- 12 Okt 2006, 18:42
Ovogodisnja Nobelova nagrada za knjizevnost pripala je turskom piscu Orhanu Pamuku. Kada mi je jutros stigao sms sa porukom o dobitniku, pomislio sam: moglo je i gore. Iako mi je Pamuk postao veoma drag pisac, posebno posle citanja romana Zovem se Crveno, ciji su neki delovi toliko lepi da su gotovo poezija, kao i prosle godine, pada mi na pamet nekoliko imena koja su mozda zasluznjija: Salman Ruzdi, recimo; Milan Kundera, iako je ne bi prihvatio, Dzon Apdajk, Filip Rot (ako Akademija moze da oprosti velicanstven nacin na koji pripoveda o seksu), Mario Vargas Ljosa, meastro Ernesto Sabato, samo su nekoliko imena.
Svedska Akademija je nagradu obrazlozila ovako: U potrazi za melanholičnom dušom njegovog rodnog grada, (Pamuk) je otkrio nove simbole sukoba i preplitanja kultura. Kao sto je obicaj, taj kratki navod, srocen da zvuci lepo i poeticno, ne kazuje nam mnogo o politickim razlozima za dodeljivanje ovog priznanja, a vezane za Pamukovu aferu sa turskom vladom koja ga je optuzila za uvredu nacionalnog identiteta, ako se ne varam, zbog njegovih izjava vezanih za sistematsko dugogodisnje istrebljivanje Kurda u Turskoj.
Jeste li citali ista Pamukovo i kako vam se cini? Je li doneta prava odluka i koliko je , po vasem misljenju, politicki motivisana?
Svedska Akademija je nagradu obrazlozila ovako: U potrazi za melanholičnom dušom njegovog rodnog grada, (Pamuk) je otkrio nove simbole sukoba i preplitanja kultura. Kao sto je obicaj, taj kratki navod, srocen da zvuci lepo i poeticno, ne kazuje nam mnogo o politickim razlozima za dodeljivanje ovog priznanja, a vezane za Pamukovu aferu sa turskom vladom koja ga je optuzila za uvredu nacionalnog identiteta, ako se ne varam, zbog njegovih izjava vezanih za sistematsko dugogodisnje istrebljivanje Kurda u Turskoj.
Jeste li citali ista Pamukovo i kako vam se cini? Je li doneta prava odluka i koliko je , po vasem misljenju, politicki motivisana?