Built to last
Why Would you Settle for Less when you can have More? Do not let other Authors Fool you with Empty Marketing Keywords. FLATBOOTS is what you Deserve. Built to last, Built from Scratch, Nothing Less.
Read moreOver a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...
Moderatori: Over the rainbow, Moderators
Originally posted by NocturnalNisam citala. Stigla sam juce sa odmora i sutra planiram da je kupim. Inace nasi nista ne uzimaju kako se njima prohte. Postoji tacno odredjen izbor kratkih prica koji je u originalnom izdanju knjiga, u ovom slucaju objavljen 1947. godine. Ova knjiga (kolekcija) je sada prvi put objavljena kod nas, isto kao i Arlekin. Moram priznati da Arlekin nije ono sto smo navikli da bude Agata ali je u svakom slucaju dobra jer je nesto drugacije. Da je bilo vise prica tandema Kvin-Satervejt mozda bi vam vise legla. U svakom slucaju ne zaboravite da je rec o ranim radovima Agate Kristi.
..."Herkulovi zadaci", zbirka od 12 prica. Nadam se da je bolja od prosle koja je ocaj zivi ("Servis za caj Arlekin"). Ja imam utisak da nasi uzmu 10-ak njenih prica iz razlicitih zbirki prica, i skrpe to kao "jos neobljavljenu zbirku prica Agate Krsti". Ona prica "Mansko zlato" cak i nije prica, nego tragovi za nalazenje "blaga" na ostrvu Man iz 30-ih. Uzas.
![]()
NOX
Originally posted by TotEvo mene sa odmora. Uzivala sam 15 dana i procitala 12 Agatinih knjiga. Sad treba sesti i pisati... Blago meni...
Dragi moji forumaši evo sad sam u biblioteci našao još jedan nepro?itani Agatin roman. Zove se ?asovnici.
@Hipatija, bas sam nesto bio tužan pa mi se nije dalo da ?itam Zavesu u kojoj Poaro umire. Zato sad ?itam Pet prasi?a a to je roman koji si mi ranije preporu?ila. Onda verovatno Zavesu, pa ?asovnike, pa Rupu...Da, da pominjala si mi Smrt dolazi na kraju, imam tu knjigu ali je jos nisam procitao. Medjutim posle tvog puta u Egipat i utisaka koje si spojila sa atmosferom tog romana, verovatno ?e posle Prasi?a to do?i na red . I zbirku pri?a koja je nedavno izašla nameravam da kupim.
![]()
![]()
Originally posted by StormJa volim skoro sve "zanrove" koje je pisala, mada malo vise volim one romanticne krimice koji se odgiravaju po engleskim seocima kakve je uglavnom resavala gospodjica Marpl, mada i Poaro tu ima svojih dobrih momenata (Rupa, Gospodja Mek Ginti, Tuzni cempres, Stajls i jos desetina drugih...)
Pozdrav svima!
Da li neko voli romane/pri?e sa Tommy-jem i Tuppence Beresford?
"N or M?", "Partners in Crime"... (ima ukupno pet knjiga).
Mislim da su ti romani malo slabiji od Poaroa i Mis Marple, ali imaju poseban šmek, jer su nešto špijunskiji.
Mislim da sve po?inje tako što se stari drugari, Tomi i Tapens sre?u posle prvog svetskog rata, i pošto oboje vole špijunske romane, reše da naprave sopstvenu detektivsku agenciju...
![]()
Originally posted by NocturnalSlazem se! Kupila sam ovu najnoviju knjigu i za sada procitala samo jednu pricu... Prevod je ocaaajan, mene bas nervira.
...ali prevod je ocajan!!! Neke recenice su prevedene od reci do reci, onako u duhu engleskog jezika, a ima delova koji su potpuno nerazumljivi. Ako se malo potrudite, skapiracete. Nekim ljudima treba zabraniti da prevode.
![]()
NOX
Originally posted by StormJa sam citala oba romana koja je Angelique pominjala. "Zla sudba" mi je i bolji, ima neke elemente strave... Tu su Tomi i Mrvica vec stari ali nisu izgubili mladalacku zivahnost i avanturizam. Ako kazes da ima pet romana onda ta preostala tri jos nisam citala
Pozdrav svima!
Mislim da su ti romani malo slabiji od Poaroa i Mis Marple, ali imaju poseban šmek, jer su nešto špijunskiji.
Mislim da sve po?inje tako što se stari drugari, Tomi i Tapens sre?u posle prvog svetskog rata, i pošto oboje vole špijunske romane, reše da naprave sopstvenu detektivsku agenciju...
![]()
Originally posted by HipatijaPrevod ove knjige je prvorazredni skandal !Originally posted by NocturnalSlazem se! Kupila sam ovu najnoviju knjigu i za sada procitala samo jednu pricu... Prevod je ocaaajan, mene bas nervira.
...ali prevod je ocajan!!! Neke recenice su prevedene od reci do reci, onako u duhu engleskog jezika, a ima delova koji su potpuno nerazumljivi. Ako se malo potrudite, skapiracete. Nekim ljudima treba zabraniti da prevode.
![]()
NOX![]()
Originally posted by HipatijaIma jedna pri?a sa njima - upozorenje - sad ?u malo da prepri?avam, ali ne?u da kažem kakav je rasplet.Originally posted by StormJa sam citala oba romana koja je Angelique pominjala. "Zla sudba" mi je i bolji, ima neke elemente strave... Tu su Tomi i Mrvica vec stari ali nisu izgubili mladalacku zivahnost i avanturizam. Ako kazes da ima pet romana onda ta preostala tri jos nisam citala
Pozdrav svima!
![]()
Nadam se da ce ih izdati...
Pozdrav za tebe![]()
Originally posted by AngeliqueSa zadovoljstvom draga Angelique. Sto se ostalih naslova koje pominjes tice citao sam Ubistvo u tri cina i isto tako je sjajan roman, sa pomenutim Satervejtom.
Tot, hajde ne bilo ti tesko posalji nesto za sajt o Casovnicima. Ja sam to citala iz biblioteke jos u gimnaziji pre xxx godina. Nemam je kod kuce. Pa da ne cekam dok Narodna knjiga i to objavi.
Ako je neko citao skoro nesto od do sada kod nas neobjavljenih knjiga neka se javi... please... da popunjavamo rubriku komentara na sajtu. Secam se da su dobre knjige bile i Dogodilo se na dan Svih svetih (hrvatski naslov), Iskricavi cijanid, Ubistvo u tri cina, Posle sahrane, Usnulo ubistvo, Nemesis, Nesreca nevinih... pa ako je neko iz biblioteke to dobavio i procitao skoro neka napise po neku rec o tome i pusti mi preko forme na sajtu a ja cu da ga objavim na sajtu![]()
http://www.agathachristie.bravehost.com
Originally posted by StormDa volim ih. I uopšte su ta prijateljstva u krimi romanima nešto posebno zanimljivo. Recimo odnos Herkula Poaroa i Arijadne Oliver je takodje primer za jedno sjajno musko- zensko prijateljstvo. Ona je u sferi krimi fantastike(spisateljica), a on pokusava da pronikne u svest ubice. Svi vi dragi moji ?itaoci detektivskih pri?a znate koliko su ova partnerstva važna.
Pozdrav svima!
Originally posted by TotDragi Tot, dobila sam tvoj kometar Casovnika i postavicu ga tokom dana. Hvala ti. Odlicno si to uradio. Tako drugacije od onoga sto ja radim. Zato stalno i apelujem na posetice da salju za sajt svoja vidjenja (utiske, kometare, bilo sta...) pa cak i za one romane za koje su moji komentari vec postavljeni da bi ti utisci bili raznoliki.Originally posted by AngeliqueSa zadovoljstvom draga Angelique. Sto se ostalih naslova koje pominjes tice citao sam Ubistvo u tri cina i isto tako je sjajan roman, sa pomenutim Satervejtom.
Tot, hajde ne bilo ti tesko posalji nesto za sajt o Casovnicima. Ja sam to citala iz biblioteke jos u gimnaziji pre xxx godina. Nemam je kod kuce. Pa da ne cekam dok Narodna knjiga i to objavi.
Ako je neko citao skoro nesto od do sada kod nas neobjavljenih knjiga neka se javi... please... da popunjavamo rubriku komentara na sajtu. Secam se da su dobre knjige bile i Dogodilo se na dan Svih svetih (hrvatski naslov), Iskricavi cijanid, Ubistvo u tri cina, Posle sahrane, Usnulo ubistvo, Nemesis, Nesreca nevinih... pa ako je neko iz biblioteke to dobavio i procitao skoro neka napise po neku rec o tome i pusti mi preko forme na sajtu a ja cu da ga objavim na sajtu![]()
http://www.agathachristie.bravehost.com
Casovnici su po mnogo cemu antologijski roman i medju najboljim stvarima koje je Agata napisala; to je bas za sladokusce zanra. Nadam se da ce se pojaviti opet u prodaji i da ce prevod biti dobar. Ovaj koji sam ja procitao je sasvim zadovoljavajuci.
Dakle ima jos dosta posla sa objavljivanjem Agatinih romana.
Originally posted by HipatijaHm, taj lapsus uopšte nije ?udan. Ljubavnici, bra?ni parovi u njenim knjigama ponekad imaju toliko strasti da planiraju ili rešavaju ubistvo, ali nekako su aseksualni, ili bar sa brižljivo sakrivenim seksom.Originally posted by TotKakva je sitnicarka ta Hipatija!
Samo da se ispravim: Tommy i Tuppence su muž i žena na, a na ovu greškicu mi je ukazala danas Hipatija.![]()
![]()
Originally posted by StormOvo sto si napisao je interesantno - ja sam vise puta razmisljala nesto na tu temu... Sta mislite zasto njena dva lika tj. Gospodjica Marpl i Poaro nemaju ljubavni zivot?Originally posted by HipatijaHm, taj lapsus uopšte nije ?udan. Ljubavnici, bra?ni parovi u njenim knjigama ponekad imaju toliko strasti da planiraju ili rešavaju ubistvo, ali nekako su aseksualni, ili bar sa brižljivo sakrivenim seksom.Originally posted by TotKakva je sitnicarka ta Hipatija!
Samo da se ispravim: Tommy i Tuppence su muž i žena na, a na ovu greškicu mi je ukazala danas Hipatija.![]()
![]()
Tako da je potpuno normalno da se od ljubavnika pomisli da su prijatelji, a možda i obrnuto.
?ini mi se da je ona bila velika viktorijanka.
Originally posted by TotTot,
@Hipatija, ?itala si Agatine ljubavne romane pa si pozvanija da govoriš o njenom shvatanju ljubavi. Mislim da je njena potreba za romanti?nim završecima znak težnje ka jednoj idealnoj ljubavi u koju je verovatno verovala. Poznajemo i neke detalje iz njenog privatnog života pa se možemo na to pozvati. Nisam siguran da se mogu složiti za gospoðicu Marpl i Poaroa.Prosto je struktura klasi?ne detektivske pri?e takva da se ne govori o ljubavnom životu detektiva ve? o njihovoj genijalnosti u otkrivanju zlo?ina.
Savremenije forme krimi žanra uvode i erotski život detektiva, ali to je sasvim druga?iji kontekst i vrsta krimi?a nego klasi?na detektivska pri?a.
btw. o Agatinim ljubavnim pri?ama bilo da su u sastavni deo detektivskog romana ili ne mogli bismo još da razgovaramo.
Originally posted by HipatijaEto, a ovamo ?ujem mišljenja kako Agata piše sladunjave ljubavne romane. To što si mi rekla me navodi da po?nem ?itati i taj deo njenog opusa. Što se krimi romana ti?e ljudi se naðu u ne?emu, zar ne? Naðu se u avanturi, opasnosti, nekako je ta intuicija života i smrti ono što ih približi. Koja je oznaka srodnosti duša u obi?nom dosadnom svetu? Pa malo otrežnjenja možda nije na odmet. Mislim da je Agata bila dosta "na zemlji" kao osoba pa kad uzmemo u obzir i njena dva braka ( mada nisam pristalica biografskog metoda) imala je verovatno šta re?i. No nisam ?itao, pa nemam impresiju.
Tot,
Ja sam procitala dva ljubavna romana Agate Kristi, jedan odavno, jedan skoro... Misljenje koje sam dala prvenstveno se odnosilo na ljubavi koje se pojavljuju u krimi romanima. Moj je utisak da je shvatanje ljubavi u njenim ljubavnim romanima jos pesimisticnije, tj. da ljubav vise ne snalazi ni one prosecnije. Slazem se za tobom da postoji traganje za nekom idealistickom ljubavi, cini mi se i u ljubavnim romanima slicnoj kao onoj u krimi ali likovi su nekako razocarani u ljubav "iz romana", ono sto ih eventualno na kraju snadje to je neka sasvim obicna ljubav. Ono sto je meni kao dodatno ostalo iz romana je kako glavna junakinja ne samo da je usamljena pored muskaraca nego i pored deteta. Devojcica nema slicnosti sa njom i ne shvata je, totalno joj je udaljeno bice. Jedino ko joj je tu blizak je njena majka ali i ona je sasvim razlicita licnost od nje, samo joj je kao jaka licnost oslonac. To je nesto sto ja govorim ljudima kad mi pricaju o deci, pa kao ljudi koji ih nemaju bice usamljeni.
Originally posted by Hipatija"?ovek raða ali ?ovek ne stvara"; žene ipak imaju materinski instinkt. Dete je osoba koju moraš upoznavati sa godinama dok ono raste i razvija se. Deca nisu naše igra?ke. No, o ovome ?emo raspravljati u nekoj drugoj temi.
To dete je po meni jedna lutrija i uopste se ne zna kakvo ce biti. To sto cu ga ja mozda imati pa cu eventualno imati koga da hranim i negujem (mada ne znam treba li mi to) ne znaci da ce imati ikakve veze sa mojim karakterom i da cu ga smatrati bliskim, tako da mogu biti potpuno isto usamljena i sa detetom i bez njega. To ja kad kazem ljudima nesto se krste
ali Agata Kristi je tacno u svom romanu opisala ono sto ja imam na umu.
Originally posted by Hipatija
Za Gospodjicu Marpl i Poaroa ja ipak mislim da je Agata Kristi ostavila samocu sa predumisljajemNisam i ja mislila da to bude neki posebni sadrzaj romana, ali mislim da je ona sve likove vrlo detaljno zamislila i opisala. Tako znamo da Inspektor Dzap ima zenu iako se nikada ne pojavljuje. Takodje i Hejstings, ne znam da li si u medjuvremenu citao "Zavesu", tamo se malo vise prica o njegovom porodicnom zivotu, cak se njegova cerka pojavljuje kao jedan od likova. Kad oni svi imaju osmisljen porodicni zivot, ma koliko se malo pominje, ne mogu da mislim da je na dva glavna detektiva jednostavno zaboravila. Ako pogledas i Arijadna Oliver za koju sam negde citala da mozda predstavlja samu Agatu Kristi takodje je sama, nema decu, postoje samo kumcici kojima redovno salje poklone. Cini mi se da si negde pomenuo da je imala savremena shvatanja, to i ja imam utisak. Prvo sto je Poaro stranac, u svakom romanu provejava koliko Englezi imaju predrasuda. Gospodjica Marpl je neudata, sad za Englesku ne znam koliko imaju predrasuda prema tome, ali s obzirom da ovde postoje sumnjam da je i Engleska "operisana" od toga. Tako da mi se cini da je kroz svoje likove htela da se "razracuna" s predrasudama (sto je opet sporedno ali na prethodnim stranama smo se dovoljno bavili onim glavnim).
![]()
Originally posted by StormPa nije baš da se te strasti koje spominješ kod likova ne pojavljuju. Možda ne tako otvoreno, tu se slažem. Mislim da postoje dva razloga. Najpre ozra?je engleskog visokog društva u Agatinim romanima ne dozvoljava prenagljeno ispoljavanje strasti. Ali drugi važniji razlog u detektivskoj pri?i i kod A. Kristi je što imamo stalnu zagonetku identiteta; ne znamo ta?no ko je ko i ti znaš da lica vrlo pažljivo ?uvaju od drugih svoje prave namere i pravo lice, to jest njihovo razotkrivanje traje tokom pri?e a potpuno demaskiranje je tek na kraju kada se zapravo vide i sve strasti.
Mislim da je kod Agate Kristi uvek centralna atmosfera - engleski pejzaž, ili pejzaž engleskih kolonija (Smrt na Nilu), vašar negde u Engleskoj (Dogodilo se na dan svih svetih), prizivanje duhova (Sitafordska misterija), meðuratni špijuni (Tomi i Tapens), pedantni i spori svet velikih misterija Herkula Poaroa ili uredni seoski mikrokosmos Mis Marple.
Život je lep u romanima Agate Kristi.
Pod uslovom da nisi ubijeni ili ubica. A ni to nije teško, ?ovek treba da pazi na nekoliko pravila - nemoj da se pojavljuješ meðu prvima u romanu, nemoj da voliš da ustaješ u zoru, nemoj da se manijakalno zaljubljuješ, ne budi opsednut osvetom...
I sad, da li ti likovi imaju nekakav seksualni život? Pa takve strasti se ili vrlo kulturno ne spominju, ili je motiv zlo?ina sublimisana strast.
Ali o tome se otvoreno ne pri?a, i zato sam rekao da mi se ?ini da je viktorijanka.
Osim toga, seksualizovanje likova bi potpuno izmenilo tu centralnu atmosferu i gurnulo sve u potpuno drugi, dosta tvrði žanr.
Što ne zna?i da ne smemo da kopamo po privatnim životima AK ili njenih likova.
S tim što svi znamo šta se obi?no desi takvim likovima u njenim knjigama.
![]()
Originally posted by UlixMozda... Ne znam puno o njenom zivotu...Originally posted by HipatijaJao jeste!
Ja sam rekla da je glediste Agate Kristi na ljubav mracno (ili tako nekako da ne gledam sad)...
To moze biti zato sto ni ona nije imala srece u ljubavi.![]()
Originally posted by TotTot,
Sutra u subotu, 17.9.05. na RTS 1 prikazuje se film Pet prasi?a,2003, režija: Pol Unvin, uloge: Dejvid Sa?et, Rej?el Stirling, Ejdan Gilen
U nedelju 18.9.05. na RTS 1 u 16.30 prikazuje se film Smrt na Nilu, 2004, režija: Endi Vilson, uloge: Dejvid Sa?et, Džejms Foks
We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]
The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]
All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]
this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]
Swap-in out addons, use only what you really need!