Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By MARQUE
Originally posted by Hipatija
Jao blago tebi, kako bih ja volela da sam imala Agatu za lektiru. :cita: Mora da si dobro naucio engleski. Citala sam kod Adorna da je on posto se u toku rata iznenada nasao u Engleskoj morao brzo da savlada jezik a nije znao ni rec. To je postigao iscitavanjem silnih kriminalnih romana... Ja nisam citala nijednu Agatinu knjigu u originalu ali me je bas ovaj tvoj post podsetio da bih mogla. Mada ne mogu to u ovom trenutku jer se upravo ceo dan "rvem" sa engleskim. Nije ni ovo sto ja radim nezanimljivo ali mi nesto tesko ide, Agata ce mi posle ovog biti pesma. Jedva cekam! :bouncy:

A inace kod nas postoji hrvatski prevod koji se meni vise dopada nego nas (a mislim i drugim ljudima, cini mi se da se i na ovom topicu pisalo o tome). Iako je na ijekavskom i ima nekih reci koje ne znam ili delimicno ne znam, sama atmosfera je cini mi se bolje preneta. Nas prevodilac se nekako pridrzavao samog jezika, pa tacno vidis da je nesto bukvalno preveo. A u hrvatskom izdanju imam utisak da je vise preneta sama atmosfera price, iako bas nije sve od reci do reci preneseno. Ali videcu bas da li cu imati taj utisak kad procitam neku Agatinu knjigu na engleskom, ne znam kako se nisam do sada toga setila.
jao, nemoj onda niti pokušavat ?itati :no: Knjige joj i nisu ba? 1/2pitke1/2 i vrve rije?ima koje nisu nešto u ?estoj uporabi... tako da je (barem za mene) to stvaralo dosta problema... ali pametna mamina glavica se dosjetila da jednostavno posudi i hrvatsku i englesku 1/2ina?icu1/2 romana i jednostavno kombinira... :eureka: .. ina?e, dosata Agatinih knjiga se je moglo vrlo povoljno na?i u jednoj knjižari u Zagrebu - Algoritam (na engleskom jeziku, naravno) ... ne znam, možda imate i vi nešto takvo sli?no u Srbiji... uglavnom, knjigice su se kretale od 19 kuna pa na gore (19kuna=2,5€) ... dok ista takva knjiga na hrvatskom košta desetak puta više :cut:
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Angelique
Ja sam kao sto vidite ovde nova i za pocetak se javljam da vas pozdravim i to sve vas koji pratite ovu temu. Ja je pratim poslednjih nekoliko dana i slucajno sam nasla link do nje. Naravno da cu vam se prikljuciti i u ovom razgovoru (pisaniju) kad god nadjem malko vremena za to a i da vam kazem i isto vreme da sam pre tri godine otvorila prvi sajt o Agati Kristi na nasem jeziku, ali sam tek pre nekoliko meseci nasla vremena da mu se malo vise posvetim (jer odrzavam jos dva druga zvanicna sajta nekih estradnih licnosti) pa mi je ovo neko vreme bio samo hobi. Ali sad sam bas resila da se i njemu ozbiljno posvetim. Trudila sam se da jednom mestu sakupim sto vise pravih informacija vezanih i za njene knjige i filmove koji su po njima snimljeni, sakupljam i postavljam vesti o svemu sto ima makar prizvuk Agate Kristi. Sajt je bio kod geocitiesa do nedavno ali je sada zbog veceg prostora prebacen na adresu
http://www.agathachristie.bravehost.com/
a moze se naci i na adresi
http://www.agatha-christie.cjb.net
Volela bih da procitam ovde vase misljenje o tom sajtu i istovremeno vas pozivam da ukoliko zelite se prikljucite forumu na njemu koji sam ja prozaicno nazvala "Citaonica". Hajde da ga malo aktiviramo i da se tamo okupljamo kao fanovi. Ja sam vrlo cesto on line tako da vam brzo i lako mogu izaci u susret sa odgovorima na neka vasa pitanja, naravno koliko umem i koliko mogu.
I ja ti zelim dobrodoslicu :) Bas sam se obradovala da postoji kod nas sajt Agate Kristi. Ima dosta informacija pa cu ga tek pregledati ali ovoliko koliko sam videla - super je! I ja cu se uclaniti, tako da se vidimo i tamo.

:bye:
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Tot
Originally posted by Tot

Uskoro se vra?am ovoj temi da dalje pri?am s vama. Hipatija, ubiše me s papom u politi?koj rubrici; više ne zalazim tamo...

:drama: :) )
Tot,

Nadam se da si preziveo...Ja tamo i ne zalazim uopste, mnogo je :boxer: i :sekirica: , dobro mene politicka zbivanja nesto preterano ni ne interesuju, nekad samo nesto pogledam da nisam bas totalno neinformisana. Mislim da sam od svih mojih postova u tom forumu napisala jedan i to na temu o sidi.

Na topicu o Agati ipak je najlepse. On mi je najdrazi na celom forumu.

:sunce:

Da znaš da si u pravu. Poklaše se oko pape i novog i starog; :shocked:ne vr?em se više tamo.

:drama:
Tot,

Ziv si :bouncy: :bouncy: Kazem ja da je Agatin topic pravo mesto :zen: Drago mi je da je tako ziv. Juce nisam svracala, a danas ne mogu da pohvatam ko je sta pisao. Super je da imamo i novi forum ali nadam se da ce i ovaj topic nastaviti da bude ovakav!

Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Tot
Naravno to pravilo poštujemo i ovde da ne otkrivamo ubicu .

Što se ti?e ostalog što kažeš veruj mi Agata Kristi je ušla u moj bioritam To sam upravo hteo re?i i Hipatiji. Naime negde od maja prošle godine skoro isklju?ivo ?itam Agatu Kristi.(pre toga uopšte je nisam ?itao) Imam ve? preko 25 pro?itanih romana plus pri?e.

I osim nje ?itam trilere i krimi?e drugih pisaca ali Agata je pod brojem 1.

Kažem deo bioritnma jer je ?itam redovno pred spavanje ne ra?unaju?i sve druge periode dana kada imam vremena.

Jutarnja kafa u krevetu uz Agatu Kristi je opet poseban ugoðaj koji sebi prireðujem kad god mogu.

:kafa:
I ja sam jedno vreme redovno citala Agatu pred spavanje, pisala sam o tome. Trenutno sam taj ritual zamenila drugim tj. nekim mojim meditacijama koje sam zapostavila, a nesto sam jako nemirna i nervozna u poslednje vreme tako da mi pomazu da nadjem neki mir. Ali kad me ova faza prodje - vracam se Agati. Sem toga vecinom sam sve i procitala, bilo novo, bilo ono cega se nisam secala pa sam citala ponovo. Tako da cu morati da se snabdem novim knjigama...
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Tot
Ne secam se da sam nesto citala od njega, potrazicu. A jesi li ti citao nesto od Meri Higins Klark? Ako jesi kako ti se dopada? Ima takodje nekoliko njenih knjiga u ovoj ediciji.
Uskoro ?u nešto re?i o romanu Džep pun raži koji sam skoro pro?itao ali prvo da ti odgovorim na ovo.

Iskreno, ne sviða mi se Meri Higins Klark, mada je to stvar ukusa i oni koji je vole o.k.
Dva filma koja su raðena po njenom scenariju sam gledao i ljudi su se nešto oduševljavali, meðutim to na mene nije ostavilo utisak.

Takoðe sam ?itao jedan njen roman ali sam odustao na polovini.

Njeni romani su neka kompilacija krimi, fantasti?nih i horor elemenata, meðutim nedovoljno uspešna po meni.

Rešenje osim toga nije u racionalnom nego u fantasti?nom domenu ?ime se ide u horor ali je zadovoljstvo daleko manje nego kada se prati prosede krimi pri?e još od Edgara Alana Poa da na?in otkrivanja zlo?ina misaono prati na?in izvršenja.

U njenim romanima su neke reinkarnirane ubice, patološki tipovi i sli?no, zlo?in je horori?an ali njegov kontekst nedovoljno životan tj. nevezan za uobi?ajenu ljudsku prirodu.

Mnogo polaže na efekte(npr. paranormalni fenomeni) što oduzima vrednost pri?i a razrešenje ?ini predvidljivim i time neinteresantnim.

Nadam se da se ne ljutiš. Rekoh ipak se radi o ukusima.
Da pocnem od kraja - naravno da se ne ljutim, kakva bi to bila diskusija kada bi se u svemu slagali? ;)

Ja imam dvojan stav prema Meri Higins Klark, na neki nacin mi se svidja a na neki ne. Imam medjutim utisak da smo citali razlicite romane. U ovim koje sam ja citala nije bilo reinkarniranih ubica, niti fantasticnih momenata. Naprotiv, likovi su nekako "skolski", kao da su upravo izasli iz udzbenika psihologije za srednju skolu. ;) To mi se na neki nacin ne dopada ali na drugi ja to opet dozivljavam kao realno. Ja volim Agatu ali mislim da mali broj ubica i kriminalaca uopste ima neku slozenu psihu i da su njihovi motivi odlucujuci. Mislim da je to gledano iz ugla nas koji ne bismo nekog ubili pa nam se cini da taj covek mora da ima jaku motivaciju za to, da on vaga, razmislja itd. Sem toga pokusavamo da shvatimo, ili bar na neki nacin opravdamo. A on da je takav verovatno ne bi ni ubijao. Nego ubica ima mnogo prostiji duh i zato ja dozivljavam takvo prikazivanje kao realno. Naravno, nisam ja nikakav ekspert za ubice a i kao sto znas samo sam jednog upoznala ( i dovoljno!). Takodje i ostale kriminalce izbegavam. Ali onoliko koliko sam ih direktno ili indirektno sretala ili citala po crnim hronikama stekla sam takav utisak (moguce i pogresan). Drugo sto mi se dopada je taj element strave, koji znas da volim. Narocito kontrast izmedju neznosti i okrutnosti, moj omiljeni... A u jednoj od tih knjiga bilo je reci o dve sestre, jedna je bila jos dete i ubica koji zeli da ubije tu mladju... U drugoj opet je neka naivna devojka bila zaljubljena u ubicu...
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Huxley
Jao blago tebi, kako bih ja volela da sam imala Agatu za lektiru. :cita: Mora da si dobro naucio engleski. Citala sam kod Adorna da je on posto se u toku rata iznenada nasao u Engleskoj morao brzo da savlada jezik a nije znao ni rec. To je postigao iscitavanjem silnih kriminalnih romana... Ja nisam citala nijednu Agatinu knjigu u originalu ali me je bas ovaj tvoj post podsetio da bih mogla. Mada ne mogu to u ovom trenutku jer se upravo ceo dan "rvem" sa engleskim. Nije ni ovo sto ja radim nezanimljivo ali mi nesto tesko ide, Agata ce mi posle ovog biti pesma. Jedva cekam! :bouncy:
Shto se Agate na engleskom tiche, pre par godina sam pocheo da chitam Hallowe'en party. ( glavni junaci su Poaro i Arijadna Oliver ) Nije mi bilo teshko da se rvem sa engleskim, i shto se uchenja engleskog tiche chitanjem Agate u originalu u svakom sluchaju obogatices fond rechi. Inache knjigu sam pocheo da chitam u malo nezgodnom trenutku, kraj srednje shkole, spremanje prijemnog ispita, tako da nisam uspeo da je zavrshim pre nego shto sam morao da je vratim :( ( a prochitao sam vishe od pola )
I naravno da me josh kopka shta se desilo posle. Tu knjigu sam sam kasnije pokushao da nadjem ali nisam uspeo. Zanima me da li je neko od vas chitao Zabavu u noci veshtica, i da li postoji neko srpsko ili mozda hrvatsko izdanje te knjige?.
Ja nisam nikad naisla na tu knjigu, jedino ako se kod nas zove drugacije... A ako ne... jos jedna knjiga koju nisam citala! :cheer: (htela sam onog drugog smajlija sto skakuce ali mi ne rade svi smajliji pa sam stavila ovaj, uglavnom - radujem se).

Nego Huxley primeti li ti da su poceli da emituju Poaroa svakog (ili mozda svakog drugog) vikenda? I to bas posle nasih komentara o seriji... Samo kad jednog dana vidimo nas na odjavnoj spici kako sam ja zamislila... ;)
Korisnikov avatar
By Ombeliko Brunner
Wow. Izgleda da je Hellowe'en party such a mistery kad ga ni Hipatija nije chitala
Nego Huxley primeti li ti da su poceli da emituju Poaroa svakog (ili mozda svakog drugog) vikenda? I to bas posle nasih komentara o seriji... Samo kad jednog dana vidimo nas na odjavnoj spici kako sam ja zamislila... ;)
:lol:

Nisam imao pojma da su proshlog vikenda pushtali Poaroa, a sad sam pogledao u novinama, sutra i preko sutra nema Agate na RTS, tako da filmove verovatno pushtaju svakog drugog vikenda ( ili tako neshto, ko zna shta je Robert Nemechek smislio )

Mada, sad sam u gospodjica Marpl fazonu. Na domacem sajtu o Agati sam video da je skoro snimljena gomila filmova sa njom. Mogli bi ovi nashi i to da otkupe.

:wink:
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Tot

Ako ste gledali "misteriju u Stajlsu" sad ili pre, meni se tu nesto ne uklapa, neuverljivo mi je. Kad ubica obije torbu koja je pod sifrom a Poaro hoce da udje na glavna vrata, ubica izlazi na sporedna. Pre toga iscepa pismo koje je nasao u torbi, a inace je glavni Poarov dokaz u tri dela i stavi ga u papirice na nekom stalku, gde ga Poaro kasnije nadje. Zar ubica nije mogao da pismo ponese sa sobom, stavi ga u dzep ili ispod odece i kasnije unisti?
Mislim da je u samom romanu to uverljivije. Taj roman je na mene ostavio jak utisak i ponovo ?u ga ?itati.
Mislim da je ubica bio primoran kasnije obiti tu torbu jer je poenta da se pismo nije smelo zate?i u torbi(koja je stajala blizu otrovane pokojnice).

Koliko se ja se?am on nije smeo rizikovati da ponese pismo jer je morao da ispari kada je naišao Poaro koji je za dokument znao. Ergo, nestali dokument mora biti kod ubice. Ubica se plašio prepada policije koja je upravo bila u ku?i (zna?i vremenski škripac). Zato ga on ne nosi sa sobom.

Ja sam roman citala odavno. Verujem da je Agata to uverljivije uradila, pre ce biti da su u filmu napravili taj propust.
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Tot
Originally posted by Tot
Marble,

Jeste li culi da 15. izlazi novi roman Agate Kristi? Zaboravila sam naslov ali znam da ga nisam citala tako da ga nabavljam kad se pojavi...
:klap: :cita:
Zove se: Ubistvo je lako

radnja:Luk Ficvilijam nije mogao da veruje optužbama gospoðice Pinkerton da se u engleskom selu Vi?vud dogodilo ubistvo sve dok i ona nije postala žrtva. Da li je to slu?ajnost?

Svima vama dragi moji koji ne pratite ovu ediciju: za 150 dinara imate zaista sjajnu ?itala?ku zabavu.

:mljac:
Procitala! :bouncy:

Dopada mi se - atmosfera engleskog sela, moja omiljena. Mir i priroda a zlocini samo "padaju", pa onda malo :vestica: i malo :pinknaocari: , uz sve to ja naravno promasila ubicu pa sam se iznenadila i tako... Preporucujem vam.
Imamo sli?an ukus, ?ita?u ga uskoro ali sad ?itam Slonovi pamte. Po?inje sa gospoðom Arijadnom Oliver tako da možeš pretpostaviti koliko uživam. Podseti me: ti si taj roman ?itala?

Ina?e pro?itao sam Džep pun raži i totalno sam omanuo kada je ubica u pitanju. Zaista, uspostavilo se da je ubica onaj kojeg sam prilikom svojih testiranja tokom ?itanja više puta isklju?io. Opet, demaskiranje likova: oni koji su mi se ?inili sve vreme negativcima na kraju ispadaju pozitivci i obratno. ?itala si, znaš o ?emu ti pri?am. Policajac, gospodin Nil je zaista veoma oštrouman i sve vreme razmišljamo na njegov na?in da bi nam tek gospoðica Marpl ukazala na elemente koje uopšte nismo uo?ili i gde se krije rešenje.

Kao što je još od Poa pa naovamo: zlo?inac je inteligentniji od policije ali je detektiv taj koji ruši pogrešne mentalne obrasce i daje rešenje koje je jasno ali ga mi nismo doku?ili.

@Haksli, u mojoj biblioteci nailazim na Agatine knjige koji se dugo nisu pojavljivale u prodaji. Vidi da se u?laniš u neku dobru bibklioteku i možda naiðeš na roman Halowe'en party.

@Hipatija imam net adresu gde možeš na?i Misteriju u Stajlsu na engleskom; možda ?u i ja malo da se mu?im na ovaj na?in
Citala sam ga nekoliko puta (pisala sam cini mi se u nekom od prethodnih postova). Imam je. Napisi kad je procitas, bas me zanimaju utisci. :)

Ako mozes posalji mi tu net adresu. Taman da razresim moje dileme sa tim romanom, tj. neuverljivim raspletom i to u originalu... ;)

Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Huxley
Wow. Izgleda da je Hellowe'en party such a mistery kad ga ni Hipatija nije chitala

Nisam imao pojma da su proshlog vikenda pushtali Poaroa, a sad sam pogledao u novinama, sutra i preko sutra nema Agate na RTS, tako da filmove verovatno pushtaju svakog drugog vikenda ( ili tako neshto, ko zna shta je Robert Nemechek smislio )

Mada, sad sam u gospodjica Marpl fazonu. Na domacem sajtu o Agati sam video da je skoro snimljena gomila filmova sa njom. Mogli bi ovi nashi i to da otkupe.

:wink:
[/quote]

Ma to je moja teorija o seriji filmova vikendom, mozda je po onom sistemu "sto je babi milo to joj se i snilo"... :lol: Proslog vikenda su bila dva filma, dva vikenda pre toga takodje, pa ja izvela zakljucak da ce to stalno tako da bude. :smilegrin: A i ja bih volela da vidim te filmove sa Gospodjicom Marple... nadam se da ce ih otkupiti...:klap:
Korisnikov avatar
By Tot
Ako mozes posalji mi tu net adresu. Taman da razresim moje dileme sa tim romanom, tj. neuverljivim raspletom i to u originalu... ;)
Naravno; ova adresa ?e ti biti korisna nadam se i za druge stvari pošto ima dosta besplatnih knjiga na engleskom.
Kada odeš tamo klikni "Books Online" a zatim "Search our listings by author and title". Od Agate imaju dva romana: The Mysterious Affair at Styles(html i gutenberg) i The Secret Adversary( gutenberg).

Evo linka:

http://onlinebooks.library.upenn.edu/
Korisnikov avatar
By Tot
Super je da imamo i novi forum ali nadam se da ce i ovaj topic nastaviti da bude ovakav!

Da i ja se nadam tako da ?u i dalje ostavljatii ovde poruke, a bi?u i tamo. Drago mi je da smo pokazali koliko je Agata popularna baš na ovom mestu.
Korisnikov avatar
By Tot

Ja imam dvojan stav prema Meri Higins Klark, na neki nacin mi se svidja a na neki ne. Imam medjutim utisak da smo citali razlicite romane. U ovim koje sam ja citala nije bilo reinkarniranih ubica, niti fantasticnih momenata. Naprotiv, likovi su nekako "skolski", kao da su upravo izasli iz udzbenika psihologije za srednju skolu. ;) To mi se na neki nacin ne dopada ali na drugi ja to opet dozivljavam kao realno. Ja volim Agatu ali mislim da mali broj ubica i kriminalaca uopste ima neku slozenu psihu i da su njihovi motivi odlucujuci. Mislim da je to gledano iz ugla nas koji ne bismo nekog ubili pa nam se cini da taj covek mora da ima jaku motivaciju za to, da on vaga, razmislja itd. Sem toga pokusavamo da shvatimo, ili bar na neki nacin opravdamo. A on da je takav verovatno ne bi ni ubijao. Nego ubica ima mnogo prostiji duh i zato ja dozivljavam takvo prikazivanje kao realno. Naravno, nisam ja nikakav ekspert za ubice a i kao sto znas samo sam jednog upoznala ( i dovoljno!). Takodje i ostale kriminalce izbegavam. Ali onoliko koliko sam ih direktno ili indirektno sretala ili citala po crnim hronikama stekla sam takav utisak (moguce i pogresan). Drugo sto mi se dopada je taj element strave, koji znas da volim. Narocito kontrast izmedju neznosti i okrutnosti, moj omiljeni... A u jednoj od tih knjiga bilo je reci o dve sestre, jedna je bila jos dete i ubica koji zeli da ubije tu mladju... U drugoj opet je neka naivna devojka bila zaljubljena u ubicu...
Da, uspela si da me zainteresuješ, sad ne mogu da se setim koji je to roman bio koji sam ja ?itao( uzeo iz biblioteke i vratio) ali mi je bilo nezanimljivo; a ovo što kažeš mi deluje interesantno.

Takoðe kad budes u prilici pokušaj i ti s Grishamom, mene je odusevio. Veoma je životan, veoma uzbudljiv; ina?e on je bio advokat a zatim je po?eo da piše od slu?ajeva na koje je naišao u praksi romane koji su doziveli uspeh u celom svetu.

Evo Haksli je rekao da je gledao film Klijent, a takoðe je i prema romanu Firma napravljen film.

Sad ?itam Slonovi pamte od A.K. pa cu se javiti i povodom toga.

@Marque, kod vas su Agatini prevodi ?ini mi se dosta skuplji nego kod nas, ali sam ja jedan deo romana A.K. ?itao u hrvatskom prevodu(Globus, Zagreb, izdato osamdesetih godina).
Korisnikov avatar
By MARQUE
Originally posted by Tot
@Marque, kod vas su Agatini prevodi ?ini mi se dosta skuplji nego kod nas, ali sam ja jedan deo romana A.K. ?itao u hrvatskom prevodu(Globus, Zagreb, izdato osamdesetih godina).
Ne znam, nisam imao prilike usporediti cjene Agatinih knjiga u Hrvatskoj sa onima u Srbiji... op?enito su knjige na hrvatskom preskupe za hrvatski standard,,, u prosjeku barem dva do tri puta skuplje od engleskih originala <a neke još i daleko skuplje> ... u knjižari koju sam ve? spomenuo <Algoritam> ima zaista dobrih knjiga na engleskom i sve su mahom puno puno jeftinije nego one na hr. ...zanimljivo, u ?eškoj ima takoðer jedna takva sli?na knjižara koja prodaje knjige na engleskom, tamo su one neusporedivo jeftinije ?ak i od našeg Algoritma... knjigu za engleski jezik (New Headway u izdanju Oxford University-a) platio 30tak kuna a ovdje ona košta 140kn (20€) ... za nepovjerovat :nerd:
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Tot
Naravno; ova adresa ?e ti biti korisna nadam se i za druge stvari pošto ima dosta besplatnih knjiga na engleskom.
Kada odeš tamo klikni "Books Online" a zatim "Search our listings by author and title". Od Agate imaju dva romana: The Mysterious Affair at Styles(html i gutenberg) i The Secret Adversary( gutenberg).

Evo linka:

http://onlinebooks.library.upenn.edu/
Hvala ti, pogledala sam, super! :roll:
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Tot
Super je da imamo i novi forum ali nadam se da ce i ovaj topic nastaviti da bude ovakav!

Da i ja se nadam tako da ?u i dalje ostavljatii ovde poruke, a bi?u i tamo. Drago mi je da smo pokazali koliko je Agata popularna baš na ovom mestu.
Jos se nisam uclanila... Sajam mi je ove nedelje pa sam vec komirana a da jos nije ni poceo :wink2: Nemam vise snage ni da kuckam... Tako da cu po svoj prilici da belezim izostanke na Agati... ali ako ostanem ziva posle narednih nekoliko dana eto mene!
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Tot

Da, uspela si da me zainteresuješ, sad ne mogu da se setim koji je to roman bio koji sam ja ?itao( uzeo iz biblioteke i vratio) ali mi je bilo nezanimljivo; a ovo što kažeš mi deluje interesantno.

Takoðe kad budes u prilici pokušaj i ti s Grishamom, mene je odusevio. Veoma je životan, veoma uzbudljiv; ina?e on je bio advokat a zatim je po?eo da piše od slu?ajeva na koje je naišao u praksi romane koji su doziveli uspeh u celom svetu.

Evo Haksli je rekao da je gledao film Klijent, a takoðe je i prema romanu Firma napravljen film.

Sad ?itam Slonovi pamte od A.K. pa cu se javiti i povodom toga.
Vazi, citacu ga u buducnosti... eto razloga da prezivim Sajam... ;) Javi utiske za Slonove! :)

Korisnikov avatar
By Dina
Tot,

Ipak sam napisala post na novom Agatinom forumu, na tvojoj temici :friends: Vidimo se i tamo i ovde!
Korisnikov avatar
By Tot
Evo Hipatija, pro?itao sam Slonovi pamte; dopao mi se roman. Interesantno je kada treba odrediti da li je ubistvo uopšte po?injeno prona?i motiv kada ga naizgled nema: novac, ljubav, strast.

Pa u Agatinom maniru. Dobili smo krimi? i dve zapletene ljubavne pri?e.
Herkul Poaro i Arijadna Oliver su sjajan tandem.

Znaš kada su pomenute one perike medju istraznim materijalom odmah mi je bilo jasno da imamo posla sa lažnim identitetom. Imao sam neko predviðanje oko raspleta.

Pa nije mi ovo prrva Agatina knjiga.

:serlok: :spijun: :jutro:

:) )
Korisnikov avatar
By *deni*
Kupio sam na kiosku knjigu "Ubistvo je lako" Agate Kristi iz najnovije edicije.
Mislio sam da sam procitao sva njena dela, ali ovo izdanje me je demantovalo...

"Luk Ficvilijam nije mogao da veruje ludim optuzbama gospodjice Pinkerton da se u malom i tihom engleskom selu Vicvud dogodilo visestruko ubistvo...i njenim slutnjama da je seoski doktor sledeca zrtva.
Ali, u sledecih nekoliko sati , u saobracajnoj nesreci gubi zivot i gospodjica Pinkerton.
Da li je to slucajnost ?"
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Tot
Evo Hipatija, pro?itao sam Slonovi pamte; dopao mi se roman. Interesantno je kada treba odrediti da li je ubistvo uopšte po?injeno prona?i motiv kada ga naizgled nema: novac, ljubav, strast.

Pa u Agatinom maniru. Dobili smo krimi? i dve zapletene ljubavne pri?e.
Herkul Poaro i Arijadna Oliver su sjajan tandem.

Znaš kada su pomenute one perike medju istraznim materijalom odmah mi je bilo jasno da imamo posla sa lažnim identitetom. Imao sam neko predviðanje oko raspleta.

Pa nije mi ovo prrva Agatina knjiga.

:serlok: :spijun: :jutro:

:) )
Gotov mi je Sajam, pa posto sam ziva (mada nisam bas sasvim sigurna :lol: ), evo mene opet na Agatinom topicu. :bouncy:

Ja nisam toliko citala Agatu kad sam dosla do Slonova, tako da sam bila odusevljena a i totalno sam promasila. Ne znaci da ne bih bila i da sam citala kasnije ali kao sto ti rece, kad se procita veci broj knjiga vec imas neku ideju o mogucem razresenju. Mada sam ja ranije mastala da budem psiholog ili detektiv, nisam toliko bas dobra u pogadjanju. Moja majka, to sam vec pominjala na prethodnim stranama, naprotiv - obicno pogodi. Ja sam proglasila da je to zato sto je Devica u horoskopu kao i Agata Kristi. A Device uvek primecuju sitnice i detalje... Kod Agate Kristi je bas ta neka sitnica cesto presudna a tako lako promakne...

Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by deni
Kupio sam na kiosku knjigu "Ubistvo je lako" Agate Kristi iz najnovije edicije.
Mislio sam da sam procitao sva njena dela, ali ovo izdanje me je demantovalo...

"Luk Ficvilijam nije mogao da veruje ludim optuzbama gospodjice Pinkerton da se u malom i tihom engleskom selu Vicvud dogodilo visestruko ubistvo...i njenim slutnjama da je seoski doktor sledeca zrtva.
Ali, u sledecih nekoliko sati , u saobracajnoj nesreci gubi zivot i gospodjica Pinkerton.
Da li je to slucajnost ?"
Ja sam je procitala i dopala mi se, vec sam pisala o tome. Ako se setis, napisi nam tvoje utiske kad procitas.
Korisnikov avatar
By Angelique
Dragi moji ... iako zvanicno niste na mailing listi domaceg Agata Fan sajta evo malo informacija i za vas, a koje sam upravo odaslala putem nase mailing liste:

Novi (stari) filmovi na RTS 1 u maju:

RTS Subota, Maj 07, 2005 17:05 TV1
film: Poaro: Ubistvo na igralistu za golf (Poirot: Murder on the links)
Herkul Poaro letuje u francuskom odmaralistu. Dok briljantni detektiv pokusava da se opusti, Hejsting koristi priliku da igra golf. Poarov odmor prekinut je
kada se u odmaralistu dogodi otmica i ubistvo, a od njega zatrazi pomoc. Slucaj ga podseca na zlocin od pre desetak godina. Detektiv odlazi u London da
bi potvrdio svoje sumnje i uhvatio zlocinca koji vec dugo bezi od pravde.

RTS Nedelja, Maj 08, 2005 16:45 TV1
film: Poaro: Tika, taja, tak (Bija, baja, buf) (Poirot: Hickory, dickory, dock)
Poaro je sokiran kada shvati da njegova pomocnica, gospodjica Lemon, lose obavlja svoj posao. Priznaje mu da je rasejana, jer je zabrinuta za sestru koja zivi u hostelu u kome je niz cudnih kradja doveo do ubistva. I ovoga puta Poaro koristi svoju vestinu i genijalnost da bi resio nekoliko medjusobno
povezanih misterija i razotkrio ubicu.

Ko ima prilike da prati hrvatski program RTL (www.rtl.hr) ima prilike svake nedelje pogledati po neki od filmova snimljenih po delima Agate Kristi iz malo starijeg perioda. Kasno sam saznala za to i nadam se da mi oprastate, ali predhodnih sedmica su bili prikazani filmovi: Ubistvo u tri cina, Covek u smedjem odelu, Lov na ubicu (Dead's man folly)... Ovu informaciju sam slucajno pronasla tragajuci za do sada jedinim snimljenim filmom u kome se pojavljuje lik Ariadne Oliver koju u ovom filmu glumi Jean Stapleton pored Peter Ustinova. Neko je ovde pitao za nju je li neki film snimljen a da se u njemu ona pojavljuje - eto vidimo da jeste ali smo za malko zakasnili da ga pogledamo...
Fotografiju Ariadne Oliver iz ovog filma kao i celu vest procitajte na stranici Novosti
http://www.agathachristie.bravehost.com/news/news.htm

Na stranici romana "Slonovi pamte" mozete procitati najnoviji komentar te knjige koji je upravo postavljen:
http://www.agathachristie.bravehost.com ... onovipamte

Ja sam se za praznike malo rascitala.... Uspela sam da dovrsim Hotel Bertram i Ubistvo Rodzera Akrojda pa cu za to i da napisem komentare ovih dana, mozda vec sutra ako stignem.
Procitala sam i Paukovu mrezu koja mi se jako dopala i obzirom da je to u stvari pozorisni komad koji je u roman pretocio Carls Osborn jako je zanimljiv, stalno se nesto desava i volela bih kada bi ga neko postavio kod nas na scenu.
Procitala sam i Misteriju sedam brojcanika - spijunski krimi roman malo mi duze treba da ga svarim pa cu i za ta dva da probam da napisem nesto u danima koji slede.
Komentari ce se naci na Agata sajtu pa ako neko hoce da ih cita neka izvoli tamo... sorry ali ne mogu da postignem na dve strane a i ne bih da se ponavljam... trudicu se da vas ovde izvestavam, sta sve tamo ima novo pa ako zelite da nam se prikljucite dobrodosli :komp:
Uzgred, Tot je poslao odlican prikaz knjige "Slonovi pamte" koji sam upravo postavila pa mozete da ga procitate... imate gore link... :kafa:
Korisnikov avatar
By Ombeliko Brunner
Pronashao sam Dogodilo se na dan svih svetih ( Hallowe'en party ), kupio je i nedavno zavrshio chitanje. Nije losha knjiga, Poaro i Ariadna Oliver istrazhuju smrt jedne devojchice koja je u zabavi u Noci veshtica izjavila da je bila svedok jednog ubistva....
Korisnikov avatar
By Tot
Skoro sam pro?itao romane Velika ?etvorka i Operacija Bagdad.

:spijun:
Korisnikov avatar
By Tot
I da vas obavestim da je u izdanju Narodne knjige izasao jos jedan Agatin roman: Ko talas uhvati(ima ga na kioscima).

Veoma mi je drago da je njen prošli roman Ubistvo je lako rasprodan.
Korisnikov avatar
By Angelique
Je l' cita neko nesto? Sta ste se ucutali... Nesto nema poruka o knjigama ni ovde a ni na sajtu kod Agate...
Zahvaljujem Totu na odlicnom komentaru knjige "Slonovi pamte", a cekam i vas sa vasim komentarima.
Uzgred procitala sam nedavno "Paukovu mrezu" i jako mi se dopala. Uradila sam komentar pa cu ga postaviti sutra (mozda i jos veceras) Malo sam se bacila na reklamiranje i promociju sajta na sve strane (upravo uploadujem ceo sajt ponovo postavila sam one banere za razmenu ne bi jos neko malo cio za nas...
Hajde - probudite se - nemojte da nam ugase topic !!!:nokti:
Korisnikov avatar
By Angelique
Subota, Jun 04, 2005 16:40 TV1
Poaro: Ubistva po abecedi
Velika Britanija, 1992.
Ovoga puta prefinjeni belgijski detektiv susrece jednog neobicnog ubicu. Dok se vecina zlocinaca krije od svojih progonitelja, ovaj se poigrava sa Poarom tako sto mu salje pisma u kojima najavljuje koga ce i gde ubiti. Zanimljiv je i nacin na koji ubica bira zrtve - prvoj inicijali pocinju na AA, drugoj na BB, itd. Medjutim, kao i mnogi pre njega, i ovaj zlocinac jepotcenio "male sive celije" cuvenog detektiva... Glavne uloge: Dejvid Sacet, Hju Frejzer, Filip Dzekson Rezija: Endru Griv

Nedelja, Jun 05, 2005 16.45 TV1
Poaro: Smrt u oblacima
Velika Britanija, 1992.

Poaro treba da resi josjednu misteriju "zakljucane sobe". Podmukli ucenjivac ubijen je u avionu tokom leta. Uspaniceni putnici jedni drugima izgledaju sumnjivo. Medjutim, u avionu je i najcuveniji belgijski detektiv, Herkul Poaro, koji je jedini u stanju da resi misteriju i uhvati ubicu... Glavne uloge: Dejvid Sacet, Filip Džekson Režija: Stiven Vitaker

Zapocet je rad na posebnoj stranici o detektivima. Za sada su uradjeni Poaroovi saradnici Hejstings, Dzap i Gospodjica Lemon, a radi se i na likovima Tomija i Mrvice i Arijadne Oliver. Naravno, vremenom ce se dopunjavati i te stranice kako budem dolazila do novih podataka, a tu ce se naci i gotovo svi bitni likovi koji su doprinosili resavanju "Agatinih" misterija i svi ce oni dobiti svoje posebne stranice... Sa te iste stranice zapoceta je i rubrika "Vasih studija" ili bilo kakvo vase opsirnije ili kompleksnije polemisanje ili razmisljanje uopste na temu Agate, njenih romana, likova, detektiva i sl.

Uradjena je prva "studija" od strane moje malenkosti, kao autora stranice na temu Agata Kristi protiv Herkula Poaroa - "Slucaj godina koje su nestale" (ili Arijadna Oliver protiv Svena Hjersona) - u kojoj, kao sto i sam naslov kaze pokusavam da odgonetnem Agatin "odnos" sa likovima koje je stvarala u odnosu na vreme pisanja pojedinih romana. Ocekujem i vase misljenje po tom pitanju, a i vase komentare na bilo koju temu o kojoj zelite da pisete. Svi vasi komentari, za koje se proceni da mogu da doprinesu rasvetljavanju vecite misterije zvana "Agata Kristi" naci ce se na toj stranici.

Tu su i ovoga puta "Komentari knjiga". Juce je postavljen komentar knjige:
Treca devojka
Ako ste propustili, proslog meseca postavljeni su komentari za sledece knjige:
"Hotel Bertram"
"Ubistvo Rodzera Akrojda"
"Tajna sedam brojcanika"
" Paukova mreza"

POSETITE AGATA SITE - NESTO VAS NEMA :( (
www.agathachristie.bravehost.com
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 17
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!