- 20 Dec 2007, 01:29
Zelim da ovaj post pokrene 2 teme u jednoj.
1) Za pocetak interesuje me da li ste gledali film The Children's Hour iz 61. sa predivnom Odri Hepbern
i Sirli Meklejn u glavnim ulogama? Kakvi su vam utisci o ovom filmu
?
Ja sam ga gledao pre neko vece i ja sam prosto odusevljen
!!! Ova predivna drama govori o dve drugarice, Karen Rajt (Odri Hepbern) i Marti Dubi (Sirli Meklejn), koje su zajedno otvorile i vode privatnu skolu za devojcice. Jedna od ucenica je i Meri Tilford, razmazena, bogata devojcica kojoj se uopste ne svidja kako se uciteljice odnose prema njoj (a odnose se onako kako i treba prema razmazenom deristu) i jedina zelja joj je da ode iz skole i nastavi da zivi sa bakom. Spletom slucajnih okolnosti ta prilika joj se i pruza kada prisustvujuci nizu situacija prikupi dovoljno materijala da lazno optuzi svoje uciteljice za lezbejsku vezu. To pokrece skandal i niz neprijatnih dogadjaja (da ne otkrivam vise
).
Slicka iz filma:

Ovaj film je interesantan sa vise aspekata. Prvo pokazuje odnos prema gay populaciji pocetkom 60-ih godina, a prisutna je i cenzura ("gay i lezbejski odnosi su nesto o cemu se ne govori"). Sa stanovista cenzure, jako je zanimljiva scena u kojoj devojcica optuzuje svoje uciteljice za "neprirodan odnos" (nigde se u filmu ne spominje rec lezbejski ili lezbejke), kao i kada kao odgovor na pitanje njene bake sta podrazumeva pod "neprirodnim odnosom" devojcica odgovara, citiram:
- I mean, I can't say it out loud. I've got to whisper it.
- Why must you whisper it?
- I don't know. I've just got to.
2) Drugi deo teme se odnosi na male filmske monstrume. Deca su u filmovima uglavnom predstavljena kao andjelcici, cak i kada su nestasna u principu nemaju zadnje zle namere. Retki su primeri u kinematografiji da su deca ZLA kao sto je to slucaj sa likom Meri Tilford. Ona nije zla u smislu da namenski zeli da unisti zivote svojih zrtava, one su usputna kolateralna steta njene zelje da napusti skolu (mada postoji izvesna doza likovanja u njoj kada vidi sta je postigla svojim lazima, zato sto mrzi likove koje glume Odri i Sirli). Ta mala devojcica je manipulativna, lazljiva, razmazena, ne libi se ni da ucenjuje.
Znate li vi za jos neki primer malih filmskih monstruma
?
NOX
1) Za pocetak interesuje me da li ste gledali film The Children's Hour iz 61. sa predivnom Odri Hepbern

Ja sam ga gledao pre neko vece i ja sam prosto odusevljen

Slicka iz filma:

Ovaj film je interesantan sa vise aspekata. Prvo pokazuje odnos prema gay populaciji pocetkom 60-ih godina, a prisutna je i cenzura ("gay i lezbejski odnosi su nesto o cemu se ne govori"). Sa stanovista cenzure, jako je zanimljiva scena u kojoj devojcica optuzuje svoje uciteljice za "neprirodan odnos" (nigde se u filmu ne spominje rec lezbejski ili lezbejke), kao i kada kao odgovor na pitanje njene bake sta podrazumeva pod "neprirodnim odnosom" devojcica odgovara, citiram:
- I mean, I can't say it out loud. I've got to whisper it.
- Why must you whisper it?
- I don't know. I've just got to.
2) Drugi deo teme se odnosi na male filmske monstrume. Deca su u filmovima uglavnom predstavljena kao andjelcici, cak i kada su nestasna u principu nemaju zadnje zle namere. Retki su primeri u kinematografiji da su deca ZLA kao sto je to slucaj sa likom Meri Tilford. Ona nije zla u smislu da namenski zeli da unisti zivote svojih zrtava, one su usputna kolateralna steta njene zelje da napusti skolu (mada postoji izvesna doza likovanja u njoj kada vidi sta je postigla svojim lazima, zato sto mrzi likove koje glume Odri i Sirli). Ta mala devojcica je manipulativna, lazljiva, razmazena, ne libi se ni da ucenjuje.
Znate li vi za jos neki primer malih filmskih monstruma

NOX