Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Zelim da ovaj post pokrene 2 teme u jednoj.

1) Za pocetak interesuje me da li ste gledali film The Children's Hour iz 61. sa predivnom Odri Hepbern :love: i Sirli Meklejn u glavnim ulogama? Kakvi su vam utisci o ovom filmu :) ?
Ja sam ga gledao pre neko vece i ja sam prosto odusevljen :love: !!! Ova predivna drama govori o dve drugarice, Karen Rajt (Odri Hepbern) i Marti Dubi (Sirli Meklejn), koje su zajedno otvorile i vode privatnu skolu za devojcice. Jedna od ucenica je i Meri Tilford, razmazena, bogata devojcica kojoj se uopste ne svidja kako se uciteljice odnose prema njoj (a odnose se onako kako i treba prema razmazenom deristu) i jedina zelja joj je da ode iz skole i nastavi da zivi sa bakom. Spletom slucajnih okolnosti ta prilika joj se i pruza kada prisustvujuci nizu situacija prikupi dovoljno materijala da lazno optuzi svoje uciteljice za lezbejsku vezu. To pokrece skandal i niz neprijatnih dogadjaja (da ne otkrivam vise :) ).
Slicka iz filma:
Slika
Ovaj film je interesantan sa vise aspekata. Prvo pokazuje odnos prema gay populaciji pocetkom 60-ih godina, a prisutna je i cenzura ("gay i lezbejski odnosi su nesto o cemu se ne govori"). Sa stanovista cenzure, jako je zanimljiva scena u kojoj devojcica optuzuje svoje uciteljice za "neprirodan odnos" (nigde se u filmu ne spominje rec lezbejski ili lezbejke), kao i kada kao odgovor na pitanje njene bake sta podrazumeva pod "neprirodnim odnosom" devojcica odgovara, citiram:
- I mean, I can't say it out loud. I've got to whisper it.
- Why must you whisper it?
- I don't know. I've just got to.

2) Drugi deo teme se odnosi na male filmske monstrume. Deca su u filmovima uglavnom predstavljena kao andjelcici, cak i kada su nestasna u principu nemaju zadnje zle namere. Retki su primeri u kinematografiji da su deca ZLA kao sto je to slucaj sa likom Meri Tilford. Ona nije zla u smislu da namenski zeli da unisti zivote svojih zrtava, one su usputna kolateralna steta njene zelje da napusti skolu (mada postoji izvesna doza likovanja u njoj kada vidi sta je postigla svojim lazima, zato sto mrzi likove koje glume Odri i Sirli). Ta mala devojcica je manipulativna, lazljiva, razmazena, ne libi se ni da ucenjuje.
Znate li vi za jos neki primer malih filmskih monstruma :) ?

:sesir:
NOX
Korisnikov avatar
By Super Mario
Pogledao sam film vise puta. Interesanta je domisljatost scenariste/reditelja kojom prikaze takvu temu u jeku cenzure 60tih a da pri tom ni u jednom trenutku eksplicitno ne izgovore neke reči.

Dijalog izmedju Odri i Sirli pri kraju filma je odlican. Iako govore o osecanjima , u toj sceni su fizicki maksimalno udaljene jedna od druge (nesto kao kada gejevi u danasnjim sapunicama sede jedan pored drugog kao drugovi )

Zanimljiva je uloga Odri, prilicno nedorecena, ostavlja prostor za nagadjanje i debatu - "da li je ili nije?"
Korisnikov avatar
By jukie
Znam za prave male monstrume u svakodnevnom životu...
http://www.blic.co.yu/temadana.php?id=23905

Elem, da, gledao sam jedan film u kome je ludi dečak napravio neke strašne stvari i na kraju filma glumica/junakinja koja beži od njega sedi u kolima (valjda pokušava da pobegne ali je paralisana od straha ili joj je on isekao gume ili pokvario kola) a on prilazi da je dokrajči, ide preko livade, noć je, a odjednom nailazi policija i odvodi malog (u ludnicu? uglavnom svi su napokon poverovali da mali JESTE zao, što je ona oduvek tvrdila) dok on vrišti "Ne možete to da mi uradite! Ja sam dete! Deca su van zakona!"
Korisnikov avatar
By Egon
hhmmmm .... da li Omen 1 i 2 mogu da udju u ovaj krug

:uplasen:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by jukie
Znam za prave male monstrume u svakodnevnom životu...
http://www.blic.co.yu/temadana.php?id=23905
Pozdrav bananici jer je učestvovao u rubrici Komentari

btw evo nekih nasumičnih smajlija koji su se pojavili u desnom polju. Da li to neki program na neki način prepoznaje reči ili teme o kojima se piše?

:djavo: :vudu: :uplasen: :ugriz: :shok2: :egzorcist: :lood: :kletva: :duh: :sw: :domino: :tuc:
Korisnikov avatar
By djo
regan iz 'exorcist'

keri iz 'keri'
Korisnikov avatar
By Egon
Originally posted by bojandjo

keri iz 'keri'
potpisujem ...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!