Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Galateja
Originally posted by Ulix
Originally posted by Galateja

Interesantno mi je to kako su nekim ljudima usta puna tolerancije, političke korektnosti i ljudskih prava, a sa druge strane bi krali. :misli:
A ko su ti neki ljudi? :misli: :cita:
Nisam se fokusirala toliko na forum koliko na ljude koje sam sretala u svakodnevnici. Krađa knjiga nije samo forumska, već opšta pojava. :P
By Ulix
Originally posted by Ulix

Interesantno mi je to kako su nekim ljudima usta puna tolerancije, političke korektnosti i ljudskih prava, a sa druge strane bi krali. :misli:
A ko su ti neki ljudi? :misli: :cita:
Nisam se fokusirala toliko na forum koliko na ljude koje sam sretala u svakodnevnici. Krađa knjiga nije samo forumska, već opšta pojava. :P
Aha, OK.

Imam još jedno pitanje, ako nemaš ništa protiv. Kakva je veza između ukradene knjige i ljudskih prava i političke korektnosti, pod uslovom da knjiga ne govori o ljudskim pravima? :D
Korisnikov avatar
By walt333
Danas se mnogo stidim svih knjiga kojih sam pokrao(oko 15), postidim se svaki put kada ih ugledam na polici. Ali ako nešto mogu da kažem u svoju odbranu, to je, da sam bio dete kada sam to radio, a deca mahom ne razmišljaju o svojim postupcima.

Sa druge strane kada bi neko ukrao neku moju knjigu mislim da bi mu zubima odsekao ruku. Bolje da me pita da mu neku poklonim jer uvek se nađe neka koju ne mogu da gledam na polici.
Korisnikov avatar
By Galateja
@Ulix - Nemam ništa protivu pitanja. :D Ja poštenje percipiram kao nešto dosledno. Ne može, bre, da mi se servira priča o sirotim radnicima i Romima, a onda se ode sve sa smeškom pred radnicu Romkinju i politički korektno i empatično joj se ćapi neka knjiga. A kao što je već pomenuto pre mene, kad se zaključaju vrata trgovine i ustanovi manjak zna se ko to nadoknađuje.
By J...
Originally posted by walt333

Danas se mnogo stidim svih knjiga kojih sam pokrao(oko 15), postidim se svaki put kada ih ugledam na polici. Ali ako nešto mogu da kažem u svoju odbranu, to je, da sam bio dete kada sam to radio, a deca mahom ne razmišljaju o svojim postupcima.
Ja to mogu da razumem i opravdam kad se uradi u decijem uzrastu ali kad neko nastavi to da radi i kad omatori to je onda vec zabrinjavajuce.
Korisnikov avatar
By 2kune
Sve što je toliko skupo da se ne može priuštiti od trenutnih prihoda valja krasti. To je moralistika revolucije. :crveni:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by J...

Da li homoseksualci nekog ostecuju? Ne. Da li kraduckanje knjiga ili kradja zlatnih poluga nekog ostecuje? Da
Sve što radiš nekog oštećuje. Time što ujutro nahraniš mačku lišavaš te hrane sve ostale mačke na svetu (Derrida). I kad uradiš nešto dobro, oštećuješ one koji bi imali dobrobit da si uradila nešto još bolje.

Homoseksualci oštećuju nečija verovanja, povređuju nečiji duševni integritet, isto onako kao što su zlatne poluge i knjige, kao materijalni objekti, potpuno bezvredni. Šta je oštećenje izdavača, pisca ili knjižara ako im (nam) ukradeš knjigu? Neke cifre na računu, nešto apstraktno, imaćemo manji prihod, nećemo moći da kupimo neku, opet materijalnu i bezvrednu stvar.

Jedinu vrednost knjigama ili zlatu daje konvencija. Kada poneseš nekoliko većih školjki sa plaže, ukrala si vrednost jednaku našoj zlatnoj polugi, izraženu u vrednosnom sistemu plemena čiji se novčani sistem zasniva na školjkama umesto metalu.

Knjige, s druge strane, predstavljaju jedan vrednosni sistem širi, stariji i potpuniji od onog kontrolisanog novcem i privatnom imovinom. Knjige su teritorija slobode i duha i kontrolisati nečije pravo da poseduje neki tekst samo zato što si ga ti odštampao, napisao, preveo ili distribuirao, jeste isključivo trenutna i privremena konvencija.

Sve je to stvar ugla gledanja, J.
Korisnikov avatar
By Galateja
^ Ajme, ja da opljačkam Mamut uzela bih te za advokata. :P
Na kraju krajeva, tom logikom bi se sve moglo racionalizovati, od krađe knjige do ubistva, a to nije dobro.
:awesome:
Korisnikov avatar
By Dear Lucy
au.

Jesam ukrala jednu knjigu iz skolske biblioteke, bila sam 5 ili 6 razred osnovne skole i imala zaduzenje da posle casova visim u biblioteci i ucestvujem u velikoj reorganizaciji literarnog fonda pomenute skolske biblioteke. Tacnije, volontirala sam :) E sad, zasto sam "uzela" tu knjigu? Verujem da sam jako zelela da je posedujem ( mada mi nije jasno zasto bas tu??? ). Uglavnom, u pitanju je Legenda o Tristanu i Izoldi :)
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Prizemnije nije realnije, prizemnije je manje realno.

"Sve sto uradimo prvenstveno ostavlja posledice u trenutno ustaljenim pravilima i drustvenim odnosima" - ovo je loš pokušaj teoretskog diskursa. Sve što uradimo ne "ostavlja posledice u pravilima" nego se po njima vlada ili ih krši; ovo drugo dovodi do promena tih "ustaljenih pravila", po zakonu inovacije. Drugim rečima, da su svi uvek poštovali pravila, svi bismo još bili pokorni sultanu i besplatno radili 5-10 dana u godini na javnim poslovima.

Što se moje kreditne kartice tiče, prvo, s obzirom na tvoj "ugao gledanja" nemam razloga da verujem da bi taj novac zaista podelila siromašnima i drugo, opšte je poznato da milostinja nije rešenje za siromaštvo u svetu. Tako da ćeš da izviniš :kiss:
Korisnikov avatar
By BellyButton
Ukrao sam "Leposavu" Pavla Cosica iz jednog kafica... :blush:
Korisnikov avatar
By Tungi
Iz kafica je obicaj ukrasti pikslu:lol:
By J...
Originally posted by AngraMaina

"Sve sto uradimo prvenstveno ostavlja posledice u trenutno ustaljenim pravilima i drustvenim odnosima" - ovo je loš pokušaj teoretskog diskursa. Sve što uradimo ne "ostavlja posledice u pravilima" nego se po njima vlada ili ih krši; ovo drugo dovodi do promena tih "ustaljenih pravila", po zakonu inovacije. Drugim rečima, da su svi uvek poštovali pravila, svi bismo još bili pokorni sultanu i besplatno radili 5-10 dana u godini na javnim poslovima.

Što se moje kreditne kartice tiče, prvo, s obzirom na tvoj "ugao gledanja" nemam razloga da verujem da bi taj novac zaista podelila siromašnima i drugo, opšte je poznato da milostinja nije rešenje za siromaštvo u svetu. Tako da ćeš da izviniš :kiss:
Vidim da smatras nepozeljnim "besplatno" davanje rada (za javne poslove) a u kapitalistickom uredjenju se podrazumeva da se rad prodaje. Znaci podrzavas s jedne strane kapitalizam, izmedju ostalog i time sto koristis njegove blagodeti kao sto je kreditna kartica a s druge strane zelis da ga urusis tako sto podrzavas kradju knjiga pod parolom "knjige treba da budu javno dobro". Pri tome u tom "prizemnijem" svetu, nakon kradje knjiga, desava se samo da bude ostecen neki sitni radnik koji ce taj manjak da pokriva iz svog dzepa a osnova kapitalistickog uredjenja time ne bude ni dirnuta. Nije li to bunt radi bunta? Prava promena sistema se ne moze izvrsiti na taj nacin vec sveopstim bojkotom kapitalistickih institucija, izmedju ostalog gasenjem racuna u banci i ne koriscenjem kreditne kartice. Sve sto je manje od toga smatram licemernim.

Zanimljivo kako se niko nije setio da prodiskutuje o konkretnim posledicama kraduckanja koje u tom "prizemnijem" ili za neke "manje realnom" svetu mogu da sustignu aktere. Setila sam se onog dogadjaja u vezi kraduckanja gospodina Zeljka Simica. Mozda je i on samo zeleo da pozajmi neke umetnicke predmete da ih bolje razgleda.

http://www.politika.rs/ilustro/2227/3.htm
Korisnikov avatar
By Azdaja
Originally posted by Tungi

Iz kafica je obicaj ukrasti pikslu:lol:

da, osim ako ne izadjes sa mnom, pohvalis se u autu sta si djorno, pa te ja posaljem da vratis pikslu... :awesome:

ont. ne!
Korisnikov avatar
By Tungi
Nije da sam i radio to.Pricam o drugima;)
Korisnikov avatar
By Azdaja
tungić, ovo je moglo biti i joj/njima...nije tebi upuceno :kiss:
Korisnikov avatar
By emo_haos_
Originally posted by J...

Sve je to stvar ugla gledanja, J.

:)

Ja bih se ipak zadrzala na malo prizemnijem i realnijem gledanju jer sve sto uradimo prvenstveno ostavlja posledice u trenutno ustaljenim pravilima i drustvenim odnosima. U prevodu - opet ce ona prodavacica da plati neciju kradju.

A ako ipak zelis da menjamo ugao gledanja - zamolila bih te da mi das broj svoje kreditne kartice, htela bih da dignem pare i podelim ih siromasnima, slazes se da nije humano gledati ih kako gladuju. Verujem da ne bi imao nista protiv? :smiling:

[qurl=http://www.gay-serbia.com/forum/viewthread.php?viewpost=2002071#pid2002071]Originally posted by J...

Vidim da smatras nepozeljnim "besplatno" davanje rada (za javne poslove) a u kapitalistickom uredjenju se podrazumeva da se rad prodaje. Znaci podrzavas s jedne strane kapitalizam, izmedju ostalog i time sto koristis njegove blagodeti kao sto je kreditna kartica a s druge strane zelis da ga urusis tako sto podrzavas kradju knjiga pod parolom "knjige treba da budu javno dobro". Pri tome u tom "prizemnijem" svetu, nakon kradje knjiga, desava se samo da bude ostecen neki sitni radnik koji ce taj manjak da pokriva iz svog dzepa a osnova kapitalistickog uredjenja time ne bude ni dirnuta. Nije li to bunt radi bunta? Prava promena sistema se ne moze izvrsiti na taj nacin vec sveopstim bojkotom kapitalistickih institucija, izmedju ostalog gasenjem racuna u banci i ne koriscenjem kreditne kartice. Sve sto je manje od toga smatram licemernim.

Zanimljivo kako se niko nije setio da prodiskutuje o konkretnim posledicama kraduckanja koje u tom "prizemnijem" ili za neke "manje realnom" svetu mogu da sustignu aktere. Setila sam se onog dogadjaja u vezi kraduckanja gospodina Zeljka Simica. Mozda je i on samo zeleo da pozajmi neke umetnicke predmete da ih bolje razgleda.

http://www.politika.rs/ilustro/2227/3.htm

:fancyklap: :fancyklap: :fancyklap: :fancyklap: :fancyklap: :fancyklap: :fancyklap: :fancyklap: :fancyklap: :fancyklap: :fancyklap: :fancyklap: :fancyklap: :fancyklap: :fancyklap: :fancyklap: :fancyklap: :fancyklap:

:tushe:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
To što me mrzi da se nastavljam, ne znači da nemam šta da odgovorim, ili da je, ne daj Bože, moj sagovornik u pravu. :sigh:
Korisnikov avatar
By bern

Jedinu vrednost knjigama ili zlatu daje konvencija.
Zlatu da, knjigama - ne. (O metaficici i knjigama ne bih, jer ću doći do zaključka da je olovo vrijednije od zlata :lol: )

Iz tvog "sebičnog" pogleda - vrijednost jedne knjige jeste "utvrđena konvencijom".

Ali, ako je ta knjiga moja - njenu vrijednost određuje i novac koji sam dao za kupovinu, odnosno sati rada na poslu, odricanja itd.

A moje radno vrijeme nije tamo neka konvencija.

Pitam se ima li kakve veze jedno sa drugim volja da se knjiga pozajmi i krađa? Da li su "kradljivci knjiga" spremniji da knjige pozajme drugima? :)
Korisnikov avatar
By Markiza
Nisam ukrala...samo sam zadržala 2,3 knjige(uzete iz biblioteke) tamo one '99 godine kad krenulo bombardovanje-Majstor i Margarita i Travnička hronika :placko: I htela sam da vratim... i nisam htela. :D Niko mi nije tražio.I 1 što mi profesorka u srednjoj dala od I.B Singera,The Slave.
Korisnikov avatar
By Laerem
O boze, pa naravno da kradem! Znanje, informacije i intelektualni sadrzaj bilo koje vrste treba da bude dostupan za sve, a ne samo za bogate.

Cin kradje naravno nije nikakav bunt, ni protest, ni aktivizam. To je produkt sirove cinjenice da ja nemam novaca, a da mi drzava nije osigurala pravo na informaciju.

I sta, sad bi ja trebao jos uz to sto nemam novaca osjecati i moralnu krivnju? Ma pusi kurac.
Korisnikov avatar
By Sunce
Ne kradem ih ne zbog toga sto imam nesto protiv tog cina, nego zbog toga sto sam smotan. Meni se cini da bih tada bio uhapsen, i zavrsio bih na Dnevniku. :lol: Ne treba mi taj stres.
Korisnikov avatar
By Srklet
nisam nikad ukrao knjigu jer nisam bio u takvoj situaciji. nakrao sam se zato novina i casopisa.

inace me izdavaci zatrpavaju knjigama, koje dijelim okolo sakom i kapom. prosle godine sam dao prijateljima, poznancima i slucajnim prolaznicima nekih petstotinjak knjiga.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!