Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

By Simor
Koliko je priča "Knjiga kraljeva i budala" iz "Enciklopedije mrtvih" Danila Kiša autentična i koliko se zasniva na realnim istorijskim faktima? Zna li ko?

:panker:
By Ulix
Knjiga kraljeva i budala je zapoceta kao esej o Protokolu sionskih mudraca (kao parabola o zlu), ali je Kis, suocen sa nedostatkom podataka i masom rekla-kazala informacija, pokusao da svojom mastom nadomesti ono sto je nedostajalo i stvori koliko je moguce koherentan esej; izmisljanje informacija u maloj meri ne bi, svejedno, skodilo eseju, jer je povest "do neverovatnosti fantasticna", a svi detalji nastanka Protokola nisu u potpunosti razjasnjeni. Medjutim, spisateljska masta je preuzela svoje i imamo sada tu pricu umesto eseja.

Vecina likova pomenutih u prici zaista su stvarni, tj. bili stvarni, a on je dodao (izmislio, napisao) one koji su bili u senci, da tako kazem: Belogorceva i X.-a, koji su od kljucnog znacaja za logicku strukturu same price (ponajvise X.).

A "tragicna licnost Kurta Gerstajna" (kako ga Kis naziva u prici) je stvarna (i suvise stvarna) - bio je to "heroj" nemackog pokreta otpora koji se uclanio u SS jedinice kako bi ih sabotirao iznutra. Gerstajnova zivotna prica je vredna pisanja price (apsurdne, dakako): posle oslobodjenja, zarobili su ga Francuzi i strpali ga u zatvor, gde je nesretnik izvrsio samoubistvo.

Elem, da se vratim na Pricu. Da, uglavnom je i vecim delom istinita; koliko znam, cak su i citati iz tzv. Zavere samo blago ili nimalo modifikovani delovi Sionskih mudraca, a medju referencama koje Kis navodi u prici, neke su knjige doista stvarne i doista posvecene Protokolima. Koje tacno, ne znam, nikada se time nisam bavio, ali je Kis u nekoliko intervjua, a i u Post scriptumu Enciklopedije to rekao. Istoricnost je bila jedna od vaznih stvari u Kisovim pricama, i u verodostojnost cinjenica kod njega ne treba sumnjati, imajuci u vidu ono sto ga je kao pisca ubilo, tragicna afera oko Grobnice za B. D., gde je Jeremic napao bas tu istoricnost, koja je utkana u Kisovu poetiku, cak i kada pise lirski, kao u porodicnom ciklusu. Treba sumnjati eventualno u neke druge sitnice: naime, kada citira, Kis, kao Borhes, cesto stavlja tudje citate svojim likovima u usta, sto je, naravno, kao knjizevni postupak sasvim legitimno, ali je zato komplikovano i nekorisno ako prica treba da bude polaziste za istorijsko/cinjenicno citanje.

Bilo kako bilo, kao pripovest o zlu, prica je i suvise stvarna, pa taman da ni jedan jedini podatak nije istinit.

Ako sam bila od pomoci, najdraza radikalna lezbejko, milo mi je. A ako treba jos nesto, samo recite. :kolo:
By Simor
Naravno da si bio od pomoći. :superheroj:

Inače, proverio sam u knjizi "Teorije zavere", koju tek iščitavam, o nastanku "Protokola" i i to se poklapa, u velikom delu, sa onim što je Kiš napisao: sredinom XIX veka izašao je jedan roman, čija je jedna glava nosila naziv "Na jevrejskom groblju u Pragu", gde se opisuje sastanak dvanaest izraelskih plemena. Iako je bila u pitanju fikcija, posle određenog vremena taj je odlomak počeo da se objavljuje kao zasebno delo i kao autentični dokument. Ta fiktivna verzija je, u dvadesetom veku, isprepletana sa izvodima iz dela Morisa Žolija "Razgovor Monteskjea i Makijavelija u paklu", a ruska tajna policija je to delo počela da rastura pod naslovom "Protokoli sionskih mudraca", a u cilju pogroma ruskih Jevreja početkom XX veka, a "Protokoli" su bili pokriće i za dalje nacističke zločine nad Jevrejima, a eto i mi imamo "čast" da tu blasfemiju kupimo u našim knjižarama, sve na srpskom jeziku.
Korisnikov avatar
By Tot
Da, Kiš pominje Žolija i istorijat nastanka njegove knjige i sasvim verovatan istoriojat plagijata. Neautentičnost tog pamfleta je temeljno dokazana još tridesetih godina, čini mi se. Pa ipak, zaprepašćujuće koliko to nije uticalo da se smanje kolosalni zločini koje je ova knjiga podstakla niti se danas može činjenicama boriti protiv nje. Knjige nisu samo namenjene dobru. Ima onih iz kojih zrači dugotrajno zlo, parafraziram Kiša. Knjigu je napisao svojevrsni majstor intriga, izvesni pripadnik ruske tajne policije, očigledno imajući na umu da će njegov plagijat učiniti svoje bez obzira na sva kasnija osporavanja. I to je knihga iz koje i danas zrači isto zlo prizivajući iste posledice kao i pre 60, 70 ili koliko godina.

s druge strane, muke sa dokazivanje istoričnosti ovog "apokrifa" je sasvim nepotrebna. Protokoli su direktan plagijat Žolija. Njegov ironični spis protiv tiranije pretvoren je u pakleno ozbiljan pamflet tako što je oduzeta ironična komponenta u replikama koje izgovara Makijaveli uz ubacivanje jevrejskih starešina kao nosilaca zavere.

Dakle, pročitati Žolija, zatim sramni plagijat i pametnom je sve jasno; nikakvo dokazivanje autentičnosti Protokola nije nužno.

Skoro sam gledao film Ružičasti trougao i prisećam se drugih filmova koji se tiču stradanja u nemačkim koncentracionim logorima, kao i svega onoga što znam o tome. Kišova priča završava jednom scenom masovne surove egzekucije u nekom nemačkom logoru. To su direktne polsdeice jednog spisa, knjige zla koja se, kako lepo primećuješ, i danas populariše i zloupotrebljava.

I evo jednog članka s nešto podataka o ovom pamfletu ruske tajne policije:

[url=http://]http://www.danas.co.yu/20051105/vikend11.html[/url]
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!