Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Paki
The World Heritage Committee finalized Friday 2007 additions to UNESCO's World Heritage List.

Serbia’s Gamzigrad-Romuliana, Palace of Galerius is among the sites inscribed on the list Friday, alongside Gobustan Rock Art Cultural Landscape in Azerbaijan, and Central University City Campus of the Universidad Nacional Autónoma in Mexico.

The Late Roman fortified palace compound and memorial complex of Gamzigrad-Romuliana, Palace of Galerius, in the east of Serbia, was commissioned by Emperor Caius Valerius Galerius Maximianus, in the late 3rd and early 4th century.

It was known as Felix Romuliana, named after the Emperor's mother. The site consists of fortifications, the palace in the north-western part of the complex, basilicas, temples, hot baths, memorial complex, and a tetrapylon.

The site is described as offering a unique testimony of the Roman building tradition marked by the ideology of the period of the Second Tetrachy.

The group of buildings is also unique in its intertwining of ceremonial and memorial functions.

In a decision unprecedented in the history of UNESCO's Convention concerning the Protection of the World Cultural and Natural Heritage, the Committee deleted one property, the Arabian Oryx Sanctuary, from the List because of Oman's failure to preserve the outstanding universal value of the Sanctuary.

The committee said in a statement the Middle East sultanate of Oman was "destroying the outstanding universal value'' of the Arabian Oryx Sanctuary by cutting its size by 90 percent and planning to prospect for oil in the region.

The Committee Thursday made five new entries on the list, among which is also Mehmed Paša Sokolović Bridge of Višegrad in Bosnia.

After the total of 22 additions made this year in a week long session of the Committee, UNESCO's World Heritage List now numbers 851 properties.

---------------------------------------------------------------------------------

Tako sam srećan! :radosnice:
By ~ Le Saint X ~
I AM SO HAPPY TOO!!!!

Konacno i Srbija ima neki spomenik na LISTI SVETSKE KULTURNE BASTINE
koji je van Kosova i koji ce , eto, ostati na njenoj teritoriji kada Kosovo postane nezavisno!!!

Pakiju puno pozdrava sto je stavio ovu temu...bas mislio ja da je postavim ...
Ipak sam ja najblizi toj palati :P

oh.........

I AM SO VERY HAPPY!!!
By fencysmurf
a sad zamislite nesto sto smo mi napravili sto ce biti hit za 16 vekova!
By ~ Le Saint X ~
South of the Danube, near Zajecar, are the ruins of the late-Roman fortress Gamzigrad (3rd and 4th century). Archeological diggings in the fortress have unearthed the remains of a palace with exceptionally fine mosaics, public baths and impressive city gates.

nekoliko slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
By ~ Le Saint X ~
Ovo je slika najpoznatijeg mozaika sa lokaliteta...

cuveni DIONIS (BAH)

Slika
Korisnikov avatar
By Paki
Originally posted by fencysmurf
:misli: ....... Stonewall 2 ? ... :lol:
Korisnikov avatar
By Dirrty
:klap:

Cudi me da im je toliko trebalo!

Mesto je fascinantno, jedino je steta sto nije vise ocuvano, ali s obzirom da je ovo zemlja Srbija dobro je da jos ima ikakvih tragova!

U svakom slucaju :klap:
By fencysmurf
Originally posted by Paki
Originally posted by fencysmurf
:misli: ....... Stonewall 2 ? ... :lol:
strahinjica bana...
By ~ Le Saint X ~
A sta je STONEWALL 1???

ili si mislio na
STONEHENGE???
Korisnikov avatar
By Sunce
Jako mi se dopada Felix Romuliana! Posetio sam je dva puta. Superiska za novost!
Korisnikov avatar
By Paki
Originally posted by Renoir
A sta je STONEWALL 1???

ili si mislio na
STONEHENGE???
:google:
Korisnikov avatar
By jukie
Ima li nekih podataka o biljnom i životinjskom svetu tog zaštićenog dobra? npr. čini mi se da je ono drveće u pozadini prilično staro
By ~ Le Saint X ~
Originally posted by jukie
Ima li nekih podataka o biljnom i životinjskom svetu tog zaštićenog dobra? npr. čini mi se da je ono drveće u pozadini prilično staro
jel to dobro ili lose?
to sto je izgleda staro?

Treba li nekog obavestiti da se posece?

je sais pas...
Korisnikov avatar
By jukie
Ne ne ne :neto: staro=dobro
ako je neko drvo npr. staro 256 godina, moguće je da postane spomenik prirode
a u šupljem drvetu mogu da žive slepi miševi ili detlići ili itd...
Korisnikov avatar
By Tezej /bez Arijadne/
Nije da sam ciničan, ali kako to koristi nekome kad UNESKO nešto proglasi za kulturno ili prirodno dobro? OK titula ko titula, stoji leba ne jede. Ali ne sećam se da je pomoglo Dubrovniku ili Pećkoj patrijaršiji za vreme rata.
Ozbiljno, čemu to služi?
By ~ Le Saint X ~
Osim prestiza (sto, mislim, da je glavno)
znam da je Gamzigrad i Zajecar dobio velike sume novca na sredjivanje i da ce dobijati novac iz fonda UNESCA...
Valjda je to to...

Et Toq!
:snob:
By Ахасвер
Originally posted by Hoplit
Nije da sam ciničan, ali kako to koristi nekome kad UNESKO nešto proglasi za kulturno ili prirodno dobro? OK titula ko titula, stoji leba ne jede. Ali ne sećam se da je pomoglo Dubrovniku ili Pećkoj patrijaršiji za vreme rata.
Ozbiljno, čemu to služi?
Ничему конкретном, ако се мисли на некакве новце, фондове и томе слично.
Споменик на Унесковој листи првенствено значи обавезу за државу, јербо са исте може бити скинут.
By Sixto
Priliku za strucnu konzervatorsku i svaku drugu pomoc, razmenu iskustva i stavljanje na kulturnu mapu sveta!
Da nas konacno prestanu poistovecivati sa Milosevicem, NVO, Srebrenicom i ostalim garnirunzima!
By ~ Le Saint X ~
Originally posted by Sixto
Priliku za strucnu konzervatorsku i svaku drugu pomoc, razmenu iskustva i stavljanje na kulturnu mapu sveta!
Da nas konacno prestanu poistovecivati sa Milosevicem, NVO, Srebrenicom i ostalim garnirunzima!
:up:
Korisnikov avatar
By ivanazuh
Pa Gamzigrad je prelep, konacno, bio je i red.
Korisnikov avatar
By Allkey
Ludilo. :)

To će sada da ''održavaju''... :)
By ~ Le Saint X ~
Gamzigrad se vec odrzava duze vreme
Da nije tako, ne bi uopste bio nominovan, a kamoli d abude izabran da se nadje na listi!
et toq!
:snob:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!