Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Ovogodisnja Nobelova nagrada za knjizevnost pripala je turskom piscu Orhanu Pamuku. Kada mi je jutros stigao sms sa porukom o dobitniku, pomislio sam: moglo je i gore. Iako mi je Pamuk postao veoma drag pisac, posebno posle citanja romana Zovem se Crveno, ciji su neki delovi toliko lepi da su gotovo poezija, kao i prosle godine, pada mi na pamet nekoliko imena koja su mozda zasluznjija: Salman Ruzdi, recimo; Milan Kundera, iako je ne bi prihvatio, Dzon Apdajk, Filip Rot (ako Akademija moze da oprosti velicanstven nacin na koji pripoveda o seksu), Mario Vargas Ljosa, meastro Ernesto Sabato, samo su nekoliko imena.

Svedska Akademija je nagradu obrazlozila ovako: U potrazi za melanholičnom dušom njegovog rodnog grada, (Pamuk) je otkrio nove simbole sukoba i preplitanja kultura. Kao sto je obicaj, taj kratki navod, srocen da zvuci lepo i poeticno, ne kazuje nam mnogo o politickim razlozima za dodeljivanje ovog priznanja, a vezane za Pamukovu aferu sa turskom vladom koja ga je optuzila za uvredu nacionalnog identiteta, ako se ne varam, zbog njegovih izjava vezanih za sistematsko dugogodisnje istrebljivanje Kurda u Turskoj.

Jeste li citali ista Pamukovo i kako vam se cini? Je li doneta prava odluka i koliko je , po vasem misljenju, politicki motivisana?
Korisnikov avatar
By Vlada T
Nisam siguran da se Pamukova izjava odnosila na Kurde, vec na pominjanje genocida nad Jermenima - mada dopustam i da greshim - kako god bilo, turska vlada ocito ima problem sa gresima iz blize i dalje proslosti...

A da je Nobelova nagrada otisla u prave ruke, u to nema sumnje. Pamuk je minuciozni majstor stila i atmosfere i veliki autor koji prevazilazi okvire lokalne kulture.

Nagrada je uvek politicki, barem malo, motivisana i neka tako i bude -- inace, tesko je reci ko je nepravedno izostavljen a ko neopravdano prisutan.

I tako sam danas cestitao, znam-kome-na-znam-cemu...a ima veze sa Pamukom. :meda:
By Simor
To što je nagrada bar malo politički motivisana, ja čak ni ne vidim nekim velikim problemom....

Nego, pročitao sam da je favorit bio sirijski pesnik Alija Ahmad Said -- čitao li ga je ko i da li je preveden na srpski?
Korisnikov avatar
By djo
nisam bio preterano impresioniran 'belom tvrdjavom', ali kapiram i da mu to nije najbolje delo... u principu sam ravdnodusan prema nagradama, i da, nagrade su uglavnom politicki motivisane... sto ne mora po pravilu da bude lose
Korisnikov avatar
By Skyen
da, radi se o genocidu nad Jermenima koji je rak rana Turcima i na sta ih EU godinama podseca, da ako zele u uniju treba da priznaju ono sto su pocinili u proslosti. Orhan im bas ne pomaze da zaborave. Ovom nagradom uboli su ih prstom u oko, po principu:samo vas gledamo...necete se provuci...

jos nisam citala knjigu, cekala prvo kevu da zavrsi...
By Simor
Pamuk je govorio o ubijanju Jermena i Kurda u Prvom svetskom ratu, a u Turskoj je zabranjeno iznositi bilo šta što se može protumačiti kao uvreda turskog nacionalnog ideniteta. Međutim, sud u Istambulu je odustao od svih optužbi protiv Pamuka.
By Ulix
Originally posted by Simor
Međutim, sud u Istambulu je odustao od svih optužbi protiv Pamuka.
Da, ali tek nakon sto je polovina svetske knjizevne elite, ukljucujuci Apdajka i Ruzdija, insistirala na Pamukovom pravu da, kao umetnik, iskaze svoje misljenje.

Pamuk je rekao da je pre tog sudjenja bio najvoljeniji turski pisac, a danas, ne samo da ga ne vole, vec ga i ne citaju. Turci, naravno. To sudjenje je, cudo jedno, kakav marketinski potez.
Korisnikov avatar
By ...
@bojandjo:
Uglavnom, ali nisu bas sve politicki...

@ Simor:
Koliko znam, Adonis (Ali Ahmad Said) nije preveden na srpskom, ali jeste na makedonskom i slovenackom, na primer... Usput, uoznao sam ga pre desetak godina, i vozili smo se brodicem po jednom jezeru...

Sto se tice Pamuka, takav sonja jos odavno nije rodjen, iskalkulisao je aferu, a nikada nije pomenuo koliko turskih intelektualaca trune po turskim zatvorima. On, on i samo on, a da do sudjenja nije ni doslo. Jos uvek je ziv Jasar Kemal (najbolji turski pisac), a ovom mediokritetu daju nagradu. Ipak, sve ce biti u redu - nagradu ce mu uruciti Seron Stoun, treceklasna glumica treceklasnih holivudskih filmova... Ma, Nobelova je Basic instinct, covece!
Korisnikov avatar
By djo
Originally posted by ...
@bojandjo:
pod politikom ne mislim na 'dnevnu politiku'
Korisnikov avatar
By ...
Originally posted by bojandjo
Originally posted by ...
@bojandjo:
pod politikom ne mislim na 'dnevnu politiku'
I ja nisam na dnevnu mislio. Slozio sam se sa tobom da su UGLAVNOM politicki motivisane, samo sam potencirao tvoju tvrdnju - uglavnom, dakle ne uvek...
By Simor
Originally posted by ...
Koliko znam, Adonis (Ali Ahmad Said) nije preveden na srpskom, ali jeste na makedonskom i slovenackom, na primer...
Pa, mogao bi nam postovati nešto od njega na makedonskom. Čisto da bismo videli da li mu je nezasluženo iščilela nagrada iz ruku...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!