Boli me glava i necem da polemisem sad
ali ja bas volim rusku knjizevnost. Omiljena dela - Idiot i Majstor i Margarita.
Svidja mi se i sam ruski jezik, predivno mi zvuci, kao i njihove pesme. Nazalost nisam ga ucio.
Super da ste pomenuli i ruske bajke, filmove za decu i crtace. Nenadmasni su tu. Omiljeni crtac iz detinjstva bio mi je Konjic grbonjic
Ne smem ni da zaboravim plavokose ruske maljcike u narodnim nosnjama na psenicnim poljima
ma prva asocijacija na sve to mi je toplina.
A balet
Evo nesto sto sam prevodio o Nurejevu(koji je trenutno na mom avataru). Mozda nekom bude zanimljivo
Stvoriti nesto sto je iskonski lepo svojim talentom je redak dar I oni koji su sposobni da preko pera, cetkice ili instrumenta uzburkaju krv posmatraca su istinski blagosloveni. Rudolf Nurejev je svakako jedan od njih. Ipak, sve sto je njemu bilo potrebno jeste sopstveno telo.
Zivot nije poceo obecavajuce za Rudolfa. Kao najmladji od cetvoro dece rodjen je negde u martu na prugama Sibira. Otac mu je bio major u Crvenoj armiji ali to nije znacilo zivot u blagostanju kao u zapadnim zemljama zbog stroge politike vojske I tadasnjeg rezima. Ziveli su uglavnom na barenom krompiru I kupusu. Ipak majka nije odustajala da deci pruzi nesto od povlastica rezervisanih za bogatije porodice. Tako se za novogodisnje vece 1945 godine provukla bez karti, zajedno sa decom na baletsku predstavu u lokalnom teatru. I upravo te veceri Nurejev posmatrajuci carobne pokrete igraca odlucuje da ce I on jednog dana igrati na sceni.
Prve plesne korake naucio je u Pionirima – obaveznoj organizaciji za mlade pod rukovodstvom komunisticke partije. Iako su se tamo odrzavali samo casovi tradicionalnih ruskih plesova uoceno je da Rudolf poseduje ogroman talenat. Dvoje lokalnih profesora baleta pocinju da mu daju casove ali otac se vraca iz rata I izrazava nezadovoljstvo sa izborom njegovog sina imajuci na umu znatno muzevnija zanimanja I zabranjuje mu casove plesa. U dogovoru sa majkom Rudolf ipak uspeva da se iskrade iz kuce I prisustvuje predavanjima.
U 15. godini dobija jednu od vodecih uloga u lokalnom pozoristu I njegov otac videvsi korist od dodatnog priliva novca u domacinstvo postaje popustljiviji po izboru sinovljeve karijere. Prvu veliku sansu Rudolf dobija kada glavna zvezda predstave povredjuje clanak na nozi par dana pred nastup u Moskovskom teatru. Ulogu dodeljuju Nurejevu posto je od ranije uoceno da je sposoban da savlada korake odmah posto mu ih neko pokaze.
Na nesrecu, na jednoj od proba lomi prst I ne nastupa u toj predstavi. Ipak, boravak u Moskvi koristi za audiciju na Boljsov teatru. Biva primljen ali odlucuje da ipak okusa srecu u Lenjingradskoj plesnoj skoli I odlazi znajuci da ce ili igrati na sceni ili prositi na ulicama ukoliko ga ne prime.
Njegov talenat je bio neosporan I biva primljen I u lenjingradsku plesnu skolu nakon izvanrednog nastupa tokom audicije. Tokom skolovanja postize znacajne rezultate I pri zavrsetku skolovanja dobija ponude od dve najprestiznije kompanije u zemlji: Boljsoj I Kirov teatra. Rudolf prihvata ponudu od Kirov teatra I uskoro pocinje da gradi ime kao solista u baletskim predstavama.
1961 godine Kirov odlazi na turneju u Pariz I to postaje tacka preokreta u Rudolfovom zivotu. Hladni rat je bio u punom zamahu I svako ko je pokazivao sklonost ka zapadnjackom nacinu zivota je automatski privlacio paznju. Druzenje sa lokalnim stanovnistvom, provodi po Pariskim klubovima svakako nisu isli na ruku Nurejevu I uskoro dobija poziv iz Rusije da napusti Pariz I prisustvuje gala veceri u Kremlju. Sumnjajuci u dobronamernost ovog poziva Nurejev u Parizu trazi politicki azil kog ubrzo I dobija. Zapad je ovim potezom izvojevao veliku pobedu nad Rusijom, ukravsi im jednog od najvecih talenata. U Rusiji, Nurejeva osudjuju na zatvorsku kaznu ukoliko se ikad vrati u zemlju.
Rudolf je prve godine na zapadu proveo igrajuci za manju plesnu trupu pod vodjstvom Erik Bruna, danskog igraca. Njih dvoje ubrzo stupaju u ljubavnu vezu koja ce trajati sve do Rudolfove smrti. Uprkos brojnim svadjama I raskidima ponajvise zbog Rudolfovog promiskuitetnog stila zivota, bili su lep par beskonacno posveceni jedno drugom.
Jednako znacajna je bila I profesionalno ljubavna veza koju je uspostavio sa Margaret Fontejn. Znatno mladji od nje Nurejev uspeva da osvezi njenu karijeru na zalasku. Bili su savrsen par, istinktivno osecajuci jedno drugo gotovo da su mogli predosetiti sledeci korak. Bili su obozavani od strane kritike, stampe I publike. Sta vise, drze rekord u trajanju aplauza nakon izvodjenja Labudovog jezera u Becu. Ostaju u kontaktu I po povlacenju Fontejnove sa scene. Nurejev placa bolnicke troskove za njeno lecenje od raka.
70-e su obelezene nastupima sa Royal Ballet u Londonu ali I cestim boravcima u SAD gde nastupa na Broadway-u u Kralj I ja, kao I u Muppet show igrajuci sa Miss Piggy u Labudovom jezeru, snima Romeo and Julliet, radi kostime I scenu za Don Quixote. Cesto je igrao I za manje plesne kompanije, vracajuci ili odbijajuci honorare ukoliko je znao da kompanija nema novca da ga angazuje. Imao je I par izleta u filmskoj industriji poput filma Valentino iz 1977 godine. 1982 postaje naturalizovani austrijanac.
1983 Nureyev prihvata mesto direktora Pariske opere. Vraca se u Francusku I zatice gay zajednicu u panici zbog novootkrivene bolesti koja je pocela da odnosi prve zrtve. Sledece godine Rudolf odlucuje da se testira. Nazalost, dobija pozitivan rezultat. Nureyev se podvrgava svim mogucim tretmanima verujuci da moze spreciti razvoj bolesti.
Krajem 80-ih karijera mu je vec bila na zalasku. Nije zeleo da javnosti saopsti da boluje od AIDS-a zbog stigme koja je okruzivala ovu bolest. Znatno oslabljenog zdravlja, poslednji put nastupa izvodeci svoj omiljeni balet “La Bayadere” u Parizu I dozivljava velicanstvene ovacije. Stampa sledeceg jutra komentarise njegov iscrpljen izgled. 1992 god. ministar kulture mu predaje najvece moguce priznanje u Francuskoj za dostignuca na polju umetnosti – chevalier de l` orde des arts et letters. Brzo nakon ovoga primljen je u bolnicu gde je I preminuo 06.01.1993 usled srcanih komplikacija izazvanih AIDS-om.
...kanda je malo dugacko a?