-ass Fleneri O'Konor, "A Good Man is Hard to Find" (apsolutna preporuka za sve priče iz istoimene zbirke)

Takođe, priča koja je u skorije vreme uspela pošteno da me nagadi: Čak Polanik, "Guts" - sva sreća pa je ovo visceralno (literally) delo o urbanim sex legendama postavljeno onlajn:
http://chuckpalahniuk.net/features/shorts/guts

Inače, oduvek mi je bilo zanimljivo kako je ova prozna forma danas manje popularna od romana, što je velika šteta. Da li je u pitanju nekakva emotivna zavisnost i lenjost čitalaca, ili nešto drugo, beats me.
Константин Константинов
Једне ноћи

Пут је био пуст и раван и пролазио је између високих, сиво сребрнастих њива. Сунце је већ било зашло и полумрак, плавичаст и прозрачан, полако је постајао све гушћи. Као да се само предвечерње небо спуштало на земљу. Мали аутомобил двосед журио је с једва ухватљивом буком. Човек с угаслом цигаретом на уснама мирно је држао волан и с времена на време бацао брз поглед на своју сапутницу. Она се била наслонила у углу, полуосмехнута, са притвореним очима, док се неколико кестењастих длака из косе чешало о њене образе. Бистри летњи сумрак, тишина тог тренутка која се није нарушавала лаганим шумом мотора, већ управо обратно, као да је лагана свежина постајала гушћа долазећи споља све се сливало у један осећај пуноће, мира и спокојства, што је њиховим лицима давало израз срећне сигурности.

Иза једног малог хума пут неочекивано постаде живљи: сретали су људе са мотикама и торбама, кола натоварена сеном, па крдо говеда у облаку прашине. У близини један споредни пут водно је ка градићу чије су се куће белеле у полумраку, километар, два далеко.

Ускоро остадоше сами усред потамнелих њива. Он упали фарове и одмах наоколо паде ноћ. Прођоше тако којих двеста метара, кад ненадано фарови престадоше да светле. Он заустави ауто, покуша поново да га упали, али узалуд. Изађе, упали електричну батерију и на брзину погледа машину. Без резултата. Очигледно да се даље није могло. Намршти се, обиђе ауто, оде до сапутнице и налакти се на прозор:
KAPA OTROVNOG VRGANJA

Ispod nebeskog polutara u dolinama gde se mešaju slana i slatka rosa raste ogromni otrovni vrganj, i na njegovoj kapi, pretvarajući njegovu kožnu krv u slast male, jestive pečurke izvanrednog ukusa. Jeleni u tom kraju vole da obnove mušku snagu tako što pasu sa otrovnog vrgnja pečurku. Pri tome, oni koji nisu dovoljno pažljivi i zagrizu suviše duboko, zahvataju zajedno sa pečurkom i vrganj, i umiru otrovani.
Svake večeri kad poljubim svog dragog, ja pomislim: sasvim je prirodno da ću jednom ugristi suviše duboko…

- Vremenom ćeš se navići na rastajanje. Naučićeš da se sećaš. A sećanje je isto kao i susret. I pomalo ćeš navići da voliš mnoga bića u uspomeni. Kao što deo sebe daješ prijateljima, tako će i oni tebi davati najbolje od sebe. Na kraju ćeš videti da si ti pomalo svi koje si nekad volela.
Jednom ćeš morati da daš sve i da te ne boli. Naučićeš da sanjaš. Da lečiš dodirom. Da zadaješ mali, da bi ublažila veliki bol.

- Vrlina je postupati u skladu sa sobom. Biti zadovoljan sada. Ne u ime budućnosti i od sećanja na prošlost, nego zbog ovog trenutka. Vrlina je biti potpuno živ.

- Ljubav se stiče polako – od jednog po jednog čoveka. Jedan i jedan čovek nikada nisu dva, a samo ponekad su par…

- Ne možeš dati sebe, ako mogu da te zamene nečim drugim.

.....................................................................................................................................Milorad Pavić
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!