Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

By Simor
Pre par meseci sam gledao film "Mar Adentro" (na engleskom su ga preveli kao "The Sea Inside") koji je rezirao Alejandro Amenabar* (kod nas poznatiji po filmu "The Others" sa Nicole Kidman), a glavnu ulogu tumaci Javier Bardem. Film govori o problemu eutanazije, a Bardem glumi paraplegicara, koji se godinama bori za pravo da raspolaze svojim zivotom ("zivot je pravo, a ne obaveza" je recenica koja se provlaci kroz film).

Ima li neki film (ne mora da bude vrhunsko umetnicko ostvarenje) koji vas je naterao da razmislite o svetu oko sebe, o granicama slobode, o ljudskim pravima, da je na vas delovao "angazujuce" (samo bez rogusenja na "angazovanu" umetnost/"umetnost")?

(*radikalni offtopic: Amenabar je gej, i mnogo je sladak.)

Slika
Korisnikov avatar
By djo
evo najrecentniji primer, španski/baskijski film 'jojes' prošle godine. pri?a o jednoj baskijskoj teroristkinji, pripadnici eta-e. jako zanimljiv i baš kao temu ima angažovanje, odnosno preispituje svrhu angažovanja kao takvog.
Korisnikov avatar
By queeria
Nemacki film Eksperiment
Ljilja forever - obradjuje temu seks trafikinga

Dogville svakako, a kako sam cuo treba snima se "nastavak" samo sto je radnja smestena na nekoj farmi i obradjuje temu rasizma.
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by queeria
Dogville svakako, a kako sam cuo treba snima se "nastavak" samo sto je radnja smestena na nekoj farmi i obradjuje temu rasizma.
Slatki aktivisto koga jednom gledah na TVu: da li se ti salis?
(ne mislim na tuzan izbor i raspored reci u recenici vec sustinu)

http://www.imdb.com/title/tt0342735/

"Ko je ludak u ekstazi,
kada preko stotke gazi?
Maars, Maars, Maars, Maars, Maaaaaars!"

How to plan & book a journey on the Trans-Siberian Railway
By superfly
@marsi?,
možda kvirija misli na manderlay, jer se u njemu "nastavlja pri?a tamo gde je u dogvillu prekinuta".
Korisnikov avatar
By Mars
Pobogu, pa i ja mislim na isti film, ali je on vec snimljen, eno ga i na Festu cak!!!!
Nek pozuri da ide da gleda, ako mu se vec Dogville svidja, da ne ceka tek da ga snime!

"Ko je ludak u ekstazi,
kada preko stotke gazi?

Korisnikov avatar
By KiWi
1) The Life of David Gale
2) Monster
Korisnikov avatar
By Mars
E, vidis, Monster je i meni pao malopre na pamet kao primer opasnosti da se kroz film formira misljenje.

Slatka napacena zena, muci se kroz zivot, drka je ko kako stigne (podsvesno jos i znas da je to u stvari bozanstvena Charliz demolirane lepote), i.... sledece o cemu razmisaljas je: pa, i nista lose ako je pobila onoliko ljudi - nece valjda to da joj neko jos i zameri, ili ne daj boze osudi...

Ko, recimo, tabula rasa ode da gleda Hitlerove Poslednje Dane, iz bioskopa moze da izadje u ubedjenju da je Hitler bio jako simpatican covek, dosledan u svojim ubedjenjima, kakva da su, preracunao se, eto, malo u nekim kalkulacijama, i - nista. Morao da se ubije, kakva steta za njega...

Mislim da je za ovu rabotu o kojoj pricamo oslanjanje na plastican, vizuelan i eksplicitan medij kao sto je film - to jako opasno. Ja sam za ono kao Tesla, ne cak ni u laboratoriji eksperimentisati, pre svega u glavi.

"Ko je ludak u ekstazi,
kada preko stotke gazi?

Korisnikov avatar
By djo
kad smo ve? kod von triera, nije loše pomenuti film 'idioti', može vam se zavrteti u glavi od silnih politi?kih (ne u smislu dnevne politike...) implikacija, a opet direktno obraðuje 'angažman' kao pojam...

'monster' je dobar film, ali jbmmater, zašto je još uvek bitno za lezbejku da bude masovni ubica, a za pedera da ima sidu da bi dobili oskara... huh... :down:
Korisnikov avatar
By Mars
Nije tacno. Jack Nikolson je dobio oskara za Let Iznad Kukavicjeg Gnezda, bio je peder, a sigurno nije mogao da imao sidu te godine.

Koristim takodje priliku da se zahvalim bojandjou cijom sam ljubaznoscu gledao pomenuti film Idioti.

".....dvostruki aksl.....trostruki ridberger.... i i i i i i iiiiii MARSOVO DUPE!!! SAVRSENO!!!"
http://www.seat61.com/Trans-Siberian.htm
Korisnikov avatar
By Mars
Off: ne menjaj avatar i postuj sto vise.
Ili, ako imas: stavi umesto njega istog takvog, ali sa svetlo smedjom kosom. Kracom, ali ne mora.

".....dvostruki aksl.....trostruki ridberger.... i i i i i i iiiiii MARSOVO DUPE!!! SAVRSENO!!!"
By Ulix
Meni se dopada Formanov film Hair, mada ne znam koliko je "angazovan" u pravom smislu te reci, ali svejedno, mislim da od banalnog i ociglednog angazmana treba bezati.

Najveci angazovani film je sigurno Trijumf volje, Leni Rifenstal.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Simor
Ima li neki film (ne mora da bude vrhunsko umetnicko ostvarenje) koji vas je naterao da razmislite o svetu oko sebe, o granicama slobode, o ljudskim pravima, da je na vas delovao "angazujuce" ?
Nisam sasvim siguran da sam sasvim razumeo, ali bilo je mnogo takvih... mislim da je npr. Grizli Adams kriv što sam krenuo biologi?arskim vodama...
Korisnikov avatar
By Mars
Da. Angazovan ukoliko i reklama za Merix.

Kako se onaj drugi zvao??? Trijumf Volje, Snaga Vere.... Ne znam.

Takodje i drugi film o pomenutoj Wonderfull, Horrible Life Of Leni Riefenstahl (.

U onom smeru i smislu koji mi se ne dopada o kome sam pricao.

Korisnikov avatar
By djo
Originally posted by Mars
Nije tacno. Jack Nikolson je dobio oskara za Let Iznad Kukavicjeg Gnezda, bio je peder, a sigurno nije mogao da imao sidu te godine.
ma ja sam mislio na gay i lezbejske likove za koje glumci dobijaju oskara
u što je hladno...
Korisnikov avatar
By Mars
I ja, ne znam u cemu je problem. Lik Jacka je gay.

A trend o kome pricas je takav jer sada kulminira hipokrizija i licemerje kvazi politicke korektnosti.
Znas bolje od svih nas ovde, sta se cudis.

Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Planeta Majmuna, Pravila Privlachnosti , Frida, Sati.

A shvatio sam da : nije bitno kako se osecamo i shta zelimo, ako uspemo da se osmehnemo jer to nam daje toliku kolichinu snage da nastavimo dalje.
Da i uzasno teshka emocijonalna stanja mogu da se pokazu kao darovi s neba ako njihovu energiju preusmerimo na stvaralachki rad.
Da osobe oko nas uopshte nisu bitne, i da ne bi trebalo da se brinemo menjajuci ih, vec razumevajuci njihove greshke i postupke sebe chinimo na korak ispred drugih.
Neke stvari u vezi s istorijom chovechanstva su lazne, ili ako bash hocete podjednako istinite kao i osmesi.
I da je bolje nemati proshlost, nego da dozvolimo da nas demoni iste proganjaju.
Kao i to da se nekada karte trebaju odigrati toliko uverljivo da to zahteva i zrtvovanje nasheg integriteta, i da je zivot samo gluma.

Jer kao shto kaze stara keltska poslovica
" zauvek ziv
zauvek mrtav"

A najznachajnije od svega, jeste da nam neprijatelji naravno nezeleci, ispadnu jako dobri prijatelji svojim zapazanjima i stavovima.

Druga je stvar da li se pridrzavam istih.
Korisnikov avatar
By Mahnitu
Valjda je bdjo imao na umu filmove kao "Filadelfija".
Originally posted by Ulix
Meni se dopada Formanov film Hair, mada ne znam koliko je "angazovan" u pravom smislu te reci, ali svejedno, mislim da od banalnog i ociglednog angazmana treba bezati.
"Hair" je definitivno angazovan
By Ulix
Pada mi na pamet jos nekoliko angazovanih filmova:

a) Kusturicin Underground je politicki veoma angazovan film, i ne samo politicki. Na mene je ostavio slican utisak kao i Formanov film, kog sam gore naveo kao primer meni dragog angazovanog filma.

Poslednja dva angazovana filma koja sam pogledao, a koja su me istinski odusevila su:

b) Vendersova Zemlja izobilja na veoma direktan nacin kritikuje paranoju i nacionalizam "nove" Amerike.
c) Smrt gospodina Lazareskua, koji nije politicki angazovan, ali drustveno svakako jeste i to toliko da me prosto cudi kako je uspeo da ostane i umetnicko remek-delo. :)
By Gost
Slatko od snova.

Budu?i da verujem da Život imitira Umetnost, ovaj film me naterao da preispitam granice Života (jer pomera granice Umetnosti, najceš?e ka pozitivnoj beskona?nosti). Za razliku od ve?ine kriti?ara koji su Draganin prvenac i za sada "poslenac" doživeli kao pop-trash, ja držim da je re? o ?istom, doduše neshva?enom, egzistencijalizmu. Sartre lives!
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!